Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Microsoft, czy 'open source'?
Autor Wiadomość
Kor 
Moderator

Wysłany: 13 Marzec 2006, 23:00   Microsoft, czy 'open source'?

Może to co poniektóych przekona, żeby nie uzywać Internet Explorera. Ciekawe artykuły, warto przeczytać:

:arrow: http://www.dobreprogramy....x.php?dz=8&a=24 (Gadio wrzucił do miniczatu)

:arrow: http://www.dobreprogramy....x.php?dz=8&a=15 (z tego samego serwisu)

Uboot 
Moderator

Wysłany: 13 Marzec 2006, 23:23   

Kormaciek napisał/a:
Może to co poniektóych przekona, żeby nie uzywać Internet Explorera. Ciekawe artykuły, warto przeczytać:

Do kogos pijesz ? Hę ?
Pozatym za duzo literek.... :mrgreen:

Keyff 
Moderator

Wysłany: 14 Marzec 2006, 07:45   

tak patrząc na ten temat tot ylko uboot i aida są murzynami gates'a :)

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 14 Marzec 2006, 07:47   

odezwał się Keyff, który używa Windowsa :mrgreen: :twisted: :mrgreen:

Sayoko 
VIP

Wysłany: 14 Marzec 2006, 08:44   

A ja nie porzucę lamerskiego Internet Explolera, bo robię szablony. Fajerfoks przestawia kolumny, ignoruje skrypty, ustawia wszystkie scrolle na "systemowe", żaden edytor HTML w nim nie działa, a CSS... szkoda gadać, bo już się wyżaliłam w miniczacie.
Uważam Firefoxa za szatański pomiot różowej puszystości.

Uboot 
Moderator

Wysłany: 14 Marzec 2006, 10:48   

Keyff napisał/a:
tak patrząc na ten temat tot ylko uboot i aida są murzynami gates'a

Murzynami najbogatszego człowieka na świecie :mrgreen:
Może Bill'owi coś spadnie dzisiaj ze stolika ze śniadaniem....jakieś złote jajko czy cuś :wink:

Gadzinisko 
Moderator

Wysłany: 14 Marzec 2006, 11:21   

Sayoko napisał/a:
A ja nie porzucę lamerskiego Internet Explolera, bo robię szablony.

To używaj IE tylko do sprawdzania, czy twoje szablony działają. A na co dzień używaj Opery. Cyt. "Są tylko 3 rodzaje plików, które poprawnie działają na IE: wirusy, trojany, spyware".

QbaJak napisał/a:
odezwał się Keyff, który używa Windowsa

Odezwał się QbaJak, który używa Windowsa :) :) :D

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

Keyff 
Moderator

Wysłany: 14 Marzec 2006, 11:32   

do firefoxa o ile się nie mylę są specjalne wtyczki żeby rozwiązać tego typu problemy.

zresztą jeśli cie dobrze zrozumiałem - chodzi ci o to, że robisz strony - i po co, robić strony ktore potem nie będą działać w innych przeglądarkach niż IE?

w zasadzie aktualnie strona powinna chodzić przynajmniej pod ff, operą i ie.

a co do używania windowsa - niestety nie mam wyboru. tak dlugo jak producenci oprogramowania nie zaczną mysleć wieloplatformowo tak długo nie mma szans na stałą przesiadkę. natomiast jeśli komputer sluży do - pisania dokumentow, odbierania poczty, przeglądania/tworzenia stron www - nie widzę potrzeby używania windy.

no i to jest zasadnicza różnica - nie da się porównać zastąpienia ie firefoxem czy msofiice'a openofficem do zamiany windy na linux. To po prostu zupełnie inne sprawy.

a wlaśnie - nie używajcie msoffice'a - uzywajcie www.openoffice.ux.pl - im więcej bedzie uzytkowników tym szybciej będzie się rozwijać - a aktualnie w pakiecie jest już wszystko czego trzeba.

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 14 Marzec 2006, 12:03   

re up Keyff: wytłumacz lajkonikowi proszę - czy OpenOffice jest dostępny zarówno jako darmowy jak i płatny (ze wsparciem technicznym)? Rozumiem, że dla firm kosztuje, ale jak to jes z prywatnymi użytkownikami? Tylko nie bić po palcach proszę ;-)

a przy okazji ściągnę sobie OO 2.0.1-1 pl i zobaczymy co to...

settler 
Administrator

Wysłany: 14 Marzec 2006, 12:04   

Wlasnie... jesli strona nie dziala pod ff lub opera, to znaczy sie, ze tak nie moze byc zrobiona, bo jest zrobiona blednie. Zreszta popularnosc IE caly czas drastycznie spada. Nie mowiac, ze na naszym forum to IE jest w mniejszosci ;) .

Co do Windowsa to nie przesadzajmy prosze. Wcale nie jest taki zly, a do tego faktycznie nie ma alternatywy poniewaz oprogramowanie jest pisane glownie pod winde.

Co do OpenOffice, to bym uzywal, gdyby nie brak popularnosci. Niestety prawda jest taka, ze prawie kazdy uzywa MS Office. Jesli piszesz tekst dla siebie, czy kogos, kto ma OpenOffice to nie ma sprawy. A tak to lipa, zeby nie powiedziec bambus.

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 14 Marzec 2006, 12:18   

tak jak napisał settler - też miewam czasami problemy jeśli dostaję plik zrobiony w OpenOffice, a odczytuję go na MSOffice. Lubią się krzaki porobić...... A o warunkach licencji sobie poczytałem trochę i już chyba rozumiem jak to jest. Ciekawe, ciekawe..... ;)

A co do zastępowania Windy Pingwinem: dla "prostego" użytkownika jest to wciąż nie najłatwiejsze. No i za mało programów pod Linuxa. W mojej pracy to jest jednak poważny argument.

Sayoko 
VIP

Wysłany: 14 Marzec 2006, 13:29   

Keyff napisał/a:
zresztą jeśli cie dobrze zrozumiałem - chodzi ci o to, że robisz strony - i po co, robić strony ktore potem nie będą działać w innych przeglądarkach niż IE?

Robię tak, żeby w miarę wyglądały też w Fajerfoksie, owszem. Ale muszę to robić w edytorze HTML, który, jak mówiłam, pod Fajerfoksem nie chodzi.
A np. mój obecny szablon na blogu zabrał mi 2 ostatecznie dwa dni roboty, żeby wyglądał jak trzeba we wszystkim. No i w efekcie w IE nie wygląda :|
I to nie tylko ja zaobserwowałam "przestawianie kolumn" w Firefoxie... i NIE ma na to rady.

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 14 Marzec 2006, 13:32   

IE jako edytor html..... ? No dobra, wie, że da się używać w IE odpowiedniego narzędzia, ale nie prostszy Notepad ;-) ?

robi się temat o sieci a nie z sieci cosik..... Może by się tak z tą dyskusją na temat systemów operacyjnych i programów przenieść w odpowiedniejsze miejsce ?

Kor 
Moderator

Wysłany: 14 Marzec 2006, 13:42   

Sprawa wygląda tak: wystarczy kupić OO (OpenOffice) z jakąś płytą z czasopisma, zarejestrować i masz wszystko legalnie. Możesz dociągać uaktualnienia, etc. Kończąc z OO to powiem jeszcze tylko, że OO odczytuje pliki Worda, w druga stronę niestety se ne da, czyli kolejny raz lipa ze strony Microsoftu. W moim otoczeniu co raz więcej osób zaczyna korzystac z OO.

Co do Twojego posta Sayoko, to powiem tylko jedno: jedna kompletna bzdura. IE interpretuje strony W NAJGORSZY Z MOŻLIWYCH SPOSOBÓW. Osoby sprawdzające strony, czy działają pod IE, nie azdają sobie sprawy z tego, iż istnieje copś takiego jak walidator kodu html/xhtml i i stylów css. Jeżeli chcesz sprawdzić, jak NAPRAWDĘ wygląda Twoja strona, to wrzuć ją do Opery, bo jak na razie to jest jedyna pzreglądarka windowsowa, która wyświetla strony internetowe tak, jak zostały napisane. Nawet FF ma jeszcze przekłamania. Ostatnio jak robiłem satronę koledze, to wszystko było super pod Operą, pod FF i pod Netscape (te mam to testuje pod nimi), a jak odpaliłem pod IE, to się załamałem. Musiałem osobny styl robić żeby strona wyglądała tak jak chce pod IE i wykrywanie przeglądarki. KILL BILL!

Sayoko 
VIP

Wysłany: 14 Marzec 2006, 14:17   

... no i mam Operę.
Fajnym się być zdaje ów program po dziesięciominutowym używaniu^^
A szablon w Operze wygląda identycznie jak w IE, co oznacza, że to Fajerfoks jest ZUY!

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 14 Marzec 2006, 15:18   

Gadio napisał/a:
Odezwał się QbaJak, który używa Windowsa :) :) :D

ale ja nikigo nie wyzywam od sługusów Billa

co do OO i MsO - z chcia uzywalbym tego pierwszego, ale niestety w dalszym ciagu sa instytucje panstwowe ktore potrafia zaserwowac dokument w *.doc - niby open office go otwiera, ale niech znajdzie sie tam chociaz jedna tabelka to o czytelnosci calego pliku mozna tylko pomarzyc

rozstrzygniecie batalii miedzy IE Opera i FF macie w kazdym rogu mojego postu, i to niezaleznie od systemu z jakiego w danej chwili korzystam... o IE nie bede sie wypowiadal, natomiast mialem przyjemnosci poslugiwania sie kiedys Opera i co mi sie nie spodobalo, ze na niektorych witrynach potrafila zaladowac cala strone a dopiero na samym koncy zabrac sie za ladowanie arkusza stylow, przez co caly proces otwieranai portalu wygladal dosc komicznie, do czasu az wszystko nie zostalo wczytane do konca... nie wiem moze bug juz jest poprawiony ale moj uraz pozostalo

Mam jeszcze pytanie do Sayoko jakim cudem chesz zeby edytor HTML dzialal CI w FireFoxie skoro edytor i przegladarka HTML to dwie rozne aplikacje... nie da sie wlozyc jednej w druga... i tak jak pisal wawrzyniec notatnik jest bardzo dobry - przynajmniej czlowiek uczy sie na nim odpowiednio kod formatowac, a nie zostawiac to zadanie zaawanasowanym narzedziom... chociaz szczerze mowiac ja uzywam linuxowego gedita - jakos tak sie rozbestwilem ze cos mi musi skladnie kolorowac :D

Keyff 
Moderator

Wysłany: 14 Marzec 2006, 15:29   

co do OOo to chwila, możesz też go ściągnąć i używać.

nie musisz dostać w żadnej gazecie - tag było o ile poamiętam ze StarOfficem - czyli protoplastą openoffice'a

ale ludzie kochani nie mówcie że jet jakiś problem z wysyłaniem innym ludziom dokumentów stwozonych w OO

po pierwsze: - najbanalniejszym sposobem jest zapisanie w formacie pdf - co OO robi sam i bez bólu - a o czym bez dodatkowego oporgramowania uzytkownicy MSoofice mogą sobie tylko pomarzyć.

po drugie: - każdy dokuemtn z OO możesz zapisać jako doc. -

po trzecie: - są jeszcze .rtf-y

i teraz w zależności - czy chodzi o zachowanie wyglądu czy wygodę treści dokumentu zapisujesz tak, albo tak.

no i po ostatnie:

jak wysyląsz komuś dokument w OO - możesz przecież napisać, żeby sobie dociągnął OO - bo jest darmowy.

no i kolejna zaleta:

jak pewnego dnia wpadniecie np. na pomysł otworzenia wlasnej firmy - to zamiast wydawać koszmarne pieniądze na windę i pociotki - w biurze wrzucacie linuksa np UBUNTU - który jest pomyślalny jako "linux dla początkujących, co to tylko Windę obslugiwać umieją" - a reszta narzędzi - firefox/opera, thunderbird (program do poczty - zresztą tu juz o klasę lepszy niż outlook), Open Office - ma swoje wersje linuksowe, innymi słowy zmienisz system, ale podstawowe narzedzi ci pozostaną.

a do edycji grafiki - proponuję popróbować GIMPa. też open source.

Ludzie kochani! bo tak naprawdę alternatywa zadana w pytaniu jest prosta...

hm, a wlaściwie to są dwie - w zależności od sytuacji użytkownika:

1. typowa dla przeciętnego użytkownika forum:
- legalnie / nielegalnie

2. typowa dla zastosowań komercyjnych
- bardzo drogo / bardzo tanio

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 14 Marzec 2006, 15:58   

Keyff napisał/a:
Ludzie kochani! bo tak naprawdę alternatywa zadana w pytaniu jest prosta...
hm, a wlaściwie to są dwie - w zależności od sytuacji użytkownika:

1. typowa dla przeciętnego użytkownika forum:
- legalnie / nielegalnie

i walsnie w takich chwilach mowie "Wypraszam sobie" bo moj Windows jest legalny - przynajmneij jeszcze przez 2-3 najblizsze lata dopoki dyplomu z magicznymi literkami mgr nie dostane i mnie uczelnia nie pożegna

Angelina 

Wysłany: 14 Marzec 2006, 16:02   

Teraz się zastanawiam, dlaczego pół roku temu używałam tego badziewnego syfa IE. Opera jest dużo lepsza, obsługuje RSS, zapamiętuje hasła no i te cudne skórki... A co OO to mam Łorda i resztę i pewnie nie zmienię na nic innego, gdyż to zależy od całej rodziny. A co do gimpa, owszem, bardzo dobry jest, sama używam czasami. Tyle że pod Win98SE nie działa script-fu.

Łukasz 
Moderator

Wysłany: 14 Marzec 2006, 16:07   

Właśnie zasysam OpenOffica i mam nadzieję, że się nie zawiodę. A co do Gimpa to używam go tylko jeżeli do obrazka potrzebne mi polskie fonty. Do ogólnej obróbki posiadam legalnego Corela. Szkoda, że to tylko wersja OEM dołączona do mojej Rivy. Myślałem też nad sprawieniem sobie Linuxa ale zrezygnowałem. zniechęciła mnie niemożliwość pogrywania sobie w moje ulubione gry.

Odpowiedz do tematu