|
Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info
|
|
[Kaczki vs. Kormorany] Co tuszczy i kwacze? |
| Autor |
Wiadomość |
Aida
Gość
|
Wysłany: 7 Październik 2005, 21:46
|
|
|
BTD - i słusznie. Jak będę miała za co to też sobie kupię.
Czy temat o bezpieczeństwie na drogach jest zły? Do końca życia nie zapomnę jak jechałam autobusem po górach i dołach pod Florencją, nad przepaścią, na bardzo wąskiej drodze, a przed nami 3m od autobusu grzał rowerzysta. Autobus ani myślał zwalniać, i kolarz z górki grzał dobre ponad 50km/h.
Myśleliśmy, że już nic nas nie zaskoczy, ale myliliśmy się, bo po drodze wjechaliśmy do małego górskiego miasteczka pamiętającego głębokie średniowiecze i na uliczce szerokości Po Schodkach drugi autobus próbował nas wyminąć. Szło nieźle, do momentu kiedy wjechałam nam z poprzecznej jakaś austriaczka i uparła się, że ma pierwszeństwo. :D:D W życiu nie miałam takiej uciechy.
Tylko, że wszyscy wyszli z tego bez szwanku i na tym polega ta różnica. |
|
|
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 7 Październik 2005, 22:09
|
|
|
kierowcy autobusow, a juz zupelnie autokarow to prawdziwi masterzy. oni wepchna ten pojazd wszedzie. zawsze to podziwiam.
miejscowosci turystyczne wlasnie maja czesto to do siebie, ze sa stare, a stare miejscowosci maja to do siebie, ze jest ciasno. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 8 Październik 2005, 22:19
|
|
|
POLSKA W MISTRZOSTWACH ŚWIATA W PIŁCE NOŻNEJ !!! |
|
|
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 9 Październik 2005, 00:04
|
|
|
No, nareszcie można pogadać, o czymś innym, niż przesadzanie drzewek przyulicznych.
Wygraliśmy 8/9 meczów. Możemy być z siebie dumni |
_________________ Du ju lana it banana?
 |
|
|
|
 |
btd

|
Wysłany: 9 Październik 2005, 20:09
|
|
|
Tusk pierwszy a kaczkoman drugi. To jest pozytywne.
Tylko teraz kaczkoman sprawi ze przez 2 tygodnie nie bedzie dalo sie tv i radia uzywac. Wielka fala szamba nadejdzie :-/ |
_________________ em.. przeczytalem prawie wszystko.. po angielsku tez.. i co dalej? jeszcze jeszcze!
http://brand.dyndns.info/~btd/ |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 9 Październik 2005, 20:21
|
|
|
No i pierwsza tura dla Donalda Franciszka Tuska 39 %
Lech Aleksander Kaczyński zdobył 33 %
Idziemy do urn za 2 tygodnie. Mam nadzieję ze pełnoletni forumowicze nie zaniechają swojego obywatelskiego obowiazku. Zreszta co ja mówię. Ten kto czyta Pratchetta jest na tyle inteligentnym( ale sobie dodałem ) i dojrzałym obywatelem, że nie trzeba go nawet do tego namawiać
A tak wogóle to juz przed wyborami było wiadomo ze wygra drób pływający |
|
|
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 9 Październik 2005, 21:09
|
|
|
Albo Kaczor, albo Donald.
Puki co zupelnie bez niespodzianek.
Mi sie podobal wywaid z Walesa w TVP. Ten czlowiek zawsze umie poprawic humor. Dla tych co nie widzieli, konkluzja byla taka, ze jakby wiedzial, co narod bedzie robil (frekwencja) to by sie nie poswiecal dla narodu, tylko pracowal dla siebie. Bardzo ciekawie to brzmialo, gdy bylo za nim widac to jak wiele on stracil... musi sie meczyc i mieszkac w willi.
Oczywiscie nie chce Leszkowi odbierac jego zaslug, jednak mysle, ze forumowicze, a szczegolnie ci, ktorym zdazylo sie widziec np. jego wyklad, wiedza o co mi chodzi.
Czlowiek zaczyna sie przyzwyczajac - co 2 tygodnie wybory.
Poza tym to cieszmy sie, ze Polacy sa juz w finalach MŚ. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 9 Październik 2005, 21:42
|
|
|
Mnie też się to podoba, co 2 tygodnie jestem pzrewodniczącym
Chociaż powiem wam jedno: to wszystko jest tak nieprzemyślane (ordynacja wyborcza), że aż się w pale nie mieści. Zamiast zrobić z wyborami parlamentarnymi wybory prezydenckie, a dzisiaj drugą turę prezydenckich, to zrobili każde odzielnie.
Ile kasy kosztuje taka jedna niedziela ,to szok. Tyle ton papieru, który znają wyborcy (karty do glosowania, obwieszczenia, protokoł na budynku po wyborach, skład komisji, spisy wyborców), tyle ton papieru, którego nie znają wyborcy razy około 10 (wszystkie ordynacje, protokoły do komisji okręgowych i państwowych, pouczenia, i wiele innych), przybory, płyty do każdego ośrodka z programem. Dla każdego ośrodka, ryza papieru, tusz do drukarki. Worki wielkie na to, papier do opakowania. Nie wspomnę o pensji dla członków, zastępców i przewodniczących. 26.000 komisji x 9 x ok. 150 zł (i to są tylko pensje).
A gdyby zrobili z tamtymi wyborami do sejmu i senatu pierwszą turę prezydenckich, to tylko po kartki do głosowania byłyby potzrebne. Zaoszczędziłoby się to wszystko o czym pisałem wyżej. To są napradę wielkie stawki. Ale śmieszna ordynacja przewiduje, żę wybory każde następne min. w odstępie 14 dni i lipa. A potem nie ma z czego brać pieniędzy, to potrącają studentom, emerytom, podwyższają podtaki. ZERO POMYŚLUNKU. !!! |
|
|
|
 |
efzetiks
VIP

|
Wysłany: 9 Październik 2005, 21:49
|
|
|
zastrzerzenia prosze kierowac do Aleksandra "Chory Golen" Kwasniewskiego, ktory tak sobie to wszystko wymyslil.. oprocz dodatkowych kosztow jeszcze przez 2 tygodnie nie bedziemy mieli rzadu, wcale nie napisze ze przez PiS
w kazdym badz razie Donald Duck musi wygrac, bo chce czasem sobie przejsc na czerwonym swietle i nie miec za to odstrzelonych nog...
a co do mundialu to kurcze.. jakos po mnie splynelo to.. ale wczoraj bylem zmeczony po pierwszym dniu zaocznych.. i po uswiadomieniu sobie pomylki z wyborem studiow... |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 9 Październik 2005, 23:48
|
|
|
Kor nieby we wszystkim o czym piszesz jest jakas racja tylko nie roumiem czemu jako przewodniczacy narzekasz??? - toz ta jedna dodatkowa niedziela to dla Ciebie kolejne 180zł wiec tak na prawde nie wiem o co Ci chodzi.
Az ze parlamentarne nie byly razem z prazydenckimi moglo byc wywolne walsnie tym ze na palramentane zglasz sie znacznie mniej osob niz na prazydenckie, wiec jakby je polaczyc moglo to miec 2 efekty
- parlmantarne mialby wieksza frekfencje
- prezydencki mialbym mniejsza frekfencje
i mysle ze Prazydent Kwaśniewski zdecydował się na razbicie wyborow na 3 etapy właśnie dlatego, żeby zeby ta druga ewentyulaność nie zaszła |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
efzetiks
VIP

|
Wysłany: 9 Październik 2005, 23:53
|
|
|
biorac pod uwage ze kampania parlamentarna i tak byla w cieniu prezydenckich to sadze ze dodatek kart z poslami i senatorami by nie wplynac negatywnie.....
panu "Sztuczny Obrzydliwy Usmiech" rosnie caly czas... najbardziej sie jednak boje Jana Pyszko bo goni czolowke.. mial 0,06 teraz juz 0.07 |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 10 Październik 2005, 08:31
|
|
|
Nie, nie QbaJak, nie zrozumiałeś mnie. Wg mnie we wszystkim co piszę (oprócz prawnego aspektu, na którym się nie znam) mam dużo racji. Wolałbym raz nie zarobić tej kasy, ażeby poszła cała ta kasa z jednej niepotrzebnej osobnej tury na dziury w budżecie. A byłyby to naprawdę duże pieniądze. Poza tym członkami powinni być zarejestrowani bezrobotni i ewentualnie studenci, którzy też nie mają jeszcze pracy. A nie panowie i panie, którzy mają własne firmy, podjeżdżają do komisji mercedesami itd. (wiecie co mam na myśli). I jak pisałem, to nie prezydent tak wymyślił, tylko taka jest ordynacja wyborcza, od dawna stosowana (następne wybory w odległości 14 dni) z tego co się orientuję.
Poza tym, na parlamenckich frekwencja była ponad 30%. Na tych jest jak na razie prawie 50%. Jakby połączyli parlamenckie i pierwszą turę prezydenckich to sądze że by się uśredniło - i tak byłoby dobrze.
I masz rację, może trochę narzekam ,ale widzę bezsens i topienie grubych pieniędzy w nieprzemyślanych procedurach. A, no i Qba nie 180 |
|
|
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 10 Październik 2005, 09:24
|
|
|
| Kormaciek napisał/a: | | Wolałbym raz nie zarobić tej kasy, ażeby poszła cała ta kasa z jednej niepotrzebnej osobnej tury na dziury w budżecie. |
To sie nazywa obywatelska postawa
| Kormaciek napisał/a: | | I jak pisałem, to nie prezydent tak wymyślił, tylko taka jest ordynacja wyborcza, od dawna stosowana (następne wybory w odległości 14 dni) z tego co się orientuję. |
No jakos tak jest. Z tego co mi sie wydaje to mozna referenda laczyc z wyborami.
| Kormaciek napisał/a: | | Poza tym, na parlamenckich frekwencja była ponad 30%. |
Kolo 40% z tego co pamietam. Poza tym wydaje mi sie, ze frekwencja nie bylaby nizsza niz w wyborach prezydenckich. Wrecz mogla by byc wyzsza. (chociaz to tylko moje przypuszczenia - nie znam sie na socjologii) |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 10 Październik 2005, 15:04
|
|
|
Kor, pisales ze jestes przewodniczacym komisji - z tego co sie orientuje zwykli członkowie dostają 150 z przewodniczacy jakies 20-30zł wiecej - wiec jakby na to nie patrzec wychodzi 170-180
Jesli chodzi o członków komisji to zgadzam sie ze wiekszośc ludzi powinna byc bezrobotnymi/studentami jednak nie moga to byc wszysscy bo z tego co wiem ktos (przewdoniczacy?) musi odbierac/zawozic jakies papiery do urzedu wiec taki bezrobotny bez samochodu raczej na piechote łazić nie bedzie, a jak ma samechód to jak dla mnie nie powinien miec statutu bezrobotnego
Co do łatatnia dziur w budzecie to tu juz sie nie moge zgodzic. Polska to niesety taki piękny kraj, gdzie tych dziur jest troszke za dużo i nie wydaje mi sie ze łatanie powinno zaczynac sie walsnie od skrocenia wyborow z 3 na 2 niedziele.
Jesli juz chcemy zajmowac sie usprawnianiem "naszych" finansow to proponuje przyjrzec sie świadczeniom socjalnym i wszystkim płacą w instytucjach państwowych. W przypadku pierwszych wydaje mi sie że są one za duże, a nawet jesli nie za duże to rozdawane za dużej grupie osób. Moge podać przykład chociażby swojej rodziny, gdzie co roku rodzice dostają z zakładu pracy na mnie i moich braci pieniędze na tak zwane "wczasy pod gruszą"... bogaci to może nie jeteśmy ale jeszcze nigdy nie odczułem sytuacji że te pieniądze są nam potrzebne do egzystowania.
Co do płac to wiadomo - nie są one za duże, ale w większości instytucjie państwowych istanieją takie pensję jak "13", będące równowartością zwykłej pensji, które pracownicy państwowi dostaję regularnie co roku... w ogóle nie wiadomo za co.
Z resztą szczytem paranoi jest już sytuacja z mojego rodzinnego miasta gdzie pielęgniarki w szitalu wojewódzkim urządziły strajk bo dyrektor szpitala w celu łatania dziur budżetowych, a w zasadzie to nie łatania, a nie dopuszczenia do zadłużenia się szpitala obciął pielęgniarkom... uwaga... CZTERNASTKI - i powiedzcie jeszcze ze w państwie, w którym ludzie dostają 2 pensje w ciągu roku za nic ma sie dziać dobrze. |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 10 Październik 2005, 22:38
|
|
|
| Widzisz Qba, nawet po wynikach wyborow widac, ze ludzie wola, zeby im dac niz sami maja na cos zapracowac. Moim zdaniem nie jest to dobre podejscie, ale nie rozmawiajmy o polityce. Zreszta fakt ten jest spowodowany mentalnym przyzwyczajeniem spoczenstwa do poprzedniego ustroju, zreszta dzieci ucza sie tego id starszych i przemiana troche zajmie. |
|
|
|
 |
Aida
Gość
|
Wysłany: 10 Październik 2005, 22:46
|
|
|
A widzicie?! Mówiłam, że wejdziemy to mi nikt nie wierzył.
A co do drobiu to tylko Wam powiem, że jak zobaczyłam kartę do głosowania to się zaczęłam śmiać. To mi przypomniało ankietę kiedyś przeprowadzaną w LO:
"Ile alkoholu wypijasz dziennie:
1. 25g-50g spirytusu
2.50g-100g spirytusu
3.100g-200g spirytusu
4.ponad 200g spirytusu"
Wyniki były takie, że każdy uczeń wypija dziennie co najmniej 25g, czyli, że młodzież strasznie pije... |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 10 Październik 2005, 23:07
|
|
|
Czlonkowie QbaJak 20 zeta mniej, Tyle co ty napisałeś to zastępca, a 15 zł więcej od zastępcy przewodniczący. Czyli mniej, tak jak mówiłem. I tak jest w każej komisji. Najlepiej wychodzi na tym ankieter, ktory dostaje 250 za cały dzien i komórkę służobową na cały tydzień. Jedna osoba w komisji (11 osób w komisji jest albo 9, zależy od wyborów, ale najczęściej tyle) jest z urzędu (gminy, powiatowego, albo miasta), a odbiorem papierów i materiałów zajmuje się przewodniczący albo zastępca dzień wcześniej, a przekazuje mu osoba z urzędu.
Co do łątania dziur, to ależ oczywoiście że mogłoby się to od tego zacząć. Tak samo jak od ograniczenia diet posłom, ograniecznia immunitetu w niektórych sytuacjach. Po prostu od niepotrzebnie wydawanej kasy. Oblicz sobie Qba z mojego postu wyżej iel kasy niepotrzebnej idzie na taki jeden dzień wyborów ,kiedy są robione osobno. pomnóż przez około 26 tysiecy komisji a pensję przez 26 tysięcy komisji x 10 osób w każdej. A w ordynacji jest że na sali wyborczej muszą być minimalnie 3 osoby. czyli 7-8 idealnie by wystarczyło. |
|
|
|
 |
btd

|
Wysłany: 11 Październik 2005, 18:34
|
|
|
hmm ja chcialbym sprostowac ze 'wakacje pod grusza' to sie naleza kazdemu zatrudnionemu, nie tylko na panstwowym a ze w prywatnych olewaja to i lamia tym samym prawo to co innego.
Ja pracuje w strazy pozarnej. Jako cywil. Ja jestem na razie na pol etatu, ale powiem tyle ze strazacy nie zarabiaja duzo, a ryzykuja wprost odwrotnie. Co tydzien jakis strazak w Polsce cierpi podczas akcji tak ze strazacy sie zbieraja na pomoc. Panstwowe jest takim synonimem dobrego zycia a tak wcale nie jest - jedynie jest pewnosc zatrudnienia. Fakt, wazne to jest,ale to nie wszystko. A z 13 jest potracane kazde zwolnienie z pracy, rozmowy tel itd i malo zostaje. Jak kasa za nic to powiedz to swojej rodzinie, ciekawie jak zareaguja.
Hm 14 pielegniarek - a jak niska maja pensje ?
Sorry bardzo ale belkot jak u kaczynskiego |
_________________ em.. przeczytalem prawie wszystko.. po angielsku tez.. i co dalej? jeszcze jeszcze!
|
|
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 11 Październik 2005, 20:19
|
|
|
a czy problemem byloby rozlozenie 13 na te 12 normalnych pensji? zgadzam sie, ze zarobki na wielu panstwowych posadach nie sa duze. dla przykladu moja mama pracuje na stanowisku kierownika dzialu w panstwowej firmie i gdy porownamy to do zarobkow na odpowiadajacej temu pozycji za granica to tam panstwo placi 2 razy tyle i do tego w euro...
jednak jak mozna zauwazyc choaciazby po rozmowie w tym temacie. przydaloby sie poprostu rozlozyc 13-tki do zwyklych 12 pensji. wtedy wszystko byloby bardziej przejzyste, nie byloby nieporozumien takich, ze np. zabiera sie jakiemus resortowi/grupie/cokolwiek te 'bonusy' - jednak dla niektorych to faktycznie zabranie pieniedzy, ktore im sie nie naleza, jednak dla innych zabieranie kasy, ktora im sie slusznie nalezy.
13-tki ladnie wygladaly w PRLu, kiedy panstwo mialo 'dawac za nic' pieniadze wyciagajac je z rekawa (a raczej pozyczajac za granica). |
|
|
|
 |
btd

|
Wysłany: 12 Październik 2005, 10:23
|
|
|
aa tutaj calkiem sensownie (nie zebym czul sie w jakikolwiek sposob uprawniony do oceny)
Pewnie 13 zostaly jako relikt zeszlej epoki i nie potrafia ruszyc tego A w PRL to wlasciwie wszystko c bylo sensowne bylo za pozyczona kase :-/ |
|
|
|
 |
|
|
Theme modified by Vanti & Krejt. Discworld, Ankh-Morpork and all related characters are trademarks registered by Terry Pratchett. All trademarks are used with permission from Terry Pratchett. Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - manga |