W końcu musi być miejsce dla Wojtka, Lecha i Olka. I ich szanownych małżonek. Z tego co się wywiedziałem to córka Piłsudskiego stwierdziła że "po jej trupie" pozwoli sarkofag ojca ruszyć.
_________________ "I poznasz, że ja jestem Pan, kiedy wywrę na tobie swoją pomstę."
Kampania prezydencka wystartowała, obrzucanie się błotem wraca do normy. Niestety teraz jest to błoto z grobów tragicznie zmarłych w wypadku... Niestety muszę przyznać, że się tego spodziewałem. Ot tylko wyrażam smutek, że nic nie jest wstanie zmienić ludzi.
A teraz ciekawostka którą wyczytałem kilka dni temu. Co jakiś czas przeprowadzane są ankiety oceniające rządzących. Oto wyniki dotyczące Lecha Kaczyńskiego.
Cytat:
W porównaniu z poprzednim miesiącem odsetek not pozytywnych wzrósł o 25 punktów procentowych (z 27 do 52 proc.).
Może to oznaczać jedną z dwóch rzeczy. Albo społeczeństwo nie umie rzeczowo ocenić, albo najlepszą rzeczą jaką zrobił prezydent to taka, że miał śmiertelny wypadek. Przepraszam za taką czarną ironię, ale niestety pokazuje to, że ludzie, którzy później głosują nie oceniają wcale tego co dany polityk robił. Wiem, że nie powinienem się temu dziwić, ale nie zmienia to faktu, że mnie takie podejście irytuje.
Wyrzuciłem swoje patriotyczne smutki w jednym poście i trzymam kciuki, że jednak będzie lepiej. Zobaczymy co przyniosą nam wybory.
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu
Można się czasem zniechęcić, ale bez przesady. Czasem coś się Polsce uda i wtedy się bardzo cieszę.
To jak już tak narzekam, to jeszcze zaczepie o temat mediów publicznych. Coraz bardziej rośnie moje poirytowanie w związku z sytuacją w TVP. Tylko się wku...wiam, jak widzę, że za nasze pieniądze społeczeństwo jest okłamywane i manipulowane. Zagrania rodem z PRLu, a nie z wolnego kraju. Dlatego skoro kolejne władze w TVP nie umieją być apolityczne (widać nasza klasa rządząca nie dorosła do takiego tworu jak publiczna telewizja), to jestem za zlikwidowaniem abonamentu. Abonament ma na celu zmniejszenie liczby reklam, zapewnienie stałego wpływu do kasy telewizji, aby jakość telewizji publicznej stała na wysokim poziomie.
Nie jestem przeciwnikiem abonamentu jako sposobu finansowania, mamy przykłady ze świata, że może się to przełożyć na rewelacyjną jakość telewizji. Skoro jednak Polska do tego nie dorosła to musimy poczekać.
Strzelam że pijesz do prawie dwugodzinnego filmu "Solidarni 2010" wyemitowanego w poniedziałek w TVP 1 o 20:10.
Nie tylko. U mnie w domu jest tak, że do obiadu, albo zaraz po obiedzie ogląda się Teleexpress. Okazuje, że część informacji jest tam pomijana, a wciskane są jakieś dodatkowe dotyczące wiadomo której partii. Często był to jedyny program informacyjny jaki w ciągu dnia oglądałem i teraz już nie będę.
O czasu, gdy jakoś to oceniałem, to przewinęły się trzy ekipy przez TVP i każda taka sama, albo nawet co kolejna to gorsza.
Tego filmu nie widziałem, ale trochę o nim słyszałem i nie mam zamiaru tracić na niego czasu i jeszcze dodatkowo się denerwować. Wystarczy, że ty z racji zawodu się pomęczyłeś, to ja już nie muszę.
Ten film nie zniszczył. Naprawdę aż mi się "Defilada" przypomniała. Ale najbardziej podobało się jak zapowiedziano ten para-komediodokument. "Dokument o ludzkiej solidarności" zamiast, "Dokument o pierwszej po śmierci Najwyższego manifestacji ulicznej PISu".
Plus motająca się w wersjach "jak to było" i podniosłych słowach autorka, naprawdę dzięki niej się uśmiecham.
_________________ "I poznasz, że ja jestem Pan, kiedy wywrę na tobie swoją pomstę."
"Jeśli Jarosław Kaczyński - a w ostatnich dniach już to się rozpoczęło - będzie wykorzystywał wielką stratę, jakiej doznał, jako argumentu wyborczego, wówczas będę musiał powiedzieć: jestem zarówno przeciwko pedofilii, jak i nekrofilii każdego rodzaju"
Nekrofilia to posługiwanie się dla celów perwersyjnych faktem czyjegoś zgonu. Zawsze nazywałem rzeczy po imieniu, nawet kiedy mnie to dużo kosztowało w życiu - mówi Władysław Bartoszewski.
Nic dodać, nic ująć.
Wiem, że rozmowy o polityce nie są dobre, więc tylko napiszę co myślę.
Od jakiegoś czasu uważałem, że Bronek byłby dobrym prezydentem. Spokojnym, może aż za spokojnym, ale pozwolił by rządowi rządzić i wprowadzać reformy. Jest stonowany i myślę, że ma szansę się wyrobić (tak jak Tusk, który na początku był trochę nijaki, a teraz daje radę).
A ze smutkiem powiem - najważniejszy argument to taki, żeby Kaczyński nie wygrał. Jak ludzie mogą wierzyć w jego kłamstwa? Dwa razy okłamał wyborców przed wyborami, a niektórzy mu nadal wierzą. Nie chodzi mi o 3 mln mieszkań, czy taką kiełbasę wyborczą, bo to niestety wszyscy obiecują. Chodzi mi o "jak brat zostanie prezydentem to ja nie będę premierem", albo że nie będzie rządził z Lepperem. Teraz koleś, który chciał zdelegalizować SLD mówi, że to jego najlepsi przyjaciele i sam jest lewicowy. Pyta opada za przeproszeniem, a jak dzisiaj pozytywnie mówił o starym komuchu Oleksym, to już nie mogłem uwierzyć.
To się pewnie jeszcze zdziwisz co Bronek z partią zrobią, żeby się dobrać do elektoratu zadeklarowanego komucha Napieralskiego. Ja już w drugiej turze głosować prawdopodobnie nie będę. Nie ma sensu. Kaczyński i Komorowski tak naprawdę się prawie nie różnią. Programem i jednego i drugiego jest "głosuj na mnie, żeby tamten nie wygrał". Kaczyński mógłby przynajmniej tyle dobrego zrobić, że zablokowałby 3/4 bubli produkowanych na Wiejskiej. A Komorowski? Komorowski będzie tańczył tak jak mu Tusk nakaże.
Widzę że odpadł Twój kandydat Łukaszu? Nie martw się, mój też mi odpadł.
Ja tam jednak foszka nie strzelam i do nikogo pretensji nie mam. Dodam też, że idę zagłosować w drugiej turze.
Takie moje obywatelskie prawo.
Ps. Jak pokazują ostatnie dni to jednak ten drugi Pan K. intensywniej liże pana N. po pewnej intymnej części jego ciała w celu pozyskania pozyskania jego elektoratu. Nawet się z tym nie kryje robiąc to publicznie, przed własnymi zwolennikami.
A ze smutkiem powiem - najważniejszy argument to taki, żeby Kaczyński nie wygrał.
A ja przytaknąłem. To jest właśnie program Komorowskiego. Kaczyńskiego zresztą jest prawie taki sam.
settler napisał/a:
I na kogo twoim zdaniem w takim przypadku należy głosować?
Głosuj na kogo chcesz. Mi to już wielkiej różnicy nie robi. Partia i jednego i drugiego zbyt mocno lewicuje, żebym poparł kandydata którejkolwiek.
Zresztą żaden się na prezydenta nie nadaje. Nie mają charyzmy, nie mają charakteru, obaj żerują na cudzej popularności (jeden na tuskowej, drugi na swojego zmarłego brata), obaj reprezentują interesy partii a nie wyborców.
Uboot napisał/a:
Takie moje obywatelskie prawo.
Dobrze ujęte - prawo a nie obowiązek. Moim prawem jest rezygnacja z udzielenia komukolwiek poparcia. Nie mam ochoty sztucznie nabijać frekwencji wrzucając pustą kartę i podbijać im statystyki. I tak prawie nigdy nie podaje się ile głosów było nieważnych.
I tak prawie nigdy nie podaje się ile głosów było nieważnych.
Mylisz się. To dane ogólnodostępne dla każdego. Podawane są po każdych wyborach. Znajdziesz je na stronie PKW.
Ja tylko napiszę że w wyborach na Prezydenta RP z dnia 20czerwca b.r.:
Liczba osób uprawnionych do głosowania - 30 813 005
Wydano kart do głosowania - 16 929 088
Liczba głosów oddanych - 16 923 832
Liczba głosów ważnych - 16 806 170
Polecam Ci stronę PKW. Jest tam wszystko i jeszcze więcej. Czasem trzeba się tylko troszkę nakopać.
I tak prawie nigdy nie podaje się ile głosów było nieważnych.
Mylisz się. To dane ogólnodostępne dla każdego. Podawane są po każdych wyborach. Znajdziesz je na stronie PKW.
Ja to wiem i Ty to wiesz. I zapewne jeszcze trochę osób. Ale mówiąc o niepodawaniu ilości głosów nieważnych miałem na myśli media mainstreamowe głównie. Nie słyszałem nigdy, żeby w radiu czy telewizji podawano taką informację. Na większości dużych portali internetowych też nie publikowano tego, a tylko mały odsetek wyborców wchodzi na stronę PKW, żeby samemu sprawdzić.
W czasie konferencji prasowych dotyczących cząstkowych wyników wyborów, transmitowanych w tvn24 i tvp info, członkowie PKW podawali te dane. Dodatkowo odsyłali do bardziej szczegółowych danych właśnie na swoją stronę internetową, gdzie pojawiały się one z prędkością światła.
PKW była przez ostatnie dni cytowana, a jej członkowie pokazywani dziesiątkii razy w każdej praktycznie stacji tv, czy w prasie.
Dla chcącego nic trudnego.
Głosuj na kogo chcesz. Mi to już wielkiej różnicy nie robi.
Miałem na myśli ogólnie, kto Twoim zdaniem jest warty mojego głosu. I żebym się mógł odnieść do tego argumentami, a nie pustą propagandą, co niestety Ty zrobiłeś. I jeśli tobie nie robi kto zostaje prezydentem, to szkoda.
I chyba musisz się zapoznać z konstytucją i zobaczyć jakie są uprawnienia i zadania prezydenta. Prezydent to nie rząd.
Co do niegłosowania to się zgadzam, to też jest prawo naszej demokracji, że możesz nie iść na wybory. Możesz też oddać nieważny, możesz zagłosować na kandydata, na którego chcesz. I mam nadzieję, że cieszysz się z tego, że masz taki wybór.
Co do umizgiwania się do Napieralskiego - wywiad ze S. Nowakiem, szefem sztabu Komorowskiego:
Cytat:
Ale jeśli dacie gwarancje lewicy, to nie odbierze to Komorowskiemu głosów wyborców centrowych?
Nie. Między nami a elektoratem lewicowym jest olbrzymie pole wspólne. Chodzi o wyborców, którzy cenią wrażliwość lewicową, opiekę nad drugim człowiekiem, solidarność międzyludzką, czyli sprawy społeczne.
To mówi liberalna partia?
Na pewno większe pole wspólne lewica ma z nami niż z partią Jarosława Kaczyńskiego i z nim samym.
Przecież to akurat była prawda. Obyczajowo PiS jest partią prawicową, ale w kwestiach gospodarczych są na lewo nawet od SLD.
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer