|
Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info
|
|
[Kaczki vs. Kormorany] Co tuszczy i kwacze? |
| Autor |
Wiadomość |
nanom

|
Wysłany: 16 Maj 2009, 18:52
|
|
|
| Tyle że Wałęsa w ten sposób robi z siebie dziwkę polityczną... |
_________________ stalowe ostrze twojego miecza
tysiące głów kruszy i tnie
niewinna krew, tysiące ciał
twój okrzyk śmierci grzmi:
GIŃ PSIE !!!! |
|
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 16 Maj 2009, 22:24
|
|
|
Gadasz tak jakby kiedyś był mężem stanu |
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer |
|
|
|
 |
lady_Vetinari
|
Wysłany: 17 Maj 2009, 10:38
|
|
|
| kto wie, jaką mhroczną przeszłość kryje nick nanom xD |
_________________ Na cóż tworzenie wieczne, na cóż uganianie,
jeśli stworzone pada w nicości otchłanie?
J. W. Goethe |
|
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 24 Maj 2009, 13:46
|
|
|
Cicho jakoś. Kto idzie na czerwcowe wybory? :]
Mam tu taki teścik fajny:
http://glosuje.com.pl/ |
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 24 Maj 2009, 14:47
|
|
|
| Słupek napisał/a: | | Cicho jakoś. Kto idzie na czerwcowe wybory? :] |
Ja idę.
A stronka faktycznie dobra. Może komuś pomoże w wyborze/doborze kandydata. |
|
|
|
 |
lady_Vetinari
|
Wysłany: 24 Maj 2009, 21:18
|
|
|
ja chętnie wzięłabym udział, niestety wybory są dwa miesiące za wcześnie... |
J. W. Goethe |
|
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 24 Maj 2009, 21:53
|
|
|
| A ja nie idę. |
—Michael Shermer |
|
|
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 24 Maj 2009, 22:01
|
|
|
" | Słupek napisał/a: | | A ja nie idę. |
... a później będę narzekał, jak to źle jest urządzony ten świat. I w ogóle jakby wygrała partia X, to by było lepiej! Ale sam tyłka nie ruszę, żeby cokolwiek zmienić, gdyż jestem na to zbyt zblazowany. A nawet pochwalę się tym publicznie, że nie idę na wybory! O!" |
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 24 Maj 2009, 22:07
|
|
|
| Słupek napisał/a: | | A ja nie idę. |
Jakaś awersja do Wspólnoty Europejskiej?
Zamieniliśmy ZSRR na UE, czy znudzenie klasą polityczną, która ma nas reprezentować w PE? |
|
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 24 Maj 2009, 22:21
|
|
|
No, oczywiście. "Kto nie głosował, ten nie ma prawa narzekać". Problem w tym, że to jest sprzeczność. Ja nie głosuję, bo się na ten system nie godzę, natomiast jeśli ktoś głosuje to dobrowolnie się na udział w tej szopce zgadza czyli zgadza się z konsekwencjami swojego wyboru. Z jakiej racji więc później krytykuje PO czy PiS, skoro sam zgodził się, by te siły rządziły jego życiem?
A w temacie samej zasadności głosowania:
1) Znasz może cytat przypisywany Emmie Goldman "Gdyby wybory mogły coś zmienić, byłyby zakazane". Za każdym razem mamy tę samą sytuację - najpierw wielki entuzjazm, że partia która wygra zmieni wszystko na lepsze, potem nadchodzi rozczarowanie, a po paru latach, jak gdyby nigdy nic, są kolejne wybory i znowu euforia, bo tym razem będzie lepiej.
2) Nie mniej ważny, choć kontrowersyjny, jest argument z moralności. Tutaj oddam głos Wendy McElroy:
| Cytat: | | (...) wybory zaś atakują niewinne osoby trzecie, które muszą znosić konsekwencje niesprawiedliwej władzy nad ich życiem sprawowanej przez polityka, któremu ja pomogłam dostać się na stanowisko. Ktokolwiek daje jakiemuś człowiekowi możliwość sprawowania niesprawiedliwej władzy - to jest władzy politycznej - ponosi odpowiedzialność za każdy gwałcący prawa czyn tego polityka. |
Wendy McElroy - Dlaczego nie zagłosowałabym przeciwko Hitlerowi
Tak jak nie chcę, by ktoś mi narzucał niesprawiedliwą władzę, tak nie chcę narzucić tejże władzy komuś innemu.
Zarzucanie mi zblazowania jest niedorzeczne, gdyż kwadrans w tę czy wewtę praktycznie nikomu nie robi różnicy, a przygotowywać się wcześniej za bardzo bym nie musiał, bo i tak siedzę w temacie dość głęboko. |
—Michael Shermer |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 24 Maj 2009, 23:05
|
|
|
| Słupek napisał/a: | | Za każdym razem mamy tę samą sytuację - najpierw wielki entuzjazm, że partia która wygra zmieni wszystko na lepsze, potem nadchodzi rozczarowanie, a po paru latach, jak gdyby nigdy nic, są kolejne wybory i znowu euforia, bo tym razem będzie lepiej. |
Kolego Słupku, tu się zgodzić nie mogę, ta sama sytuacja (euforia-rozczarowanie-euforia...) nie jest problemem partii politycznych tylko nas wyborców. To społeczeństwo nie potrafi, lub nie chce rozliczyć osób, które zostały wybrane z tego czy spełniły obietnice jakie składały przed wyborami czy nie.
Jesteśmy narodem który bardzo szybko zapomina i to my pozwalamy by do rządu były wybierana wciąż te same osoby. Jest to poniekąd także wina przyjętej ordynacji wyborczej, ale siedzenie w domu i niezgadzanie się z nią, ewentualnie bycie tak leniwym jak napisała Agata niczemu nie pomoże.
Nie chcesz przyczyniać się do wyboru zła w postaci polityka A czy B, to po prostu pójdź do lokalu wyborczego i oddaj pusty głos. Masz do tego prawo i nie mów mi, że taki głos niczego nie zmieni. Zmieni i to wiele, bo pod względem nauki świadomości demokracji jesteśmy chyba najbardziej zacofanym narodem, mając frekwencję rzędu 30% uprawnionych. |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 24 Maj 2009, 23:26
|
|
|
Przecież to nie jest problem, który dotyczy tylko Polaków. W USA powstała nawet szkoła ekonomii public choice (mieszcząca się w nurcie neoklasycznym), który się m. in. tymi sprawami zajmuje. Liczenie na to, że kiedyś wyborcy staną się świadomi, a politycy przestaną nas dymać jest niczym nie popartym chciejstwem.
Zaraz mi ktoś pewnie zarzuci, że niepotrzebnie w kółko linki wrzucam, ale nie widzę sensu nieudolnego streszczania tego, co ktoś inny napisał bardzo dobrze - analiza demokracji na gruncie wirgińskiej szkoły ekonomii (czyli wyżej wspomnianej public choice) Uwaga, długie!
http://liberalis.pl/2009/...-ktory-szczeka/
Autor jest wykładowcą prawa na UMCS (Nie, żebym się podpierał autorytetem. Sygnalizuję tylko, że to nie człowiek znikąd.)
Nie bardzo widzę sensu oddawania pustego głosu. Ani nie chcę nabijać słupków (:P) ani uświadamiać komuś, że demokracja to cud, miód i orzeszki. Oddanie pustego głosu nie zmieni procentowego wyniku zwycięzcy, ale podwyższając frekwencję sprawi wrażenie wyższego niż rzeczywiste poparcia. |
—Michael Shermer |
|
|
|
 |
Łukasz
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 26 Maj 2009, 17:02
|
|
|
| Właśnie skończyłem oglądać audycje komitetów wyborczych. Ręce opadają. W większości spotów zero konkretów. Tusk postawił na patetyczną gadkę szmatkę o niczym. Prawie cała reszta poszła w jego ślady. SLD postanowiło pokazać jak to za ich czasów świetnie było w polityce a jak marnie jest teraz. Spot PISu można streścić do "głosujcie na nas, my zrobimy wam dobrze" + kilka wzniosłych hasełek. UPR przynajmniej jasno pokazała swój stosunek do UE, traktatu lizbońskiego i wolnego rynku... |
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 26 Maj 2009, 17:58
|
|
|
| PPP chyba najciekawszy, absolutnie niemerytoryczny, ale działający na emocje. |
—Michael Shermer |
|
|
|
 |
Łukasz
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 26 Maj 2009, 18:05
|
|
|
| Audycja PPP? Komediodramat. W sensie nie wiadomo śmiać się czy płakać. |
|
 |
lady_Vetinari
|
Wysłany: 26 Maj 2009, 21:00
|
|
|
Śmiać się przez łzy =P
chciałabym się odnieść do frekwencji... co prawda 18 kończę w sierpniu i nie mogę głosować, jednak wiele osób z mojej klasy ma już 18 i wcale nie chce głosować =/ cóż, wolna wola, ale ciekawa jestem, jak bez udziału w wyborach ma się u nas wykształcić społeczeństwo obywatelskie...
Oczywiście, że partie nie przedstawiają konkretów. Ale jeszcze nie było kampanii, podczas której konkrety by padły. nie w Polsce xD
jednak sądzę, że lepiej już oddać pusty głos, i tym samym pokazać, iż jest się odpowiedzialnym obywatelem. A ilość głosów nieważnych może i by dała politykom do myślenia...
btw, w czwartek jestem w komitecie wyborczym w czymś w rodzaju prawyborów do PE w mojej szkole, dostaliśmy urny, naklejki, plakaty etc, ale wiecie co..? mam wrażenie, że z tak olewatorskim podejściem do wyborów, jakie ma część moich znajomych, to będę siedzieć te parę godzin na darmo =/ frustrujące! a mówi się, że młodzi są za Unią, interesuje ich to etc. Zobaczycie, w czwartek wieczorem napiszę Wam, jaka była frekwencja, jak będzie powżyej 30%, to się zdziwię.. |
J. W. Goethe |
|
|
|
 |
Łukasz
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 26 Maj 2009, 21:24
|
|
|
| lady_Vetinari napisał/a: | | a mówi się, że młodzi są za Unią, |
Skąd takie przekonanie?
Do strefy Schengen mogliśmy wejść bez przystępowania do UE. Czy organizacja, która zajmuje się ustalaniem dopuszczalnej krzywizny ogórków i bananów, ślimaki klasyfikuje jako "ryby śródlądowe", żeby Francuzi nie stracili kasy, ustala średnicę owoców kiwi tak by zablokować możliwość importu z Chile, definiuje marchew jako owoc, żeby ktośtam mógł nadal produkować legalnie dżem z marchwi (bo z warzyw w UE nie można), blokuje gospodarki krajów rozwijających się limitami emisji dwutlenku węgla ustalanymi na podstawie podważanych naukowo raportów całkowicie politycznych komisji od zmiany klimatu, "obdarowująca" nas naszymi własnymi pieniędzmi po odliczeniu swojej działki, nakładająca kary finansowe na kraje z powodu ich nadmiernego zadłużenia [sic!], starająca się przejąć jak największą kontrolę nad państwami członkowskimi i aspirująca do bycia nowym ZSRR ma rację bytu?
Według mnie nie. Otwarte granice i rynki pracy to plus, ale jak pisałem, by to uzyskać nie musieliśmy przystępować do UE. |
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 26 Maj 2009, 22:30
|
|
|
| Łukasz napisał/a: | | Do strefy Schengen mogliśmy wejść bez przystępowania do UE. |
A bzdura. Norwegia, Szwajcaria czy Islandia są w Schengen dlatego, że graniczą tylko i wyłącznie z państwami UE. Przepływ osób jak najbardziej, ale już przepływ towarów, kapitału i usług w ograniczonej formie, albo niepozbawione kontroli w ogóle. Także nie rozumiem Twojego toku rozumowania.
| Łukasz napisał/a: | Czy organizacja, która zajmuje się ustalaniem dopuszczalnej krzywizny ogórków i bananów, ślimaki klasyfikuje jako "ryby śródlądowe", żeby Francuzi nie stracili kasy, ustala średnicę owoców kiwi tak by zablokować możliwość importu z Chile, definiuje marchew jako owoc, żeby ktośtam mógł nadal produkować legalnie dżem z marchwi (bo z warzyw w UE nie można), blokuje gospodarki krajów rozwijających się limitami emisji dwutlenku węgla ustalanymi na podstawie podważanych naukowo raportów całkowicie politycznych komisji od zmiany klimatu, "obdarowująca" nas naszymi własnymi pieniędzmi po odliczeniu swojej działki, nakładająca kary finansowe na kraje z powodu ich nadmiernego zadłużenia [sic!], starająca się przejąć jak największą kontrolę nad państwami członkowskimi i aspirująca do bycia nowym ZSRR ma rację bytu?
Według mnie nie. |
To ja już wiem dlaczego młodzi nie chodzą na wybory do PE. Oni po prostu nic o tej UE nie wiedzą.
Nie chcę nawet myśleć gdzie byśmy byli gdyby nie chociażby kasa z Unii.
Ale oczywiście, za przeproszeniem, gównem są rewitalizacje kamienic, budowa nowych dróg, teatrów, wymiana starej infrastruktury wodno-kanalizacyjnej, budowa kompleksów sportowych, stadionów, sal gimnastycznych, szkół, bibliotek, renowacja zabytków, budowa oper, mostów, dróg gminnych, powiatowych, autostrad, pomoc w zakładaniu firm, unowocześnianiu maszyn, dopłat go krzywego ogórka, wymiana taboru komunikacji miejskiej, budowa nowych węzłów komunikacyjnych, zagospodarowanie terenów rekreacyjnych, budowa muzeów, budowa/rozbudowa lotnisk, połączeń kolejowych.... no do k**wy nędzy można tak wymieniać do usranej śmierci.
Ludzie tych wszystkich rzeczy nie widzą, albo nie chcą widzieć.
Wy wszyscy myślicie, że to spada z nieba, że miasta same to sponsorują? Ludziom w dupach się poprzewracało od tych wszystkich inwestycji. Doczekalibyśmy się ich za kilkadziesiąt lat, albo w ogóle.
M.in dlatego pójdę na wybory. Aby podziękować za zmiany jakie widzę dookoła siebie. Jak nie pasuje to wypieprzać na Ukrainę....albo nie jęczeć przynajmniej.
| Łukasz napisał/a: | | Otwarte granice i rynki pracy to plus, ale jak pisałem, by to uzyskać nie musieliśmy przystępować do UE. |
PWNED! |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 26 Maj 2009, 22:51
|
|
|
| Uboot napisał/a: | | Norwegia, Szwajcaria czy Islandia są w Schengen dlatego, że graniczą tylko i wyłącznie z państwami UE. |
O ile mi się wydaje to te państwa są w Schengen dlatego, że należą do EFTA, która razem z UE tworzy Europejski Obszar Gospodarczy.
Dlaczego ja pójdę na wybory?
Żeby pokazać, że nie pasuje mi żeby w PE zasiadał Maciej Giertych, Jacek Kurski, którzy stanowią obrazę dla tej instytucji. Lub Hołowczyc, który bierze kasę, a na posiedzeniach nie bywa.
Dlatego, żeby pokazać, że nie jest mi obojętne kto mnie reprezentuje. |
|
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 26 Maj 2009, 22:54
|
|
|
| Uboot napisał/a: | | A bzdura. Norwegia, Szwajcaria czy Islandia są w Schengen dlatego, że graniczą tylko i wyłącznie z państwami UE. | Norwegia i Finlandia graniczą z Rosją, a od 2001 były w Schengen.
| Cytat: | | Nie chcę nawet myśleć gdzie byśmy byli gdyby nie chociażby kasa z Unii. |
http://www.tomaszcukiernik.pl/dotacjewyklad.htm | Uboot napisał/a: | | Wy wszyscy myślicie, że to spada z nieba, że miasta same to sponsorują? | Na to kotku idą, Twoje m. in. podatki. | Uboot napisał/a: | | Jak nie pasuje to wypieprzać na Ukrainę....albo nie jęczeć przynajmniej. | Przepraszam bardzo, dlaczego niby my mamy wypieprzać na Ukrainę, a nie Ty do, powiedzmy, Niemiec? |
—Michael Shermer |
|
|
|
 |
|
|
Theme modified by Vanti & Krejt. Discworld, Ankh-Morpork and all related characters are trademarks registered by Terry Pratchett. All trademarks are used with permission from Terry Pratchett. Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - recenzje anime |