Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy ktoś zna kogoś, kto zna kogoś, kto zna kogoś, kto...
Autor Wiadomość
Sayoko 
VIP

Wysłany: 2 Sierpień 2005, 15:46   Czy ktoś zna kogoś, kto zna kogoś, kto zna kogoś, kto...

Pomyślałam sobie że w ramach podnoszenia poziomu forum (w spadku którego brałam czynny udział :? ) spróbuję wymyślić jak najbardziej pokręcony temat.
Jakiś czas temu w "Wiedzy i Życiu" ukazał się artykuł mówiący, iż średnio od każdego człowieka na Ziemi dzieli nas sześć ogniw, czyli ludzi którzy znają ludzi, którzy znają ludzi...

Ostatnio również w desperacji z braku jakiejkolwiek rozrywki pożyczyłam od koleżanki "Twista" (a może "Filipinkę" lub "Dziewczynę"? Duże, kolorowe i idiotyczne), gdzie znalazłam podobną teorię, mówiącą o pięciu ogniwach.
Jak by nie było, chodzi w tym wszystkim o to, ze od dowolnej osoby dzieli nas sześć/pięć uścisków dłoni/łapówek.
Proponuję więc sprawdzić tę teorię i dać nam ambitne zadanie: chcę pogadać z Bushem na temat wojny w Iraku. Czy ktoś zna kogoś, kto zna kogoś, kto zna kogoś, kto zna kogoś, kto zna Busha?

Słupek 
VIP

Wysłany: 5 Sierpień 2005, 01:26   

OK, ale jak to sprawdzić? Załóżmy, ze Busha znają:
a) jego żona
b)Condoleeza Rice
c)Donald Rumpsweld
d)Lech Wałęsa (co jechał po wizy :P )
e)Aleksander Kwaśniewski
f)tata Busha- Dżordż Bush
To ułatwia sprawę, bo musimy znaleźć kogoś, kto zna jedna z tych osób. NIestety nie ejstem to ja.
PS.Bzdurny ten temat, ale z braku laku...

kooba 
VIP

Wysłany: 5 Sierpień 2005, 02:10   

Nie znam tej teorii szczegółowo (coć gdzieś slyszalem) ale mysle ze w przypadku osoby publicznej (tak publicznej jak bush)(ze az sie nasuwa skojarzenie z domem pub...) to nie bedzie takie proste.
1.mamy sie skontaktowac z L.Wałęsą za pomocą 5 ogniw.
to jest wykonalne.

2. ale całkiem nieprzydatne. on Cię z bushem nie skontaktuje. chociaz sie (chyba) znają

a poza wszystkim to o czym tu gadac... do rozsadku bushowi nie przemówisz. parafrazując - nie zauważył by zdrowego rozsadku nawet gdyby pływał mu w kawie.

Słupek 
VIP

Wysłany: 5 Sierpień 2005, 10:48   

Oczywiście, że to rozwiązanie czysto teoretyczne, a w/w teoria praktycznego zastosowania nie ma, co nie zmienia faktu, że jest prawdziwa jeśli nie próbujemy rozwiązań ekstremalnych, jak rozmowa z osobą publiczną. Kontynuując szukanie od tyłu, wystarczy znaleźć robotnika portowego, który znał Lecha z pracy (dajmy już spokój politykom :P )

settler 
Administrator

Wysłany: 6 Sierpień 2005, 10:56   

Dzis lezac w lozku jakos sobie o tym przypomnialem i zaczalem sie zastanawiac. Udalo mi sie dojsc do Busha w 3 krokach, co daje amerykanom 3 kroki do prezydenta, zebym "znal" ich wszystkich.
Jedyny sposob to wlasnie doscie do ludzi poprzez osoby znane (a dokladniej publiczne), ktore sciskaja rece na lewo i prawo.
Chyba troche to pokrecilem, bo wzialem teorie usciskow dloni i 6 ogniw. Nie wiem co oznacza znaja... bo takiego Busha, Blaira, czy juz Papieza to zna (widzialo na zywo) pelno osob. Dlatego trzymam sie uscikow dloni.
Jednak uwazam, ze moze w faktycznie dosc duzym procencie ta teoria sie zgadza (chociaz trudno oszacowac w jakim), jednak na pewno znalazlyby przypadki, ktore by juz nie podlegaly tej regule.
Troszke to glupie, ale praktycznie do wiekszosci glow panstw latwo dojsc w paru krokach. Jednak zakladajac, ze wszyscy by do glowy wlasnego panstwa mieli 3 kroki (co i tak jest zbyt optymistyczne) brakuje nam polaczen miedzy glowami panst, a poza tym nie kazdy sie z kazdym spotkal...

Słupek 
VIP

Wysłany: 6 Sierpień 2005, 11:44   

Sayoko napisał/a:
iż średnio od każdego człowieka na Ziemi dzieli nas sześć ogniw

Tak więc mamy do czynienia z wartością uśrednioną, do niektórych będzie bliżej, a do innych niestety dalej.
settler napisał/a:
brakuje nam polaczen miedzy glowami panst,

Z reguły te głowy państw się spotykają, a jak nie, to prezydent A spotkał króla B, który spotkał cesarza C. Co prawda aż 3 kroki, ale w ogólnym założeniu powinno sie sprawdzić.

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 6 Sierpień 2005, 12:49   

A ja znam kolegę, którego tata zna Kwaśniewskiego, który z kolei zna Busza :P

Sayoko 
VIP

Wysłany: 6 Sierpień 2005, 15:29   

OOOo... to już będzie w moim wypadku pięć ogniw, w wypadku Blejda cztery =D>

Teoria sięsprawdza!

Kor 
Moderator

Wysłany: 6 Sierpień 2005, 16:01   

Nie znacie Busha, no co wy 8-)

Sayoko 
VIP

Wysłany: 6 Sierpień 2005, 16:37   

Kormaciek napisał/a:
Nie znacie Busha, no co wy

JESZCZE nie

efzetiks 
VIP

Wysłany: 6 Sierpień 2005, 19:18   

teorie ta niestety mozna obalic zakladajac ze w jakiejs amazonskiej dzungli zyje jakies nieodkryte plemie ktoremu nikt nie podal jeszcze dloni..

Słupek 
VIP

Wysłany: 6 Sierpień 2005, 21:47   

Nieodkryte? W dzisiejszych czasach mało prawdopodobne. Starczy znać jakiegoś Tony'ego Halika albo innego Fiedlera :D To co, szukamy innych znajomych? Np. Osamę...
EDIT
Sorx, zapomnałem, ze w dawnych latach to był Busza kumpel

settler 
Administrator

Wysłany: 7 Sierpień 2005, 00:30   

Niech ktos zdefiniuje "zna". Bo nie do konca rozumiem.
Ja rozumowalem tak (usciski dloni):
ja - Adamowicz (prezydent Gdanska, jakby ktos nie wiedzial) - Walesa/Kwasniewski (niepotrzebne skreslic) - Bush
Tylko tyle, ze nie mozna powiedziec, ze znam Adamowicza. Fakt, widzialem go wiele razy, raz zdazylo mi sie uscisnac dlon, ale wcale to nie oznacza, ze znam go duzo bardziej, niz ktos, kto widzial go tylko w tv.
Mozliwe tez, ze udaloby mi sie jakos inaczej dojsc do Busha w 3 krokach, ale zawsze tak.

Dlatego prosze definiujcie co waszym zdaniem oznacza "znać kogoś".
Bo tak jak ja rozumuje to moge dosc w 4 krokach. Patrz droga powyzej, tylko za mna wcisnijcie pania dyrektor mojego bylego LO.

efzetiks 
VIP

Wysłany: 7 Sierpień 2005, 03:13   

ja "zna" rozumuje jako - bez problemu mozesz go spytac co slychac i jak sie czuje zona :D bo jezeli chodzi tylko o to, ze sie kogos zna bo sie widzialo na zywo to Busha to ja znam w 2 krokach: Kwasniewski - Bush

settler 
Administrator

Wysłany: 7 Sierpień 2005, 10:00   

to i tak stawia granice "zna/nie zna" bardzo plynnie, mozesz kazdego na ulicy spytac, ale niekoniecznie ci odpowie, a nawet jesli... to i tak wiemy, ze nie oznacza to, ze sie kogos zna
no od "widziec na zywo" na pewno "gestrza" sprawa jest "uscisk dloni", dlatego pytanie do autorki tematu - jak to bylo zdefiniowane w artykule?

Sayoko 
VIP

Wysłany: 7 Sierpień 2005, 11:05   

Czekajcie, muszę znaleźć gazetę...

Słupek 
VIP

Wysłany: 7 Sierpień 2005, 20:06   

BYłbym zobowiązany, jeśli masz możliwość zamieszzcenia skana. Najlepiej przetworzonego w programie typu Fine Reader. BTW, słowo gazeta pasuje do konekstu jedynie w formie bardzo potocznej.

Sayoko 
VIP

Wysłany: 7 Sierpień 2005, 21:04   

Nawet skanera nie mam... będę zmuszona przepisywać ręcznie.
Jak znajdę i będę miała CO przepisywać :/

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 8 Sierpień 2005, 12:29   

Znajomy, to pojęcia kogoś bliskiego. Może to być kuzyn, mama, tata, siora, brat, kumpel.
I w ten sposób :
Ja znam dobrego kolegę, który zna swojego kuzyna mieszkającego w Tczewie. Ten z kolei zna tam wielu kumpli, którzy mogą znać, no... np. Kormaćka.

Aha i nauczcie się szukać w googlach :
Znalezisko: http://www.cxo.pl/news/58145.html

efzetiks napisał/a:
teorie ta niestety mozna obalic zakladajac ze w jakiejs amazonskiej dzungli zyje jakies nieodkryte plemie ktoremu nikt nie podal jeszcze dloni..

Niekoniecznie. Tak jak powiedział Słupek, mało co dzisiaj nie zostało odkryte.
Człowiek żyje przeciętnie 70 lat. Więc przez to 70 lat tubylec z amazońskiej wioski na pewno spotka kogoś z outside wioski. Może to być np. Archeolog albo podróżnik.
Wystarczy więc, że chociaż jedna osoba spoza tej amazońskiej wioski spotka tubylca, i łańcuch będzie szedł dalej.

Ale z drugiej strony...
Może istnieje ktoś samotny, jakiś pustelnik na pustyni, czy w gdzieś w amazońskiej puszczy. Taki odludek. Możliwe - ale szansa jest mała. Szansa jedna na milion.

Hm... A ludzie którzy są ślepi i głusi? Oni mogą nie znać nikogo. I w ten sposób można obalić tą teorię... :P

Uff... Mam nadzieję, że nie pomieszałem wam nic :wink:

I korzystajcie z googli

Sayoko 
VIP

Wysłany: 8 Sierpień 2005, 13:23   

Blade_Master napisał/a:
I korzystajcie z googli

Myślisz, że nie próbowałam znaleźć czegokolwiek na ten temat? Po prostu musisz mieć jakieś zdolności nadprzyrodzone, to jedyne racjonalne wyjaśnienie.

Odpowiedz do tematu