|
Istnienie Istoty |
| Autor |
Wiadomość |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 9 Styczeń 2008, 20:35
|
|
|
| Uwierz mi, ze opowiesci w stylu "dziadek zapakowal do bagaznika 3 zgrzewki piwa i pojechal ze znajomymi do wynajetego domku" tez sa niezapomniane, a nie zawieraja nieprzyjnych elementow, jak przeciekajacy namiot. Nie to, ze jestem szczegolnie wygodny, bo nie przeszkadza mi spanie na podlodze, ale poprostu zabawa z namiotem i takimi bajerami zupelnie mnie nie cieszy. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 10 Styczeń 2008, 12:08
|
|
|
Spoko Krasna, możesz jechać. Wypady namiotowe są super. My biwakujemy na d jeziorem, w środku lasu w zasadzie. Jest zarąbista plaża. Jezioro jest wielkie. Po wodę chodzi się do ludzi z wiaderkami. Garnki i naczynia robimy sobie z pustych arbuzów, najcześćiej. Je się wszystko co da się upiec na ogniu + konserwy. No i wiadomo, najfajniejsze są ogniska wieczorne, zgrzewy piwa, gitarka, i kąpanie się na waleta w ciepłej nocnej wodzie I jeszcze super, bo 300 metrów dalej przez las biegną tory i czasami jak jedzie pociąg w nocy, oświetlony, przemykający przez drzewa, to jest normalnie science-fiction widok! |
|
|
|
 |
Spite

|
Wysłany: 10 Styczeń 2008, 13:05
|
|
|
| Gdzie jest to miejsce, bo bym się podłączył do wyprawy:) |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 10 Styczeń 2008, 14:42
|
|
|
| Koło Częstochowy, miejscowość Poczesna, nazwa lokalna Samula. |
|
|
|
 |
Krasnola
Kochanica Kora

|
|
|
|
 |
Krasnola
Kochanica Kora

|
Wysłany: 12 Kwiecień 2008, 17:52
|
|
|
Moi drodzy, za namową Agaty przedstawiam Wam krótki wywód na temat biernika, ponieważ zasypuje nas ostatnio fala ignorantów gramatycznych (mówię to z uśmiechem ) i zasypuję modów zgłoszonymi postami (co jak się okazuje jest niewybaczalne), postanowiłam zrobić mini wykład (teraz się okaże, że jestem jeszcze bardziej nawiedzona niż Wam sie wydawało )
Sprawa dotyczy drobnego problemu: Czy pisze się tą dobrą książkę? Czy tę dobrą książkę?
sprawa jest prosta. Wyraz tę/tą opisuje przedmiot, czyli książkę i musi zachować tę samą końcówkę - czyli skoro wyraz "książkę" ma "ę" na końcu to mówimy "tę".
To tak najłatwiej do zapamiętania.
A dla tych, którzy znają przypadki:
w bierniku stosujemy formę "tę" (tę książkę, tę przygodę)
w narzędniku zaś pozostajemy przy tak lubianej przez nas formie tą (tą książką, tą przygodą).
Co do mówienia - tu dopuszczona została forma "tą" w obu przypadkach.
Byłabym wdzięczna za stosowanie się do tych zasad. W razie zmiany ustawy, będę o tym pisać |
_________________ Nie daj się zwieść polskim producentom cyckonoszy! Sprawdż swój PRAWDZIWY rozmiar! |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 12 Kwiecień 2008, 18:05
|
|
|
Uboot dawaj to zadanie co ci Łukasz rozwiazal. |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 12 Kwiecień 2008, 18:58
|
|
|
| Krasnola napisał/a: | W razie zmiany ustawy, będę o tym pisać |
Że się tak czepnę, bo wpadłaś na "mój teren". Rada języka polskiego powstała i działa w myśl Ustawy o języku polskim (z 1999r [zmiana UOJP w 2004r]), i owa Rada wydaje tylko uchwały, a nie ustawy. |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 13 Kwiecień 2008, 20:17
|
|
|
| Uboot napisał/a: | | Krasnola napisał/a: | W razie zmiany ustawy, będę o tym pisać |
Ustawy o języku polskim (z 1999r [zmiana UOJP w 2004r]) |
nie wpadaj na mój teren:
zmiany UOJP (jakkolwiek by to nie brzmiało):
Dz.U.2000.29.358
Dz.U.2002.144.1204
Dz.U.2003.73.661
Dz.U.2004.92.878
Dz.U.2005.17.141
Dz.U.2005.164.1365
Dz.U.2005.186.1567
a tak BTW:
| Cytat: | Art. 13. 1. Rada, na wniosek ministra właściwego do spraw kultury i ochrony dziedzictwa narodowego, ministra właściwego do spraw oświaty i wychowania, ministra właściwego do spraw szkolnictwa wyższego, Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, Głównego Inspektora Inspekcji Handlowej, Prezesa Polskiej Akademii Nauk lub z własnej inicjatywy, wyraża, w drodze uchwały, opinie o używaniu języka polskiego w działalności publicznej oraz w obrocie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej z udziałem konsumentów i przy wykonywaniu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przepisów z zakresu prawa pracy oraz ustala zasady ortografii i interpunkcji języka polskiego.
2. Towarzystwa naukowe, stowarzyszenia twórców i szkoły wyższe mogą zwracać się do Rady w sprawach używania języka polskiego.
|
|
_________________ |
|
|
|
 |
Krasnola
Kochanica Kora

|
|
|
|
 |
LeeLa

|
Wysłany: 27 Kwiecień 2008, 14:41
|
|
|
Jest taki problem z przeglądarką, może Wy pomożecie. Kiedy wpisuje się adres nic nie wyskakuje, kiedy otwiera się nowe okno w przeglądarce wyskakuje całkiem inna strona, avast skanuje dysk, ale nic nie znalazł. Dodam, że chodzi o IE i posiadacz tego problemu strasznie się wnerwia |
_________________ "me have feeling you only have books" |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 27 Kwiecień 2008, 14:55
|
|
|
| LeeLa napisał/a: | | Dodam, że chodzi o IE i posiadacz tego problemu strasznie się wnerwia |
Niech zainstaluje Operke, simple. |
|
|
|
 |
ciacho00

|
Wysłany: 27 Kwiecień 2008, 15:45
|
|
|
| settler napisał/a: | | Niech zainstaluje Operke |
Dobra, dobra:P
Udało mi sie, jak widac, jakos wejsc na uam i zabrać głos
No to tak: teraz nawet stronki sie jakos wyswietlają, tylko ze regularnie otwiera mi sie jakies cholerstwo, samo, bez pytania. zablokowałem tę strone w avascie, wiec okienko wyskakuje, ale pojawia sie tylko komunikat avasta ze stronka jest przez niego blokowana.
Pytanko: co ja biedny mam począc zeby nic mi nie wyskakiwało?
Bo podejrzewam ze jak bede miał opere to to i tak bedzie sie pojawiało...
Avast wykrył jakiegos reklamiarza, wywaliło sie to a okienko dalej wyskakuje :/ |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 27 Kwiecień 2008, 16:00
|
|
|
1. Ściągasz Spybot S&D, Ad-Aware albo w ostateczności Windows Defendera.
2. Zapuszczasz pełny skan.
3. Usuwasz znalezione syfy.
4. ???
5. PROFIT!!! |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 27 Kwiecień 2008, 16:15
|
|
|
| ciacho00 napisał/a: | | Bo podejrzewam ze jak bede miał opere to to i tak bedzie sie pojawiało... |
No wlasnie chyba nie, bo wiele tych gowienek jest robionych pod IE. 1. bo jest dziurawy jak szwajcarski ser i 2. bo jest najpopularniejszy.
Oprocz tego, ze niebedzie takich numerow to bedzisz mial wygodniejsza w obsludze przegladarke, ktora ma wiecej opcji, a do tego dziala duzo szybciej. Sam uzywam Opery, jak widac, ale FF tez jest duzo lepszy od IE.
Krotko mowiac, po co sie zmuszac do uzywania IE? Nie za kazde meczenstwo idzie sie pozniej do nieba.
W kazdym razie, jest cala masa programow, ktore wykrywaja syf w Windowsie (na przyklad to co wymienil Krejt). Czesto warto przeskanowac system takim cudem, bo mozna znalezc rozne rzeczy. |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 27 Kwiecień 2008, 18:36
|
|
|
| ciacho00 napisał/a: | | No wlasnie chyba nie, bo wiele tych gowienek jest robionych pod IE. 1. bo jest dziurawy jak szwajcarski ser i 2. bo jest najpopularniejszy |
BTW, ostatnie badania mówią o tym, że FF 2 zepchnął IE6 z fotela lidera w Polsce.
FF2.x - 34,7%
IE6 - 34,6%
IE7 - 21,5%
Opera 9.x - 5,9%
Firefox 1.x -1,5% |
|
|
|
 |
ciacho00

|
Wysłany: 27 Kwiecień 2008, 19:02
|
|
|
Mam avasta, mam ad-aware, te programy instaluje w pierwszej kolejnosci Przeskanowały kompka, wykryły jakies badziewie, wywaliły to, wchodze sobie do neta i co mi wskakuje? :/ Coś czuje ze trzeba bedzie sobie zafundować formata.
| settler napisał/a: | | Ktorko mowiac, po co sie zmuszac do uzywania IE? |
Moje biedne oczęta, które są uczulone na czcionki w FF i Operze
Może tak: jak ktoś mi wykombinuje sposób na to jak miec w FF taką samą czcionkę jak w IE7 to na pewno bede z ff korzytał...
Bo IE7 ma ładną, wygładzoną czcionke, czego w operze i FF ustawic nie moge a oczy pozniej mowa mi co o mnie sądza
Aha, wielkie dzieki Leeli za pomoc, bo samemu nie bylem w stanie nawet przedstawic problemu. Teraz jest nieco lepiej, niektóre stronki juz sie ładują |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 27 Kwiecień 2008, 20:55
|
|
|
| ciacho00 napisał/a: | Moje biedne oczęta, które są uczulone na czcionki w FF i Operze
Może tak: jak ktoś mi wykombinuje sposób na to jak miec w FF taką samą czcionkę jak w IE7 to na pewno bede z ff korzytał...
Bo IE7 ma ładną, wygładzoną czcionke, czego w operze i FF ustawic nie moge a oczy pozniej mowa mi co o mnie sądza |
Narzędzia>Preferencje>Wygląd stron WWW? Dla Opery. |
|
|
|
 |
ciacho00

|
Wysłany: 28 Kwiecień 2008, 21:16
|
|
|
| Gadio napisał/a: | | Narzędzia>Preferencje>Wygląd stron WWW? |
Gadio, jakby to było takie łatwe to nie zadawałbym durnych pytan Rożnica miedzy wygladem tych samych czcionek w operze (und FF) a IE7 jest wybitnie zauważalna. Pare minut korzystam teraz z ff i oczy bola jak cholera, w IE takich problemów nie miewałem. po prostu czcionka w IE jest wyrazniejsza, ładnie wygładzona i ogolnie bardziej przejrzysta. Jak ktos wie jak mam tak samo ustawic to w ff to bardzo wdzieczny bede. |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 28 Kwiecień 2008, 21:46
|
|
|
ciacho00> biorąc pod uwagę skalę problemu, pozwolę sobie jedynie na zalecenie wizyty u odpowiedniego specjalisty (nie, nie chodzi mi o informatyka). Nie zrozum mnie źle, ale - jako praktykujący od dzieciństwa okularnik i od pewnego czasu praktykujący fajerfoksista, mający jednocześnie z komputerem i przeglądarką kontakt permanentny, nie widzę problemu tam gdzie Ty go widzisz. Może problem nie leży w przeglądarce, ale w innych elementach. Nie wspomnę o organach, a o monitorze.... Ostatnio pracowałem przez dłuższą chwilę na zwykłym, niezbyt starym monitorze kineskopowym (CRT?) i oczy mi się prawie wbiły w pięty, takiego dostały rezonansu. Pomyśleć, że kiedyś spędzałem przy takim czymś kilkanaście godzin dziennie..... Normalnie - Świat poszedł do przodu;-)
A jeśli nie chodzi o sprzęt, to może jednak czas popracować nad oczami?: |
_________________ |
|
|
|
 |
|
|