|
Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info
|
|
[Kaczki vs. Kormorany] Co tuszczy i kwacze? |
| Autor |
Wiadomość |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 14 Sierpień 2010, 21:42
|
|
|
| settler napisał/a: | | Znowu jest to dowód na to, że Kościół jest najmocniejszą siłą polityczną. Nie tylko PiS się go słucha, ale PO też się boi. I nie lubię hipokryzji twierdzenia o rozdziale państwa od Kościoła. I mimo, iż nie popieram tej partii to muszę przyznać rację politykom SLD. Ta sytuacja pokazuje słabość rządu (i nowego prezydenta) skoro nie egzekwują prawa dlatego, że jest to krzyż. |
No właśnie ja też podchodzę do tego na luzie - bo się z tym nie zgadzam. No bo niby co ten biedny rząd miałby zrobić z tymi obrońcami krzyża? Jakby ich staranowały oddziały policji, to zaraz byłby krzyk, że to działanie jak z ZOMO. I mieliby trochę racji [teraz SPOKOJNIE oddzielili tych ludzi od krzyża ale i tak jest gadanie o ZOMO]. A tak powoli, delikatnie, zapomną sobie o tym krzyżu, w wiadomościach przestaną ciągle o tym mówić - i go wyniosą bez problemu i bez krzyku.
A na razie, Seciu, bardziej upatrywałabym dowodu na "siłę" polityczną Kościoła w innych rzeczach, nie w jakimś samotnym krzyżu, który - według sondaży - chce usunąć jakieś 70% społeczeństwa. |
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 14 Sierpień 2010, 22:12
|
|
|
 |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 15 Sierpień 2010, 10:01
|
|
|
| Agata_G napisał/a: | | No bo niby co ten biedny rząd miałby zrobić z tymi obrońcami krzyża? |
Dostali od części Kościoła propozycję rozwiązania sprawy, nawet były ustalenia, itd. I co za problem, żeby zabrali ten krzyż?
| Agata_G napisał/a: | | Jakby ich staranowały oddziały policji |
O czym ty w ogóle mówisz? Jakim staranowaniu? To jest język jakiego używają ci co bronią tego krzyża.
| Agata_G napisał/a: | | teraz SPOKOJNIE oddzielili |
No to jednak nie taranowali, tylko spokojnie?
| Agata_G napisał/a: | | ale i tak jest gadanie o ZOMO |
Czyli jak mi policjant będzie chciał wlepić mandat to mam krzyczeć, że zachowuje się jak gestapo (albo zomo) i wtedy twoim zdaniem ma odstąpić od egzekwowania prawa? Myślałem, że żyjemy w państwie prawa.
| Agata_G napisał/a: | | A na razie, Seciu, bardziej upatrywałabym dowodu na "siłę" polityczną Kościoła w innych rzeczach, nie w jakimś samotnym krzyżu, który - według sondaży - chce usunąć jakieś 70% społeczeństwa. |
O tym pisałem cały czas. Przeczytaj może jeszcze raz poprzednią stronę. Krzyż to pewna wisienka na torcie, która tylko potwierdza sytuację. A to ile procent społeczeństwa w danej sprawie popiera siłę polityczną to nie ma znaczenia. Tak samo, jak poparcie PO wynosi teraz (wg sondaży) ok. 46%, a myślę, że podwyżki podatków chce zdecydowanie mniej. Procent poparcia danego zagadnienia, nie przenosi się na poparcie dla danej siły politycznej, a tym bardziej nie przenosi się na znaczenie tej siły politycznej.
A na Jasnej Górze już księża krytykują jako to zły nasz premier bo chce usunąć krzyż.
PS. brand new cross |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 15 Sierpień 2010, 11:09
|
|
|
Piszesz, jakbyś nie wiedział, o czym piszesz. To nie są zwykli ludzie, to są fanatycy, oddani jednej sprawie - w którą szczerze wierzą. Z nimi NIE DA się negocjować czy rozmawiać, a nawet jeśli się da, to stawiają nierealne żądania. Więc podczas tej rozgłoszonej "akcji" przenoszenia krzyża, która się nie udała, jedynym sposobem byłoby odciągnięcie/przepchnięcie tych zwolenników - czyli rozwiązania siłowe.
A ja piszę o tym, że po prostu trzeba poczekać, wyciszyć emocje i wtedy sobie spokojnie można ściągnąć ten krzyż.
| settler napisał/a: | | Czyli jak mi policjant będzie chciał wlepić mandat to mam krzyczeć, że zachowuje się jak gestapo (albo zomo) i wtedy twoim zdaniem ma odstąpić od egzekwowania prawa? Myślałem, że żyjemy w państwie prawa. |
Ty jesteś jednostkowym i mało medialnym przypadkiem. Jak ci się uda podczas tego wlepiania mandatu załatwić parę wozów transmisyjnych z największych stacji tv, to już inna sprawa. Wtedy możesz krzyczeć o ZOMO - wysłuchają cię chętnie i nawet reportaż nakręcą.
| settler napisał/a: | | A na Jasnej Górze już księża krytykują jako to zły nasz premier bo chce usunąć krzyż. |
To JEDNOSTKOWE i MEDIALNE przypadki!!! Założę się, że masa księży mówi po kościołach, że należy wyciszyć emocje i przenieść krzyż, tylko o tym się nie usłyszy w tv, bo zawsze to lepiej znaleźć sobie coś kontrowersyjnego, żeby była oglądalność. Ileż można o tym pisać, no. :/
I gdzie masz ten nowy krzyż, na gazecie nic nie piszą? Coś pamiętam, że ktoś sobie kiedyś taki na osiedlu postawił żeby zaprotestować przeciwko postawieniu w tym miejscu supermarketu. I na Błoniach postawili parę małych, ale już usunięte. |
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 15 Sierpień 2010, 11:47
|
|
|
| Agata_G napisał/a: | | Ty jesteś jednostkowym i mało medialnym przypadkiem. |
To oznacza, że mam inne prawa niż ci pod pałacem prezydenckim? Taka jest twoja opinia?
Zresztą piszesz o nagłośnieniu sprawy. Co to ma do rzeczy? Chodzi mi o twoje zdanie. Twierdzisz, że jak ktoś zaczyna krzyczeć, to stoi ponad prawem i wszystko jest w porządku?
| Agata_G napisał/a: | | To JEDNOSTKOWE i MEDIALNE przypadki!!! |
Po pierwsze, to są zwierzchnicy Kościoła, których więcej osób słucha. System władzy kościelnej jest taki, że ich stanowisko jest w Kościele najważniejsze.
Edit: Nie mówiąc o fakcie, że ci co to mówią są słuchani przez setki tysięcy podczas ważnych uroczystości religijnych.
Po drugie, jaki masz dowód na to, że w kościołach mówi się co innego? Ja z doświadczeń ostatnich kilkunastu lat mogę powiedzieć, że jest wręcz odwrotnie. To "zwykli" księża na parafiach są bardziej radykalni i politycznie zacietrzewieni.
I dochodzimy do "po trzecie". Mam na to dowody. Jak od wielu ostatnich lat wyglądają wybory? W bardzo wielu kościołach księża na kazaniach zalecają na kogo glosować, kto jest dobry, a kto nie.
A wiesz co jest najgorsze? Wtedy (nie chcę mówić, czy ty też, bo nie pamiętam) wiele osób mówi, że to tylko mniej ważni księża na parafiach tak mówią, a góra nie. Teraz twój argument jest dokładnie odwrotny (zresztą nie poparty żadnymi faktami).
| Agata_G napisał/a: | | I gdzie masz ten nowy krzyż, na gazecie nic nie piszą? |
Widziałem migawkę w TVN 24. Taki mniejszy (do 2m na oko) postawili przy samej barierce. |
|
|
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 15 Sierpień 2010, 12:28
|
|
|
| settler napisał/a: | To oznacza, że mam inne prawa niż ci pod pałacem prezydenckim? Taka jest twoja opinia?
Zresztą piszesz o nagłośnieniu sprawy. Co to ma do rzeczy? Chodzi mi o twoje zdanie. Twierdzisz, że jak ktoś zaczyna krzyczeć, to stoi ponad prawem i wszystko jest w porządku? |
Nie, moja opinia jest taka, że to wariaci i mogą zrobić krzywdę sobie i innym, więc lepiej [chwilowo] zostawić ich w spokoju. Przecież i tak wyjdzie na twoje, więc wystarczy spokojnie poczekać.
A o nagłośnieniu już pisałam - to, że oni są oglądani przez całą Polskę, daje im śmiałość do działania. Bo może, jak pokrzyczą trochę w tv że policja im robi krzywdę, to ich zostawią w spokoju - i to działa. Udało im się obronić krzyż, prawda?
Co do tych zwierzchników kościelnych - nie wszyscy tak mówią, a ci, co właśnie nie mówią, to z reguły nie są cytowani w mediach. I widocznie chodzimy do innych kościołów - tu w Krk mam duży wybór więc chodzę do takiego, w którym na kazaniach poruszane są tematy religijne, a nie polityczne. Chociaż tmasz rację, że księża w małych miejscowościach często [niestety] mówią na kogo głosować - ale to się powoli zmienia. Taki proboszcz w mojej ostrowieckiej parafii - zajadły pisowiec - kiedyś mówił wprost, że PiS to jedyna dobra opcja i na nich trzeba głosować. Teraz go zwierzchność trochę utemperowała i już tylko wtrąca aluzje. Idzie ku lepszemu.
Zresztą - już trochę odchodząc od tematu - ty byś chciał, żeby było takie pstryk! i żeby było u nas nagle jak na Zachodzie [zarówno w kwestii świeckości państwa, jak i np. w kwestii praw gejów i lesbijek]. A na to nie ma szans, mamy zupełnie różne uwarunkowania historyczno-polityczne; dopiero co upadł u nas komunizm [zresztą przy niemałej pomocy Kościoła właśnie], na razie jesteśmy taką pszenno-buraczaną wiochą. A ty już byś widział u nas nowoczesną Holandię. To w końcu nadejdzie, ale moim zdaniem do tego trzeba czasu. |
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 15 Sierpień 2010, 13:49
|
|
|
| Agata_G napisał/a: | | Co do tych zwierzchników kościelnych - nie wszyscy tak mówią, a ci, co właśnie nie mówią, to z reguły nie są cytowani w mediach. |
Nie prawda, z dwóch wypowiedzi dzisiejszych na Jasnej Górze dużo częściej słyszałem cytowanie prymasa za zakończeniem sprawy. I zgadzam się, że część księży mówi tak, a część inaczej. Tylko ogólnie ze strony Kościoła widać pasywność w całej tej sprawie. I znam wiele osób wierzących które właśnie to mają za złe Kościołowi. (jak i rządowi, jak już wcześniej napisałem)
| Agata_G napisał/a: | | Nie, moja opinia jest taka, że to wariaci i mogą zrobić krzywdę sobie i innym, więc lepiej [chwilowo] zostawić ich w spokoju. Przecież i tak wyjdzie na twoje, więc wystarczy spokojnie poczekać. |
Ile razy mam powtarzać, że żyjemy w państwie prawa i to nie jest dobre, jeśli ktoś staje ponad nim, a słabe państwo nie potrafi egzekwować prawa. Jak słyszę opinie z zagranicy to właśnie się dziwią takiej postawie jaką proponujesz. Jest prawo, ktoś je łamie (i to w sprawach związanych z głową państwa), a u nas nikt nic nie robi.
| Agata_G napisał/a: | | dopiero co upadł u nas komunizm |
Jedno słowo - Czechy, drugie słowo - Węgry i można by wymienić praktycznie wszystkie kraje postkomunistyczne w UE. Więc to nie to.
| Agata_G napisał/a: | | To w końcu nadejdzie, ale moim zdaniem do tego trzeba czasu. |
Zawsze trzeba czasu, ale nic nie robienie to pozwalanie właśnie na kreowanie postaw przeciwnych. I w ten sposób może się okazać, że wcale nie podążamy w tym kierunku, tylko w przeciwnym. Jest trochę takich przykładów na świecie. |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 15 Sierpień 2010, 20:50
|
|
|
| settler napisał/a: | | Widziałem migawkę w TVN 24. Taki mniejszy (do 2m na oko) postawili przy samej barierce. |
Raczej taki podręczny. A w kieszonce jeszcze jednostrzałowiec.
Słodki ten Pan.
źródło:
http://wiadomosci.onet.pl...hanba,item.html
|
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 16 Sierpień 2010, 09:13
|
|
|
| Uboot napisał/a: | | A w kieszonce jeszcze jednostrzałowiec. |
Ale jest coś jeszcze lepszego.
 |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 21 Sierpień 2010, 21:26
|
|
|
Wczoraj odwiedziłem słynny krzyż (będę miał co opowiadać na starość). Z tyłu nawet ładnie komponuje się pałac. Dodatkowo turyści z całego świata mają nową atrakcję w postaci przedzierania się przez nasze reprezentacyjne zasieki. O ile dobrze policzyłem to było tam dwa, trzy razy więcej dziennikarzy niż obrońców naszego symbolu narodowego. Znacząco to wpływa na spadek bezrobocia, więc mamy kolejny plus całej akcji. A skoro już o ludziach zatrudnionych dzięki krzyżowi, to cztery osoby pilnują pięknej nowej tablicy, a dodatkowe dziesięć pilnuje, żeby nikt nie ukradł tych pięknych barierek. Zresztą moim zdaniem niepotrzebnie. Na barierce już jest przyklejony krzyż, więc nikt ich nie ruszy.
Myślę, że w ramach podziękowania powinniśmy kupić panu Jarosławowi Kaczyńskiemu taki oto prezent . Powinien się ucieszyć i może sam stanie na barykadzie?
Tylko jedna sprawa, sam krzyż jest mniejszy niż się spodziewałem i moim zdaniem powinni go wymienić na większy. Na szczęście krzyży przybywa, niedaleko spotkałem pana Zygmunta, który niósł kolejny w kierunku pałacu (zdjęcie). |
|
|
|
 |
|
|
Theme modified by Vanti & Krejt. Discworld, Ankh-Morpork and all related characters are trademarks registered by Terry Pratchett. All trademarks are used with permission from Terry Pratchett. Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - recenzje anime |