|
koszulki na wolność? |
| Autor |
Wiadomość |
Mab
VIP

|
Wysłany: 10 Maj 2006, 20:25 koszulki na wolność?
|
|
|
temat koszulek spotkaniowych : ) skojarzył mi się z pewną akcją społeczną, w której organizację jestem obecnie trochę zamieszana
mianowicie z wystawą "Tiszert dla wolności", która, ze względu na swoją kontrowersyją formę, odwoływana była już w paru miejscach, a niedługo ma się odbyć na mojej uczelni (UWr)
ja osobiście wystawy nie organizuję, ale bardziej dyskusje panelowe, które będą jej towarzyszyć - dotyczące problemów wolności, tolerancji, swobody bycia, swobody wypowiedzi etc...
tak się zastanawiam, czy ta ich (Fundacji dla Wolności) akcja to nie za duży przerost formy nad treścią... to znaczy, czy nie jest to akcja trochę na siłę, walka bardziej z wykreowanymi niż faktycznymi problemami, które może aż tak wielkie u nas nie są... bądź tak bardzo nas nie dotyczą...
poza tym, zastanawiam się, czy forma jest rzeczywiście właściwa - tzn. każda akcja społeczna ma jednak w określony, zaplanowany sposób wpłynąć na rzeczywistość. a czy forma tej akcji (tak kontrowersyjne teksty) jest rzeczywiście działaniem na rzecz wolności? i jakiej wolności?
co sądzicie?
(aha, jeśli nie zauważyłam, a ten temat już gdzieś na forum się pojawił, to proszę mnie skierować ; ) ) |
|
|
|
 |
banita

|
Wysłany: 11 Maj 2006, 16:42
|
|
|
| Szczerze mówiąc nie wyszedłbym na ulicę w koszulce z żadnym z wyżej prezentowanych haseł. W Polsce nadeszły tragiczne czasy dla ludzi o umiarkowanych poglądach. Albo endecy i toruńskie pierniki, albo solidarność z gejami... Mam gdzieś wszelkie radykalizmy. |
|
 |
Gadzinisko
Moderator

|
Wysłany: 11 Maj 2006, 17:17
|
|
|
Ja chciałem mieć koszulkę " NIE PŁAKAŁEM PO PAPIEŻU", ale rodzice mi zabronili...
Teraz, jak spojrzałem, to może wykompinuję "JESTEM CHORY PSYCHICZNIE".
I powiem, że w większości bym wyszedł, ale te mi najbardziej odpowiadają... Może tylko nie kupiłbym "JESTEM KIBICEM INNEJ DRUŻYNY", bo panowie z paskami mogliby źle zrozumieć... |
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 11 Maj 2006, 17:42
|
|
|
mi sie podoba "będę stary" a na przyklad moja siostra chciała "nie lubię seksu".
a tak poważnie, to nie wydaje mi się, że trzeba popierać tego typu wątpliwe akcje. Chodzi o cos innego. O to, że jesli nie są szkodliwe, to czemu sie je cenzuruje? Bo moim zdaniem trzeba uważać przy przemianach społecznych i politycznych a tolerancja to jedyna rzecz która może zapewnic ludziom spokój. z brakiem tolerancji trzeba walczyć. |
|
 |
banita

|
Wysłany: 11 Maj 2006, 23:51
|
|
|
Cenzurowanie, zakazy, nakazy to już oddzielna bajka. Ja mówiłem tylko, że nie wyszedłbym na ulicę w takiej koszulcę, a to jest coś zupełnie innego. Jeżeli ktoś chce, jego prawo i droga wolna. Ale czemu mam walczyć o koszulki, w których sam bym nie chodził?
| Cytat: | | tolerancja to jedyna rzecz która może zapewnic ludziom spokój. | - hmm byłbym ostrozny przy stawianiu tego rodzaju kategorycznych tez... |
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 12 Maj 2006, 11:07
|
|
|
| Bo następnym razem zabronią czegoś co lubisz. |
|
 |
banita

|
Wysłany: 12 Maj 2006, 16:00
|
|
|
Wtedy będę protestować |
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 15 Maj 2006, 11:59
|
|
|
ale wtedy być może będzie już za późno.
[a na zlocie jeden człowiek z ŚKFu miał jednego z rzeczonych "tiszertów"] |
|
 |
Aida
|
Wysłany: 15 Maj 2006, 20:43
|
|
|
Moja siostra ma koszulkę I Am NOT NORMAL |
_________________ Sa o Roma babo, e bakren chinen, a me chorro, dural vesava.
Sa me amala oro kelena, oro kelena, dive kerena.
Ediwado babo, amenge bakro, sa o Roma babo, e bakren chinen.
Sa o Roma babo babo, sa o Roma o daje, sa o Roma babo babo, sa o Roma daje. |
|
|
|
 |
I.Inni

|
Wysłany: 15 Maj 2006, 21:14
|
|
|
| Osobiście chciałbym koszulkę "NIE tiszertom z napisami". |
_________________ Curses upon you, Thomas Construction! Humanity will remember you as another Judas, if we aren’t all destroyed! |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 16 Maj 2006, 02:03
|
|
|
| to sobie zrób. takim akurat nic nie grozi w tym kraju. najelpiej "NIE wszystkiemu czego nie lubi Jarek" |
|
 |
Mab
VIP

|
Wysłany: 18 Maj 2006, 22:31
|
|
|
UFFF, właśnie wróciłam z rozkładania wystawy... nie było łatwo, a wręcz dosłownie ciężko, ale jakoś się udało : ) no i nie było ofiar w ludziach.
Co do samej wystawy, to zauroczyło mnie zdjęcie uśmiechniętego od ucha do ucha Kałużyńskiego w koszulce "Mam spiralę"
Jutro oficjalne otwarcie i dyskusja o wolności - gdybym nie przeżyła pod naporem wszechpolskich czy tam kaczych bojówek, zapalcie dla mnie forumową świeczkę ; )
| I.Inni napisał/a: | | Osobiście chciałbym koszulkę "NIE tiszertom z napisami". |
No w sumie, to jest tam taka podobna: "Nie noszę tiszertów dla wolności" i ma ją na sobie bodajże Jerzy Bralczyk ; )
Wystawa jak wystawa - nic wielkiego, w miarę ładnie zrobione zdjęcia, poza tym, jak w jednej z tych powtarzających się historii: "much ado about nothing" ; ) |
|
|
|
 |
VenaKruczowłosa
VIP

|
Wysłany: 19 Maj 2006, 00:38
|
|
|
| Do kiedy i gdzie dokładnie jest ta wystawa? Teren uniwerku jest całkiem spory, o ile pamiętam. |
|
|
|
 |
Mab
VIP

|
Wysłany: 19 Maj 2006, 00:49
|
|
|
Wystawa jest na Wydziale Nauk Społecznych, ul. Koszarowa 3.
Info oficjalne i szczegółowe:
Wystawa "Tiszert dla wolności": Instytut Socjologii UWr., ul. Koszarowa 3, Wrocław
19.05.-1.06.2006
(de facto będzie do 4.01)
Panel dyskusyjny "Słowo jako medium wolności" 19.05.2006 (piątek), Instytut Socjologii UWr, ul. Koszarowa 3, Wrocław, sala 45a godz. 17.00.
W dyskusji wezmą udział m.in.:
o. Tomasz Franc (DA Dominik), prof. Witold Kwaśnicki (WPAiE UWr), Marian Maciejewski (Gazeta Wyborcza), Stanisław Szelc (kabaret ELITA).
Dyskusję poprowadzi: Małgorzata Burnecka (WNS UWr)
Panel dyskusyjny "Twoja i moja swoboda bycia, czyli o tolerancji" 20.05.2006 (sobota), Instytut Socjologii UWr, ul. Koszarowa 3, Wrocław, sala 42a godz. 17.00.
W dyskusji wezmą udział m.in.:
Małgorzata Różycka (Dolnośląski Urząd Wojewódzki), Agnieszka Wolny-Hamkało (poetka, publicystka), dr Jarosław Klebaniuk (WNHiP UWr), dr Andrzej Lorczyk (WNS UWr).
Dyskusję poprowadzi: Antek Adamowicz (Fundacja dla Wolności). |
|
|
|
 |
VenaKruczowłosa
VIP

|
Wysłany: 19 Maj 2006, 02:12
|
|
|
Dzięki za info. Przegapiłam wystawę w Katowicach. Była tylko tydzień - o ile była, choć myślę, że jednak tak. Najbliżej mnie wróci do Bytomia (po połowie czerwca, jak wyczytałam), to się wybiorę.
A Kałużyński poszedł na łatwiznę z tą koszulką. Bo to tak, jak ja bym wybrała koszulkę "Jestem gejem".
Z listy koszulek chyba najbardziej odpowiada mi: "Masturbuję się" - bo jest okrutnie i do bólu gwałcąca prywatność (IMO) oraz "Mam dwie mamusie" - bo jedną mam bardzo fajną, więc mogłoby spoko być ich takie dwie.
P.S Gratuluję prowadzenia spotkania - zwłaszcza, że znajdzie się tam osoba z mojego najnajnajulubieńszego kabaretu. |
|
|
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 19 Maj 2006, 08:26
|
|
|
Fajne te koszulki. Zarowno jesli chodzi o teksty, jak i sama grafike.
Cos dla naszego Admina - http://www.tiszert.com/ti...ry.php?photo=22 |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 19 Maj 2006, 09:47
|
|
|
| settler napisał/a: | | Fajne te koszulki. Zarowno jesli chodzi o teksty, jak i sama grafike. |
I Kormaciek może znaleźć coś dla siebie http://www.tiszert.com/ti...ry.php?photo=29
Szkoda że nie ma : "Jeżdże traktorem" |
|
|
|
 |
Aida
|
Wysłany: 19 Maj 2006, 14:16
|
|
|
Można dorobić.
A dzisiaj jest b-smutny dzień. Musiałam wyrzucić moją koszulkę forumową.
Sprała się na amen i na plecach zrobiła jej się wielka dziura (i tak chodziła 3 dni po mieście, aż mi siostra zwróciła uwagę ).
Na następny zlot dla mnie koszulka ma być. |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Moderator

|
Wysłany: 19 Maj 2006, 17:23
|
|
|
Raczej dla mnie. W końcu to ja jestem ten wsiok, co do najbliższego sklepu ma 3 km przez las.
Opowiedzieć wam najnowszy kawał o kurczakach? |
|
|
 |
Aida
|
Wysłany: 19 Maj 2006, 21:34
|
|
|
Czyżbyśmy mieszkali w tym samym lesie? |
|
|
|
 |
|
|