Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Sesje RyPyGy
Autor Wiadomość
Barraketh
[Usunięty]

Wysłany: 5 Luty 2005, 00:06   Sesje RyPyGy

Hmm dziwne, ale na tym forum chyba nie toczyla sie jeszcze zadna sesja! To swietna zabawa pograc sobie na forum, sam z checia poprowadzilbym Zew Cthulhu, czy tam typowego Warhamca, ale matura (Boze uchron ludzkosc przed reformami oswiaty) nie pozwala. Uczyc sie trzeba, czasu brak, ale zagralbym z checia. Nie ma tu przypadkiem jakiegos MG, ktory bylby zainteresowany poprowadzeniem sesji?

Pewne doswiadczenie z graniem na forum mam, wiec wiem, ze to naprawde fajna zabawa i dobry sposob na 'rozkrecenie' forum. Polecam wiec przemyslec zorganizowanie jakiejs niewielkiej nawet sesyjki :]

(Az dziw, ze nikt tutaj jeszcze nic takiego nie zrobil, a moze wy w RPGi nie gracie? Chyba bede musial w celach wywiadowczych zalozyc nowy temat i zobaczyc ilu tutaj pasjonatow Rolpleji ;)

Aureus 

Wysłany: 5 Luty 2005, 08:27   

http://uam.dmkhosting.com...topic.php?t=317

Ja gram w WFRP, jednak każda sesja forumowa jaką widziałem była do duszy, jedynie sesje chatowe jakoś mi odpowiadaj, ale Jedyna Prawdziwa Słuszna to sesja w real. Jestem zarówno MG jak i BG.

Krejt 
Administrator

Wysłany: 5 Luty 2005, 10:00   

Forumowe RPG nie za bardzo mi pasuje.

Za to doskonale bawiłem się podczas erpegie rozgrywanego via IRC, może warto by odkopać to nader przyjemne doświadczenie, co SettlerzeMG?

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 5 Luty 2005, 14:41   

To dobry pomysł, myślę, że jednak byłoby dobrze poczkeać z tym do wakacji, czy chociażby Świąt Wielkanocnych, tak aby gracze mogli sie odprężyć i skupić na grze, a nie stresować się, że może im czasu nie starczyć na odrobienie lekcji...

settler 
Administrator

Wysłany: 5 Luty 2005, 19:22   

skoro zostalem wycigniety do odpowiedzi to odpowiadam :)

jest to racja, ze sesje na IRCu, sa lepsze niz na forum
zabieraja mniej czasu i sa bardziej dynamiczne

Co do samej organizacji gry, to chyba w okresie przedmaturalnym (z tego co widac to oprocz mnie pare innych osob tez musi troszke czasu zporzytkowac na przygotawanie sie do tegoz egzaminu) bedzie trudno ustalic pasujacy wszystkim termin - chociaz na pewno nie jest to nie mozliwe.

Kolejna sprawa - ja MG raczej bym nie byl, poniewaz to wymaga jeszcze czasu, aby sie przygotowac do rozgrywki. Znalezc osobe, ktora jest bardziej wprawiona w prowadzeniu gier ode mnie na pewno nie bedzie trudno, wiec jesli przezyliscie gre prowadzona przeze mnie i jeszcze niezle ja wspominacie to nie jest to problem. Osoba taka powina jeszcze dosc dobrze znac Swiat Dysku pod kazdym wzgledem, gdyz taka w pelni dyskowa gra bedzie ciekawsza.

Organizujcie! - ja postaram sie wynalezc czas, zeby zagrac :)

Barraketh
[Usunięty]

Wysłany: 6 Luty 2005, 11:11   

No wlasnie na IRCu ciezko sie zgrac w czasie, a sesja na forum - kazdy wystarczy, ze wszedlby raz dziennie i cos napisal. Poza tym dobrze zaplanowana sesja (zrobiona pod rozgrywke forumowa, bo to wyglada zupelnie inaczej) moze byc naprawde przyjemna. Wszystko zalezy od MG.

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 6 Luty 2005, 16:28   

Pytanie tylko kto się tego podejmie, bo jak widać do tej pory wszyscy chcą grać, a nikt na siebie nie chce wziąć odpowiedzialności organizacji gry :| Słuchajcie - a może poczekamy, aż zrobimy ten podręcznik, który jest w planach i wtedy zagramy, żeby go przetestować? :mrgreen:

Krejt 
Administrator

Wysłany: 6 Luty 2005, 16:59   

Cytat:
Pytanie tylko kto się tego podejmie, bo jak widać do tej pory wszyscy chcą grać, a nikt na siebie nie chce wziąć odpowiedzialności organizacji gry

Mógłbym podjąć się MGowania na sesji IRCowej w miesiącach marzec-maj.
Mam już nawet zalążek pomysłu na niezłą przygodę.

Co do zasad - ostatnio graliśmy bez jakichkolwiek (a raczej stosowaliśmy jedynie słuszna zasadę zdrowego rozsądku, jakże pasującą do ŚD) i było świetnie.

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 6 Luty 2005, 20:29   

Jeśli chodzi o IRC , to będzie ze mną problem... To tego jest potrzebne jakieś oprogramowanie dodatkowe, prawda? Wiem, gdzie można je ściągnąć, ale mam problemy z ojcostwem, które to zabrania mi ściągania i instalowania jakichkolwiek programów z sieci.. i cóz z tym fantem zrobić? Ano grajmy na forum, bardzo proszę, bo ja też bym chciała :(

efzetiks 
VIP

Wysłany: 9 Luty 2005, 00:45   

na forum? na forum jest zaden sens moim zdaniem.. RPG to szybka akcja.. nie ma co tam ciachac toporem +5 do sily przez forum.. rozoomie ze w jakiegos Discworld`a z cala pevnoscia? To ja sie na SKrytoboojce wstepnie zapisuje.. ale tylko wstepnie.. (edit: skrytobojce wcale nie elfa.. a uszy? jakie uszy? lubiacego zloto, zloto, zloto, zloto!)

kurde.. jak dawno na zywca nie gralem w RPG.. beda z 4 lata jak nie 3,5 .. Warhammer, Dzikie Pola to byly czasy.. CHARGE!! oraz Wacpanowie do boju!! (Krysztaly Czasu z kalkulatorem w reku tez sie zdarzyly)

Krasnola: widze ze masz GG .. wiec jak to jest z tym paskudnym oprogramowaniem?

Barraketh
[Usunięty]

Wysłany: 9 Luty 2005, 08:12   

No w sumie jesli prowadzicie sesje na IRCu, to nawet lepiej. Na forum robi sie specyficzne przygody (zazwyczaj jakies systemy realistic, bo heroic sie niezbyt nadaje) i tez sie fajnie gra. No ale akcja 'na biezaco' jest duzo przyjemniejsza, wiec jak sie znajdzie MG to sie na to pisze.

Aureus 

Wysłany: 9 Luty 2005, 08:19   

Cytat:
realistic

Chodzi Ci chyba o systemy "dark".

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 9 Luty 2005, 11:45   

Cytat:
Krasnola: widze ze masz GG .. wiec jak to jest z tym paskudnym oprogramowaniem?

A zauważyłeś, że pomimo posaidania numeru, to zawsze jestem niedostępna? :]

Jeśli IRC... Heh, spróbuję, może jakis znajomy mnie przygarnie i kompa użyczy ;)
To ja się piszę jako krasnolud (ka - ale przecież nie muszę sie wszystkim chwalić, że jestem kobietą...). I też lubie złoto :D I lubie o nim śpiewać... jest taka stara kasnoludzi apiosenka, a brzmi: "Złoto, złoto, złoto"... Miód dla moich uszek ^_^

Barraketh
[Usunięty]

Wysłany: 10 Luty 2005, 22:11   

Szaqal nie, chodzi mi o systemy realistic, fakt, ze wiekszosc z nich to dark (Wampir chociazby), ale nie koniecznie. Realistic to okreslenie systemow w ktorych stawia sie na realizm rozgrywki, ogranicza sie walke i stawia glownie na myslenie, natomiast systemy heroic opieraja sie na kreowaniu postaci na wielkiego bohatera, z duza iloscia walki i ograniczaniem innych umiejetnosci.

Dark natomiast okresla systemy 'mroczne', stawia sie tu glownie na budowanie klimatu opartego na strachu, niepewnosci itd. Fakt, ze przeciwstawne systemy rowniez okresla sie mianem heroic (z reszta tyczy sie to rowniez ksiazek), ale to juz zalezy od kontekstu, w przypadku 'klimatu' heroic sa systemami bardziej 'sielankowymi', z masa bohaterow zabijajacych smoki itd.

Heroic (klimatem, jak i typem rozgrywki) jest np AD&D, podczas gdy taki Warhammer jest klimatem dark, ale realistic bym go juz nie nazwal.

Systemy realistic, to np Wampir - dark, Zew Cthulhu - dark, Neuroshima - a to juz nie wiem co jest, bardziej postapokaliptyczne klimaty, mozna podciagnac pod dark, Cyberpunk - no to nie jest ani dark, ani heroic z tego co sie orietuje, to zwykly cyberpunk ;)

Uff napisalem sie, mam nadzieje, ze nie zamotalem ;)

Aureus 

Wysłany: 11 Luty 2005, 17:38   

Dark i realistic to to samo... ale jeżeli pójdziesz do sklepu i powiesz że chcesz jakieś realistic systemy to cię wyśmieją.

PS: Dlaczego przekszatałciłeś moją ksywę?

Barraketh
[Usunięty]

Wysłany: 11 Luty 2005, 18:23   

No coz, mylisz sie... Ale klocil sie nie bede, dla ciebie to to samo, dla mnie nie. Wyobraz sobie albowiem zagranie w system oparty na Swiecie Dysku i powiec mi czy to bedzie dark, czy heroic? Z reszta podzial dark i realistic tyczy sie innych kryteriow, jak wiec mozna mowic, ze to to samo, skoro dark tyczy sie klimatu i atmosfery panujacej w grze, a realistic sposobu rozgrywki i pewnych elementow fabuly? To jak jakbys powiedzial, ze krowa to to samo co karton z mlekiem...

efzetiks 
VIP

Wysłany: 11 Luty 2005, 19:53   

cale nieporozumienie wynika z faktu ze wiekszosc systemow narracyjnych (realistic - choc to okreslenie 1 raz slysze) to sytemy ze Swiata Mroku ktore jak nazwa wskazuje sa dark ... wszelkie Wampiry czy inne Wilkolaki...

Aureus 

Wysłany: 11 Luty 2005, 22:07   

Cytat:
realistic - choc to okreslenie 1 raz slysze

Co było do udowodnienia.

Świat Dysku to niewątpliwie heroic, pojedyncze jednostki babrają się w zmienianiu świata, choć żeczywiście trzeba robić lekką grozę.

Systemy dark polegają też na tym, iż w przeciwieństwie do heroic są NATURALNE, REALISTYCZNE. Tam bohaterowie dostają obtarć na nogach, odpadają im łapy, głodują, żygają na współpodróżników (hehe ; D). Na początku w Anglii - zgadzam się z tobą - był to mrok. Jednak w Polsce jest to też realność.

Jeżeli ktoś sobie rzyczy wypowiedzi opartej na przykładach, niech napisze, a zrobię co w mej mocy (no... trochę więcej niż nic).

Barraketh
[Usunięty]

Wysłany: 11 Luty 2005, 22:50   

Specjalnie dla was wlaczylem google i prosze:

Realistic czy heroic

Realistic Fantasy Systemu Wild Times

Niestety nie znalazlem jakiejs encyklopedycznej definicji realistic fantasy. Widac jednak, ze takie pojecie istnieje i to nie zamiennie z dark.

Sklasyfikowanie SD do heroic to juz natomiast istna parodia i smiech na sali. W sumie SD laczy elementy wszystkich podgatunkow, od heroicznych kreacji typu Cohen, przez 'postapokaliptyczne' tereny Zmokbergu, a konczac na darkowych Mrokach. Oczywiscie wszystko to w krzywym zwierciagle. Natomiast nie mozemy mowic o konwencji czystko heroic...

Idac natomiast do szanujacego sie sklepy mowiac o dark dostaniesz prawdopodobnie Wampira, mowiac o realistic niekoniecznie, nie mowie juz nawet o systemach autorskich, gdzie przewaznie uzywa sie konwencji realistic i to wcale nie darkowch.

PS: Spotkalem sie rowniez (na googlach) ze spolszczona nazwa systemy realistyczne i nie bylo to rownoznaczne z darkiem oczywiscie. Jesli w Polsce uzywa sie okreslenia dark zamiast realistic, to juz jedynie wina ignorancji i niewiedzy IMO.

efzetiks 
VIP

Wysłany: 11 Luty 2005, 23:43   

to w takim razie realistic moze byc kazdy system w zaleznosci od prowadzenia :D bo w kazdym systemie mozna dostac obtarc lub topor moze sprasc Tobie na noge... to tylko taka mala dygresja bo nie staje po zadnej stronie w tym sporze bo expert ze mnie zaden...

Odpowiedz do tematu