Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Szkoła
Autor Wiadomość
Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 21 Sierpień 2005, 12:22   Szkoła

Chciałam prosić Was o pomoc.

Jestem właśnie w trakcie pisania artykułu dla pewnego portalu fantasy ( którego nazwy tu nie wymienię, ażeby nie robić kryptoreklamy :P ) o szkołach dla magów. Muszę się wyrobić na 1 września, a mam do przewertowania pełno książek.
Dlatego zwracam się do Was :-)
Jako wierni fani fantasy na pewno pomożecie mi zdobyć materiały do tego artykułu. Dlatego proszę, aby każdy z Was opisał mi dokładnie jakąś szkołę dla czarodziejów (wyłączając NU i Hogwart, które to znam niezwykle dobrze :P ).
Chciałabym, żeby Wasze posty wyglądały tak:
Nazwa_Szkoły
Tytuł_Książki
Imię_i_Nazwisko_autora
Dokładny opis szkoły, nazwisko dyrektora/nadrektora/grupy trzymającej władzę; krótko o zajęciach; coś o nauczycielach, sławni uczniowie; ciekawostki z nią związane.

Byłabym bardzo wdzięczna, gdyby ktoś zaczął od szkoły dla magów z książek le Guin, bo z tym mam największy problem ( brak dostępu do jej książek, bo wszystkie są w szkolenej bibliotece).

Co jeszcze? Nie piszcie 10 razy o jednej szkole, chyba że macie coś ważnego do dodania.

1 września wrzucę tu ten artykuł i serdecznie podziękuję Wam za wkład w tę pracę. ;-)

Aida
Gość
Wysłany: 28 Sierpień 2005, 22:55   

Ja niestety nie wiem... Może spróbuj Akademię Pana Kleksa?

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 30 Sierpień 2005, 11:32   

Cytat:
Byłabym bardzo wdzięczna, gdyby ktoś zaczął od szkoły dla magów z książek le Guin, bo z tym mam największy problem ( brak dostępu do jej książek, bo wszystkie są w szkolenej bibliotece).

Uwaga: to nie będzie atak...
Moim zdaniem porywasz się z motyką (malutką) na słońce (dosyć duże).
Opisanie (tak szczegółowe jak tego chcesz) wyspy Roke i zasad "uczenia magii" u Ursuli Le Guin to temat na jeden artykuł, a nie na akapit.... Może pomyślisz nad napisaniem osobnych esejów o każdej ze "szkół"? Miałabyś wtedy możliwość solidnego przygotowania każdego tematu, a nie zrobienia tabelki (bo i po co ona komu).
Poza tym - cykl o Ziemiomorzu to dla miłośnika SF/Fantasy/... pozycja moim zdaniem obowiązkowa.
Zastanów się, czy nie lepiej zapytać forumowiczów o książki, w których takie miejsca są
opisywane, o źródła informacji o "szkołach magicznych"

Ze swojej strony - poza UlG polecam cykl ROberta Jordana "Koło Czasu". Aes Sedai/Ashamani, Biała WIeża/Czarna Wieża, Saidin/Saidar.... to może nie magia, ale moc, jednakże arcyciekawe... No i jakieś 17 wydanych w PL tomów :lol:

Sayoko 
VIP

Wysłany: 30 Sierpień 2005, 11:43   

Może zajrzyj do książek Ewy Białołęckiej "Tkacz Iluzji" , "Kamień na szczycie" (solidne polskie fantasy). Tam są opisy egzaminów i inicjacji do wspólnoty magów Kręgu, jak również nauka w ich Zamku i nauczyciele.

No i może Terakowskiej "Córka czarownic", aczkolwiek przekazywanie małej kolejnym wiedźmom trudno uznać za szkołę.

Odpowiedz do tematu