Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Vanti
14 Wrzesień 2006, 11:40
Za kierownicą
Autor Wiadomość
XXXX-janka 

Wysłany: 13 Wrzesień 2006, 20:38   Za kierownicą

Ze względu na to, że temat o feministkach został zamknięty, chciałabym porozmawiać na temat mi bliższy, tzn. „baba za kierownicą”. Wielokrotnie spotkałam się ze złośliwymi komentarzami na temat sposobu prowadzenia samochodu przez kobiety. Oczywiście nie twierdzę, że wszystkie są w tej dziedzinie ekspertami, często zdarzają się kompletne łamagi, ale to nie powód żeby wszystkie wrzucać do jednego worka. Często spotykałam się z taką sytuacją: mężczyzna widzi przed sobą jakiegoś kierowcę, który powiedzmy robi jakieś dziwne manewry na drodze, od razu słyszę komentarz: „to na pewno baba” albo „no tak baba za kierownicą, wiadomo”. Co o tym myślicie? Czy ktoś z góry zakłada, że każda kobieta nie umie jeździć? Ja uważam, że zarówno kobiety jak i mężczyźni mogą nie radzić sobie za kierownicą.
Zapraszam do dyskusji :D

Uboot 
Moderator

Wysłany: 13 Wrzesień 2006, 20:41   

Cytat:
Ze względu na to, że temat o feministkach został zamknięty, chciałabym porozmawiać na temat mi bliższy, tzn. „baba za kierownicą”. Wielokrotnie spotkałam się ze złośliwymi komentarzami na temat sposobu prowadzenia samochodu przez kobiety. Oczywiście nie twierdzę, że wszystkie są w tej dziedzinie ekspertami, często zdarzają się kompletne łamagi, ale to nie powód żeby wszystkie wrzucać do jednego worka. Często spotykałam się z taką sytuacją: mężczyzna widzi przed sobą jakiegoś kierowcę, który powiedzmy robi jakieś dziwne manewry na drodze, od razu słyszę komentarz: „to na pewno baba” albo „no tak baba za kierownicą, wiadomo”. Co o tym myślicie? Czy ktoś z góry zakłada, że każda kobieta nie umie jeździć? Ja uważam, że zarówno kobiety jak i mężczyźni mogą nie radzić sobie za kierownicą.
Zapraszam do dyskusji

Jechałem kiedys z "babą" która prowadziła autobus... i żyje.
To wszystko ode mnie.

Anoia 

Wysłany: 13 Wrzesień 2006, 21:43   

Cytat:
słyszę komentarz: „to na pewno baba” albo „no tak baba za kierownicą, wiadomo”.

Chyba cos w tym, bo ja jako kierowca, gdy widze inna kobiete za kierownica, to tez tak mysle :P
- No! Not the Knights Who Say 'Ni'!
- The same!

Monkey 

Wysłany: 13 Wrzesień 2006, 21:56   

Przecież oczywiste jest, że niezależnie od płci etc. są kierowcy wybitni i kompletne beztalencia. Nawet jeśli kobiety jeżdżą gorzej no to co? I czy jest ważne co za stereotypy jeszcze ten świat wymyśli?
To powielanie tego nieszczęsnego tematu o feministkach :|

Widząc temat miałam nadzieję na coś ciekawszego. :roll:

Anoia 

Wysłany: 13 Wrzesień 2006, 22:12   

Hmm... jakieś siły wyższe mogą uznac to za off topic, chociaz z samym tematem sie zgadza... Ale, zeby zrobic coś ciekawszego, jak powiedziala Monkey, wkleje kilka cytatow pochodzących z zeznań kierowców uczestniczących w wypadkach (autentyki!).
mężczyzn (ha!)

Moje auto jechało normalnie prosto przed siebie, co na zakręcie zazwyczaj doprowadza do opuszczenia szosy.

Mój samochód uderzył w ogrodzenie, przkoziołkował i wyrżnął w drzewo. Wtedy straciłem panowanie nad kierownicą.

Facet był na całej drodze i wiele razy próbowałem go wyminąć zanim uderzyłem w niego.

Wracając do domu podjechałem do złego domu i zderzyłem sie z drzewem, które nie mam.

Samochód przede mną potrącił przechodnia, który jednak wstał, więc też na niego wjechałem.

Zdałem sobie sprawę, że może być nieciekawie. Golf jedzie nam w maskę. Spojrzałem na zegarek - była 7:05

Z początku powiedziałem policji, ze nic mi się nie stało, ale jak zdjąłem kapelusz, zobaczyłem, że mam wgniecioną czaszkę.

Ostrożnie przyhamowałem, aby ta kobieta upadła jak najdelikatniej.

Jechałem do lekarza z chorym kręgosłupem, kiedy wypadł mi dysk, powodując wypadek.

Przechodzień uderzył we mnie i przeszedł pod moim samochodem.

Jechałem sobie spokojnie, a tu nagle zaatakowała mnie wysepka tramwajowa.

Nie wiedziałem, że po północy też obowiązuje ograniczenie prędkości.

Budka telefoniczna zbliżała się, kiedy próbowałem zjechać z jej drogi uderzyła z mój przód.

Zobaczyłem smutną twarz z wolna przelatującą przed przednią szybę, a potem ten pan gruchnął na dach mojego samochodu.

Przechodzień nie miał żadnego pomysłu którędy uciekać więc go przejechałem.

Odholowałem swój samochód z jezdni, spojrzałem na teściową i uderzyłem w nasyp.

Myślałem, że mam opuszczone okno, jednak okazało się, ze jest podniesione, gdy wystawiłem przez nie rękę.

Dałem sygnał klaksonem, ale nie działał, ponieważ został skradziony.

Niewidzialny samochód nadjechał znikąd, uderzył w mój i zniknął.

Zjechałem stromą uliczką do tyłu, przewróciłem murek i uszkodziłem pawilon. Nie mogłem sobie po prostu przypomnieć, gdzie jest pedał hamulca.

Na skrzyżowaniu niespodziewanie dostałem ataku daltonizmu.
- No! Not the Knights Who Say 'Ni'!
- The same!

Monkey 

Wysłany: 13 Wrzesień 2006, 22:27   

Jeszcze pare:

Inny samochód zderzył się z moim nie ostrzegając o swoich zamiarach.

Zderzyłem się ze stojącą ciężarówką nadjeżdżającą z drugiej strony.

Ciężarówka cofnęła się przez szybę prosto w twarz mojej żony.

Facet był na całej drodze i wiele razy próbowałem go wyminąć zanim uderzyłem w niego.

Nie chcąc zabić muchy wjechałem w budkę telefoniczną.

Usiłując zabić muchę, wjechałem na słup telegraficzny.

Broniąc się przed uderzeniem zderzaka samochodu przede mną uderzyłem przechodnia.

Mój samochód był legalnie zaparkowany, kiedy wjechał w inny pojazd.

Mój samochód był legalnie zaparkowany w tyle innego samochodu.

Pośrednią przyczyną wypadku był mały człowiek w małym samochodzie z dużą buzią.

Mój samochód przeleciał przez barierkę i wylądował w kamieniołomie. Mam nadzieję, że spotka się to z państwa aprobatą.

Jechałem powoli próbując dosięgnąć szmatki, aby wytrzeć okno, która zaczepiła się o fotel. Gdy ją pociągłem uderzyła mnie w twarz, straciłem kontrolę nad kierownicą i wjechałem do rowu. Gdy przyjechałem z powrotem z pomocą drogową, moje radio zniknęło.

Ten pieszy strasznie latał po szosie, musiałem kilka razy wykręcać, zanim na niego wpadłem.

Edit: Ale nie zakładałabym się, że wszyscy autorzy to faceci :roll:

Edit 2: Chociaż to na temat, to jednak jakoś tak mi to bardziej do "na rozluźnienie" pasuje. I te Twoje i te moje.

Aida 

Wysłany: 13 Wrzesień 2006, 22:57   

Tak na marginesie pozwolę sobie zauważyć, że jest mnóstwo Bab za kierownicą obojga płci. Nierzadko są to Baby brodate, a najgorszy gatunek to Baby w kapeluszach. Bezwzględnie unikać!
Sa o Roma babo babo, sa o Roma o daje, sa o Roma babo babo, sa o Roma daje.

Keyff 
Moderator

Wysłany: 14 Wrzesień 2006, 08:36   

najgorsze są dziady :)

btw. sam nie mam prawa jazdy - wożę się najczęściej z MaB - i nie narzekam.

settler 
Administrator

Wysłany: 14 Wrzesień 2006, 09:51   

Co ma na celu ten temat? Bo na razie nie widze sensu jego istnienia.

Jedyne w co sie moze przeksztalcic to w drugi temat o feministkach, gdy zaczeniemy porownywac umiejetnosci, a raczej styl jazdy kobiet i mezczyzn.

Prosze o szybkie wyjasnienie, inaczej zamykam.

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 14 Wrzesień 2006, 11:33   

Moja Lepsza Połowa (jestem w tej sytuacji co Keyff- jeśli chodzi o prawo jazdy oczywiście) przewiozła mnie, psa i bagaż przez 1800 km z wakacji. Nie używając lewej ręki, bo złamała ją w nadgarstku dzień przed wyjazdem.
Dla mnie - temat do zamknięcia, bo co ma niby udowadniać?
Może założymy jeszcze topic o facetach szydełkujących i gotujących oraz kobietach kulturystkach?
Szkoda mielenia palcami.

Vanti 
Moderator

Wysłany: 14 Wrzesień 2006, 11:40   

wawrzyniec napisał/a:
Może założymy jeszcze topic o facetach szydełkujących i gotujących oraz kobietach kulturystkach?

Jestem jak najbardziej za, a nawet przeciw :P A tak na poważnie - temat zamknięty. I kropka.

We stop, think, begin to revive
"Gandhi Mate, Gandhi" Enter Shikari

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi