|
Żarty z Polaków i stereotypy narodowe |
| Autor |
Wiadomość |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 10 Czerwiec 2006, 21:33
|
|
|
Mi się nie podoba zachowanie niemców! Nie lubię ich, za te ich teksty: "my, już w przyszłą srode poslalismy was do domu...", "po co tu przyjechaliscie", itp. (inna sprawa, ze to prawda - ale mogliby tego publicznie nie mowic, i nie robic z POLSKI najgorszych frajerów)
Dlatego właśnie 14, musimy skopać te niemieckie tyłki!!! (zero nietolerancji, ani jakiegoś rasizmu) |
_________________ Du ju lana it banana?
 |
|
|
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 10 Czerwiec 2006, 23:15
|
|
|
Argh... a mi właśnie rasizmem powiało na kilometr (i to z obu stron - od Blejda i od Niemców -> BTW: nazwy narodów piszemy WIELKĄ LITERĄ) . Sport w założeniu powinien rozwijać przyjaźń pomiędzy przeciwnikami ("przyjacielska rywalizacja"), a jeżeli budzi takie emocje? Poza tym, podchodzisz zbyt osobiście do przegranej Polaków - to oczywiście przykre, że przegrali, ale w końcu KTOŚ musi być ostatni. A że to akurat my? Cóż, pozostaje mieć nadzieję, ze następnym razem będziemy mieć więcej szczęścia... W końcu to nie przegrana wojna, ani nic takiego, to TYLKO piłka nożna (piszę te słowa z pełną świadomością, że właśnie narażam się większej części forum. Dziewczyny, żegnam, już mnie więcej nie ujrzycie żywej na tym Bożym świecie ). |
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 11 Czerwiec 2006, 08:40
|
|
|
| Nie chodzi tu o przegraną, tylko o to, że NIEMCY uważają, że my jesteśmy od budowania im domów... "Ja znam tego piłkarza, bo mi dom budował" - to jest śmieszne? Ośmieszają nas, wyzywają nas od złodziei, pijaków, a ty ich bronisz? |
 |
|
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 11 Czerwiec 2006, 10:41
|
|
|
| Blade_Master napisał/a: | | Ośmieszają nas, wyzywają nas od złodziei, pijaków, a ty ich bronisz? |
Wykaż w tych wypowiedziach choć jedno kłamstwo (nie mówię o przekoloryzowaniu na potrzeby dowcipu, ale o ordynarnym kłamstwie). Dla mnie niektóe z tych wypowiedzi były umiarkowanie zabawne, bo mówiły całą, czasem przykrą, prawdę o Polsce. |
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer |
|
|
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 11 Czerwiec 2006, 10:54
|
|
|
| Blade_Master napisał/a: | | "Ja znam tego piłkarza, bo mi dom budował" - to jest śmieszne? |
TAK, dla mnie to JEST śmieszne... Może nie aż tak, żebym tarzała się po ziemi, ale potrafię docenić dobry dowcip. W końcu taka jest prawda - jesteśmy biednym narodem i często wyjeżdżamy sobie dorobić (np. do Niemiec). Zresztą, Blejd, w tej chwili protestujesz przeciwko żartowaniu z Polaków. A ile znasz kawałów np. o Żydach, czy o Murzynach? Jeżeli je opowiadasz, urażasz ICH uczucia. Czyli w porządku jest żartowanie z wszelkich innych narodowości, ale od Polaków wara? |
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 11 Czerwiec 2006, 11:12
|
|
|
| Agata_G napisał/a: | | A ile znasz kawałów np. o Żydach, czy o Murzynach? Jeżeli je opowiadasz, urażasz ICH uczucia. Czyli w porządku jest żartowanie z wszelkich innych narodowości, ale od Polaków wara? |
Czekaj czekaj Agatko.
Chodzi wam zapewne o ten program w niemieckiej tv
http://wiadomosci.gazeta....21,3407983.html
Nabijac się z Polaków i ich przywar, proszę bardzo, tak samo jak polacy z narodu rumuńskiego, czy "murzynów", ale powiedz mi czy widziałaś w jakimś polskim programie jak ktoś wyśmiewa obywateli innego państwa ?
Trzeba mieć troszkę taktu.
Niby niemieccy obywatele są najinteligentniejszym narodem europejskim (polacy zaraz za nimi) a wogóle tego nie okazują.
Ale ja mam wytłumaczenie na to. Po prostu zawyżają im wynik Polacy którzy wyjechali zna zachód za pracą |
| |
|
|
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 11 Czerwiec 2006, 11:36
|
|
|
Z jednej strony smieszne, a z drugiej chamskie.
Zgadzam sie z Ubootem. Co innego jak dwóch Niemcow opowiada sobie taki dowcip przy piwie, a co innego, jak leci to w ogolnokrajowej TV.
Zreszta, gdyby nie Polacy to niemiecki zespol nie mialby ataku .
A prawda jest taka, ze caly czas Polacy nie lubia sie z Niemcami. Zreszta Niemcow akurat nie lubi wiele narodow. Ale to juz inny temat niz mistrzostwa. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Moderator

|
Wysłany: 11 Czerwiec 2006, 12:47
|
|
|
| Blade_Master napisał/a: | | Nie chodzi tu o przegraną, tylko o to, że NIEMCY uważają, że my jesteśmy od budowania im domów... "Ja znam tego piłkarza, bo mi dom budował" - to jest śmieszne? Ośmieszają nas, wyzywają nas od złodziei, pijaków, a ty ich bronisz? |
A znasz takie powiedzenie "Nie kłóć się z głupim, ludzie mogą nie zauwaćyć różnicy"? Nie uważam Niemców za głupich. Idioci są w każdym narodzie. Niektórzy po prostu muszą dojrzeć. |
|
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 11 Czerwiec 2006, 12:54
|
|
|
| Cytat: | | Niektórzy po prostu muszą dojrzeć. |
No więc dojrzeć muszą wszyscy ludzie, którzy wydają niemieckie gazety. Już nic więcej nie mówię. Powiedziałem, to co chciałem. |
 |
|
|
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 11 Czerwiec 2006, 20:53
|
|
|
| Uboot napisał/a: | | Nabijac się z Polaków i ich przywar, proszę bardzo, tak samo jak polacy z narodu rumuńskiego, czy "murzynów", ale powiedz mi czy widziałaś w jakimś polskim programie jak ktoś wyśmiewa obywateli innego państwa ? |
Och, i to ile razy... Nie podam jakichś konkretnych przykładów, bo ich po prostu nie pamiętam, ale takie incydenty były. Może nie były to całe programy pt. "Dlaczego Murzyni są głupi", ale pojedyncze żarty, półsłówka, niedopowiedzenia... Wiem, że w idealnym świecie nikt nie żartowałby z nikogo tylko z powodu jego przynależności narodowej. Może zaczniemy od siebie? |
|
|
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 11 Czerwiec 2006, 23:05
|
|
|
Powiem tak, moze dlatego, ze u nas zawsze jest o tym glosno, to ja nie pamietam, zeby w polskiej TV obrazano jakies nacje, natomiast Niemcom zdarza sie obrazac Polakow juz nie pierwszy raz.
Z drugiej strony jestem przeciwny stosowaniu odpowiedzialnosci zbiorowej.
Zachodzac temat inaczej to musze powiedziec, ze jednak stereotypy czesto sie potwierdzaja. Dlatego narod poprostu musi sie zmienic, zeby te stereotypy nie byly zle.
A Niemcy i tak niedlugo beda mniejszoscia narodowa w swoim kraju, bo tylu tam Turkow i Polakow . (taki zarcik, chociaz jak sie zastanowic to nie wiadomo, czy z Niemcow, Turkow, czy Polakow ) |
|
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 12 Czerwiec 2006, 00:02
|
|
|
| settler napisał/a: | | Powiem tak, moze dlatego, ze u nas zawsze jest o tym glosno, to ja nie pamietam, zeby w polskiej TV obrazano jakies nacje |
Polacy przede wszystkim kochają obrażać siebie nawzajem, więc po co mielibyśmy jeszcze marnować siły na jakichś Niemców czy inszych Holendrów. Ja też nie spotkałem się z obrażaniem innych narodów w TV (nie licząc Zydów w radykalnych mediach, co jest ewenementem na skalę światową, bo w innych krajach częściej traktuje się ich jak święte krowy niż chłopców do bicia).
Inna sprawa, że nie mamy w Polsce odpowiednika Jaya Leno czy tego Niemca. Niby jest Wojewódzki, ale on się nabija z całkiem innych rzeczy. Po prostu Polacy chyba nie lubią tego typu żartów. |
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer |
|
|
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 12 Czerwiec 2006, 13:45
|
|
|
| Cytat: | | A ile znasz kawałów np. o Żydach, czy o Murzynach? |
Ani jednego.
| Cytat: | | Niby jest Wojewódzki |
Jest też Majewski |
 |
|
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 12 Czerwiec 2006, 15:02
|
|
|
| Blade_Master napisał/a: | | Cytat: | | A ile znasz kawałów np. o Żydach, czy o Murzynach? |
Ani jednego. |
Tego też nie? "Przychodzi Słupek do Krejta..."
| Blade_Master napisał/a: |
Jest też Majewski |
Majewski to przy Wojewódzkim grzeczny chłopiec. Szukajmy skandalistów nie liczących się ze słowami, a nie Majewskich |
—Michael Shermer |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 12 Czerwiec 2006, 15:23
|
|
|
był taki kiedyś... Cejrowski
a Kuba też jest chociaż to inny typ uznawany za 'nieszkodliwego palanta' i tak naprawdę nikt mu krzywdy nie zrobi. |
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 12 Czerwiec 2006, 15:38
|
|
|
| Keyff napisał/a: | był taki kiedyś... Cejrowski |
Czemu kiedyś? Ostatnio sie rekatywował No, ale chyba go znowu zdjęli, bo tym razem wolał najazdy na gejów (jego gościem był Legierski).
Nie mamy w Polsce dobrych obrażaczy |
—Michael Shermer |
|
|
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 12 Czerwiec 2006, 20:01
|
|
|
| Słupek napisał/a: | Nie mamy w Polsce dobrych obrażaczy |
I to powod do smutku?
Fakt, ze ogolnie polska telewizja jest jedna z najsztywniejszych w Europie, ale mozna to zalatwic to w lepszy sposob niz obrazanie ludzi.
A Cejrowski miewal smieszne teksty, ale tak to jest burak i tyle. |
|
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 12 Czerwiec 2006, 20:13
|
|
|
| settler napisał/a: |
I to powod do smutku? |
Następnym razem wrzucę to w wielki czerwony tag [ACHTUNG IRONIA].
Ale juz wiem kto w Polsce obraża inne narody. Uczestnicy programu Europa da się lubić obrażają mnie -Polaka- ogólną nieatrakcyjnością tego programu |
—Michael Shermer |
|
|
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 12 Czerwiec 2006, 22:15
|
|
|
| Cytat: | | Europa da się lubić |
| Cytat: | | ogólną nieatrakcyjnością tego programu |
No co ty Bardzo ciekawy program.
---
A czy wiecie, że prawie każdy kraj nienawidzi swoich sąsiadów? No, tego... wojny i te sprawy :] |
 |
|
|
|
 |
Aida
|
Wysłany: 15 Czerwiec 2006, 23:15
|
|
|
Ale odkrycie. |
_________________ Sa o Roma babo, e bakren chinen, a me chorro, dural vesava.
Sa me amala oro kelena, oro kelena, dive kerena.
Ediwado babo, amenge bakro, sa o Roma babo, e bakren chinen.
Sa o Roma babo babo, sa o Roma o daje, sa o Roma babo babo, sa o Roma daje. |
|
|
|
 |
|
|