Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Nasze Kompiutery...
Autor Wiadomość
wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 8 Listopad 2007, 15:11   

Honey Badger napisał/a:
Są lapki z kartą graficzną na poziomie lepszym niż zintegrowany Intel.

Vantiemu chodziło o zintegrowanie jako takie (tak ja to zrozumiałem).
Faktycznie takie laptopy istnieją i pluję sobie w brodę, że nie poczytałem o tej konkretnej karcie (INTEL), bo myślałem, że sobie poradzi na poziomie nie gorszym niż poprzednia (Ati...). Się pomyliłem.

Keyff 
Moderator

Wysłany: 8 Listopad 2007, 18:31   

ogólnie jest tak, że najgorsze w lapkach jest to, że 90% z nich współdzieli pamięć z kompem. Ja miałem wielką chęć zakupu takiego który może nie tyle co ma wymienialną kartę graficzną co z własną pamięcią.

Ale wyszło mi, że musiałbym dopłacić 1000zł tylko za sam fakt samodzielnego ramu. Trochę za dużo.

ostatecznie kupiłem lapka z taką konfiguracją (było to jakoś w marcu/kwietniu):

AMD Turion 64 MK-36
ram: 1024mb (z czego 256 idzie na grafikę niestety)
grafika: Nvidia Geforce GO 6100
hdd 120 gb
panel: 1280x800 glare
sam lapek i tym samym płyta główna jest asusa.

Acibuk 

Wysłany: 13 Listopad 2007, 16:01   

Potrzebowałem sprawdzić na potrzeby Wiedźmina i ściągnąłem EVERESTA i tak oto mój kompiuter:

System operacyjny Microsoft Windows XP Home Edition
Typ procesora AMD Duron, 1000 MHz (10 x 100)
Nazwa płyty głównej ECS K7S5A (5 PCI, 1 AGP, 1 AMR, 2 SDR DIMM, 2 DDR DIMM, Audio)
Mikroukład płyty głównej SiS 735
Pamięć fizyczna 512 MB (PC2100 DDR SDRAM)
Typ BIOS'u AMI (08/11/03)
Karta wideo NVIDIA GeForce FX 5200 (128 MB)
Akcelerator 3D nVIDIA GeForce FX 5200
Monitor Samsung SyncMaster 910N/912N/913N [19" LCD] (H9NYA04236)
Karta dźwiękowa Creative SB0410 SB Live! 24-bit Sound Card

nanom 

Wysłany: 19 Czerwiec 2008, 05:23   

Tak z pamięci, nie chce mi się sprawdzać wszystkich detali:

Win XP (legalny!!)
Procek AMD Athlon 3800+ 64 bit, taktowanie rzeczywiste 2,41 GHz
Grafa GeForce 7900 GT/GTO (256 MB)
Ramka Kingston 1 GB DDR 2
Dźwięk zintegrowany z płytką główną (ale daje radę)
Dysk(i)
- Seagate 160 GB
- WD 80 GB
- WD 240 GB
Monitorek LG Flatron F700B 17'' (płaski kineskop)
Klawiaturka+mysza Logitech wireless (eleganckie czarne)
Spikery Logitech 2.1 (również eleganckie czarne)
nagrywarka DVD

no i duuużo gier ;)
twój okrzyk śmierci grzmi:
GIŃ PSIE !!!!

Uboot 
Moderator

Wysłany: 19 Czerwiec 2008, 09:05   

nanom napisał/a:
Win XP (legalny!!)

Jakieś kompleksy? :wink:
Cytat:
no i duuużo gier

Zapomniałeś dodać "Legalnych!!!" 8-)

Mój Flatron 795FT parę dni temu strzelał fochy i wyłączał mi obraz. Grożenie palcem nic nie dało, to go walnąłem w obudowę.
Już nie fika.

nanom 

Wysłany: 19 Czerwiec 2008, 21:43   

Green Submarine napisał/a:
Jakieś kompleksy?

skąd, po prostu to jeden z pierwszych legalnych windowsów w moim domu (drugiego ojciec potrzebuje do pracy)

Zapomniałeś dodać "Legalnych!!!

legalnych też. Między innymi ;)

Grożenie palcem nic nie dało, to go walnąłem w obudowę

ja raz tak naprawiłem centralę. Wyświetlał się jakiś błąd zapisu, to grzmotnąłem w obudowę i poszło.
twój okrzyk śmierci grzmi:
GIŃ PSIE !!!!

ciacho00 

Wysłany: 29 Czerwiec 2008, 21:35   

Planuje zmienić mojego radeona 9800 na coś lepszego. Problem w tym ze musi to być karta pod AGP. Możecie coś polecić? Generalnie rzecz biorąc, szukam czegoś w rozsądnej cenie i w miare porządnego, żeby dało sie w Wiedźmina poszpilać na czymś więcej niż minimum ;)
Moj kompek to: Athlon 64 3200, 1,5 GB RAM, radeon 9800

Krejt 
Administrator

Wysłany: 29 Czerwiec 2008, 22:45   

GeForce 7600GT 256MB kosztuje ok. 250 zł i spokojnie wystarcza do pogrania w Wieśka na średnich/wysokich (to zresztą ostatnia rozsądna karta pod AGP, seria 8xxx to już tylko PCI-E), przydałby Ci się jednak do tego jakiś dwurdzeniowy procek - Wiedźmin jest chyba dość czuły pod tym kątem.

Anakolut 

Wysłany: 29 Czerwiec 2008, 22:58   

Zmiana procka to prawdopodobnie tez zmiana plyty.. a jak nowa plyta, to prawie na pewno z PCI-E, a nie AGP - a wtedy juz wybor jest o wiele wiekszy. U mnie taki lawinowy zakup nastapil, kiedy wymienialem spalona plyte glowna - na poczatek okazalo sie, ze juz prawie nie produkuja plyt pod socket procka jaki mialem, postanowilem wiec kupic nowa plyte i procek. Wtedy wyszlo, ze bardzo trudno znalezc plyte ze zlaczem AGP [w rozsadnej cenie] doszedl wiec problem zakupu karty graficznej. Zdecydowalem sie na plyte ze zintegrowanym gf5100 i wtedy kolejna niespodzianka - taka plyta ma sloty pod DDR2 a ja mialem stare DDR1 ;) Kupilem wiec pamiec... a na samym koncu, jak zlozylem wszystko do kupy to okazalo sie, ze musze jeszcze wymienic zasilacz :D Do tego w sklepie sugerowali tez wymiane obudowy na jedna z nowszych, ktore maja dodatkowy wentylator i/lub lufcik odprowadzajacy powietrze znad procka, jednak pozostalem przy starej puszce - stoi za to caly czas otwarta, bo jak zamykam to zaczyna sie w srodku gotowac :P
Wiec taka zmiana procka na dwurdzeniowy to moze nie byc wcale latwe i mile przezycie ;]

Krejt 
Administrator

Wysłany: 29 Czerwiec 2008, 23:02   

Anakolut napisał/a:
Wiec taka zmiana procka na dwurdzeniowy to moze nie byc wcale latwe i mile przezycie

A w przypadku Ciastka pewnie również niemożliwe bez wymiany reszty bebechów. ;)
Smutne ale prawdziwe.

ciacho00 

Wysłany: 29 Czerwiec 2008, 23:09   

Krejt napisał/a:
to zresztą ostatnia rozsądna karta pod AGP

a co sadzicie o Radeon X1950 PRO 512MB ?

Gadzinisko 
Moderator

Wysłany: 5 Lipiec 2008, 13:40   

Krejt napisał/a:
przydałby Ci się jednak do tego jakiś dwurdzeniowy procek - Wiedźmin jest chyba dość czuły pod tym kątem.

E tam. Na moim Athlonie 3800+ Wiesław ciągnie całkim nieźle.

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 8 Lipiec 2008, 12:35   

A może lepiej sobie kupić maca? Ja się szykuje do wymiany sprzętu i nie wiem co kupić.

Składany pecet, czy może raczej Mac?

.spk 

Wysłany: 8 Lipiec 2008, 13:28   

A co byś chciał głównie robić na macu? Bo wg mnie bardziej jest to komputer do celów użytkowych niż rozrywkowych.

Uboot 
Moderator

Wysłany: 8 Lipiec 2008, 14:21   

Cytat:
A co byś chciał głównie robić na macu? Bo wg mnie bardziej jest to komputer do celów użytkowych niż rozrywkowych.

Gmerałem ostatnio z kumplem za mac bookami. Strasznie drogie w porównaniu ze zwykłymi laptokami i znikoma liczba wersji do wyboru.

settler 
Administrator

Wysłany: 8 Lipiec 2008, 15:07   

Nie wiem jak ze stacjonarnymi, ale jak ja kupowalem laptoka (pol roku temu) to rozgladalem sie tez za mac bookami i jest tak jak U mowi. Za komputer o takim konfigu jak moj (jedyne co to maki maja lepsze karty grafiki - jakies wypasione gf mobilne) musial bym zaplacic 8-10 tysiecy, wiec ponad dwa razy wiecej. Jeszcze nie spie na pieniadzach, wiec szybko porzucilem ten pomysl. Inna opcja to maly mac book (13 cali, nie mowie o air, bo to nawet usb nie ma) to juz mamy przystepniejsze ceny 2-4 tysiace, ale znow prawda jest taka, ze konkurencja za ta cene daje duzo lepszy sprzet (takze malowymiarowy 12-14cali). A jak bedziesz mial dwa systemy na dysku 80 GB (bo apple kosi kupe kasy, jesli chcesz miec wiekszy) to nic juz tam nie zmiescisz.

Nie wiem jak to jest w wypadku stacjonarnych. Slyszalem, ze do firm sie to czasem oplaca, bo dostajesz soft (o ile makowy soft wystarczy do danej pracy, a szczerze sie nie znam co tam sie dostaje w zestawie), wiec oszczedzasz na tym. Jednak spodziewam sie, ze sytuacja jest podobna i mac bedzie drozszy. I jesli to jest podobnie jak z komputerami przenosnymi to duzo lepiej zamiast wydawac dwa razy wiecej na maka lepiej wydac dwa razy wiecej i miec laptopa.

Zreszta jak Spokoj napisal. Wszystko zalezy do czego uzywasz komputera, od tego zalezy, czy jest sens kupowania maca, czy (i jakiego) laptopa.

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 10 Lipiec 2008, 07:15   

Komputera używam do pracy na photoshopie, surfowania po internecie i słuchania muzyki, oglądania filmów i czasem grania w gry...

Maca mój kumpel sobie kupił za 4 tysiące. No i jak tak na niego patrzę to się zastanawiam. Bo w sumie różnica jaka jest między pc a maćkiem?

Wygodniejszy mac (nie dość, że ładnie zajmuje to jeszcze ładnie wygląda). A w pc to kupa kabli i tyle...

No nie wiem :D

Poza tym coraz bardziej irytuje mnie xp... Znowu jakieś dziwne rzeczy się dzieją na starcie... Jak wchodzi do pulpitu to tak strasznie wolno. Zanim się pasek startu wczyta to minie z 6 minut. Jak coś kliknę to się zawiesza... Co robić? :mrgreen:
Przez awaryjny się wejść nie da, coś się pieprzy... :D Dodam, że tak jakby zeżarło mi partycję, bo wszystkie dyski mi normalnie wchodzą, a jeden nie działa. Żółwiowo, ale wchodzą, a ta jedna partycja się nawet nie da podświetlić.

Gadzinisko 
Moderator

Wysłany: 10 Lipiec 2008, 13:16   

Cytat:
Poza tym coraz bardziej irytuje mnie xp... Znowu jakieś dziwne rzeczy się dzieją na starcie... Jak wchodzi do pulpitu to tak strasznie wolno. Zanim się pasek startu wczyta to minie z 6 minut. Jak coś kliknę to się zawiesza... Co robić?

format C: Czasem trzeba... Albo poszukaj jakiś probramów do czyszczenia rejestru itp. To też może trochę pomóc na prędkość.

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

.spk 

Wysłany: 10 Lipiec 2008, 14:40   

Prawda jest taka że mac jest stworzony do użytku biurowego a nie gier. Taki fotoszop na macu jest dużo bardziej wydajny niż na pc więc do firm zajmujących sie grafiką jest jak znalazł chociaż kosztuje kupe kasy ale jest pewność że z tym sprzętem zrobią więcej i szybciej.

I owszem mało ich do wyboru ale przynajmniej konfig jest niezły a wydajność wystarczy na tych pare latek.

Saviq 

Wysłany: 10 Lipiec 2008, 19:50   

.spk napisał/a:
Prawda jest taka że mac jest stworzony do użytku biurowego a nie gier

Jak nie lubię appla tak tu będę bronił - to gry nie są dla niego stworzone ;) Wystarczy postawić tam windę i masz pięknie wydajny sprzęt do gier.

Odpowiedz do tematu