|
Nasze Kompiutery... |
| Autor |
Wiadomość |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 8 Listopad 2007, 15:11
|
|
|
| Honey Badger napisał/a: | | Są lapki z kartą graficzną na poziomie lepszym niż zintegrowany Intel. |
Vantiemu chodziło o zintegrowanie jako takie (tak ja to zrozumiałem).
Faktycznie takie laptopy istnieją i pluję sobie w brodę, że nie poczytałem o tej konkretnej karcie (INTEL), bo myślałem, że sobie poradzi na poziomie nie gorszym niż poprzednia (Ati...). Się pomyliłem. |
_________________ |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 8 Listopad 2007, 18:31
|
|
|
ogólnie jest tak, że najgorsze w lapkach jest to, że 90% z nich współdzieli pamięć z kompem. Ja miałem wielką chęć zakupu takiego który może nie tyle co ma wymienialną kartę graficzną co z własną pamięcią.
Ale wyszło mi, że musiałbym dopłacić 1000zł tylko za sam fakt samodzielnego ramu. Trochę za dużo.
ostatecznie kupiłem lapka z taką konfiguracją (było to jakoś w marcu/kwietniu):
AMD Turion 64 MK-36
ram: 1024mb (z czego 256 idzie na grafikę niestety)
grafika: Nvidia Geforce GO 6100
hdd 120 gb
panel: 1280x800 glare
sam lapek i tym samym płyta główna jest asusa. |
|
 |
Acibuk

|
Wysłany: 13 Listopad 2007, 16:01
|
|
|
Potrzebowałem sprawdzić na potrzeby Wiedźmina i ściągnąłem EVERESTA i tak oto mój kompiuter:
System operacyjny Microsoft Windows XP Home Edition
Typ procesora AMD Duron, 1000 MHz (10 x 100)
Nazwa płyty głównej ECS K7S5A (5 PCI, 1 AGP, 1 AMR, 2 SDR DIMM, 2 DDR DIMM, Audio)
Mikroukład płyty głównej SiS 735
Pamięć fizyczna 512 MB (PC2100 DDR SDRAM)
Typ BIOS'u AMI (08/11/03)
Karta wideo NVIDIA GeForce FX 5200 (128 MB)
Akcelerator 3D nVIDIA GeForce FX 5200
Monitor Samsung SyncMaster 910N/912N/913N [19" LCD] (H9NYA04236)
Karta dźwiękowa Creative SB0410 SB Live! 24-bit Sound Card |
|
|
|
 |
nanom

|
Wysłany: 19 Czerwiec 2008, 05:23
|
|
|
Tak z pamięci, nie chce mi się sprawdzać wszystkich detali:
Win XP (legalny!!)
Procek AMD Athlon 3800+ 64 bit, taktowanie rzeczywiste 2,41 GHz
Grafa GeForce 7900 GT/GTO (256 MB)
Ramka Kingston 1 GB DDR 2
Dźwięk zintegrowany z płytką główną (ale daje radę)
Dysk(i)
- Seagate 160 GB
- WD 80 GB
- WD 240 GB
Monitorek LG Flatron F700B 17'' (płaski kineskop)
Klawiaturka+mysza Logitech wireless (eleganckie czarne)
Spikery Logitech 2.1 (również eleganckie czarne)
nagrywarka DVD
no i duuużo gier |
_________________ stalowe ostrze twojego miecza
tysiące głów kruszy i tnie
niewinna krew, tysiące ciał
twój okrzyk śmierci grzmi:
GIŃ PSIE !!!! |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 19 Czerwiec 2008, 09:05
|
|
|
| nanom napisał/a: | | Win XP (legalny!!) |
Jakieś kompleksy?
Zapomniałeś dodać "Legalnych!!!"
Mój Flatron 795FT parę dni temu strzelał fochy i wyłączał mi obraz. Grożenie palcem nic nie dało, to go walnąłem w obudowę.
Już nie fika. |
|
|
|
 |
nanom

|
Wysłany: 19 Czerwiec 2008, 21:43
|
|
|
| Green Submarine napisał/a: | | Jakieś kompleksy? |
skąd, po prostu to jeden z pierwszych legalnych windowsów w moim domu (drugiego ojciec potrzebuje do pracy)
| Green Submarine napisał/a: | | Zapomniałeś dodać "Legalnych!!! |
legalnych też. Między innymi
| Green Submarine napisał/a: | | Grożenie palcem nic nie dało, to go walnąłem w obudowę |
ja raz tak naprawiłem centralę. Wyświetlał się jakiś błąd zapisu, to grzmotnąłem w obudowę i poszło. |
_________________ stalowe ostrze twojego miecza
tysiące głów kruszy i tnie
niewinna krew, tysiące ciał
twój okrzyk śmierci grzmi:
GIŃ PSIE !!!! |
|
|
|
 |
ciacho00

|
Wysłany: 29 Czerwiec 2008, 21:35
|
|
|
Planuje zmienić mojego radeona 9800 na coś lepszego. Problem w tym ze musi to być karta pod AGP. Możecie coś polecić? Generalnie rzecz biorąc, szukam czegoś w rozsądnej cenie i w miare porządnego, żeby dało sie w Wiedźmina poszpilać na czymś więcej niż minimum
Moj kompek to: Athlon 64 3200, 1,5 GB RAM, radeon 9800 |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 29 Czerwiec 2008, 22:45
|
|
|
| GeForce 7600GT 256MB kosztuje ok. 250 zł i spokojnie wystarcza do pogrania w Wieśka na średnich/wysokich (to zresztą ostatnia rozsądna karta pod AGP, seria 8xxx to już tylko PCI-E), przydałby Ci się jednak do tego jakiś dwurdzeniowy procek - Wiedźmin jest chyba dość czuły pod tym kątem. |
|
|
|
 |
Anakolut

|
Wysłany: 29 Czerwiec 2008, 22:58
|
|
|
Zmiana procka to prawdopodobnie tez zmiana plyty.. a jak nowa plyta, to prawie na pewno z PCI-E, a nie AGP - a wtedy juz wybor jest o wiele wiekszy. U mnie taki lawinowy zakup nastapil, kiedy wymienialem spalona plyte glowna - na poczatek okazalo sie, ze juz prawie nie produkuja plyt pod socket procka jaki mialem, postanowilem wiec kupic nowa plyte i procek. Wtedy wyszlo, ze bardzo trudno znalezc plyte ze zlaczem AGP [w rozsadnej cenie] doszedl wiec problem zakupu karty graficznej. Zdecydowalem sie na plyte ze zintegrowanym gf5100 i wtedy kolejna niespodzianka - taka plyta ma sloty pod DDR2 a ja mialem stare DDR1 Kupilem wiec pamiec... a na samym koncu, jak zlozylem wszystko do kupy to okazalo sie, ze musze jeszcze wymienic zasilacz Do tego w sklepie sugerowali tez wymiane obudowy na jedna z nowszych, ktore maja dodatkowy wentylator i/lub lufcik odprowadzajacy powietrze znad procka, jednak pozostalem przy starej puszce - stoi za to caly czas otwarta, bo jak zamykam to zaczyna sie w srodku gotowac
Wiec taka zmiana procka na dwurdzeniowy to moze nie byc wcale latwe i mile przezycie |
_________________ "Spotkamy się u studni i będziemy znów tacy młodzi... "
http://discworld.pl |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 29 Czerwiec 2008, 23:02
|
|
|
| Anakolut napisał/a: | | Wiec taka zmiana procka na dwurdzeniowy to moze nie byc wcale latwe i mile przezycie |
A w przypadku Ciastka pewnie również niemożliwe bez wymiany reszty bebechów.
Smutne ale prawdziwe. |
|
|
|
 |
ciacho00

|
Wysłany: 29 Czerwiec 2008, 23:09
|
|
|
| Krejt napisał/a: | | to zresztą ostatnia rozsądna karta pod AGP |
a co sadzicie o Radeon X1950 PRO 512MB ? |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Moderator

|
Wysłany: 5 Lipiec 2008, 13:40
|
|
|
| Krejt napisał/a: | | przydałby Ci się jednak do tego jakiś dwurdzeniowy procek - Wiedźmin jest chyba dość czuły pod tym kątem. |
E tam. Na moim Athlonie 3800+ Wiesław ciągnie całkim nieźle. |
|
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 8 Lipiec 2008, 12:35
|
|
|
A może lepiej sobie kupić maca? Ja się szykuje do wymiany sprzętu i nie wiem co kupić.
Składany pecet, czy może raczej Mac? |
_________________ Du ju lana it banana?
 |
|
|
|
 |
.spk

|
Wysłany: 8 Lipiec 2008, 13:28
|
|
|
| A co byś chciał głównie robić na macu? Bo wg mnie bardziej jest to komputer do celów użytkowych niż rozrywkowych. |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 8 Lipiec 2008, 14:21
|
|
|
| Cytat: | | A co byś chciał głównie robić na macu? Bo wg mnie bardziej jest to komputer do celów użytkowych niż rozrywkowych. |
Gmerałem ostatnio z kumplem za mac bookami. Strasznie drogie w porównaniu ze zwykłymi laptokami i znikoma liczba wersji do wyboru. |
|
|
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 8 Lipiec 2008, 15:07
|
|
|
Nie wiem jak ze stacjonarnymi, ale jak ja kupowalem laptoka (pol roku temu) to rozgladalem sie tez za mac bookami i jest tak jak U mowi. Za komputer o takim konfigu jak moj (jedyne co to maki maja lepsze karty grafiki - jakies wypasione gf mobilne) musial bym zaplacic 8-10 tysiecy, wiec ponad dwa razy wiecej. Jeszcze nie spie na pieniadzach, wiec szybko porzucilem ten pomysl. Inna opcja to maly mac book (13 cali, nie mowie o air, bo to nawet usb nie ma) to juz mamy przystepniejsze ceny 2-4 tysiace, ale znow prawda jest taka, ze konkurencja za ta cene daje duzo lepszy sprzet (takze malowymiarowy 12-14cali). A jak bedziesz mial dwa systemy na dysku 80 GB (bo apple kosi kupe kasy, jesli chcesz miec wiekszy) to nic juz tam nie zmiescisz.
Nie wiem jak to jest w wypadku stacjonarnych. Slyszalem, ze do firm sie to czasem oplaca, bo dostajesz soft (o ile makowy soft wystarczy do danej pracy, a szczerze sie nie znam co tam sie dostaje w zestawie), wiec oszczedzasz na tym. Jednak spodziewam sie, ze sytuacja jest podobna i mac bedzie drozszy. I jesli to jest podobnie jak z komputerami przenosnymi to duzo lepiej zamiast wydawac dwa razy wiecej na maka lepiej wydac dwa razy wiecej i miec laptopa.
Zreszta jak Spokoj napisal. Wszystko zalezy do czego uzywasz komputera, od tego zalezy, czy jest sens kupowania maca, czy (i jakiego) laptopa. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 10 Lipiec 2008, 07:15
|
|
|
Komputera używam do pracy na photoshopie, surfowania po internecie i słuchania muzyki, oglądania filmów i czasem grania w gry...
Maca mój kumpel sobie kupił za 4 tysiące. No i jak tak na niego patrzę to się zastanawiam. Bo w sumie różnica jaka jest między pc a maćkiem?
Wygodniejszy mac (nie dość, że ładnie zajmuje to jeszcze ładnie wygląda). A w pc to kupa kabli i tyle...
No nie wiem
Poza tym coraz bardziej irytuje mnie xp... Znowu jakieś dziwne rzeczy się dzieją na starcie... Jak wchodzi do pulpitu to tak strasznie wolno. Zanim się pasek startu wczyta to minie z 6 minut. Jak coś kliknę to się zawiesza... Co robić?
Przez awaryjny się wejść nie da, coś się pieprzy... Dodam, że tak jakby zeżarło mi partycję, bo wszystkie dyski mi normalnie wchodzą, a jeden nie działa. Żółwiowo, ale wchodzą, a ta jedna partycja się nawet nie da podświetlić. |
_________________ Du ju lana it banana?
 |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Moderator

|
Wysłany: 10 Lipiec 2008, 13:16
|
|
|
| Cytat: | | Poza tym coraz bardziej irytuje mnie xp... Znowu jakieś dziwne rzeczy się dzieją na starcie... Jak wchodzi do pulpitu to tak strasznie wolno. Zanim się pasek startu wczyta to minie z 6 minut. Jak coś kliknę to się zawiesza... Co robić? |
format C: Czasem trzeba... Albo poszukaj jakiś probramów do czyszczenia rejestru itp. To też może trochę pomóc na prędkość. |
|
|
 |
.spk

|
Wysłany: 10 Lipiec 2008, 14:40
|
|
|
Prawda jest taka że mac jest stworzony do użytku biurowego a nie gier. Taki fotoszop na macu jest dużo bardziej wydajny niż na pc więc do firm zajmujących sie grafiką jest jak znalazł chociaż kosztuje kupe kasy ale jest pewność że z tym sprzętem zrobią więcej i szybciej.
I owszem mało ich do wyboru ale przynajmniej konfig jest niezły a wydajność wystarczy na tych pare latek. |
|
|
|
 |
Saviq

|
Wysłany: 10 Lipiec 2008, 19:50
|
|
|
| .spk napisał/a: | | Prawda jest taka że mac jest stworzony do użytku biurowego a nie gier |
Jak nie lubię appla tak tu będę bronił - to gry nie są dla niego stworzone Wystarczy postawić tam windę i masz pięknie wydajny sprzęt do gier. |
_________________ 42! |
|
|
|
 |
|
|