|
Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info
|
|
[Kaczki vs. Kormorany] Co tuszczy i kwacze? |
| Autor |
Wiadomość |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 2 Lipiec 2010, 22:28
|
|
|
| Jedyne co ciekawego powiedział Korwin w tym wywiadzie to na końcu o tym, że to nie polityk powinien zabiegać o poparcie wyborców. Bo rzeczywiście coś w tej nowoczesnej polityce jest z show i (nie bójmy się tego słowa) prostytucji medialnej. |
|
|
|
 |
Łukasz
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 3 Lipiec 2010, 09:01
|
|
|
Sąd pomysł, że Korwin popiera Kaczyńskiego?
| Cytat: | | Ja bardzo lubię Bronisława Komorowskiego – ale patrzę też, kto Go popiera. I jeśli taki np. gen.Marek Dukaczewski ogłasza, że otworzy szampana, jeśli wygra Komorowski – to tym, co chcą głosować, radzę: zamknąć oczy, zatkać uszy – i głosować na Jarosława Kaczyńskiego! |
Ja bym tego poparciem nie nazwał. |
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 3 Lipiec 2010, 13:09
|
|
|
Stawiając krzyżyk pod danym kandydatem, de facto go popierasz. Może nie popierasz części czy całości jego poglądów, ale osobę tak.
Popiera>jest za>stawia krzyżyk. |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 7 Lipiec 2010, 15:52
|
|
|
| Łukasz napisał/a: | | Sąd pomysł, że Korwin popiera Kaczyńskiego? |
Stąd, że sam to powiedział?
| Cytat: | | Zobaczycie państwo, co się stanie za kilka miesięcy. Wszyscy, którzy narzekają na to, że poparłem Jarosława Kaczyńskiego, będą mnie na kolanach przepraszali. |
A tak jeszcze na zakończenie tematu złota myśl Korwina:
| Cytat: | | Tym, co głosowali na Bronisława Komorowskiego należałoby ręce poobcinać! |
Dodatkowo kończąc temat samych wyborów - dzięki dla tych, którzy w drugiej turze zagłosowali na Bronka. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 7 Lipiec 2010, 18:42
|
|
|
| settler napisał/a: | | Dodatkowo kończąc temat samych wyborów - dzięki dla tych, którzy w drugiej turze zagłosowali na Bronka. |
Ależ proszę;-)
Zobaczymy co z tego wyniknie.
Nawiązując do wypowiedzi osób popierających JKM - wiele lat temu też na tego Pana głosowałem. Głosowała na Niego cała moja rodzina i niektórym (pomimo upływu czasu) ten kandydat nadal wydaje się właściwy. Mnie nie. O ile lat temu kilka poglądy JKM wydawały mi się racjonalne, to na dzień dzisiejszy traktuję Go jako swoistego oszołoma, któremu mój głos się nie należy. Kaczka, czy też Kormoran nie są może moimi idealnymi kandydatami, ale to co proponuje JKM jest mi (na dzień dzisiejszy) bardzo dalekie. Wczytywałem się w Jego felietony umieszczane na przykład w Angorze i albo On odszedł od zmysłów, albo mi ich brakuje. Tak może być. W związku z upływem czasu, po jednej i drugiej stronie. I tyle... |
_________________ |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 7 Lipiec 2010, 23:20
|
|
|
| wawrzyniec napisał/a: | | to na dzień dzisiejszy traktuję Go jako swoistego oszołoma |
Folklor polskiej polityki.
Nie przeszkadza za bardzo z tymi swoimi 2,5 proc. poparcia i raczej nie dostanie więcej. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 9 Lipiec 2010, 08:24
|
|
|
A ja specjalnie wziąłem sobie zaświadczenie na Hainekena, żeby w Gdyni zagłosować i co? I lipa, i Bronek jest prezydentem Nic, zobaczymy co będzie. |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 13 Lipiec 2010, 21:25
|
|
|
| A Kaczyński jak to Kaczyński znów kłamał i wcale się nie zmienił. Dziś stwierdził, że winę za katastrofę pod Smoleńskiem ponosi PO, a Tusk robił wszystko, żeby opóźnić jego dotarcie na miejsce tej katastrofy. I taki człowiek o mało nie został naszym prezydentem... |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 13 Lipiec 2010, 23:23
|
|
|
| jak to dzisiaj powiedziano w Trójce - nie zacytuję dokładnie - Kaczyński wrócił do swojej wcześniejszej (przedwyborczej) postaci. To co dzisiaj usłyszałem, z ust PIS-owskich działaczy, potwierdza mój wybór. Czy będzie dobry - zobaczymy. |
_________________ |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 2 Sierpień 2010, 01:01
|
|
|
| Cytat: | | Józef Michalik przestrzegał także przed tendencjami do legalizacji "małżeństw" homoseksualnych, aborcji i zapłodnienia pozaustrojowego. |
Po przeczytaniu tego zacząłem zastanawiać się nad tym, czemu Kościół Katolicki wziął sobie za cel unieszczęśliwianie osób, które nie są jego częścią? Sprawa związków homoseksualnych, czy in vitro mnie nie dotyczy, ale nie rozumiem, czemu pewna grupa ludzi robi wszystko, żeby innym odebrać prawo do szczęścia i miłego życia innym?
Może trochę za bardzo się przejmuję, ale boli mnie to (i dlatego postanowiłem podzielić się tym na forum), że ludzie nie przestrzegają starej zasady, że wolność jednego człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego. To trochę nie na miejscu, że żyjemy w kraju, w którym tak ważne jest zdanie grupy twardogłowych księży na tematy, które ich nie dotyczą. |
|
|
|
 |
Lu-Tze
VIP

|
Wysłany: 13 Sierpień 2010, 18:43
|
|
|
| settler napisał/a: | | żyjemy w kraju, w którym tak ważne jest zdanie grupy twardogłowych księży |
skąd ten wniosek? Józef Michalik nie jest ani Prezydentem ani Premierem. może swoje poglądy przedstawiać, a media mogą je nagłaśniać z takim, czy innym komentarzem.
dla niektórych głos księdza jest głosem Boga, dla innych - "dziwaczeniem niepełnego mężczyzny" (dosłowny cytat z jednego znajomego).
i co to właściwie za problem, w porównaniu z czarną dziurą budżetową, podnoszeniem podatków wszystkim pracującym (niepracującym też), bezrobociem i alkoholizmem na "prowincji", powodziami...?
a co do wolności - w Radiu Gdańsk usłyszałem wczoraj, że zapadł wyrok w sprawie: sąsiedzi vs studentka konserwatorium ćwicząca na klarnecie. w/g setowej zasady: ma wolność ćwiczyć dalej, a sąsiedzi mają wolność słuchać, albo się wyprowadzić. zatrudniono nawet biegłych, którzy oszacowali głośność jej gry w porównaniu do przeciętnej głośności klarnecistów w jej szkole. |
_________________ Too old to Rock'n'Roll,
too young to die
|
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 13 Sierpień 2010, 20:50
|
|
|
| Lu-Tze napisał/a: | | skąd ten wniosek? |
Stąd, że głównym argumentem przeciwko wymienionym wcześniej sprawom jest opinia księży (właśnie takich Michalików). Tyle się mówi o rozdziale państwa od Kościoła, ale to jest mit. Nie mówiąc już o sprawie krzyża pod Pałacem Prezydenckim.
| Lu-Tze napisał/a: | | i co to właściwie za problem, w porównaniu z... |
Dla ciebie może żaden, ale dla innych poważny. Dla wielu ludzi szczęście ich rodziny, czy związku jest ważniejsze niż podatki. Gdybym potrzebował in vitro to posiadanie dziecka jest dla mnie ważniejsze niż podatki, albo dziura budżetowa.
Właśnie na tym polega problem. Jednych sprawa nie dotyczy, więc twierdzą, że jest nie ważna. Mnie powódź też nie dotyczy i czy to ma oznaczać, że mam twierdzić, iż nie należy pomóc tym, którym się przytrafiło nieszczęście? Można im nie wypłacać kasy i załatać dziurę budżetową, bo to ważniejsze.
O sprawie z klarnetem czytałem już dawno temu. Co prawda nie rozumiem, co ma jedno do drugiego, bo tak jak gra na instrumencie może komuś przeszkadzać, tak to, że dwie babki mogą się odwiedzić w szpitalu już chyba nie. Więc są to dwie zupełnie inne sprawy. Mam wielu znajomych muzyków i sam kiedyś grałem, więc może nie jestem tu obiektywny, ale wydaje mi się, że można było znaleźć pewien kompromis. Ale ogólnie byłem po stronie tej dziewczyny. Nie zakłócała ciszy nocnej, a ja w takich przypadkach jestem dość liberalny. Jakieś źródło jak się cała sprawa skończyła? |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 13 Sierpień 2010, 22:45
|
|
|
| settler napisał/a: | | Nie zakłócała ciszy nocnej, a ja w takich przypadkach jestem dość liberalny. |
Oprócz zakłócania ciszy nocnej jest jeszcze zakłócanie bodajże spokoju publicznego. Nie pamiętam dokładnie (Waw?). Pamiętam tylko, że skorzystaliśmy przy tym kiedy parę lat temu 4 domy od nas jakiś gość puszczał techno słyszalne w promieniu pół kilometra. |
|
|
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 14 Sierpień 2010, 10:56
|
|
|
| settler napisał/a: | | Stąd, że głównym argumentem przeciwko wymienionym wcześniej sprawom jest opinia księży (właśnie takich Michalików). Tyle się mówi o rozdziale państwa od Kościoła, ale to jest mit. Nie mówiąc już o sprawie krzyża pod Pałacem Prezydenckim. |
To się chyba powinieneś cieszyć, że nie mają poważniejszych argumentów, tylko opinię "jakiegoś Michalika", nie? Już nie mówiąc o tym, że nie same Michaliki są w kościele i że jest też pełno "normalnych" księży, którzy wypowiadają się mądrze i stonowanie - tylko tacy nie są "medialni" i mało się o nich słyszy. Widzisz tylko jedną stronę zjawiska.
A co do krzyża: http://wyborcza.pl/1,7596...ci_panstwa.html To jest taki wyważony, spokojny komentarz, z którym się zgadzam. Bo rzeczywiście - co ci szkodzi to, że ten krzyż tam sobie postoi chwilę dłużej? Przy czym ja cię rozumiem - mnie też się wszystko w środku wywraca na samą myśl o tych fanatykach i o tym, jak teraz KK będzie przez nich postrzegany. I zgadzam się, że to głupota - krzyż pod Pałacem. Ale niestety - to TEŻ są obywatele, TEŻ mają prawo do manifestowania swoich poglądów i póki zachowują się spokojnie, to nie można usuwać ich siłą.
BTW: już kiedyś pisałam, że idiotycznie się zabrali do tego usuwania krzyża - powinni zrobić jak w Krk, kiedy ktoś postawił nielegalnie krzyż na Błoniach - pracownicy miejscy przyszli po cichutku, nad ranem i krzyż zabrali. |
|
 |
Lu-Tze
VIP

|
Wysłany: 14 Sierpień 2010, 13:50
|
|
|
| settler napisał/a: | | Dla wielu ludzi szczęście ich rodziny, czy związku jest ważniejsze niż podatki |
dla innych ważniejsza jest adrenalina i mogą, jeśli znajdą jakiś "medialny głos" domagać się prawa skakania na bungie z mostów czy kite surfingu po stawach parkowych. a jeszcze inna, równie niewielka grupa społeczna jak geje, czy wymagający in vitro, może potrzebować do życia zwojów papirusowych w miejsce książek - bo są bardziej ekologiczne i ergonomiczne. jestem pewien, że argumenty da się znaleźć.
to media (i ich patroni) decydują "co jest ważne", ciemny lud to kupuje - cytując wieszcza a podatki dotykają wszystkich.
| settler napisał/a: | | Jakieś źródło jak się cała sprawa skończyła? |
jak pisałem, przejeżdżałem przez Trójmiasto i słuchałem radia - powiedzieli, że studentka "wygrała". |
_________________ Too old to Rock'n'Roll,
too young to die
|
|
|
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 14 Sierpień 2010, 17:09
|
|
|
| Agata_G napisał/a: | | Ale niestety - to TEŻ są obywatele, TEŻ mają prawo do manifestowania swoich poglądów i póki zachowują się spokojnie, to nie można usuwać ich siłą. |
Problem polega na tym, że oni nie zachowują się spokojnie. |
|
|
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 14 Sierpień 2010, 18:50
|
|
|
A co takiego robią? Rzucają kamienie w okna Pałacu, zrywają bruk, leją się z przeciwnikami? No nie. A że są agresywni werbalnie - biorą przykład z góry; skoro Kaczyński sam pluje jadem na oponentów, to znaczy, że oni też mogą. I to robią. A tych parę szarpanek z policją uważam za niewarte uwagi, bo później szarpali się też przeciwnicy krzyża, czyli mamy remis. |
|
 |
Uboot
Moderator

|
|
|
|
 |
Łukasz
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 14 Sierpień 2010, 20:59
|
|
|
| Agata_G napisał/a: | BTW: już kiedyś pisałam, że idiotycznie się zabrali do tego usuwania krzyża - powinni zrobić jak w Krk, kiedy ktoś postawił nielegalnie krzyż na Błoniach - pracownicy miejscy przyszli po cichutku, nad ranem i krzyż zabrali. |
Sposób może i dobry, ale na drugi dzień stałoby ich tam pięć zamiast jednego. Poza tym siedzą tam okrągłe 24h na dobę.
Tak w ogóle to krzyż postawili tam harcerze i skoro należy do nich to powinni mieć swobodę decydowania co z nim zrobić. A z tego co wiem to była ich decyzja, żeby przenieść go do pobliskiego kościoła i fanatycy nie powinni im przeszkadzać. |
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 14 Sierpień 2010, 20:59
|
|
|
| Agata_G napisał/a: | | To się chyba powinieneś cieszyć, że nie mają poważniejszych argumentów, tylko opinię "jakiegoś Michalika", nie? |
No właśnie nie. Bo skoro komuś nie są przyznawane prawa właśnie przez takich Michalików to źle, a gdyby były poważne argumenty to faktycznie byłyby podstawy, żeby się nad tym zastanawiać.
| Agata_G napisał/a: | | Już nie mówiąc o tym, że nie same Michaliki są w kościele i że jest też pełno "normalnych" księży |
Akurat w tych sprawach większość księży ma takie same zdanie (bo tak nakazuje nauka Kościoła Katolickiego). Ale tu nie o to chodzi. Chodzi o to, że właśnie wiara jednych ludzi rządzi innymi, którzy nie wierzą w to samo.
| Lu-Tze napisał/a: | | jeśli znajdą jakiś "medialny głos" domagać się prawa skakania na bungie z mostów czy kite surfingu po stawach parkowych |
Ale już mają takie prawo, więc zupełnie nie rozumiem o co chodzi.
| Lu-Tze napisał/a: | | a podatki dotykają wszystkich |
Nie wiem co chcesz przez to udowodnić? Wcześniej twierdziłeś, ze to ważniejsza sprawa, dałem argument, że nie dla osób, których dotyczą wyżej wymienione sprawy. A teraz twierdzisz, że ważniejsza bo dotyczy wszystkich? To wezmę twój przykład powodzi, możemy to olać, bo dotyczy to małej grupy. Niech ich zalewa.
Należy poszanować mniejszość (czy to gejów, osób chorujących na bezpłodność, czy powodzian). Czemu osoba bezpłodna miałaby nie mieć prawa do in vitro, tak samo jak osoba na wózku inwalidzkim powinna mieć prawo to rampy obok schodów?
| Agata_G napisał/a: | | TEŻ są obywatele, TEŻ mają prawo do manifestowania swoich poglądów i póki zachowują się spokojnie, to nie można usuwać ich siłą |
Zgadzam się. Natomiast ten krzyż został tam ustawiony bez prawnie i zgodnie z przepisami nie powinno go być. A chodzi o to, że są w tym kraju równi i równiejsi.
Zresztą ja do tego podchodzę trochę na luzie, oprócz jednego faktu. Znowu jest to dowód na to, że Kościół jest najmocniejszą siłą polityczną. Nie tylko PiS się go słucha, ale PO też się boi. I nie lubię hipokryzji twierdzenia o rozdziale państwa od Kościoła. I mimo, iż nie popieram tej partii to muszę przyznać rację politykom SLD. Ta sytuacja pokazuje słabość rządu (i nowego prezydenta) skoro nie egzekwują prawa dlatego, że jest to krzyż.
Zresztą sprawa jest jaka jest bo PiS za tym stoi i popiera obrońców krzyża, PO z tego korzysta i może odciągnąć uwagę od niepopularnych zmian (podatki), a na koniec SLD (jak napisałem powyżej) przekonuje ludzi, że mają rację.
Co najciekawsze PiS, który jest kreatorem całej sytuacji najwięcej na tym traci. W ciągu ostatnich tygodni zaliczyli z tego powodu ogromny spadek poparcia.
| Uboot napisał/a: | | Panowie, 5 sec szukania. |
Żebyś mnie moim tekstem załatwiał? No wiesz U. (tak, mi też się czasem nie chce googla uruchomić ) |
|
|
|
 |
|
|
Theme modified by Vanti & Krejt. Discworld, Ankh-Morpork and all related characters are trademarks registered by Terry Pratchett. All trademarks are used with permission from Terry Pratchett. Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group |