Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
no to moja matura :D
Autor Wiadomość
settler 
Administrator

Wysłany: 29 Wrzesień 2004, 21:30   no to moja matura :D

Tak sie ludziska po kolei chwala tematami maturalnymi, to i ja to zrobie (a jak, dla zasady tez napisze!).
"Ekranizacje i adaptacje dziel Szekspira w kinie swiatowym. Omow zalozenia tworcow i ich wizje artystyczne."
TAK!
Zgadliscie!
Nie ma zadnego zwiazku z Pratchettem :D .
Ani z fantastyka.
Tak, lubie kino i nie wybieralem na sile czegos co sie da podciagnac pod Pratchetta (choc byl temat o fantastyce, czy inne, ktore mozna by pod to podciagnac).

Dobra, a teraz napisze cos, co nadawaloby sie do plaskiej Polski.
U nas w szkole jakas tam nauczycielka wypisala sporo tematow do wybrania. Tematy podzielone na trzy dzialy: 1. literatura (54 tematy), 2. zwiazki literatury z innymi dziedzinami sztuki (43), 3. jezyk (32).
Niby sporo, jednak biorac pod uwage, ze polska mature w mojej szkole zdaje jakies 130-150 osob to tamatow jest troche malo.
Do tego wiadomo, ze niektore zostana przez nikogo nie wybrane, a inne beda cieszyc sie duza popularnoscia.
Niby tematy w szkole moga sie powtazac, jesli bedzie inna bibliografia.
Ale coz tu uczynic, gdy taki temat jak moj wybraly co najmniej 4 osoby (tyle wiem), a Szekspir nie napisal 200 dramatow (wredny byl), a dobrych filmow tez nie bylo, az tak duzo...
Polska nowa matura poprostu jest zupelnie nie przemyslana.
Wielu jej zasad nie znam, a deklaracje, z czego sie zdaje trzeba podac do konca wrzesnia.

Poprostu tragedia!

Jesli chcesz sie wypowiedziec na temat mojego tematu (wiem, ze to zdanie strasznie glupio wyglada :D ) maturalnego lub wypowiedziec sie o nowej maturze (udalo sie zastosowac kolejne powtorzenie), nie krepuj sie i pisz tutaj!

Przapraszam za glupote tego postu, jest to spowodowane przygotowaniem wykladu z fizyki i perpektywa 3 dni po 8 godzin wykladow z tejze dziedziny nauki :czarodziej: , a takze ogolnej pracy umyslowej.

efzetiks 
VIP

Wysłany: 30 Wrzesień 2004, 00:34   

to ja sie pochwale ze na swojej "pomostowej" "nowo-starej" maturze tez nie mialem nic o Pratchett`cie tylko po chamsko po najmniejszej linii oporu o Etycznym wymiarze Biblii.. czy cos takiego.. ach.. matura.. piekne czasy.. pozdrawiam wshystkich obecnych maturzystow i nie zapominajcie ze ostatni rok to juz w sumie wakacje.. :D

Uboot 
Moderator

Wysłany: 4 Sierpień 2006, 22:01   

settler napisał/a:
"Ekranizacje i adaptacje dziel Szekspira w kinie swiatowym. Omow zalozenia tworcow i ich wizje artystyczne."

settler napisał/a:
a dobrych filmow tez nie bylo, az tak duzo...

Wystarczyło wspomnieć Kennetha Branagha i jego fenomenalne adaptacje dzieł Williama Shakespearea m.in. :
Hamlet
Henryk V
Wiele hałasu o nic
Stracone zachody miłości

Temat wybrany przezemnie na maturze, notabene jeszcze starej, brzmiał : "Przyjazne i wrogie człowiekowi światy w literaturze i filmie"
Nie mogłem niezahaczyć o fantasy i Pratchetta (chociaż minimalnie). :mrgreen:

Odpowiedz do tematu