|
Gamesy czyli w co gracie? |
| Czy używasz kodów do gier? |
| Tak |
|
15% |
[ 12 ] |
| Nie |
|
72% |
[ 55 ] |
| Tylko te "dodatkowe" |
|
11% |
[ 9 ] |
|
| Głosowań: 76 |
| Wszystkich Głosów: 76 |
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 29 Sierpień 2009, 13:10
|
|
|
Nie podobają ci się dialogi z Wiedźmina? Are you loco? To dzięki nim gra ma swój urok. Bardzo przyjemnie zagrać w grę, która śmieje się i drwi zarówno z siebie, jak i z innych super-ekstra-poważnych-i-zapatrzonych-w-siebie gier z tego gatunku. To jak powiew świeżego powietrza w dusznym pokoju. Co do reszty zarzutów nie będę się wypowiadać - przeszłam tylko kawałek gry u Uboota [mój komputer jej niestety nie uciągnie ], ale dialogów i specyficznego humoru jestem gotowa bronić jak niepodległości! A dialogi wcale nie są wyrwane z książki; autorzy gry nieźle wysilili swoją kreatywność i udało im się utrzymać w klimacie powieści.
[to oczywiście nie znaczy, że takie np. NvN2 jest złe - to po prostu zupełnie INNA gra i nie ma sensu jej porównywać do Wiedźmina] |
|
 |
nanom

|
Wysłany: 31 Sierpień 2009, 00:47
|
|
|
Podpiszę się pod argumentami Agaty. Wiedźmina przeszedłem 3 razy i naprawdę grało mi się o wiele lżej niż w inne gry pt. uratuj świat. Dlaczego? Właśnie dzięki dialogom. A to, że są miejscami wyrwane z książki, to moim zdaniem zaleta, a nie wada. Dzięki temu nie ma się wrażenia, że autorzy scenariusza próbowali być lepsi od Sapka, a wręcz przeciwnie.
A zarzuty o bieganinie tam i z powrotem są niestety prawdziwe, zwłaszcza przy zleceniach na potwory.
NWN 2 przeszedłem z kolei od A do Z, czyli podstawkę i wszystkie możliwe dodatki. Tam z kolei jest bardziej patetycznie niż w Wiedźminie i brakuje czasem odrobiny luzu. Zgodzę się jednak z Łukaszem, że Maska Zdrajcy to dodatek wybitny. Fabuła, towarzysze no i ta radocha z grania postaciami epickimi (czarodziej na 30. poziomie wymiata)... |
_________________ stalowe ostrze twojego miecza
tysiące głów kruszy i tnie
niewinna krew, tysiące ciał
twój okrzyk śmierci grzmi:
GIŃ PSIE !!!! |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
|
|
|
 |
Ocho Cinco

|
Wysłany: 10 Listopad 2009, 21:08
|
|
|
Na komputerze to już wieki nie grałem. No może nie wieki ale długo, bo ostatni był Wiedźmin (gierek na fejsbuku nie liczę ).
Pogrywam za to często-gęsto na chlebaku. Ostatnio w Uncharted 2. |
_________________ Child, please... |
|
|
|
 |
aschar

|
Wysłany: 10 Listopad 2009, 21:15
|
|
|
O właśnie. Gierki facebookowe...
FarmVille
YoVille
Vampire Wars
i dziś zacząłem FishVille |
_________________ Jeśli za dużo sobie wyobrażasz, uważaj żeby nie zginąć w zderzeniu z Rzeczywistością |
|
|
|
 |
Ocho Cinco

|
Wysłany: 10 Listopad 2009, 21:34
|
|
|
| Ja się zagrywam w Music Challenge |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 10 Listopad 2009, 23:26
|
|
|
| Ocho Cinco napisał/a: | | Ostatnio w Uncharted 2. |
Czekam na spadek ceny i przypływ środków, a Uncharted 2 zawita i pod moją strzechę.
Ponoć w Bydgoszczy czeka na mój powrót Tekken 6, ale gdzieś wyczytałem, że niestety kupa. |
|
|
|
 |
Ocho Cinco

|
Wysłany: 10 Listopad 2009, 23:32
|
|
|
| Uboot napisał/a: | | Czekam na spadek ceny i przypływ środków, a Uncharted 2 zawita i pod moją strzechę. |
Obstawiam platynkę przed Wielkanocą. Ja dałem 179 w dniu premiery i uważam, że było warto. Polski dubbing byłby zajebiaszczy gdyby tłumacze oraz aktorzy znali fabułę robiąc polską ścieżkę dialogową i gdyby Nate nie nawijał do Tenzina po portugalsku |
|
|
|
 |
I.Inni

|
Wysłany: 14 Listopad 2009, 20:42
|
|
|
| Trochę OT pytanie do czytających CDA: czy to prawda, że El General Magnifico ogłosił swoje odejście? |
_________________ Curses upon you, Thomas Construction! Humanity will remember you as another Judas, if we aren’t all destroyed! |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 14 Listopad 2009, 21:55
|
|
|
No, do CDA już nie pisuje. A szkoda. W sumie tylko dla jego recenzji od czasu do czasu czytałem.
Możesz jeszcze go poczytać (a nawet z nim pogadać) na forum rzeczonego periodyku. |
|
|
|
 |
I.Inni

|
Wysłany: 15 Listopad 2009, 12:58
|
|
|
| Szkoda. A jak uzasadnił tę decyzję? Słyszałem coś o problemach zdrowotnych... |
_________________ Curses upon you, Thomas Construction! Humanity will remember you as another Judas, if we aren’t all destroyed! |
|
|
|
 |
Vanti
Moderator

|
Wysłany: 20 Listopad 2009, 12:19
|
|
|
| To ja się może pochwalę, że zakupiłem sobie ostatnio CoD4: Moderd Warfare (na drugą część jednak mój lapek jest za słaby), gdzie obok singielka pykam sobie i po sieci. I pomimo, iż bardziej doświadczeni gracze łoją mi dupsko, to i tak gra się przaśnie :mgreen: |
|
|
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 23 Listopad 2009, 16:16
|
|
|
Mam bardzo dobrą wiadomość dla wielbicieli przygodówek - Kolekcję tajemnic Agathy Christie można kupić [właśnie tak, Vanti - KUPIĆ, a nie zakupić!] w kolekcji Extra Klasyka za niecałe 25 zł. W pakiecie znajdziecie 3 gry, oparte na powieściach Morderstwo w Orient Ekspressie; Zło, które żyje pod słońcem oraz I nie było już nikogo [dawniej: "Dziesięciu murzynków"].
Zaczęłam grać właśnie w murzynków i jak na razie jestem zadowolona. Gra nieźle odzwierciedla klimat groźnej wyspy podczas burzy [oczywiście grafika MOGŁABY być nieco ładniejsza, a bohaterowie naprawdę MOGLIBY nie zginać tak dziwnie nóg w kolanach podczas chodzenia, ale i tak jest nieźle]. Bardzo dużym plusem jest to, że autorzy gry zapożyczyli większość fabuły od samej Mistrzyni Kryminału - nawet nazwiska i historia bohaterów zgadzają się z tą książkową. Czytałam gdzieś, że na szczęście zmieniono postać mordercy, dzięki czemu ci, co czytali książkę nie będą od razu wiedzieć, kto to [bardzo dobrze, bo te kryminały znam na pamięć ]. A oprócz tego na wyspie ląduje dodatkowa, jedenasta postać - detektyw, który ma rozwiązać zagadkę i którym kierujemy.
[Jak na razie nie podoba mi się tylko jeden szczególik - otóż jeden z bohaterów okazuje się być niemieckim szpiegiem. Skąd się o tym dowiadujemy? Otóż szpieg okazuje się być głupim bucem, który zostawia zaszyfrowaną wiadomość NA WIERZCHU w swoim pokoju. Obok kładzie zaś klucz deszyfrujący. A wiadomość okazuje się też być perełką jedyną w swoim rodzaju, bowiem zawiera dokładne dane pozwalające prezyzyjnie określić zamiary bojowe Niemców. No i kończy się obowiązkowym "sieg heil"! No ale zobaczymy, może to tylko ściema. ]
A swoją drogą to bardzo polecam przeczytanie "I nie było już nikogo" vel "Dziesięciu murzynków". Nawet, jeżeli nie lubicie kryminałów, to ten polubicie, bo naprawdę jest świetny. Nie znam lepszego. |
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 24 Listopad 2009, 11:22
|
|
|
Jedna z najlepszych książek Agatki. Ja grałem jak na razie tylko w I nie było już nikogo i nie byłem zachwycony, sztuczne ruchy bohaterów, trochę nieintuicyjna no i rzeczywiście, nie są to grafiki Sokala. Ale kupię, kupię, bo przecież nie zakupię |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
|
|
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 29 Styczeń 2010, 18:17
|
|
|
Skoro już tu trafiłam, to przy tej okazji pochwalę się, że gram we wspaniałą grę - Planescape Torment. Przyznam się, że w życiu o niej nie słyszałam, a ona jest po prostu Ś-W-I-E-T-N-A! W życiu żadne RPG mnie tak nie wciagnęło. Masa tekstu do czytania + zamotany, tajemniczy główny bohater + bardzo ciekawa i wciągająca fabuła = miodzio. Polecam, pomimo wad. A tych niestety trochę jest.
Przede wszystkim to stara gra - więc grafika wygląda jak wygląda; a najlepiej w ogóle na nią nie patrzeć. Najważniejsze, że widać, gdzie są np. drzwi, dom, gdzie postacie a gdzie wróg [dla mnie grafika nie ma wiekszego znaczenia; o wiele bardziej interesuje mnie warstwa fabularna. ale ostrzegam dla przyzwoitości].
Po drugie - mamy mało pojemny ekwipunek - a, jak się okazuje, najlepiej targać ze sobą wszystko, co tylko się znajdzie; nawet takie dziwne przedmioty jak "jelita głównego bohatera", "jedwabna chusteczka" czy "śmieci". Nigdy nie wiadomo, co kiedy się przyda.
No i trzeci, najgorszy grzech gry - FATALNA polonizacja. Nie wiem, co za ludzie skrzywdzili grę, ale w tekście notorycznie pojawiają się błędy ortograficzne [jak np. "szczór", "karze" - w znaczeniu "kazać" itp.] i gramatyczne. Głosy postaci brzmią tak, jakby "aktorzy" [raczej marne aktorzyny z Bożej łaski] spotkali się na weekendowej imprezie, przepili cały piątek i sobotę a w niedzielę przypomnieli sobie z przerażeniem, że głosy mieli podłożyć na poniedziałek rano. Dodatkowo jeden "aktor" miał notoryczne zatwardzenie, jeden był nienormalny, jeden tępy, kilku pracowało na odpieprz a wszyscy mieli kaca po imprezie. Grrr! Już się przyzwyczaiłam, ale te głosy są naprawdę odstręczające.
Ale pomimo wad - naprawdę warto zagrać. Tylko nie róbcie takiego błędu jak ja i nie zaczynajcie grać przed Sesją. Albo przed Ważną i Niecierpiącą Zwłoki Pracą. Nie oderwiecie się.
A tak przy okazji - kończę Planescape. Czy ktoś obeznany w temacie mógłby mi polecić równie ciekawego RPGa? Nie mam dużych wymagań - grafika może być stara i do kitu; nie zależy mi na jakichś wypasionych czarach czy combosach - tylko żeby fabuła była taka ciekawa i oryginalna jak w PT. [tak w ogóle to mam od U TAKI zestaw i przed Planescape zaczęłam grać w Icewind Dale - bo słyszałam, że dobre, fajne, ciekawe i w ogóle. i co? pierwsze zadanie - zejdź do piwnicy i zabij gnieżdżące się tam robaki! no ludzie, litości; ile razy to już było? ] |
|
 |
Łukasz
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 29 Styczeń 2010, 19:39
|
|
|
Osobiście polecam jeszcze sagę Baldur's Gate. Fabuła nieco gorsza, ale też daje radę. W kategorii tych epickich, bije na głowę wszystkie inne produkcje. No i oczywiście Neverwinter Nights 2:
| Ja, kilka miesięcy temu napisał/a: | | O ile fabula podstawki jest zaledwie dobra, to Maska Zdrajcy to klasa sama w sobie. Widać silne inspiracje Tormentem. Pięcioro towarzyszy do wyboru, troje można wziąć ze sobą, a każdy z nich jest jakoś powiązany z głównym bohaterem. Celem gry jest nie ratowanie świata, lecz tym razem własnego tyłka. Niektóre lokacje też przypominają te odwiedzone przez Bezimiennego. |
Swoją drogą muszę jeszcze raz przejść Tormenta, skoro teraz można go dostać za trzy dyszki. |
|
 |
arekrem

|
Wysłany: 29 Styczeń 2010, 21:13
|
|
|
| Agata_G napisał/a: | | Przyznam się, że w życiu o niej nie słyszałam |
| Agata_G napisał/a: | Przede wszystkim to stara gra - więc grafika wygląda jak wygląda; a najlepiej w ogóle na nią nie patrzeć. |
-__-
| Agata_G napisał/a: | | Po drugie - mamy mało pojemny ekwipunek |
-___-
Jeśli chodzi o inne RPG, to oba Fallouty, Świątynia Pierwotnego Zła... |
_________________ "Wiele może się wydarzyć rzeczy niespodziewanych między ustami a brzegiem pucharu." |
|
|
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 29 Styczeń 2010, 22:03
|
|
|
No słucham, słucham, co takiego niewłaściwego napisałam?
A do Łukasza - na razie grałam tylko w NvN1. W sumie też fajne, tylko właśnie męczą mnie już fabułu w stylu "jesteś naszą jedyną nadzieją, idź i Ocal Świat".
Wszystkie propozycje skrzętnie zapisuję i na pewno w nie zagram. Dzięki |
|
 |
|
|