Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Polski system szkolnicwa i czytelnictwo (wydzielony)
Autor Wiadomość
Kor 
Moderator

Wysłany: 9 Maj 2004, 11:23   

re up : dokładnie, w pełni się zgadzam.

to samo jest z geografią. Większość nie wie gdzie jest Polska lub inne kraje słowiańskie nawet.

Może o Lemie to ktoś gdzieś słyszał ( Solaris na jego podstawie powsał ) ale ogólnie wiedzę o literaturze mają nie za wielką.

Ale Aida jak oni mogą się równać choćby z nami, przy naszych honoriskauzach :mrgreen:

Keyff 
Moderator

Wysłany: 8 Czerwiec 2004, 16:58   

boże jak mnie zaczyn acie wkur**** człowiek się wypowiada a potem własnych postów nie może odnaleĽć.

\szczególnie, że "zobacz swoje posty" chyba działa po IP a ja mam neostradę.

po prostu przeginacie.

settler 
Administrator

Wysłany: 8 Czerwiec 2004, 22:09   

dziala po nicku, po IP moga tylko mody jak sie zdaje
a poza tym porzadek jakis musi byc, bo wiem z doswiadczenia, ze zmiana tematow w watkach denerwuje zadziej pojawiajacych sie uzytkownikow
EOT

Aida
Gość
Wysłany: 8 Czerwiec 2004, 22:11   

Keyff, Keyff spokojnie, nerwy to w konserwy. :P

A "Pan Prawnik" miało być nieobraźliwe. Mój ojciec jest prawnikiem od... zaraz... ponad 30 lat. :) Do prawników mam sentyment. :P

"Dżuma", zgadzam się, to świetna książka. W ogóle rozwinąłeś temat i w ogóle i w szczególe się z Tobą zgadzam, co jest zjawiskiem dziwnym, bo zwykle się z opiniami NIE zgadzam. :P

Natomiast faktem jest, że dobór lektur w naszych szkołach jest w mojej opinii odrobinę dyskusyjny. Część możnaby wg. mnie przenieść do działu "nadobowiązkowe", część dodać, część z tego działu wyciągnąć.

Natomiast to co piszesz n.t. przerabiania lektur, jest sprawą nauczyciela. Ja miałam szczęście i doskonałych polonistów, którzy - z jednym wyjątkiem - nie wymagali "kucia" ksiażek na pamięć, ale zrozumienia ich. 3/4 moich wypracowań to solidnie uargumentowane niezgadzanie się z interpretacja "szkolną". :D Matura nawiasem mówiąc też. :P

Z drugiej strony znam polonistów, którzy notorycznie usypiają uczniów, i robią wrażenie (?) jakby "odklepywali" program. A potem wychodzą takie cuda jak żelazne pytanie pewnej polonistki: "jaki był kolor" (jakiejśtam) "czapeczki" (bodajże w "Ludziach bezdomnych"). :P Pytanie zadawane uczniom od ponad 10 lat. :lol:

Keyff 
Moderator

Wysłany: 9 Czerwiec 2004, 10:22   

hmmm ale widzisz Aida ja bym wogóle zlikwidował lektury obowiązkowe i wprowadził wyłącznie 10 razy dłuższą listę nadobowiązkowych. Innymi słowy - zdaję sobie sprawę z pewnej potrzeby istnienia lektur i jakiegoś doboru. Ale jak się zapewne zgodzisz, są książki które z łatwością mogą być zastąpione innymi. Możnaby potworzyć jakieś grupy tematyczne, z których albo wybierałby nauczyciel (jeli głupi) albo uczniowie (jęsli nauczyciel umiałby sobie potem z tym poradzić). Do tego minimum raz na semestr jedna książka zupełnie dowolna (z harlequinami włąznie) do analizy.
każda zamknięta lista ogranicza możliwości umysłowe.

@kormaciek: jasen i tak jak większość nawet jak się nie zgadza to się podporządkowuje tak i na tej maturze większość robiłaby w majtki ze strachu i przy takim temaci napisałaby tylko tyle ile można. aha - no i jeśli ktoś by już taki temat dał - to by z niego nie oblewał.

@setler: wiesz, ja już się zaczynam czuć jak osoba która zupełnie nie wie co jest grane a jestem tu minimum raz na dzień. a są tematy które po prostu naturalnie przechodzą w drugie i chociaż wiem, jaki jest cel tego działania zaczynam mieć wrażenie, że powoli dochodzimy do polskiej tradycji "podnieśli burdel do rangi sztuki".

Odpowiedz do tematu