Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Zwierzaki

Jakie zwierzęta lubisz najbardziej?
Koty
45%
 45%  [ 29 ]
Psy
37%
 37%  [ 24 ]
Rybki
1%
 1%  [ 1 ]
Żółwie
1%
 1%  [ 1 ]
Szczury, myszy, chomiki itd.
6%
 6%  [ 4 ]
Jaszczurki, węże itd.
1%
 1%  [ 1 ]
Fretki
1%
 1%  [ 1 ]
Inne niewymienione
4%
 4%  [ 3 ]
Nie lubię zwierząt w domu :(
0%
 0%  [ 0 ]
Głosowań: 64
Wszystkich Głosów: 64

Autor Wiadomość
Sayoko 
VIP

Wysłany: 23 Wrzesień 2007, 08:22   

LeeLa napisał/a:
I faktycznie, 1/3 tego od Sayoko

Co ja? Nie, raczej 1/100 :mrgreen:

A kot Gadia wygląda identycznie, jak kot mojej matki chrzestnej (który, notabene, ma imię Greebo).

Lu-Tze 
VIP

Wysłany: 24 Wrzesień 2007, 12:30   

a ja mam młode smuklenie Naterrera! :)
swoich zdjęć nie pokażę, ale twarde są małe skubańce. przeżyły w skrajnie niesprzyjających warunkach.
tak mniej więcej wyglądają:
http://aquarich.jp/tsuhan...a_Nattereri.jpg

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 24 Wrzesień 2007, 20:19   

prawie jak Okręt Podwodny..... :mrgreen:

Gracjan 

Wysłany: 30 Wrzesień 2007, 09:47   

...Panie i panowie mam problem - myszka która mam około od roku (a jest to chłopak) "spuchła" tzn ma brzuch do podłogi... niby biega i je normalnie (obserwuje ją) ale ostatnio wydaje sie troche osowiala - czy mnoze to byc przepuklina od nadmienego wysiłu na kołowrotku???? :|

Kor 
Moderator

Wysłany: 30 Wrzesień 2007, 10:47   

PIP!

arekrem 

Wysłany: 30 Wrzesień 2007, 11:29   

Oj, Kormaciek... To było bardzo chamskie ;]

Co do przepukliny - nie sądzę. Wydaje mi się raczej, że to guz :/ Udaj się niezwłocznie do weterynarza, chociaż może być już za późno...

Zreztą zobacz sobie -

Gracjan 

Wysłany: 1 Październik 2007, 13:45   

to nie wygląda tak -- moja mysz wygląda jakby przytyła sporo... to nie jest punktowe... narazie obserwuje...

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 1 Październik 2007, 16:34   

Lepiej pójdź do specjalisty - czyli weterynarza. Może sie okazać, że będzie za późno...

Btw: Nie jest przypadkiem przy nadziei ;)

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

If you don't think your life is worth more than someone else's, sign your donor card and kill yourself.

Gracjan 

Wysłany: 1 Październik 2007, 17:36   

:D nie. mam trzy myszki. Ogólnie to zawsze (od kilku lat) mam pod opieką jakąś mysz pierwszą przyniosła mi kotka (w zębach)...

pierwszą miałem tylko 6 miesięcy bo pojechałem na wczasy na Pruskie ziemie i babcia miała ją "pod opieką". niezamknęła terarium i myszka wróciął do środowiska naturalnego, nastepną znalazłem w wannie (wpadła i nie mogła wyjść) za jakiś czas bodajże biegała sobie druga. złapałem ją w szklankę. No i miałem dwie myszy. Myślałem że mam 2ch chłopaków więc siedzieli razem. Około po pół roku, jak zmieniałem im żwirek, podnoszę domek... a tam happy family :P

pozostawiłem je co by sobie spokojnie dorosły i spedziły wiek pacholęcy (ongiś miałem chomiki i świadomie je rozmnożyłem dwa razy, także wiedziąłem co i jak)

kiedy już miały odpowiedni wiek, miałem je rozdzielić; to jest oddzielnie girls odzilnie boys :P Stety l;ub niestety myszki okazały się kreatywne i mama oraz synek sztuk jeden wygryzły sobie dziurkę i nawiały... Ostał się tata i dwoje dzieci. Także Marek i mirek siedzieli razem, samiczka oddzielnie...

te trzy myszki mam po dziś dzień...

Marek ma już ponad dwa lata - myszy zyją krótko także coś czuje że niedługo odejdzie do mysiej vallachali... ( niestey widac że ma trochę reumatyzm, stracił trochę włosków na nosie, uszka już ma mniej sprawne - no i co brzmi trochę horrorowo odpadła mu połowa ogonka...) W środowisku naturalnym juz dawno marek by kipnął, ale że ma dobre warunki, pije mleko i je kocie chrupki, płatki do mleka i bułki takze pomimo starczegbo wieku jest dosyć ruchliwy i pocieszny.

samiczka jest zdrowa i sobie żyje...

mirek był super zdrowy aż do teraz - niby wszo jest git, tylko ostatnio tego brzucha dostał... zrobie wam może fotke i jutro wsadze to coś powiecie... Myszki siedzą oddzielnie z 2ch powodów

--MAREK ma spokoją starość
--Mirek bije rekordy na kołowrotku i nie myśli o dupach (no przeca nie dopuszcze do kazirodztwa nie?! :roll: )

Aha: zabrałem jej ten kołowrotek.

Gracjan 

Wysłany: 5 Październik 2007, 11:06   

zarobiony jestem.

tutaj na kołowrotku - ucieszony iż biega nie niepokoiłem jej i takie fotki zrobiłem:

http://www.fotosik.pl/pok...2f35e3dbe4.html

http://www.fotosik.pl/pok...bfe54d7cf0.html

http://www.fotosik.pl/pok...967ff08037.html

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 5 Październik 2007, 12:28   

nadmuchiwanie myszy daje jak widać ciekawe efekty estetyczne.. :mrgreen:
Udałbym się do fachowca - to tak poważnie piszę jako ex właściciel całego stada myszy, które było następstwem kupna jednej (to jest samiec Proszę Pana, zaręczam!)

Gracjan 

Wysłany: 5 Październik 2007, 12:57   

...znam te numery, jak kupowałem chomika to babka mówiła: "to napewno kobieta, takie futerko ma..." a okazał się facet.

w zasadzie nie zrobiło mi to różnicy, znajomi mówili że "samiczka" mniej capi bo nie zaznacza terytorium (...fachowa porada :P heh... no ale lyknąlem to...) a co się okazało: lepiej mieć faceta chomika, łatwiej oswoić, jest czyściutki a przy tym terytorium nie ma dla niego żadnego znaczenia (a dla samiczki wprost przeciwinie) dlatego jest bardziej pokojowy.

później nabyłem samiczkę (w innym sklepie co by nie były z sobą spokrenione) i mając juz nieco doświadczenia dobrałem parkę.

miałem dwa mioty. To bardzo fajne dla dzieciaka, obserwowac jak małe chomiki dorastają.

pamiętam że poźniej oddałem je do skepu za 2 zł sztuka. Ale to w sumie smutne... bo chciałoby się wszystkie zostawić...

Jadwiga 

Wysłany: 5 Październik 2007, 19:42   

jejku! ja się nie odważyłam rozmnażać chomików. A z myszą rzeczywiście trzeba iśc do weterynarza, choć u tak małych zwierząt diagnoza jest trudna. (łysina mojego chomika to grzybica, zapalenie bakteryjne, albo zmiany hormonalne) A niektórych schorzeń nie da sie leczyć (np. hormony)

Gracjan 

Wysłany: 7 Październik 2007, 16:47   

...No i wykrakałem, z tą mysią walhallą... Marek po ponad 2letnim zywocie... odszedł by u boku mysiego Odyna jeść największe bułki, pić ciepłe piwo i biegac po największych kołowrotkach... RIP.

pocieszam się tym że na wiki podają że w warunkach hodowlanych niby tylko 1,5 roku dozywają. http://pl.wikipedia.org/wiki/Mysz_domowa

Co tymi mrówkami napisałaś?

EDIT: Wczoraj odszedł Mirek. Syf i malaria - stan posiadania myszy: Sztuk jeden.

Jadwiga 

Wysłany: 10 Październik 2007, 14:12   

ups, miało nie być mrówek... tak to jest jak się człowiek spieszy. Tam było" "łysina mojego chomika to grzybica, zapalenie bakteryjne, albo zmiany hormonalne". A chomik zdechł wczoraj bynajmniej nie z powodu łysiny. Jesienią gryzonie zdychają masowo czy jak?

Uboot 
Moderator

Wysłany: 10 Październik 2007, 14:35   

Na na litość boską...ja tutaj jem.

Łukasz 
Aniołek Krejta

Wysłany: 10 Październik 2007, 17:04   

OFFTOPIC
To weź się przenieś do tematu o kulinariach. :P

[ Komentarz dodany przez: Agata_G: 10 Październik 2007, 18:19 ]
Dlaczego, przecież myszy całkiem nieźle smakują i tak fajnie chrupią w zębach...

:mrgreen:

No już dobra, WIEM, że to było w złym smaku, a w ogóle to EOT!

Edit by Łukasz> A takim żółwiem to można sobie dobrze podjeść. :mrafroamerykanin:

Acibuk 

Wysłany: 10 Październik 2007, 17:48   

Mój kumpel chciał zabrać potrąconego psa z ulicy i skończyło się to tym że siedział do 2-iej w nocy na izbie przyjęć :/

OFFTopic
Myszy najlepiej smakują z keczupem ;)

Gracjan 

Wysłany: 11 Październik 2007, 08:29   

w indochinach, smaży się szczury w głębokim oleju (całe - jeno wcześniej pozbawia się je skórek) ale że nie jestem zwollenikiem zabijania zwierząt - to zejdę z tego tematu.

Szkoda cholera, tych myszy... niby się człowiek nie przywiązuje ale jak ma się świadomośc że ta mysz jest dead i nie wiadomo co tam się z duchem takiego małego stworzenia dzieje... to człowiek sie zastanawia nad tą śmiercią mimowolnie... wiem że brzmi to pretensjonalnie - ale cholera ja mniej więcej tak to odbieram...

Jadwiga 

Wysłany: 13 Październik 2007, 19:16   

Gracjan napisał/a:
niby się człowiek nie przywiązuje ale jak ma się świadomośc że ta mysz jest dead i nie wiadomo co tam się z duchem takiego małego stworzenia dzieje... to człowiek sie zastanawia nad tą śmiercią mimowolnie...

Dokładnie! Mój ojciec to nawet chomikowi kurhanik usypał :?
A dla ciekawych zdjęcie. Łysy chomik.

Odpowiedz do tematu