Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
[Kaczki vs. Kormorany] Co tuszczy i kwacze?
Autor Wiadomość
Agata_G 
Moderator

Wysłany: 14 Sierpień 2010, 21:42   

settler napisał/a:
Znowu jest to dowód na to, że Kościół jest najmocniejszą siłą polityczną. Nie tylko PiS się go słucha, ale PO też się boi. I nie lubię hipokryzji twierdzenia o rozdziale państwa od Kościoła. I mimo, iż nie popieram tej partii to muszę przyznać rację politykom SLD. Ta sytuacja pokazuje słabość rządu (i nowego prezydenta) skoro nie egzekwują prawa dlatego, że jest to krzyż.

No właśnie ja też podchodzę do tego na luzie - bo się z tym nie zgadzam. No bo niby co ten biedny rząd miałby zrobić z tymi obrońcami krzyża? Jakby ich staranowały oddziały policji, to zaraz byłby krzyk, że to działanie jak z ZOMO. I mieliby trochę racji [teraz SPOKOJNIE oddzielili tych ludzi od krzyża ale i tak jest gadanie o ZOMO]. A tak powoli, delikatnie, zapomną sobie o tym krzyżu, w wiadomościach przestaną ciągle o tym mówić - i go wyniosą bez problemu i bez krzyku.

A na razie, Seciu, bardziej upatrywałabym dowodu na "siłę" polityczną Kościoła w innych rzeczach, nie w jakimś samotnym krzyżu, który - według sondaży - chce usunąć jakieś 70% społeczeństwa. ;)

Uboot 
Moderator

Wysłany: 14 Sierpień 2010, 22:12   

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 15 Sierpień 2010, 10:01   

Agata_G napisał/a:
No bo niby co ten biedny rząd miałby zrobić z tymi obrońcami krzyża?

Dostali od części Kościoła propozycję rozwiązania sprawy, nawet były ustalenia, itd. I co za problem, żeby zabrali ten krzyż?

Agata_G napisał/a:
Jakby ich staranowały oddziały policji

O czym ty w ogóle mówisz? Jakim staranowaniu? To jest język jakiego używają ci co bronią tego krzyża.

Agata_G napisał/a:
teraz SPOKOJNIE oddzielili

No to jednak nie taranowali, tylko spokojnie?

Agata_G napisał/a:
ale i tak jest gadanie o ZOMO

Czyli jak mi policjant będzie chciał wlepić mandat to mam krzyczeć, że zachowuje się jak gestapo (albo zomo) i wtedy twoim zdaniem ma odstąpić od egzekwowania prawa? Myślałem, że żyjemy w państwie prawa.

Agata_G napisał/a:
A na razie, Seciu, bardziej upatrywałabym dowodu na "siłę" polityczną Kościoła w innych rzeczach, nie w jakimś samotnym krzyżu, który - według sondaży - chce usunąć jakieś 70% społeczeństwa.

O tym pisałem cały czas. Przeczytaj może jeszcze raz poprzednią stronę. :) Krzyż to pewna wisienka na torcie, która tylko potwierdza sytuację. A to ile procent społeczeństwa w danej sprawie popiera siłę polityczną to nie ma znaczenia. Tak samo, jak poparcie PO wynosi teraz (wg sondaży) ok. 46%, a myślę, że podwyżki podatków chce zdecydowanie mniej. :) Procent poparcia danego zagadnienia, nie przenosi się na poparcie dla danej siły politycznej, a tym bardziej nie przenosi się na znaczenie tej siły politycznej.

A na Jasnej Górze już księża krytykują jako to zły nasz premier bo chce usunąć krzyż.

PS. :lol: brand new cross

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 15 Sierpień 2010, 11:09   

Piszesz, jakbyś nie wiedział, o czym piszesz. To nie są zwykli ludzie, to są fanatycy, oddani jednej sprawie - w którą szczerze wierzą. Z nimi NIE DA się negocjować czy rozmawiać, a nawet jeśli się da, to stawiają nierealne żądania. Więc podczas tej rozgłoszonej "akcji" przenoszenia krzyża, która się nie udała, jedynym sposobem byłoby odciągnięcie/przepchnięcie tych zwolenników - czyli rozwiązania siłowe.

A ja piszę o tym, że po prostu trzeba poczekać, wyciszyć emocje i wtedy sobie spokojnie można ściągnąć ten krzyż.

settler napisał/a:
Czyli jak mi policjant będzie chciał wlepić mandat to mam krzyczeć, że zachowuje się jak gestapo (albo zomo) i wtedy twoim zdaniem ma odstąpić od egzekwowania prawa? Myślałem, że żyjemy w państwie prawa.

Ty jesteś jednostkowym i mało medialnym przypadkiem. :P Jak ci się uda podczas tego wlepiania mandatu załatwić parę wozów transmisyjnych z największych stacji tv, to już inna sprawa. Wtedy możesz krzyczeć o ZOMO - wysłuchają cię chętnie i nawet reportaż nakręcą. :mrgreen:

settler napisał/a:
A na Jasnej Górze już księża krytykują jako to zły nasz premier bo chce usunąć krzyż.

To JEDNOSTKOWE i MEDIALNE przypadki!!! Założę się, że masa księży mówi po kościołach, że należy wyciszyć emocje i przenieść krzyż, tylko o tym się nie usłyszy w tv, bo zawsze to lepiej znaleźć sobie coś kontrowersyjnego, żeby była oglądalność. Ileż można o tym pisać, no. :/

I gdzie masz ten nowy krzyż, na gazecie nic nie piszą? ;) Coś pamiętam, że ktoś sobie kiedyś taki na osiedlu postawił żeby zaprotestować przeciwko postawieniu w tym miejscu supermarketu. I na Błoniach postawili parę małych, ale już usunięte.

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 15 Sierpień 2010, 11:47   

Agata_G napisał/a:
Ty jesteś jednostkowym i mało medialnym przypadkiem.

To oznacza, że mam inne prawa niż ci pod pałacem prezydenckim? Taka jest twoja opinia?
Zresztą piszesz o nagłośnieniu sprawy. Co to ma do rzeczy? Chodzi mi o twoje zdanie. Twierdzisz, że jak ktoś zaczyna krzyczeć, to stoi ponad prawem i wszystko jest w porządku?

Agata_G napisał/a:
To JEDNOSTKOWE i MEDIALNE przypadki!!!

Po pierwsze, to są zwierzchnicy Kościoła, których więcej osób słucha. System władzy kościelnej jest taki, że ich stanowisko jest w Kościele najważniejsze.

Edit: Nie mówiąc o fakcie, że ci co to mówią są słuchani przez setki tysięcy podczas ważnych uroczystości religijnych.

Po drugie, jaki masz dowód na to, że w kościołach mówi się co innego? Ja z doświadczeń ostatnich kilkunastu lat mogę powiedzieć, że jest wręcz odwrotnie. To "zwykli" księża na parafiach są bardziej radykalni i politycznie zacietrzewieni.

I dochodzimy do "po trzecie". Mam na to dowody. Jak od wielu ostatnich lat wyglądają wybory? W bardzo wielu kościołach księża na kazaniach zalecają na kogo glosować, kto jest dobry, a kto nie.

A wiesz co jest najgorsze? Wtedy (nie chcę mówić, czy ty też, bo nie pamiętam) wiele osób mówi, że to tylko mniej ważni księża na parafiach tak mówią, a góra nie. Teraz twój argument jest dokładnie odwrotny (zresztą nie poparty żadnymi faktami).

Agata_G napisał/a:
I gdzie masz ten nowy krzyż, na gazecie nic nie piszą?

Widziałem migawkę w TVN 24. Taki mniejszy (do 2m na oko) postawili przy samej barierce.

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 15 Sierpień 2010, 12:28   

settler napisał/a:
To oznacza, że mam inne prawa niż ci pod pałacem prezydenckim? Taka jest twoja opinia?
Zresztą piszesz o nagłośnieniu sprawy. Co to ma do rzeczy? Chodzi mi o twoje zdanie. Twierdzisz, że jak ktoś zaczyna krzyczeć, to stoi ponad prawem i wszystko jest w porządku?

Nie, moja opinia jest taka, że to wariaci i mogą zrobić krzywdę sobie i innym, więc lepiej [chwilowo] zostawić ich w spokoju. Przecież i tak wyjdzie na twoje, więc wystarczy spokojnie poczekać.

A o nagłośnieniu już pisałam - to, że oni są oglądani przez całą Polskę, daje im śmiałość do działania. Bo może, jak pokrzyczą trochę w tv że policja im robi krzywdę, to ich zostawią w spokoju - i to działa. Udało im się obronić krzyż, prawda?

Co do tych zwierzchników kościelnych - nie wszyscy tak mówią, a ci, co właśnie nie mówią, to z reguły nie są cytowani w mediach. I widocznie chodzimy do innych kościołów - tu w Krk mam duży wybór więc chodzę do takiego, w którym na kazaniach poruszane są tematy religijne, a nie polityczne. Chociaż tmasz rację, że księża w małych miejscowościach często [niestety] mówią na kogo głosować - ale to się powoli zmienia. Taki proboszcz w mojej ostrowieckiej parafii - zajadły pisowiec - kiedyś mówił wprost, że PiS to jedyna dobra opcja i na nich trzeba głosować. Teraz go zwierzchność trochę utemperowała i już tylko wtrąca aluzje. Idzie ku lepszemu. ;)

Zresztą - już trochę odchodząc od tematu - ty byś chciał, żeby było takie pstryk! i żeby było u nas nagle jak na Zachodzie [zarówno w kwestii świeckości państwa, jak i np. w kwestii praw gejów i lesbijek]. A na to nie ma szans, mamy zupełnie różne uwarunkowania historyczno-polityczne; dopiero co upadł u nas komunizm [zresztą przy niemałej pomocy Kościoła właśnie], na razie jesteśmy taką pszenno-buraczaną wiochą. A ty już byś widział u nas nowoczesną Holandię. ;) To w końcu nadejdzie, ale moim zdaniem do tego trzeba czasu.

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 15 Sierpień 2010, 13:49   

Agata_G napisał/a:
Co do tych zwierzchników kościelnych - nie wszyscy tak mówią, a ci, co właśnie nie mówią, to z reguły nie są cytowani w mediach.

Nie prawda, z dwóch wypowiedzi dzisiejszych na Jasnej Górze dużo częściej słyszałem cytowanie prymasa za zakończeniem sprawy. I zgadzam się, że część księży mówi tak, a część inaczej. Tylko ogólnie ze strony Kościoła widać pasywność w całej tej sprawie. I znam wiele osób wierzących które właśnie to mają za złe Kościołowi. (jak i rządowi, jak już wcześniej napisałem)

Agata_G napisał/a:
Nie, moja opinia jest taka, że to wariaci i mogą zrobić krzywdę sobie i innym, więc lepiej [chwilowo] zostawić ich w spokoju. Przecież i tak wyjdzie na twoje, więc wystarczy spokojnie poczekać.

Ile razy mam powtarzać, że żyjemy w państwie prawa i to nie jest dobre, jeśli ktoś staje ponad nim, a słabe państwo nie potrafi egzekwować prawa. Jak słyszę opinie z zagranicy to właśnie się dziwią takiej postawie jaką proponujesz. Jest prawo, ktoś je łamie (i to w sprawach związanych z głową państwa), a u nas nikt nic nie robi.

Agata_G napisał/a:
dopiero co upadł u nas komunizm

Jedno słowo - Czechy, drugie słowo - Węgry i można by wymienić praktycznie wszystkie kraje postkomunistyczne w UE. Więc to nie to.

Agata_G napisał/a:
To w końcu nadejdzie, ale moim zdaniem do tego trzeba czasu.

Zawsze trzeba czasu, ale nic nie robienie to pozwalanie właśnie na kreowanie postaw przeciwnych. I w ten sposób może się okazać, że wcale nie podążamy w tym kierunku, tylko w przeciwnym. Jest trochę takich przykładów na świecie.

Uboot 
Moderator

Wysłany: 15 Sierpień 2010, 20:50   

settler napisał/a:
Widziałem migawkę w TVN 24. Taki mniejszy (do 2m na oko) postawili przy samej barierce.

Raczej taki podręczny. A w kieszonce jeszcze jednostrzałowiec.
Słodki ten Pan. :zawstydzony:

źródło:
http://wiadomosci.onet.pl...hanba,item.html

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 16 Sierpień 2010, 09:13   

Uboot napisał/a:
A w kieszonce jeszcze jednostrzałowiec.

Ale jest coś jeszcze lepszego.

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 21 Sierpień 2010, 21:26   

Wczoraj odwiedziłem słynny krzyż (będę miał co opowiadać na starość). Z tyłu nawet ładnie komponuje się pałac. Dodatkowo turyści z całego świata mają nową atrakcję w postaci przedzierania się przez nasze reprezentacyjne zasieki. O ile dobrze policzyłem to było tam dwa, trzy razy więcej dziennikarzy niż obrońców naszego symbolu narodowego. Znacząco to wpływa na spadek bezrobocia, więc mamy kolejny plus całej akcji. A skoro już o ludziach zatrudnionych dzięki krzyżowi, to cztery osoby pilnują pięknej nowej tablicy, a dodatkowe dziesięć pilnuje, żeby nikt nie ukradł tych pięknych barierek. Zresztą moim zdaniem niepotrzebnie. Na barierce już jest przyklejony krzyż, więc nikt ich nie ruszy.

Myślę, że w ramach podziękowania powinniśmy kupić panu Jarosławowi Kaczyńskiemu taki oto prezent . Powinien się ucieszyć i może sam stanie na barykadzie?

Tylko jedna sprawa, sam krzyż jest mniejszy niż się spodziewałem i moim zdaniem powinni go wymienić na większy. Na szczęście krzyży przybywa, niedaleko spotkałem pana Zygmunta, który niósł kolejny w kierunku pałacu (zdjęcie).

Odpowiedz do tematu