|
Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info
|
|
Sesje RyPyGy |
| Autor |
Wiadomość |
Aureus
|
Wysłany: 12 Luty 2005, 08:44
|
|
|
| Cytat: | | wolę realistic, w którym bohaterowie graczy wyróżniają się wśród "zwykłych" mieszkańców galaktyki, ale, jednocześnie, nie są niezwyciężonymi super herosami |
Dark? To jedna z definicji darku.
Napiszę przykład oparty o:
Legolasa
Film: LotR III
System dark
Jak to wygląda w filmie:
Logolas omija kły oliphanta, dojeżdża do jego tylniej nogi, wspina się na plecy, balansując omija pociski co lecą do niego ze wszech stron, samemu zabijając paru łuczników. Nie chc±c marnować strzał, dochodzi do skórzanych rzemieni i odpina całą konstrukcję z drewna. Ludzi spadają i umierają, ostatecznie wszyscy tracą życie. Brutalny legolas dochodzi do łba, strzela w łeb i koniec.
Teraz dark:
Mimo iż oliphanty nie mają prawa istnieć, jakiś głupi MG dodaje je u siebie.
Elf zostaje zabity wraz z całą tłuszczą kłami z przepiętym łańcuchem. Nie zostaje? Wszyscy zostali więc on też powinien. No dooobraaa...
Dojeżdża na koniu do nogi. Łucznicy go nie zabili? ? ? Dziwne. Ma woltyżerkę? NIE MA? Jak on się chce wspiąć bez wspinaczki i woltyżerki? ? ? No... dooobraaa...
Miażdży go zgięcie kolan. Nie miażdży? Dziwne. Dochodzi na grzbiet. Łucznicy <swist swist> nie ma elfa. Jest? Dziwne, powinien spaść, w końcu wszystko się trzęsie... No niech bęęędzieee...
Strzela do łuczników. Nie zabija nikogo... w końcu cały czas spada. Niech będzie, zabija jednego, maks dwóch. Co ciekawe cały czas go nie trafiają. Prawdopodobnie wykorzystywał ich seksualnie sierżant, prawdopodobnie też matka karmiła ich z procy. No nieważne.
Spada próbując chodzić... Nie? Dochodzi do konstrukcji. Próbuje przepi±ć linę.
Tylko debil spiął by taką machinę skórą...
ZAMIAST LINY I SKÓR WIDZI ŁAŃCUCH!
Nie widzi : / ? K****.
Konstrukcja spada. Elf nie miał jak uciec, spada z ni±. Nie spada? ? ? : /
Załóżmy że dochodzi do głowy...
Oczywiście IQ generała wynosiło więcej niż 25, więc łeb jest opancerzony.
NIE JEST???
Elf spada wraz z martwym oliphantem na ziemie... Próbuje zsun±ć się po szorstkiej trombie przewraca się i zdycha.
I to nie był realistic. To naprawde dark.
(edit: usunąłem krzaczki, uf...) |
| |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 12 Luty 2005, 09:34
|
|
|
| Cytat: | | Strzela do łuczników. Nie zabija nikogo... w końcu cały czas spada. Niech będzie, zabija jednego, maks dwóch. Co ciekawe cały czas go nie trafiaj±. Prawdopodobnie wykorzystywał ich seksualnie sierżant, prawdopodobnie też matka karmiła ich z procy. No nieważne. |
Przepraszam za offtop, ale ubawiłem się setnie czytaj±c posta powyżej. |
|
|
|
 |
Barraketh [Usunięty]
|
Wysłany: 12 Luty 2005, 11:30
|
|
|
" Polsce; najbardziej znanymi i najlepiej się sprzedaj±cymi systemami na świecie są Dungeons & Dragons 3. Edition (dawniej Advanced Dungeons & Dragons), do którego należy sporo różnych światów, z których najbardziej znanym jest Forgotten Realms (fantasy heroiczna), rzesze trochę fanatycznych zwolenników mają systemy World of Darkness - zwłaszcza Wampir: Maskarada, Wilkołak: Apokalipsa i Mag: Wstąpienie, stosunkowo dużo zwolenników ma też najbardziej popularny system dark fantasy w Polsce - Warhammer Fantasy Role Play (WFRP jest przeniesieniem w system rpg najpopularniejszej figurkowej gry bitewnej świata: Warhammera) i przeżywający renesans spowodowany sukcesem kinowym "Mrocznego widma" - Star Wars Role Play; wielu fanów ma system grozy Zew Chtulhu oraz Przebudzenie Ziemi (Earthdawn) - uniwersum fantasy heroicznej; aktualnie coraz większy segment rynku zajmują nowe, dynamicznie rozwijające się systemy: Martwe Ziemie (Deadlands) - alternatywny wiek XIX w USA - western z dodatkiem elementów horroru i fantasy, system jest wcieleniem w rpg popularnej karcianki; Legenda Pięciu Kręgów (L5K) - Japonia samurajów z dodatkiem fantasy (też powstała z pięknie ilustrowanej karcianki); 7th Sea (ten system heroiczny przypominający kino nowej przygody i powieści Dumasa o muszkieterach nie został jeszcze przetłumaczony na język polski); Gasnące Słońca - space opera z elementami cyberpunku i dark fantasy."
To aby udowodnic, ze podzial na heroic i dark nie ma sensu, bo jest wiele innych gatunkow.
Natomiast kwestie kwalifikacji systemow bardzo ladnie przedstawia teksta Pawla Marcisza zamieszczony tutaj
Widac tam, ze po pierwsze realistic i dark to okreslenia odnoszace sie do zupelnie innego kryterium podzialu. Widac tez, ze systemy dark MOGA BYC realistic (zazwyczaj sa, chociaz przy Warhamcu bym sie zastanowil), ale nie musza. Mam nadzieje, ze tekst wyjasnia wszelkie niejasnosci. Chce jeszcze powiedziec, ze faktycznie uzylem okreslenia heroic obok realistic, co moglo byc dosc mylace, aczkolwiek taki podzial widywalem na pewnych forach dyskusyjnych. Zapewne ze wzgledu na to, ze w systemach heroic rzadko stawia sie na realistyczna mechanike.
Zgadzam sie jednozesnie z toba, ze systemy ze Swiata Mroku faktycznie sa dark, ale poza tym sa rowniez realistic. Realistic jest poprostu pojeciem szerszym niz dark, okresla tez inne cechy systemu niz pojecie dark.
Z Wikipedii:
"Mechanika realistyczna
Mechanika realistyczna inaczej mechanika symultaniczna jest to jeden z typów mechaniki gry przyjętych w grach fabularnych.
Istnieją dwie szkoły mechaniki realistycznej różniące się podejściem do stylu gry. Styl symultaniczny stanowi że świat gry działa zgodnie z prawami jakie znamy i nie ma możliwości ich przekroczenia. Przykładem takiego podejścia są systemy rpg bazujące na konwencji SF i realistycznej.
Drugi szkoła stanowi że reguły jakie działają w świecie gry są nieprzekraczalne,ale nie ze względu na ograniczenie wynikające z praw naukowych, ale ze względu na konwencję gry. Wszelkie działania niezgodne z zasadami rządzącymi danym światem gry są odrzucane jako nierealistyczne."
Nie chce tu pisac jakiejs pracy magisterskiej na ten temat, wszak to jedynie kwestia pewnego podzialu i klasyfikacji, nic powaznego. Mysle, ze przytoczone przeze mnie teksty sa dowodem na istnienie pojecia realistycznego systemu RPG, zwanego z angielska zwyczajnie realistic. |
|
|
|
 |
Erpegis

Wiek: 27 Dołączył: 15 Lut 2004 Skąd: Miasto moje a w nim.
|
Wysłany: 22 Luty 2005, 22:45
|
|
|
Chciałem tylko powiedzieć, że to moja setna notka.(Ta, wiem, cienki jestem).
Z tej okazji chętnie bym komuś poprowadził świat dysku. Problem jest tym, że nie mam gdzie... |
_________________ Najbardziej cyniczny i zblazowany użyszkodnik forum. |
|
|
|
 |
|
|
Theme modified by Vanti & Krejt. Discworld, Ankh-Morpork and all related characters are trademarks registered by Terry Pratchett. All trademarks are used with permission from Terry Pratchett. Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - manga |