|
Nasze Kompiutery... |
| Autor |
Wiadomość |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 16 Grudzień 2005, 21:39 Nasze Kompiutery...
|
|
|
No, wypowiadać się. Ja jestem z zasady nieśmiały, ale zacznę pierwszy
System operacyjny: Windows XP (niestety)
Space: 80 GB
RAM: 256 MB
Procesor: Athlon 2000+
Karta Graficzna: GeForce Fx 5200 (rządzi!)
Klawiatura Multimedialna: Logitech Y-ST39
Monitor: Płaski LCD firmy Belinea |
_________________ Du ju lana it banana?
 |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 16 Grudzień 2005, 22:30
|
|
|
| Blade_Master napisał/a: | | System operacyjny: Windows XP (niestety) |
A to dlaczego "niestety"?
System: Windows XP Pro SP2 + SuSE Linux 9.3 Pro
HDD: 80GB + 20GB
RAM: 256MB
Procesor: Athlon XP 1600+
Grafika: GeForce 4MX (na instalację czeka GeForce 6200A)
Monitor: Philips CRT 105E (15 cali, pudłowaty )
Ponadto: Nagrywarka CD-RW Liteon, klawiatura za 15 zł (bo tylko takie lubię) i mysza optyczna (też z tych tanich chińskich badziewi, bo jak się zepsuje, to nie żal wywalić). |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 16 Grudzień 2005, 22:45
|
|
|
| Krejt napisał/a: | | System: Windows XP Pro SP2 |
z tego co pamiętam krejt , to po zaistalowaniu SP2 nie ma rozróznienia na Homa i Pro.
Niczym się nie róznią.
A teraz ja:
System: Windows XP SP2
HDD: 40 GB
Procesor: AMD Athon 1200
Karta Graf: Nvdia GeForce 5200 128mb
RAM: 512MB
Monitor LG FLATRON płaski 17 cali
K. Dźwiękowa SoundBlaster Live! 5.1
Płyta główna: ECS K7S5A (zintegrowany dźwięk)
Nagrywarka DVD LG
Nagrywarka CD-RW LG
Napęd DVD LG
Mysz :A4Tech -kulka
Klawiatura -jakaś multimedialna Samsunga
Podkładka pod myszona - HYPER (z tego kanału o grach, taka okrąglutka )
Głosniki: Media tech 4.1
Drukarka: Canon Pixma iP2000
2 Pady Media tech
Modem: Thomson speedtouch (neostrada)
Słuchawki: apollo multimedia
Dodatkowo do zestawu mam brachola 19 letniego ale z checią opchnę po kosztach własnych nawet |
| |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 16 Grudzień 2005, 22:53
|
|
|
| Cytat: | z tego co pamiętam krejt , to po zaistalowaniu SP2 nie ma rozróznienia na Homa i Pro.
Niczym się nie róznią. |
E tam, nadal jest napisane "Windows XP Professional" w Mój Komputer>Pomoc>Windows - Informacje.
Drukarkę mam jeszcze, atramentowego Canona Pixma iP1500. I skórzany mousepad z Wiedźmina. |
|
|
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 17 Grudzień 2005, 00:00
|
|
|
Uboot co ty za rewelacje wypisujesz?
os - win xp pro sp2
plyta - epox 8k3a
procesor - athlon 1700 - chlodzony przez thermalright
ram - 768 MB
grafika - gainward GF3 Ti - chlodzony przez crystal orb
dzwiek - soundblaster live! 5.1
obudowa + zasilacz - mode com feel V
nagrywarka cd - lite on 52246s
nagrywarka dvd - lite on 1653 - aktualnie w naprawie, wiec moze wymienia na nowszy model, bo tyvh juz moga nie miec
dyski - wd caviar 120 GB i seagate barracuda 200GB (oba 8MB cache)
klawiatura - logitech internet navigator
musz - a4tech radiowa, ale z kulka (sam bym takiej nie kupil, ale dostalem i puki co trzymam, bo nie jest najgorsza)
co tam jeszcze...
sluchaweczki - Sony MDR-CD280 - nie ma sie czym chwalic, ale i tak sa niezle
komp tez podlaczony oczywiscie do wierzy, ale poniewaz siedze nocami to i tak przez pol zycia mam sluchawki na glowie
sprzet juz calkiem stary, ale dzieki duzej ilosci ramu i niezlej, jak na swoj czas karcie grafiki jakos daje sobie rade
a zreszta to po co ja to pisze? Blade_Master pewno sie zastanawia od kogo "pozyczyc sprzet".
ludziska... jak wy sobie radzicie majac 256 mb ramu? pamiec operacyjna bardzo pomaga utrzynam swierzosc starym kompom. |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 17 Grudzień 2005, 00:07
|
|
|
| settler napisał/a: | | ludziska... jak wy sobie radzicie majac 256 mb ramu? |
Nie wiem właśnie. Za dużo wydaję na komiksy i praczety. |
|
|
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 17 Grudzień 2005, 08:57
|
|
|
He, he... typowo męski temat. Teraz czekam tylko, aż ktoś założy temat, w którym można będzie się pochwalić samochodem
A jaki ja mam komputer? JAKI MAM, TAKI MAM, WAŻNE ŻE DZIAŁA (no dobra, przyznaję się bez bicia - wiem tylko, że WIN 98. Ech ta ignorancja... ) |
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 17 Grudzień 2005, 09:57
|
|
|
| Krejt napisał/a: | | E tam, nadal jest napisane "Windows XP Professional" w Mój Komputer>Pomoc>Windows - Informacje |
No własnie u mnie zniknął napis Professional po zainstalowaniu sp2, zresztą tak samo jak u znajomego z home'em, dlatego tak wnioskowałem.
Mozliwe ze się pomyliłem. Mea culpa..mea cupa
A ja mam jeszcze 500 sztuk papieru do drukarki i kilka czystych płyt |
|
|
|
 |
Straszydło

|
Wysłany: 17 Grudzień 2005, 11:04
|
|
|
Eeee... Windows XP, wiecej nie wiem.
Komputery to dla mnie klawiatura+monitor+myszka+skaner+to duże coś, co podobno jest najważniejsze+głośniki+modem, który w kółko się chrzani |
|
|
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 17 Grudzień 2005, 11:31
|
|
|
Uboot no wlasnie, glupoty wygadujesz
A winxp + 256 MB ramu to kiepskie polaczenie (sam przez pewien czas mialem).
A o samochodach to ja lubie rozmawiac , tylko z tego co sie orientuje to na forum nikt nie podziela tej mojej pasji. |
|
|
|
 |
LudoS

|
Wysłany: 17 Grudzień 2005, 11:48
|
|
|
no to te(s)z pochwale sie swoim odkurzaczem:
System: Windows XP Pro SP1
HDD: 80GB
RAM: 512MB
Procesor: Athlon XP 2500+
Grafika: ATI Radeon 9200SE
Monitor: Proview 17'
Inny sprzęt: Nagrywara CD-RW LG, nagrywara DVD-RW, CD-ROM TEAC, mysz bezprzewodowa A4 Tech, klawiaturka, głośniki 2.1, skaner, drukarka HP deskjet 930C, słuchawki z mikrofonem |
_________________ This is all get a little bit complicated.
Póg Mo Thón. |
| |
|
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 17 Grudzień 2005, 14:05
|
|
|
A ja za to "tesh" nie pochwalam. Skończ z tym, zią
Na codzień używam maszynki nie za mocnej, ale na nia nie narzekam.
System: Windows XP SP2 (Z powodu pewnych zawirowań, akurat od wczoraj nie mam Mandrake. No, ale chyba skuszę się na SuSE)
HDD: 80 GB (jedyny w miarę współczesny element tego kompa )
Procesor: P3 850 Mhz
Karta Graf: Radeon 9200 SE
RAM: 384MB
Monitor Peacock 17 cali, nie pytajcie się cóż to za firma, bo sam nie wiem. CRT, mam od '99
K. Dźwiękowa SoundBlaster Live 5.1 z adekwatnymi głosniczkami Creative;a
Płyta główna: ASUS CUBX-E
Nagrywarka DVD LG GSA 4160-B, naprawdę świetna sprawa, działa od roku bez zarzutu
Napęd CD LG 52x
Mysz :Logitech z taniej serii z czarnym logo. Dwa przyciski, bez rolki, kulka Od kilku lat nie chce się popsuć a szkoda mi wywalać sprawną
Klawiatura za 19zł, kupię lepszą w zestawie z myszką (vide nastepny pkt.)
Podkładka pod mysz- reklama armatury łazienkowej Poprosiłem mailowo Koło o jakiś gadżet i przysłali :]
Modem: Speedtouch 330, dziwadło ogólnie, z frontu napis Thomson a od spodu Alcatel
Chciałbym się także pochwalić zasilaczem 300W, który byłem zmuszony zakupić, gdyz stary coś sobie nie radził a wiatraczek jego wył straszliwie.
A najbliższym zakupem będą słuchawki z mikrofonem, gdyż ostatnio rozpadły mi się stare.
PS. A najdroższym elementem mojego komputera chyba obudowa jest, bo reszta to jak na te czasy pewnie nawet trzech piw warta nei jest. A tak, jak ludzie widzą nowiutką obudowę Chiefteca, to myślą, ze pewnie jakis wypasiony sprzęt |
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer |
|
|
|
 |
Straszydło

|
Wysłany: 17 Grudzień 2005, 14:51
|
|
|
| Słupek napisał/a: | | Modem: Speedtouch 330, dziwadło ogólnie, z frontu napis Thomson a od spodu Alcatel |
Niech zgadnę... masz Neośkę? |
|
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 17 Grudzień 2005, 15:18
|
|
|
Ano, mam. Nie rozumiem jednak tej minki. Ostatnio wg mnie jakość ich usług się poprawiła, połączenia się nie zrywają za często, nic nie muli.
Chociaż konkurencja na naszym terenie by się im przydała, moze by nie robili takich dziwactw cenowych, że trzeba płacić ok. 20 zł na m-c więcej niż ci co umowę zawarli niedawno. Tak więc, poczekam do kwietnia, aż się okres umowy skończy.
Największą ich wadą jest obsługa klienta. Dodzwonić się ciężko, operatorzy mówią jakieś mwyuczone nikomu nieprzydatne formułki. Ich mail to także fikcja, jedyna odpowiedź jaką dostaniecie, to porada, by skontaktować się z infolinią. Zresztą nie wiem jak teraz jest, gdyż dawno zwątpiłem w ich pomoc techniczną i staram sie nie używać.
BTW, czy ktoś z Was używa tego niebieskiego programu do połączeń co dawali na płytce? Bo wiem, że niektórzy korzystają. Ja nie polecam, działą raczej dziwnie, a co jak co, ale RAM żreć umie. |
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer |
|
|
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 17 Grudzień 2005, 15:28
|
|
|
No fakt... z ramem to cienko stoję... a tak poza tym to sprzęt mam nawet niezły jak na te brutalne czasy
A ja jakoś tak za winXP nie przepadam.
Mogliby zrobić jakiś fajny, porządny systemik operacyjny
Aha dodam jeszcze:
Głośniki Creative SPS 380 z subwooferem
Drukarka (łojalestaroć) HP 610C :]
Myszka optyczna firmy Logitech...
Logitech górą A monitory samsung są kiczowate. Miałem taki jeden, to po jakimś czasie użytkowania coś się zaczęło psuć z ekranem |
 |
|
|
|
 |
Straszydło

|
Wysłany: 17 Grudzień 2005, 16:08
|
|
|
Słupek... ja sie załamię.
Jak się zdaje, jestem jedyną osobą na swiecie, której neośka siada regularnie. Nikt, z kim rozmawiałam, nie miał do niej zastrzeżeń... czuję się taka samotna... |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 17 Grudzień 2005, 16:20
|
|
|
| Cytat: | | BTW, czy ktoś z Was używa tego niebieskiego programu do połączeń co dawali na płytce? Bo wiem, że niektórzy korzystają. Ja nie polecam, działą raczej dziwnie, a co jak co, ale RAM żreć umie. |
Nie korzystam, używam AutoConnecta. I polecam go jako zamiennik tego niebieskiego gówna.
| Cytat: | | Mogliby zrobić jakiś fajny, porządny systemik operacyjny |
Taki system już istnieje i nazywa się SuSE Linux. |
|
|
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 17 Grudzień 2005, 16:51
|
|
|
To jak sie tak intersujecie modemami to ja mam Thompson TCM280. Przetwarza on sygnal, ktory dochodzi kablem TV. Siec poprzez osiedlowa telewizje.
Co prawda ja z Linuxa nigdy nie korzytalem, ale tez nie zamierzam. Win nie jest taki zly, jak co niektorzy twierdza. Wygodny i mozna sobie czasem pograc.
Co do Linuxa to slyszalem, ze on ma wszystko wciskane do jadra. Dzieki temu kernel jest tak zapchany i zasyfiony, ze nie wrozy to dobrze. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 17 Grudzień 2005, 16:57
|
|
|
| Blade_Master napisał/a: |
Mogliby zrobić jakiś fajny, porządny systemik operacyjny
| Krejt napisał/a: |
Taki system już istnieje i nazywa się SuSE Linux. |
|
Debian, bądź Ubuntu. |
|
|
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 17 Grudzień 2005, 17:06
|
|
|
hm... Temat powstał po to abyśmy się pochwalili swoim kompem, ale myślę, że można tu prowadzić małe związane z kompem offtopiki
---
A ja mam neta z malo znanego Fast-Net. Dostałem taki gówniany programik przez który się trzeba łączyć. Kombinowałem i wykombinowałem, że wogóle nie muszę go używać, ale niestety rozwiązanie to nie było trwałe, ponieważ po jakimś czasie działania neta nie chciało mi wchodzić na stronki. No i ten gówniany program musial byc jednak włączony... |
 |
|
|
|
 |
|
|