Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Lata 80' Muzyka Prosze o pomoc ;)
Autor Wiadomość
Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 16 Listopad 2007, 10:39   

To jeszcze taka mała rada - nie puszczajcie cały czas takiej muzyki. Na godzinę grania powinno przypaść około 15 minut tej z lat '80, a jak się ludzie rozszaleją to można i 30 minut im dać. Ale głównie powinno grać się muzykę znaną im z imprez - wiem z doświadczenia, że wtedy wychodzi najlepiej :)

Gracjan 

Wysłany: 16 Listopad 2007, 11:56   

..."Mnie to się podobają pioseki które już raz słyszałem" Jak mówił pan z Rejsu :P
Statystyczny zjadacz chleba, jest generalnie mało dociekliwy i lubi rzeczy z którymi juz się zetknął - dlatego dobranie playlisty na taką dyskotekę to marzenie każdego leniwca! składanek z tego okresu jest multum! Jeno odszukać, a to juz wogóle nie stanowi problemu :)

aha: to jeszcze poilecam Barryego White i OST z Dirty Dancing.

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 16 Listopad 2007, 12:42   

Krasnola napisał/a:
nie puszczajcie cały czas takiej muzyki

Jak to nie? Przecież założeniem tej imprezy była właśnie zabawa przy takiej muzyce.

A co proponujesz jako przerywnik Krasnolu? Techno, Rihannę, czy Dodę? :/ [to jest niestety muzyka grywana na ogromnej ilości imprez...].

Gracjan 

Wysłany: 16 Listopad 2007, 14:12   

najlepiej dobrać odpowiednio muze z tych trzech okresów - a współczesne vivowe hity sugeruje olać (osobiście wole albo alternatywę - albo klasyki). Ech pamietacie końcówke lat 90? takie składanki jak POPCORN czy kolejne odłony Dziewczyny? Proste plastikowe dance. Ale bujało ["I'm super girl in a superworld with my supernatural power!" :twisted: :twisted: :twisted: ). Teraz już się takiej muzyki nie robi (i bogu dzięki), wszyscy podrapiają Rap i rock(z deszczu pod rynnę). A wynik tego taki że ani nie powstaje dobry komercyjny kawałek - ani porządny Rock/rap/insze.

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 16 Listopad 2007, 14:18   

Agata_G napisał/a:
Jak to nie? Przecież założeniem tej imprezy była właśnie zabawa przy takiej muzyce.

Jeżeli jest to dla ludzi w naszym wieku, czy młodszych, to taka muzyka non stop szybko ich zmęczy. Mówię, przerabiałam to.
Agata_G napisał/a:
A co proponujesz jako przerywnik Krasnolu? Techno, Rihannę, czy Dodę? :/ [to jest niestety muzyka grywana na ogromnej ilości imprez...].

Rihannę jeszcze możnaby puścić, bo ludzie zaczną się wygłupiać. Razem z kumplem spędziliśmy sporo czasu dobierając odpowiednie kawałki - bo impreza była spora i schodzili się ludzie z różnych środowisk w wieku 16-25, co utrudniało nam zadanie. Ja też tak chciałam - jak hippisi, to hippisi, jedziemy cały czas z taką muzyką. A on mi na to, że nie ma mowy. I miał rację :) Dobrze wiedziałam, kogo wziąć na DJ'a :) Jeżeli znajdą się tam sami fani tych klimatów - to jasne, puszczajcie to cały czas, ale jeśli przyjdą na nią różni ludzie to i o różnej muzyce pomyśleć można.

Dobrym pomysłem jest też dżingiel - co kilka piosenek kilkusekundowa wstawka np. "Strawberry fields forever..." (polecam, jako dżingiel ładnie brzmi) i od razu następny kawałek. Będzie z tego taki motyw przewodni :)

Gracjan 

Wysłany: 16 Listopad 2007, 14:47   

Krasnola napisał/a:

Jeżeli jest to dla ludzi w naszym wieku, czy młodszych, to taka muzyka non stop szybko ich zmęczy. Mówię, przerabiałam to.

no to po raz kolejny dowiaduje się że jestem nienormalny :?

kiepskie rzeczy męczą - a nie impreza tematyczna od 60 - 80 to kosmicznie długi okres!
tu nic nie ma prawa męczyć a gawiedź łyknie troche "historii' muzyki - no cóż zapewne wbrew własnej woli - ale łyknie.

z tego okresu można dobrać mnóstwo bardzoróżnorodnych utworów.
A swoją drogą - Krasnola słuchasz płyt w całości? Czy składaków nie powiązanych tematycnzie?

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 16 Listopad 2007, 14:58   

Gracjan napisał/a:
no to po raz kolejny dowiaduje się że jestem nienormalny

Nie jesteś. Podpisuję się pod tym, co napisałeś powyżej.

W takim np. Krakowie imprezy ze "starszą" muzyką zawsze cieszą się powodzeniem. Niemożliwe, żeby gdzie indziej było inaczej.

Gracjan 

Wysłany: 16 Listopad 2007, 15:10   

Obecnie np. u mnie w mieście jest sporo klubów które np. w jakiś określony dzień puszczają tylko lata 80. lub określony gatunek muzyczny. I jest to fajna sprawa.

dzieciaki teraz słabo kojarzą kto śpiewa, co spiewa, kiedy zaczął, jak ewoluował itp. lub wogóle jaki styl reprezentuje pochłaniający ich uwagę aktualnie utwór (wiem po znajomych i młodszej siostrze) niemówiąc już o sięganiu po nieznanych wykonawców... [jakby to głupio nie brzmiało w ustach 20 latka...]

pamiętam jak jeszcze w LO dziewczyna odemnie z klasy pytała się polonistki z jakiego okresu leciała muzyka na studniówce - to ja jej mówię "Po co się pytasz - z lat 80, charakterystyczna perkusja itp. z 70 by wam nie puścili bo przy disco byscie się słabo bawili (a jak wiadomopod disco to większość osób imaginuje sobie bee gees jeno)"
Także w naszym "pokoleniu końca wieku" jak zwał tak zwał, nie ma świadomości czego się słucha - no są wyjątki. Generalnie to królują składanki po 20 utworów - przypadkowo dobranych gdzie Queen z "We are..." potrafi sąsiadować obok rammstein amerika i 50centa...

Niewiem - ja nad tym wiecznie biadole.

Kor 
Moderator

Wysłany: 16 Listopad 2007, 15:48   

U nas jest bar Carpe Diem i w nim co rusz są impry z muzą z lat 80 i 90 - jak dla mnie najlepsze impry pod słońcem, a nie jakieś techno-dres party.

Gracjan 

Wysłany: 16 Listopad 2007, 15:52   

Jak impreza tematyczna - to tematyczna - czy trzeba znac każdą nute piosenki aby się przy niej dobrze bawić? Poznawanie to cała przyjemność!

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 19 Listopad 2007, 14:14   

Ech. U nas też są takie miejsca i po prostu chodzą tam ludzie, którzy chcą tej muzyki posłuchać i przy niej się bawić. Ja na przykład uwielbiam Muchos Patatos, gdzie grają tylko salsę. Anyway, chodzi mi o to, że skoro ta impreza ma być dla gimnazjalistów, to trzeba wziąć pod uwagę, że mimo iż ma być klimat lat '80, to może im się nudzić. Nie mówię, że tak będzie, ale lepiej się asekurować, niż żeby po imprezie padały komentarze typu: "Boże, co za badziewie". A bywa tak. Ja sama muzykę z tych lat lubię - żeby nie było, ale podkreślam jeszcze raz - bywałam na takich imprezach i ludzie nudzili się potwornie (jakoś tak na początku liceum to było), a jak z kumplem przygotowaliśmy imprezę, podrasowaliśmy najróżniejszymi stylami muzyki z najróżniejszych lat - wiara bawiła się świetnie i DJ był chwalony za dobrą zabawę.
Tyle.

Apaczyk 
VIP

Wysłany: 19 Listopad 2007, 14:37   

Widocznie chłopakom nie chodzi o to, żeby schlebiać wszystkim niewybrednym gustom i nie zależy im, żeby koniecznie wszyscy świetnie się bawili. Jak dla mnie sama idea imprezy tematycznej oznacza, że jest to impreza dla wybranych, którzy wiedzą na co się piszą i czego się mogą spodziewać.
Więcej nawet, pocięcie takiej imprezy (dla gimnazjalistów czy nie) wstawkami z muzy królującej - o ile dobrze rozumiem zamysł - na dzisiejszych parkietach, czyli generalnie, nie oszukujmy się, dramatycznym chłamem, nie mającym nic wspólnego z "tematem", byłoby najlepszym sposobem na zepsucie zabawy tej większości świadomych uczestników imprezy, którzy wybrali się tam licząc właśnie na imprezę tematyczną. Jak to się mówi, każdy kij ma dwa końce. :)

Moje Dziewczęta updated!

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 19 Listopad 2007, 14:42   

Apaczyk napisał/a:
o ile dobrze rozumiem zamysł - na dzisiejszych parkietach, czyli generalnie, nie oszukujmy się, dramatycznym chłamem, nie mającym nic wspólnego z "tematem", byłoby najlepszym sposobem na zepsucie zabawy tej większości świadomych uczestników imprezy, którzy wybrali się tam licząc właśnie na imprezę tematyczną.

Kurczę. Mocna opozycja tutaj :)
Moi drodzy, ja już sobie dam spokój z przekonywaniem. Do dobrania muzyki trzeba mieć dryg (żeby nie było- ja go nie mam, miał kumpel), więc jeśli uda się, żeby zabawa się udała z samą muzyką z kat '80, to gratulacje.
Apaczyk napisał/a:
nie zależy im, żeby koniecznie wszyscy świetnie się bawili.

Ke? To chyab taka jest rola organizatorów, czyż nie?

Apaczyk 
VIP

Wysłany: 19 Listopad 2007, 15:07   

Krasnola napisał/a:
Apaczyk napisał/a:
nie zależy im, żeby koniecznie wszyscy świetnie się bawili.

Ke? To chyab taka jest rola organizatorów, czyż nie?

Z naciskiem na koniecznie wszyscy. Czyli IMO ci przypadkowi czciciele współczesnych parkietów, którzy zabłąkaliby się na tego typu imprezę tematyczną, mieliby pełne prawo wyjść zdegustowani po pierwszych taktach. :)
Inaczej mówiąc, gdybym to ja był organizatorem takiej imprezy, stoktroć bardziej zależałoby mi na tym, żeby dobrze się bawili ci, którzy przyszli dla muzy lat 80-tych, niż ci, którzy przy tej muzie "będą się nudzić".

Moje Dziewczęta updated!

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 19 Listopad 2007, 15:10   

Apaczyk, nie rozumiemy się, ale trudno.
nie chce mi się już wyjaśniać...

Apaczyk 
VIP

Wysłany: 19 Listopad 2007, 15:19   

Nie, no ja tam Twoje intencje rozumiem świetnie, ale jestem przekonany, że po prostu wszystkich w równym stopniu nie zadowolisz, no way. Jeżeli nawet w istocie uda Ci się za pomocą proponowanego rozwiązania sprawić, że część uczestników nie będzie się nudzić, to jednocześnie w ten sam sposób obniżysz ocenę imprezy u tych, którzy bawiliby się najlepiej bez proponowanych przez Ciebie zabiegów. A to oni powinni być IMHO główną grupą docelową, do której dotrzeć chcą organizatorzy, vide: przedmiotem ich największej troski. EOT. :)

Moje Dziewczęta updated!

Gracjan 

Wysłany: 22 Listopad 2007, 12:28   

Dzieciaki trzeba uczyć rozróżniania pojęć - jak "to" to "to" a nie coś innego. Robimy impreze tematyczną to robimy, nie ma sensu robic z niej czegoś innego, jak mają zwichrowane berety to niech siedzą na tyłku przyklejeni do tv i niech męczą vive.
Niewarto dostosowywać się do wszystkich [-X

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 22 Listopad 2007, 12:38   

Widocznie mamy inne podejście :) Moim zdaniem taka impreza to dobry moment na zainteresowanie tych od tivi i Dody, żeby posłuchali starszej muzyki, ale w tym celu nie można ich nią zarzucić.
Anyway - your choice :)

Gracjan 

Wysłany: 22 Listopad 2007, 15:04   

Życie jest za krótkie aby kogoś do jakieś 'muzyki' przekonywać - są ludzie którzy mają mniejsze wymagania i większe, nie ma sensu taka rogrywka po prostu - to juz lepiej byłoby walnąć godzinny "set" 60-70-80 a później "jak kto che".

Główny zainteresowny jakoś przycichł :-k

Acibuk 

Wysłany: 27 Listopad 2007, 19:58   

Dziękuje wszystkim za pomoc ;) Na imprezę przyjdzie ok. 80 osób (jak na moja szkołę to mało, ale to i tak to jakiś sukces) Na pewno nie będziemy puszczać w kółko muzykę. Mamy zaplanowane również karaoke, "taneczne battle" (zawodnicy długo trenowali ;) ) konkurs na najlepszy strój itp. tak więc jakieś przerwy będą :) Największy problem stanowi strój sam jeszcze nie mam. Ale na pewno coś znajdę ;)

Odpowiedz do tematu