|
Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info
|
|
mp3 player |
| Autor |
Wiadomość |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 20 Czerwiec 2008, 23:48
|
|
|
jeśli wzmacniacz ma opisane "minimum 8ohm" i podłączysz 4ohm to spalisz wzmacniacz, nie głośniki.
w każdym razie jakoś do mnie dalej nie dociera idea wyższej impedancji. bo z tego co mówisz wynika, że te o wyższej impedancji grają ciszej. więc % głośniej można je ustawić zanim zrobi się źle. A te, co mają niższą impedancję, trzeba % ustawić ciszej. Czy tylko aby w obu przypadkach to nie będzie dokładnie tyle samo dB?
co do teorii, że porządne słuchawki mają 300ohm to mi się wydaje dziwne,
ja osobiście posiadam np. takie słuchawki: http://www.akg.com/site/p...view,specs.html
i choć uważane są one za jedne z najlepszych w świecie słuchawek studyjnych mają impedancję 55ohm.
edit:
a wracając do tematu ogólnego to ja słucham mp3 z Palm Tungsten E2 a precyzyjnie rzecz ujmując z opernsourcowego programiku TCPMP w którym oczywiście mam graficzny EQ. A to samo urządzanie służy mi jeszcze jako słownik elektroniczny, notatnik i powinno jako organizer.
ogólnie w dzisiejszych czasach wydaje mi się mało rozsądne kupowanie czegoś tak monofunkcyjnego jak odtwarzacz mp3. popieram zatem tych co używają w tym celu telefonów, gps itp. |
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 21 Czerwiec 2008, 00:12
|
|
|
| Keyff napisał/a: | | jeśli wzmacniacz ma opisane "minimum 8ohm" i podłączysz 4ohm to spalisz wzmacniacz, nie głośniki. |
A nie jedno i drugie? Bo przeciez bedziesz mial duza moc na glosnikach, zreszta, zalezy od glosikow, bo chyba czesto latwiej poprostu rozwalic membrany niz przepalic druciki.
| Keyff napisał/a: | | Czy tylko aby w obu przypadkach to nie będzie dokładnie tyle samo dB? |
Chyba sie nie zrozumeilismy, ogolnie chodzi o to, ze przy wiekszej impedancji masz mniejsze szumy przy malej mocy (czyli jak cicho sluchasz).
| Keyff napisał/a: | | co do teorii, że porządne słuchawki mają 300ohm to mi się wydaje dziwne, |
Moze nie wszystkie, ale na przyklad sluchawki, do ktorych przymierzam sie od dawna (o kupie pewnie dopiero jak dostane pierwsza porzadna pensje po studiach) to Sennheisery HD650. Najlepsze sluchawki tej firmy, wielokrotnie nagradzane jako najlepsze sluchawki na swiecie (przynajmniej do sluchania muzyki) maja wlasnie impedancje 300 ohm. Zreszta mialem okazje posluchac sobie na nich muzyki jak byly u nas w MM na wystawie. Poprostu nie da sie tego opisac.
http://www.sennheiser.com....nsf/root/09969
Takie poleczkie nizej (ostatnio w MM byly HD 595) tez miazdzyly jakoscia, a akurat widze, ze maja faktycznie 50 ohm. Wiec to nie jest tak, ze jak sluchawki nie maja jakiejs super wysokiej impedancji to nie moga byc dobre, tylko zworiclem wlasnie uwage, ze najlepsze w danej klasie maja na ogol najwyzsza impedancje. I wyjasnienie tego podalem wyzej. Oczywiscie tez nie oznacza, ze sluchawki o nizszej impedancji nie moga byc lepsze niz te o wyzszej, bo to jest tylko jeden z parametrow i tak naprawde nie tak bardzo wazny, jednak poniewaz jest on latwo mierzelny to zawsze mozna go wyczytac. (dlatego o nim wspomnialem)
Zreszta nie ma co porownywac takich sluchawek z dousznymi, jesli chodzi o jakosc.
A co do sprzetu studyjnego to prawda jest taka, ze na super sprzecie studyjnym wcale sie nie slucha za dobrze, bo tam slychac wszystko. U nas na wydziale jest studio nagraniowe (i powstaje drugie) to wlasnie koles mowil, ze problem jest taki, ze na takich kolumnach slychac wszystko i to wcale nie jest dobry efekt.
Bede mial laborki z nagrywania to sam sie przekonam, na razie moge tylko bazowac na opinni innych, wiec moze tak nie jest. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
Saviq

|
Wysłany: 21 Czerwiec 2008, 12:55
|
|
|
I te mega słuchawki sennheisera chcesz podłączyć do odtwarzacza mp3?
http://audiovoodoo.freens.pl/ |
_________________ 42! |
|
|
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 21 Czerwiec 2008, 12:59
|
|
|
| Saviq napisał/a: | | I te mega słuchawki sennheisera chcesz podłączyć do odtwarzacza mp3? |
Az taki dziwny nie jestem. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
.spk

|
Wysłany: 21 Czerwiec 2008, 14:30
|
|
|
http://www.sennheiser.com...sf/root/500156#
Mam sobie sennheisery hd 215 i jestem z nich bardzo zadowolony. Jakość dźwięku jest dobra głośność jaką da sie z nich wycisnąć nie jest mała chociaż to nie na moim laptopie bo generalnie jest dość słaby i bardzo ładnie tłumi odgłosy z zewnątrz. Przy czym w MM są a przynajmniej były za 350 a ja je mam za 250.
Może nie są to jakieś audiofilskie słuchawki ale dla mnie ta jakość dźwięku wystarczy na chwile obecną. |
|
|
|
 |
|
|
Theme modified by Vanti & Krejt. Discworld, Ankh-Morpork and all related characters are trademarks registered by Terry Pratchett. All trademarks are used with permission from Terry Pratchett. Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - manga |