Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
mp3 player
Autor Wiadomość
ciacho00 

Wysłany: 15 Czerwiec 2008, 21:06   mp3 player

Jak w temacie: ciastkowy szuka se odtwarzacza i za Chiny znaleźć nie umie.
Polećcie coś w miare porzadnego, z dobra jakoscią dzwieku za ok 150 zł, troche wiecej też od biedy ujdzie.

Kor 
Moderator

Wysłany: 15 Czerwiec 2008, 22:00   

Ja też kiedyś potrzebowałem opinii i znajomi oraz użytkownicy forów polecają markę iRiver.

Pierwsze lepsze:

:arrow: http://forum.mp3store.pl/index.php?showtopic=16716

settler 
Administrator

Wysłany: 15 Czerwiec 2008, 22:17   

Ja mam iRivera T10 juz od bardzo bardzo dawna (co prawda, odkad jezdze autem prawie nie uzywany) i zdecydowanie polecam produkty tej marki. Nie sadze, zeby przez te pare lat jakosc spadla, a cena za to znaczaco (widzialem niedawno jakies odtawarze i zaplakalem, jak wspomnialem, ze placilem kilkukrotnie wiecej).

W kazdym razie juz te kilka lat temu maly odtwarzacz dawal niezly dzwiek (charakterystyka dostosowana do malych sluchawek) i stosunkowo duzo opcji (w tym korektor graficzny z wieloma przydatnymi trybami automatycznymi, pozwalajacymi na dostosowaniu dzwieku do aktualnie sluchanej muzyki).

Nie wiem, jak jest teraz, ale wtedy iRiver dawal do odtwarzaczy proste (ale zawsze) sluchawki Sennheisera (na ogol nigdzie nie bylo to napisane, ale mozna bylo rozpoznac w nich tani model tej firmy).

Jesli chcesz dobra jakosc dzwieku to tak samo wazne sa wlasnie sluchawki. Gdy niestety w orygonalnych zlamal mi sie kabel kupilem Sennheisery MX 55 VC. Jak na takie malutkie douszne (zwykle) sluchawki to cudo i lepszych nie znajdziesz. Co prawda takie produkty akurat trzymaja cene i te sluchaweczki to jakie 140 zl.

W kazdym razie wracajac do odtwarzacza, to przez jakies 2 lata, czy wiecej sluchalem z niego muzyki po kilka godzin dziennie i bylem bardzo zadowolony (mimo tego, ze wtedy iRivery byly strasznie drogie). Wiec przy dzisiejszych cenach (o ile nic sie nie zmienilo w sprawie jakosci) sa warte kazdej wydanej zlotowki.

ciacho00 

Wysłany: 15 Czerwiec 2008, 22:52   

sexttler napisał/a:
Nie wiem, jak jest teraz, ale wtedy iRiver dawal do odtwarzaczy proste (ale zawsze) sluchawki Sennheisera

czytalem ze teraz dawają jakies miernoty.
Słuchawki polecane przez ciebie sa nieco za drogie, za pare złotych wiecej mozna kupic cały odtwarzac iriver T60. i chyba tak zrobie. a jak słuchawki beda wybitnie słabe to sie dokupi Sennheiser MX 200 za ok 40 zł.

Atiana 

Wysłany: 18 Czerwiec 2008, 10:34   

słuchawki to se możesz w najbliższym kiosku kupić a co do mp3 to ja mam trekstor i.beat blaxx i jest genialny =]

Vanti 
Moderator

Wysłany: 18 Czerwiec 2008, 13:20   

Atiana napisał/a:
słuchawki to se możesz w najbliższym kiosku
:hahaha:
Nie no, zabiłaś mnie tym tekstem droga Atiano... Żadne "kioskowe" słuchawki nie będą grały nawet w zbliżony sposób jak dowolne Sennheisery czy Creative EP-630.
Ze swojej strony ciacho polecam Ci albo te Creative'y o których przed chwilą wspomniałem albo te Sennheisery co sam podałeś.

We stop, think, begin to revive
"Gandhi Mate, Gandhi" Enter Shikari

ciacho00 

Wysłany: 18 Czerwiec 2008, 13:35   

Vanti napisał/a:
Creative EP-630

cytat z jakiegos forum: "Słuchawki idealnie nadają się do muzyki dance, techno, pop."

Ja tam raczej wole metal :P
Nie chce za bardzo inwestować (malych bo malych, ale zawsze) pieniedzy w coś co rozminie sie z moimi oczekiwaniami ;)

settler 
Administrator

Wysłany: 18 Czerwiec 2008, 13:45   

ciacho00 napisał/a:
Nie chce za bardzo inwestować (malych bo malych, ale zawsze) pieniedzy w coś co rozminie sie z moimi oczekiwaniami

Przynajmniej rzuc okiem na parametry. Co prawda na ogol nie dadza zadnego wykresiku, ale przynajmniej sa podstawy jak pasmo przenoszenia, impedancja, czy znieksztalcenia.

Dla wygody uzytkowania polecam, zebys kupil asymetryczne sluchaweczki. Wbrew pozorom roznica naprawde duza.

ciacho00 

Wysłany: 18 Czerwiec 2008, 13:57   

sexttler napisał/a:
Przynajmniej rzuc okiem na parametry

...które nie będą mi nic mowiły bo sie zupełnie nie znam.

settler 
Administrator

Wysłany: 18 Czerwiec 2008, 14:40   

ciacho00 napisał/a:
...które nie będą mi nic mowiły bo sie zupełnie nie znam.

A na czym tam trzeba sie znac?

Pasmo przenoszenia, to pasmo czestotliwosci ktore jest odtwarzane przez te sluchawki. Impedancja w sluchawkach mozna powiedziec, ze im wyzsza tym lepiej (np. 64 ohmy to duzo, 32 tez niezle). I poziom znieksztalcen, tez chyba jasne. Czyli w jakim stopniu jest znieksztalcany dzwiek.

ciacho00 

Wysłany: 18 Czerwiec 2008, 14:53   

ok, dzieki za porade :)

Keyff 
Moderator

Wysłany: 18 Czerwiec 2008, 16:02   

a czemu wyższa impedancja to lepiej?

bo o ile ja się na tym znam, a się nie znam :) to przy wyższej impedancji, a tej samej mocy (słuchawek, głośników) potrzeba więcej mocy we wzmacniaczu (tak to działa w przypadku głośników).Innymi słowy jeśli masz wzmacniacz to najczęściej są one opisane w ten sposób:

2x 500W 8ohm
2x 900W 4ohm

oczywiście nie każdy wzmacniacz obsługuje 4ohmy. Tym samym aby uzyskać moc 2x 900 przy 8 ohmach potrzebowałbym wzmacniacz odpowiednio:

2x 900W 8ohm
2x 1600W 4ohm

który kosztuje 2 jak nie 3 razy tyle co ten wcześniejszy.

i teraz na logikę to słuchawki z wyższą impedancją będą grały ciszej. nic nie wiem o tym, jaki zbawienny wpływ może mieć wyższa impedancja na dźwięk - także byłbym wdzięczny za dalsze informacje.

co do reszty zgoda:
1. im szersze pasmo tym lepiej
2. im mniejsze zniekształcenia tym lepiej
3. im większy odstęp sygnału od szumu (S/N Ratio) tym lepiej

settler 
Administrator

Wysłany: 18 Czerwiec 2008, 16:58   

Keyff napisał/a:
1. im szersze pasmo tym lepiej

Oczywiscie zalezy w jakim wypadku, ale skoro mowimy o sluchawkach to tak wlasnie jest. To sa pojedyncze glosniki, wiec one musza przenosic cale pasmo.

Keyff napisał/a:
3. im większy odstęp sygnału od szumu (S/N Ratio) tym lepiej

Tylko, ze SNR jest ma nieliniowa charakterystyke zalezna od mocy i czestotliwosci, ktorej nikt nie podaje.

Co do impedancji to masz calkowita racje. Wieksza impedancja wymaga wiekszej mocy wzmacniacza, jednak w sluchawkach o wyzszej impedancji sa mniejsze szumy przy nikim poziomie mocy. Oznacza to tyle, ze gdy sluchasz cicho to masz duzo lepsza jakosc. A fakt jest taki, ze sprzet jest na tyle mocny, ze bez problemu mozna stosowac sluchawki o wyzszej impedancji. Na przyklad wspomne moje sluchawki maja 64 ohmy, czyli duzo, jak na takie male (gdyz duze sluchawki wysokiej klasy maja nawet 300 lub wiecej ohmow), a i tak 60-70% mocy to granica powyzej ktorej juz naprawde nieprzyjemnie jest sluchac.

Keyff napisał/a:
oczywiście nie każdy wzmacniacz obsługuje 4ohmy.

To nie tak, tu chodzi o dopasowanie impedancji wzmacniacza i glosnikow. Najlepiej jest podlaczac takie glosniki o tej wlasnie znamionowej impedancji (ostatnio najczesciej jest to 8 ohm). Sprawa wyglada tak, ze jesli masz dopasowanie energetyczne to wzmacniacz daje najwieksza moc, jesli podlaczysz niedopasowane obciazenie, to moc wzmacniacza jest mniejsza. Oczywiscie z drugiej strony, jesli podlaczysz glosniki o nizszej impedancji, to mimo wszystko w nich otrzymasz wieksza moc, ale nie dwa razy, jakby to teoretycznie powinno wygladac. Trzeba tez wtedy uwaza, zeby nie spalic glosnika, albo wzmacniacza :) . W druga strone jest juz bezpieczniej.

Uboot 
Moderator

Wysłany: 18 Czerwiec 2008, 17:01   

sexttler napisał/a:
Impedancja

Aż sobie sprawdzę w słowniku, bo nowego słowa mnie nauczyliście.

Impedancja...funney. Prawie jak Impotencja.

A jeżeli chodzi o mp3 to przyznam się, że zrezygnowałem po tym jak dorwałem nowy telefon. Teraz z niego słucham muzyki. :wink:

nanom 

Wysłany: 18 Czerwiec 2008, 22:06   

bez urazy, ale gońcie się z tą całą fizyką/elektroniką ;) Ja mam stareńkiego Philipsa HDD 120/00, którego firmware co prawda czasami wariuje w kwestii wyświetlania stanu baterii i odpowiedniego sortowania utworów, ale poza tym jest ekstra. To taki dysk gratis ;) A słuchawki? Wszystko jedno, grunt żeby moje Behemothy itp. nie były zbyt "kąśliwe" przy perkusjach, więcej mi nie trzeba.
twój okrzyk śmierci grzmi:
GIŃ PSIE !!!!

Vanti 
Moderator

Wysłany: 20 Czerwiec 2008, 08:20   

ciacho00 napisał/a:
cytat z jakiegos forum: "Słuchawki idealnie nadają się do muzyki dance, techno, pop."
Ja mam te EPki i nie narzekam - a słucham głównie rocka :P Najlepiej by było gdybyś mógł potestować sobie słuchawki. Wtedy będziesz najlepiej wiedział które bardziej Ci pasują.

We stop, think, begin to revive
"Gandhi Mate, Gandhi" Enter Shikari

yogurt_13 

Wysłany: 20 Czerwiec 2008, 14:32   

Osobiście polecam Philipsy SHE 9501. Mam ja, ma moja siostra i żadne z nas nie narzeka, a dają całkiem ładny dźwięk. Szczególnie ładnie na nich reggae słychać, ale rock też daje radę. Cena oscyluje gdzieś koło 60-80 zł - moim zdaniem warto.

LeeLa 

Wysłany: 20 Czerwiec 2008, 15:03   

yogurt_13 napisał/a:

Szczególnie ładnie na nich reggae słychać, ale rock też daje radę.

O ile zakład, że po tej rekomendacji Ciastkowy nawet na nie nie spojrzy? 8-)

settler 
Administrator

Wysłany: 20 Czerwiec 2008, 16:50   

Czy wy troche nie przesadzacie, ze na tych sluchawkach lepiej brzmi taka muzyka, a na tych taka? Ja jakos nigdy tak tego nie odczuwalem. To jak brzmi jaka muzyka zalezy od wzmacniacza, a najbardziej od ustawien korektora.

Zreszta dlatego tez polecalem iRivera, bo on taki korektorek posiada, a co wazniejsze posiada dosc dobre ustawienia do roznych rodzajow muzyki. Oczywiscie, nalezy samemu wytestowac, ktore do jakiej muzyki pasuje, ale jest to w miare latwe. Np. ustawienie "metal" ma mniej wysokich tonow niz "rock" przez co nadaje do ciezszej muzyki, itd. Na przyklad ustawienia "rock" i "pop" sa dokladnie przeciwne (pierwsze eksponuje niskie i wysokie czestotliwosci, a drugie je wycisza, a podnosi srodek), wiec muzka, ktora na jednym brzmi bardzo dobrze, na drugim nie daje sie sluchac (np. klasyczny rock). Dzieki temu, ze jest duzo predefiniowanych przez producenta ustawien nie trzeba sie w ogole bawic w reczne ustawianie korektora (co oczywiscie tez jest mozliwe), tylko wystarczy 3 razy przycisnac i mamy ustawienia dopasowane do sluchanej akurat muzyki.

yogurt_13 

Wysłany: 20 Czerwiec 2008, 19:53   

sexttler, zgadza się, ale dla przykładu basy na niektórych słuchawkach będą ładnie podbite, a na innych zupełnie wypłaszczone i jakieś takie "suche", a wszystko to niezależnie od ustawień korektora.
Nie wiem jak to jest w iRiverach, ale choćby i w moim starym samsungu był korektor. Skoro piszesz, że i w iRiverze jest z wieloma ustawieniami to tylko plus dla tej firmy. Ja osobiście używam swojej nokii jako mp3 i nie narzekam.

Odpowiedz do tematu