|
Eutanazja |
| Autor |
Wiadomość |
Henna
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 17 Czerwiec 2006, 16:29
|
|
|
| Słupek napisał/a: | | Oskarżono by ich o łamanie praw dziecka |
A eutanazja? Czy ta bez zgody i czasem wiedzy pacjenta (która jest legalna notabene) nie łamie praw człowieka? Oskarżać sobie możesz, ale skutków raczej dużych nie będzie. Bo zawsze jest tak jak jest wygodniej większości. "Staruszkowie, niepełnosprawni i upośledzeni przeszkadzają? Od czego mamy eutanazję." Nie, nie przesadzam, tak to niestety wygląda, a bedzie jeszcze gorzej. Bo eutanazja kiedy stała się prawem przekształciła się w obowiązek. |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 17 Czerwiec 2006, 16:39
|
|
|
O eutanazji powinien decydowac za wczasu sam zainteresowany (jak z dawaniem organow do transplantacji w niektorych krajach).
Jako, ze porownanie jest dobre, to powiem tak, ze w Holandii jest poniekad jak z przeszczepami u nas. Mozna samemu chciec, ale i tak decyduje rodzina na ogol, natomiast na pewno mozna sobie zastrzec, ze nie chcesz, aby przeprowadzano na tobie eutanazje. Masz wiec prawo wyboru, ale moim zdaniem powinno byc tak jak napisalem na poczatku, ze opcja standard, to jest brak eutanazji i jesli podpiszesz, ze chcesz, to ok.
Widze, ze dla Gehenny, Holandia to siedziba szatana . Ci homoseksualisci, eutanazje, narkotyki. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
Henna
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 17 Czerwiec 2006, 16:48
|
|
|
| settler napisał/a: | | Widze, ze dla Gehenny, Holandia to siedziba szatana . Ci homoseksualisci, eutanazje, narkotyki. |
Czy to była ironia czy mnie się tylko wydawało?
Poza tym czy to moja wina że Holendrzy takie rzeczy wyprawiają - a niby gdzie ci pedofile chcą partię zakładać? |
|
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 17 Czerwiec 2006, 16:53
|
|
|
Widzisz, Gehenno, jednak moja definicja eutanazji pokrywa się z tą, którą podał tu Settler i proponuję, by tak to traktować w tym temacie. Eutanazja=na życzenie pacjenta, a nie zabójstwa na życzenie rodziny czy samowola lekarza. Zamiast delegalizować eutanazję powinniśmy ustanowić takie prawo i mechanizmy kontroli, by nie dochodziło do nadużyć.
Napiszę jeszcze o papieżu. Wszyscy chyba wiedzą, ze zażądał on by zaniechano jego leczenia. Moze mnie ktoś oświeci, w ogólnym sensie (nie w szczególach) czym to się różni? Tak eutanazja jak zaniechanie leczenia ma prowadzić do tego samego - jak najszybszego zgonu. |
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer |
|
|
|
 |
Henna
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 17 Czerwiec 2006, 16:58
|
|
|
| Słupek napisał/a: | | Eutanazja=na życzenie pacjenta, a nie zabójstwa na życzenie rodziny czy samowola lekarza. |
Z tym że ja tu o prawie właśnie mowię - zabójstwo na życzenie nazywa się eutanazją i jest to działanie legalne. |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 17 Czerwiec 2006, 17:00
|
|
|
gwoli ścisłości "zabójstwo na życzenie" to nie jest eutanazja.
bo zabójstwo to zabójstwo.
jesli juz to mówcie "usmiercenie na życzenie".
nie ma czegoś takiego jak "legalne zabójstwo" |
|
|
|
 |
Henna
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 17 Czerwiec 2006, 17:04
|
|
|
| Keyff napisał/a: | | nie ma czegoś takiego jak "legalne zabójstwo" |
Jest - eutanzja właśnie Bo jeśli dokonuje się eutanzji na kimś kto o tym nie wie lub sobie tego nie życzy to dla mnie jest zabójstwo. |
|
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 17 Czerwiec 2006, 17:06
|
|
|
| Gehenna napisał/a: | | Bo jeśli dokonuje się eutanzji na kimś kto o tym nie wie lub sobie tego nie życzy to dla mnie jest zabójstwo. |
Powtórzę jeszcze raz! Nie można wykonać eutanazji na kimś kto sobie tego nie życzy! Nie można wykonać zabójstwa na kimś kto sobie tego zażyczy! |
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 17 Czerwiec 2006, 17:12
|
|
|
Za Keyffem i Słupkiem i ja odsylam Gehenne do slownika jezyka polskiego.
I powtarzam - jesli sobie nie zyczysz to nie zostanie na tobie dokonana eutanazja. Dlatego, ze to sam zainteresowany decyduje o tym. |
|
|
|
 |
Henna
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 17 Czerwiec 2006, 17:12
|
|
|
| Słupek napisał/a: | | Powtórzę jeszcze raz! Nie można wykonać eutanazji na kimś kto sobie tego nie życzy! Nie można wykonać zabójstwa na kimś kto sobie tego zażyczy! |
A ja powtórzę jeszcze raz, że według prawa jest to dopuszczalne. Wg statystyk 41% lekarzy przeprowadziło eutanzję bez zgody i wiedzy pacjenta. |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 17 Czerwiec 2006, 17:16
|
|
|
| Gehenna napisał/a: | | A ja powtórzę jeszcze raz, że według prawa jest to dopuszczalne. Wg statystyk 41% lekarzy przeprowadziło eutanzję bez zgody i wiedzy pacjenta. |
Rozumiem, ze to statystyka dotyczaca Holandii? Zreszta i tam strasznie trudna do przeprowadzenia i mam watpliwosci w tej materii.
Dlatego pisalem, jak moim zdaniem powinno to wygladac, zeby nie bylo takich argumentow. A poza tym powtarzam - nie mozna legalnie dokonac eutanazji na osobie, gdy ona sie nie zgodzi. Poprostu moim zdaniem lepiej byloby zrobic, zeby potrzebna byla zgoda, a nie brak sprzeciwu, to byloby wszystko jasne. |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 17 Czerwiec 2006, 17:17
|
|
|
| Słupek napisał/a: | | Napiszę jeszcze o papieżu. Wszyscy chyba wiedzą, ze zażądał on by zaniechano jego leczenia. Moze mnie ktoś oświeci, w ogólnym sensie (nie w szczególach) czym to się różni? Tak eutanazja jak zaniechanie leczenia ma prowadzić do tego samego - jak najszybszego zgonu. |
Eutanazja to zadanie śmierci osobie nieuleczalnie chorej w celu skrócenia jej cierpień. Z tym że na moje trzeba coś prędzej podpisać, bądź się na nią zgodzić. Jeżeli pacjent nie może tego zrobić bo np jest w śpiaczce to nie mam pojęcia czy taką decyzję moze podjąć jego rodzina, czy samodzielnie lekarz.
A zaniechanie dalszego sztucznego podtrzymywania życia pacjenta to juz nie eutanazja a ortotanazja.
Bardziej podoba mi się tzw DNR czyli Do Not Resuscitate, która stosowana jest w wielu stanach USA. Nie chcesz, aby Cię podtrzymywali sztucznie przy życiu, albo Cię ratowali, to podpisujesz.
Co do partii zakładanej przez pedofili...... Osobiście uwarzam że nawet jezeli taka partia by powstała to i tak niedostała by się do parlamentu z takimi poglądami, nawet w Holandii.
Mogę tylko napisać ze jestem zniesmaczony tym pomysłem.
EDIT: To obywatele wybierają swoich przedstawicieli. Jeżeli obywatele chcą aby zalegalizować stosunki seksualne z osobami w wieku 12 lat to taką partię wybieraja.
Nie widzę tutaj problemu |
| |
|
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 17 Czerwiec 2006, 17:23
|
|
|
| Jeszcze jedno pytanko. Dlaczego dla przeciwników eutanazji, jak usypia sie zwierzę (któe tak samo cierpi z bólu jak człowiek), to to jest dobre, potrzebne i humanitarne? A jak dokonuje się eutanazji an człowieku to całą sprawa jest juz zła, makabryczna, itd.? |
—Michael Shermer |
|
|
|
 |
Henna
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 17 Czerwiec 2006, 17:27
|
|
|
| oj Słupek teraz to już przegiąłeś... |
|
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 17 Czerwiec 2006, 17:34
|
|
|
| Gehenna napisał/a: | | oj Słupek teraz to już przegiąłeś... |
Proszę, rozwiń swoją myśl. |
—Michael Shermer |
|
|
|
 |
Henna
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 17 Czerwiec 2006, 17:37
|
|
|
| Słupek napisał/a: | | Proszę, rozwiń swoją myśl. |
Jak rozumiem cały czas rozmawiamy o moralnym wymiarze eutanazji. W takim przypadku porównywanie ludzi i zwierząt jest nie na miejscu. |
|
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 17 Czerwiec 2006, 17:41
|
|
|
Z biologicznego punktu widzenia człowiek nie jest istotą jakoś szczególnie różniącą się od innych zwierząt (a jest to nauka w jakimś stopniu ścisła). Przekonanie o nadrzędnej roli i wyjątkowości człowieka wypływa z filozofii i religii, które to ścisłymi naukami na pewno nie są.
Oszczędzę Ci porównywanie człowieka do goryla, bo przecież ciekawsze są szympansy bonobo. |
—Michael Shermer |
|
|
|
 |
Henna
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 17 Czerwiec 2006, 17:46
|
|
|
A pokaż mi zwierzę, które zabija bez potrzeby, dla samej satysfakcji - nie ma? Bo tylko ludzie tak robią. To i wolna wola odróżniają nas od zwierząt. Mam tłumaczyć dalej? |
|
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 17 Czerwiec 2006, 17:48
|
|
|
| Cytat: | | A pokaż mi zwierzę, które zabija bez potrzeby, dla samej satysfakcji - nie ma? |
Kiciuś Przede wszystkim kotowate lubią bawić się słabszym ofiarami. Jestem jednak przekonany, ze znajdzie się parę innych gatunków lubujacych sie w tym.
| Gehenna napisał/a: | | To i wolna wola odróżniają nas od zwierząt. |
Proszę o dowody na to, że wszystkie zwierzęta są bezwolne. |
—Michael Shermer |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 17 Czerwiec 2006, 17:50
|
|
|
| Gehenna napisał/a: | | A pokaż mi zwierzę, które zabija bez potrzeby, dla samej satysfakcji - nie ma? |
Delfiny...
Pozatym tak jak ludzie czerpią przyjemnosć ze stosunków seksualnych |
|
|
|
 |
|
|