Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Microsoft, czy 'open source'?
Autor Wiadomość
Łukasz 
Moderator

Wysłany: 12 Czerwiec 2008, 21:09   

Yellow Submarine napisał/a:
Na zasadzie takiego czepialstwa można by się przyczepić np do operowskiego speed diala tylko dlatego, że nie można ustawić więcej niż 9 okienek. :mrafroamerykanin:

Ej gdy korzystałem z Opery jakiś czas, to naprawdę mi przeszkadzała tak mała ilośc. ;]

settler 
Administrator

Wysłany: 12 Czerwiec 2008, 21:54   

operowskiego speed diala tylko dlatego, że nie można ustawić więcej niż 9 okienek

Po pierwsze speed dial to pomysl Operki (zreszta kolejny ukradziony przez FF), ale skoro nie wiedza co to patent to maja za swoje.

Ludziska z Opery napisali, ze chca, aby ich speed dial byl przejrzysty i dlatego nadal mozliwe tylko 9 okienek. Ja uzywam i tak tylko 6, wiec mi nie robi. Fakt, ze brak mozliwosci zmian to troche bezsensu bo jak ktos chce miec przejrzyscie i tylko 9 to i tak w ten sposob zostawi, jak chce miec wiecej to czemu nie. Zawsze mozna sobie zrobic ikonki na paseczku, ktore widac zawsze, ale rozumiem ze to nie to samo i zgadzam sie, ze to glupi zabieg Opery (tymbardziej, ze naprawde wiele rzeczy mozna tam ustawic). W kazdym razie rozumiam takie czepialstwo.

Oczywiscie nie mowie, ze Operka jest idealna, bo brakuje mi np. zarzadzania wyszukiwarkami, to znaczy ustawiania ich w dowolnej kolejnosci. A takze podpowiedzi wyszukiwarek (co wydaje mi sie najwiekszym plusem FF w stosunku do Opery).

I info dla Krejta - w nowej operce zamiast ctrl+b masz ctrl+shift+v, mozesz tez jednym kliknieciem wrocic do zestawu skrotow z wersji 9.2, albo zmienic tylko ten skrot. Ja od niedawna uzywam, wiec bedzi mi sie latwo przestawic (bo i tak czesto wciskalem v zamiast b).

Nie traktujmy wtyczki w wersji 1.6 jak osobnego programu. To tylko wtyczka i po prostu fajny bajer

Nie traktuje, ale skoro mialbym czegos uzywac na codzien to musialoby to byc uzyteczne, a tak to niepotrzebny bajer.

Saviq 

Wysłany: 12 Czerwiec 2008, 23:15   

sexttler napisał/a:
skoro nie wiedza co to patent

omg...

Keyff 
Moderator

Wysłany: 14 Czerwiec 2008, 13:40   

omg2

sett proszę cię nie przekładaj flamewar ze świata microszitu do świata wolnego oprogramowania. inne licencje, inne realia, inne problemy.

Słupek 
VIP

Wysłany: 22 Czerwiec 2008, 20:57   

Yellow Submariner napisał/a:
operowskiego speed diala tylko dlatego, że nie można ustawić więcej niż 9 okienek

Bzdura, ja mam 12, a można mieć jeszcze więcej :)
http://vbeta.pl/2008/06/1...bieraniu-opery/

settler napisał/a:
Po pierwsze speed dial to pomysl Operki (zreszta kolejny ukradziony przez FF), ale skoro nie wiedza co to patent to maja za swoje.

Patenty? Fuuuj...

Uboot 
Moderator

Wysłany: 22 Czerwiec 2008, 21:07   

Słupek napisał/a:
Bzdura, ja mam 12, a można mieć jeszcze więcej

Mówiłem o podstawowej wersji diala, a Ty dobrze o tym wiedziałeś. :roll:

Niemniej jednak dzieki za informację, że da się to zmienić grzebiąc w plikach.

settler 
Administrator

Wysłany: 22 Czerwiec 2008, 21:22   

Słupek napisał/a:
Patenty? Fuuuj...

Dobra, masz racje... moze przesadzilem z tym stwierdzeniem.

Natomiast co do wypowiedzi Keyffa i Saviqa, o ile ich dobrze zrozumialem to musicie wiedziec, ze Opera to nie zadne open source, ani inne wolne oprogramowanie (jak sugerowal Keyff), tylko normalny komercyjny produkt udostepniany freeware. Wiec takie cos jak patent jest w ich przypadku jak najbardziej mozliwe.
Jesli natomiast chodzilo wam o to o co Słupkowi to sie przyznaje, ze przesadzilem.

Green Submarine napisał/a:
Mówiłem o podstawowej wersji diala, a Ty dobrze o tym wiedziałeś.

To jest podstawowa wersja. Jak widac Operka ma duzo plikow ini, ktore mozna edytowac dochodzac do dodatkowych opcji. W ogole mnie w tym wypadku dziwi taka mozliwosc, bo wlasnie czytalem na forum Opery, ze producenci z zalozenia nie chca pozwalac na wiecej stron w speed dialu (a w sumie wyglada, jakby rozwazali taka opcje).
Podobnie mozna zarzadzac dodawanymi wyszukiwarkami (niestety nie wiedziec czemu w pliku ini nie ma wszystkich).

Uboot 
Moderator

Wysłany: 22 Czerwiec 2008, 21:26   

settler napisał/a:
To jest podstawowa wersja.

Denerwujcie mnie dalej!!!!!!
Dobra, napiszę, ze chodziło mi o wersję czystą, nie zmienianą, która świeżo co została sciągnieta ze strony Opery itd, itp.
Robicie mi to na zlość. :/

edit:
settler napisał/a:
ze Opera to nie zadne open source, ani inne wolne oprogramowanie (jak sugerowal Keyff), tylko normalny komercyjny produkt udostepniany freeware

Czy zatem legalne jest grzebanie i zmienianie czegośtam w plikach *ini?
Nie znam się. :))

Słupek 
VIP

Wysłany: 22 Czerwiec 2008, 21:31   

Przecież jak najbardziej można to ustawić na wersji czystej, bez dociągania żadnych plików :mrgreen: A czy ustawiasz to w okienku Preferencje czy w jakimś pliczku, to już kwestia drugorzędna.

A Fx 3.0 to żadna rewelacja, chyba wszystkie nowe ficzery są też w Operze 9.50 :)
EDIT, faktycznie pomyliłem numerki. BTW, zalecanym skrótem jest Fx, a nie FF.

Green Submarine napisał/a:
Czy zatem legalne jest grzebanie i zmienianie czegośtam w plikach *ini?

Zależy jak skonstruowali licencję. Ostatnio się okazało, że nielegalne jest używanie na Windows przeglądarki Safari w wersji na ten system :)

Uboot 
Moderator

Wysłany: 22 Czerwiec 2008, 21:44   

Słupek napisał/a:
A Fx 2.0 to żadna rewelacja, chyba wszystkie nowe ficzery są też w Operze 9.50

Pewnie miałeś na myśli FF3, bo to on miał premierę parę dni temu.

Nowa Operka na powrót mnie do siebie przekonała. Dlaczego w takim razie ponad rok temu zrezygnowałem z poprzedniej wersji na rzecz FF?
Tylko i wyłącznie dlatego, ze Opera zaczęła gryźć sie jakoś z osiedlową siecią. Zbyt długo musiałem czekać na czytywanie się stron.

FF3 jest jednak nadal na dysku. Używam go jeszcze dla zakładek, bo Opera poukładała mi je alfabetycznie i teraz zbyt dużo czasu zajmuje mi ich znalezienie. :roll:

Odpowiedz do tematu