Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Gamesy czyli w co gracie?

Czy używasz kodów do gier?
Tak
15%
 15%  [ 12 ]
Nie
72%
 72%  [ 55 ]
Tylko te "dodatkowe"
11%
 11%  [ 9 ]
Głosowań: 76
Wszystkich Głosów: 76

Autor Wiadomość
Agata_G 
Moderator

Wysłany: 29 Sierpień 2009, 13:10   

Nie podobają ci się dialogi z Wiedźmina? Are you loco? To dzięki nim gra ma swój urok. Bardzo przyjemnie zagrać w grę, która śmieje się i drwi zarówno z siebie, jak i z innych super-ekstra-poważnych-i-zapatrzonych-w-siebie gier z tego gatunku. To jak powiew świeżego powietrza w dusznym pokoju. Co do reszty zarzutów nie będę się wypowiadać - przeszłam tylko kawałek gry u Uboota [mój komputer jej niestety nie uciągnie :( ], ale dialogów i specyficznego humoru jestem gotowa bronić jak niepodległości! A dialogi wcale nie są wyrwane z książki; autorzy gry nieźle wysilili swoją kreatywność i udało im się utrzymać w klimacie powieści.

[to oczywiście nie znaczy, że takie np. NvN2 jest złe - to po prostu zupełnie INNA gra i nie ma sensu jej porównywać do Wiedźmina]

nanom 

Wysłany: 31 Sierpień 2009, 00:47   

Podpiszę się pod argumentami Agaty. Wiedźmina przeszedłem 3 razy i naprawdę grało mi się o wiele lżej niż w inne gry pt. uratuj świat. Dlaczego? Właśnie dzięki dialogom. A to, że są miejscami wyrwane z książki, to moim zdaniem zaleta, a nie wada. Dzięki temu nie ma się wrażenia, że autorzy scenariusza próbowali być lepsi od Sapka, a wręcz przeciwnie.
A zarzuty o bieganinie tam i z powrotem są niestety prawdziwe, zwłaszcza przy zleceniach na potwory.

NWN 2 przeszedłem z kolei od A do Z, czyli podstawkę i wszystkie możliwe dodatki. Tam z kolei jest bardziej patetycznie niż w Wiedźminie i brakuje czasem odrobiny luzu. Zgodzę się jednak z Łukaszem, że Maska Zdrajcy to dodatek wybitny. Fabuła, towarzysze no i ta radocha z grania postaciami epickimi (czarodziej na 30. poziomie wymiata)...
twój okrzyk śmierci grzmi:
GIŃ PSIE !!!!

Uboot 
Moderator

Wysłany: 18 Wrzesień 2009, 10:30   

Gameplay z Wiedźmina 2 !
http://gamecorner.pl/game...za_filmiku.html
Śpieszcie się z oglądaniem, gdyż nie wiadomo ile filmik powisi na jutubie.

Krejt 
Administrator

Wysłany: 5 Listopad 2009, 09:32   

Wallace i Gromit za free.

Ocho Cinco 

Wysłany: 10 Listopad 2009, 21:08   

Na komputerze to już wieki nie grałem. No może nie wieki ale długo, bo ostatni był Wiedźmin (gierek na fejsbuku nie liczę :roll: ).
Pogrywam za to często-gęsto na chlebaku. Ostatnio w Uncharted 2.

aschar 

Wysłany: 10 Listopad 2009, 21:15   

O właśnie. Gierki facebookowe... ;)
FarmVille
YoVille
Vampire Wars
i dziś zacząłem FishVille :P

Ocho Cinco 

Wysłany: 10 Listopad 2009, 21:34   

Ja się zagrywam w Music Challenge

Uboot 
Moderator

Wysłany: 10 Listopad 2009, 23:26   

Ocho Cinco napisał/a:
Ostatnio w Uncharted 2.

Czekam na spadek ceny i przypływ środków, a Uncharted 2 zawita i pod moją strzechę.

Ponoć w Bydgoszczy czeka na mój powrót Tekken 6, ale gdzieś wyczytałem, że niestety kupa.

Ocho Cinco 

Wysłany: 10 Listopad 2009, 23:32   

Uboot napisał/a:
Czekam na spadek ceny i przypływ środków, a Uncharted 2 zawita i pod moją strzechę.

Obstawiam platynkę przed Wielkanocą. Ja dałem 179 w dniu premiery i uważam, że było warto. Polski dubbing byłby zajebiaszczy gdyby tłumacze oraz aktorzy znali fabułę robiąc polską ścieżkę dialogową i gdyby Nate nie nawijał do Tenzina po portugalsku :roll:

I.Inni 

Wysłany: 14 Listopad 2009, 20:42   

Trochę OT pytanie do czytających CDA: czy to prawda, że El General Magnifico ogłosił swoje odejście?

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 14 Listopad 2009, 21:55   

No, do CDA już nie pisuje. A szkoda. W sumie tylko dla jego recenzji od czasu do czasu czytałem.

Możesz jeszcze go poczytać (a nawet z nim pogadać) na forum rzeczonego periodyku.

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

If you don't think your life is worth more than someone else's, sign your donor card and kill yourself.

I.Inni 

Wysłany: 15 Listopad 2009, 12:58   

Szkoda. A jak uzasadnił tę decyzję? Słyszałem coś o problemach zdrowotnych...

Vanti 
Moderator

Wysłany: 20 Listopad 2009, 12:19   

To ja się może pochwalę, że zakupiłem sobie ostatnio CoD4: Moderd Warfare (na drugą część jednak mój lapek jest za słaby), gdzie obok singielka pykam sobie i po sieci. I pomimo, iż bardziej doświadczeni gracze łoją mi dupsko, to i tak gra się przaśnie :mgreen:

And I know that we've still got time
But I do not think we're invincible

"Juggernauts" Enter Shikari

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 23 Listopad 2009, 16:16   

Mam bardzo dobrą wiadomość dla wielbicieli przygodówek - Kolekcję tajemnic Agathy Christie można kupić [właśnie tak, Vanti - KUPIĆ, a nie zakupić!] w kolekcji Extra Klasyka za niecałe 25 zł. W pakiecie znajdziecie 3 gry, oparte na powieściach Morderstwo w Orient Ekspressie; Zło, które żyje pod słońcem oraz I nie było już nikogo [dawniej: "Dziesięciu murzynków"].

Zaczęłam grać właśnie w murzynków i jak na razie jestem zadowolona. Gra nieźle odzwierciedla klimat groźnej wyspy podczas burzy [oczywiście grafika MOGŁABY być nieco ładniejsza, a bohaterowie naprawdę MOGLIBY nie zginać tak dziwnie nóg w kolanach podczas chodzenia, ale i tak jest nieźle]. Bardzo dużym plusem jest to, że autorzy gry zapożyczyli większość fabuły od samej Mistrzyni Kryminału - nawet nazwiska i historia bohaterów zgadzają się z tą książkową. Czytałam gdzieś, że na szczęście zmieniono postać mordercy, dzięki czemu ci, co czytali książkę nie będą od razu wiedzieć, kto to [bardzo dobrze, bo te kryminały znam na pamięć :) ]. A oprócz tego na wyspie ląduje dodatkowa, jedenasta postać - detektyw, który ma rozwiązać zagadkę i którym kierujemy.

[Jak na razie nie podoba mi się tylko jeden szczególik - otóż jeden z bohaterów okazuje się być niemieckim szpiegiem. Skąd się o tym dowiadujemy? Otóż szpieg okazuje się być głupim bucem, który zostawia zaszyfrowaną wiadomość NA WIERZCHU w swoim pokoju. Obok kładzie zaś klucz deszyfrujący. A wiadomość okazuje się też być perełką jedyną w swoim rodzaju, bowiem zawiera dokładne dane pozwalające prezyzyjnie określić zamiary bojowe Niemców. No i kończy się obowiązkowym "sieg heil"! :lol: No ale zobaczymy, może to tylko ściema. :) ]

A swoją drogą to bardzo polecam przeczytanie "I nie było już nikogo" vel "Dziesięciu murzynków". Nawet, jeżeli nie lubicie kryminałów, to ten polubicie, bo naprawdę jest świetny. Nie znam lepszego. :)

Kor 
Moderator

Wysłany: 24 Listopad 2009, 11:22   

Jedna z najlepszych książek Agatki. Ja grałem jak na razie tylko w I nie było już nikogo i nie byłem zachwycony, sztuczne ruchy bohaterów, trochę nieintuicyjna no i rzeczywiście, nie są to grafiki Sokala. Ale kupię, kupię, bo przecież nie zakupię :)

Uboot 
Moderator

Wysłany: 29 Styczeń 2010, 16:57   

http://gamecorner.pl/game...na_PC_i_na.html
Cóż za wspaniała informacja. :D

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 29 Styczeń 2010, 18:17   

Skoro już tu trafiłam, to przy tej okazji pochwalę się, że gram we wspaniałą grę - Planescape Torment. Przyznam się, że w życiu o niej nie słyszałam, a ona jest po prostu Ś-W-I-E-T-N-A! W życiu żadne RPG mnie tak nie wciagnęło. Masa tekstu do czytania + zamotany, tajemniczy główny bohater + bardzo ciekawa i wciągająca fabuła = miodzio. Polecam, pomimo wad. A tych niestety trochę jest.

Przede wszystkim to stara gra - więc grafika wygląda jak wygląda; a najlepiej w ogóle na nią nie patrzeć. :) Najważniejsze, że widać, gdzie są np. drzwi, dom, gdzie postacie a gdzie wróg [dla mnie grafika nie ma wiekszego znaczenia; o wiele bardziej interesuje mnie warstwa fabularna. ale ostrzegam dla przyzwoitości].

Po drugie - mamy mało pojemny ekwipunek - a, jak się okazuje, najlepiej targać ze sobą wszystko, co tylko się znajdzie; nawet takie dziwne przedmioty jak "jelita głównego bohatera", "jedwabna chusteczka" czy "śmieci". Nigdy nie wiadomo, co kiedy się przyda.

No i trzeci, najgorszy grzech gry - FATALNA polonizacja. Nie wiem, co za ludzie skrzywdzili grę, ale w tekście notorycznie pojawiają się błędy ortograficzne [jak np. "szczór", "karze" - w znaczeniu "kazać" itp.] i gramatyczne. Głosy postaci brzmią tak, jakby "aktorzy" [raczej marne aktorzyny z Bożej łaski] spotkali się na weekendowej imprezie, przepili cały piątek i sobotę a w niedzielę przypomnieli sobie z przerażeniem, że głosy mieli podłożyć na poniedziałek rano. Dodatkowo jeden "aktor" miał notoryczne zatwardzenie, jeden był nienormalny, jeden tępy, kilku pracowało na odpieprz a wszyscy mieli kaca po imprezie. Grrr! Już się przyzwyczaiłam, ale te głosy są naprawdę odstręczające.

Ale pomimo wad - naprawdę warto zagrać. Tylko nie róbcie takiego błędu jak ja i nie zaczynajcie grać przed Sesją. Albo przed Ważną i Niecierpiącą Zwłoki Pracą. Nie oderwiecie się. :)

A tak przy okazji - kończę Planescape. Czy ktoś obeznany w temacie mógłby mi polecić równie ciekawego RPGa? Nie mam dużych wymagań - grafika może być stara i do kitu; nie zależy mi na jakichś wypasionych czarach czy combosach - tylko żeby fabuła była taka ciekawa i oryginalna jak w PT. :) [tak w ogóle to mam od U TAKI zestaw i przed Planescape zaczęłam grać w Icewind Dale - bo słyszałam, że dobre, fajne, ciekawe i w ogóle. i co? pierwsze zadanie - zejdź do piwnicy i zabij gnieżdżące się tam robaki! no ludzie, litości; ile razy to już było? :D ]

Łukasz 
Aniołek Krejta

Wysłany: 29 Styczeń 2010, 19:39   

Osobiście polecam jeszcze sagę Baldur's Gate. Fabuła nieco gorsza, ale też daje radę. W kategorii tych epickich, bije na głowę wszystkie inne produkcje. No i oczywiście Neverwinter Nights 2:
Ja, kilka miesięcy temu napisał/a:
O ile fabula podstawki jest zaledwie dobra, to Maska Zdrajcy to klasa sama w sobie. Widać silne inspiracje Tormentem. Pięcioro towarzyszy do wyboru, troje można wziąć ze sobą, a każdy z nich jest jakoś powiązany z głównym bohaterem. Celem gry jest nie ratowanie świata, lecz tym razem własnego tyłka. Niektóre lokacje też przypominają te odwiedzone przez Bezimiennego.

Swoją drogą muszę jeszcze raz przejść Tormenta, skoro teraz można go dostać za trzy dyszki.

arekrem 

Wysłany: 29 Styczeń 2010, 21:13   

Agata_G napisał/a:
Przyznam się, że w życiu o niej nie słyszałam

-_-

Agata_G napisał/a:
Przede wszystkim to stara gra - więc grafika wygląda jak wygląda; a najlepiej w ogóle na nią nie patrzeć. :)

-__-

Agata_G napisał/a:
Po drugie - mamy mało pojemny ekwipunek

-___-

Jeśli chodzi o inne RPG, to oba Fallouty, Świątynia Pierwotnego Zła...

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 29 Styczeń 2010, 22:03   

No słucham, słucham, co takiego niewłaściwego napisałam? ;)

A do Łukasza - na razie grałam tylko w NvN1. W sumie też fajne, tylko właśnie męczą mnie już fabułu w stylu "jesteś naszą jedyną nadzieją, idź i Ocal Świat".

Wszystkie propozycje skrzętnie zapisuję i na pewno w nie zagram. Dzięki :)

Odpowiedz do tematu