Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Cisza przed burza?
Autor Wiadomość
Vanti 
Moderator

Wysłany: 16 Luty 2004, 19:25   Cisza przed burza?

Nie moge w to uwierzyc! Forum stoi juz trzy dni, a nikt nic nie napisal w Istocie Istnienia... Czyzbysmy spowaznieli? :P

We stop, think, begin to revive
"Gandhi Mate, Gandhi" Enter Shikari

settler 
Administrator

Wysłany: 16 Luty 2004, 19:41   

wszyscy zapewne mysla nad tym powaznym tematem, jakim jest istota istnienia

moze zaczniemy, jak na poczatku istnienia tego tematu, czyli trzeba zadac jakies egzystencjalne pytanie zwiazane z dyskiem
cos jak te o nogach bagazu :)

Vanti 
Moderator

Wysłany: 16 Luty 2004, 19:43   

Albo dokad zmierza A'Tuin. Lub tez co mysla o ciezarze Dysku slonie. :)

We stop, think, begin to revive
"Gandhi Mate, Gandhi" Enter Shikari

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 16 Luty 2004, 19:51   

Ha, ja mam jedno, właśnie dzisiaj o nim myśłałem. Chodzi o to że w którejś książce cyklu (tyle że nie pamietam której) było napisane że magia SD bierze się z obrotów Dysku wokół osi. Na mappie też mamy 4 kierunki m.in. obrotowy.... tyle że z konstukcyjnego punktu widzenia trudno żeby sie dysk obracał na głowach słoni, wiec coś tu jest nie tak. Czyżby kolejny błąd Terrego? :twisted:

settler 
Administrator

Wysłany: 16 Luty 2004, 20:06   

tez o tym kiedys myslalem
o tym, ze dysk sie obraca to wiadomo (stad kierunek obrotowy i opaczny), ale jak to sie dzieje to nie mam pojecia

moze slonie chodza w kolko po A'Tuinie :D

Erpegis 

Wysłany: 16 Luty 2004, 20:12   

Dysk obraca się naturalnie, prawdopodobnie dlatego, że Stwórca też lubi się zabawić.

Równie dobrze można się zapytać dlaczego oś planety nie skrzypi.

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 16 Luty 2004, 20:22   

Cytat:
moze slonie chodza w kolko po A'Tuinie :D

nie, nie i nie!!! ;)

na A'Tuinie nie ma miejsca żeby sobie przechadzki urządzać (mówie o słoniach oczywiście ;) ) w najlepszym wypadku to mogły by one chodzić tak jak kraby, ale jakoś nie wydaje mi się.

to raczej musi być coś z konstrukcją słoniowych czaszek, jako że dysk sie obraca to muszą być jakąś mega-wazelina nasmarowane żeby tarcia zbyt dużego nie było i żeby im sie skóra nie pozdzierała

Cytat:
Równie dobrze można się zapytać dlaczego oś planety nie skrzypi.

A nie skrzypi bo jest naoliwiona :P

settler 
Administrator

Wysłany: 16 Luty 2004, 20:24   

idea ultra wazeliny jest niezla

a tak bardziej na powaznie to czy to bylo wogole w ktorejs ksiazce wytlumaczone jak to dziala??? prosimy o pomoc ludzi z lepsza pamiecia :)

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 16 Luty 2004, 20:34   

nie, nie było

była tylko wzmianka o tym że obroty dostarczają magii i nic wiecej... dlatego zacząłem sie zastanawiać... gdyby było wytłumazone to po prostu przyjąłbym do wiadomości a nie zaraz myślał ;)

settler 
Administrator

Wysłany: 16 Luty 2004, 20:50   

to sie Terry'ego w czerwcu zapytamy ;)

teraz mozemy tylko pokombinowac

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 16 Luty 2004, 21:41   

myślisz że bedzie wiedział... jak znam życie to odpowie że nie ma o niczym zielonego pojęcia :P

Aida
Gość
Wysłany: 17 Luty 2004, 00:12   hieh

Taaak, pewnie powie coś jak to o smokach i azbeście... Ja bym go raczej spytała o kalendarz, bo mi wychodzi, że tam ludzie dłużej żyją (każdy rok jest dłuższy o 52 dni=2 miesiące), albo krócej jeśli wierzyć którejś z książek, że 1 rok kalendarzowy = 2 lata (w sensie pory roku).

Co do słoni to wiem, że jeden podnosi nogę, żeby się słońce przesunęło pod Dyskiem. Zawsze mi się wydawało, że to słonie drepczą w kółko po żółwiu - ale może się mylę... Zdaje się, że w ogóle na żółwiu, tfu co ja gadam, na Dysku, racjonalne myślenie nie jest najlepszą metodą przeżycia. Znacznie lepsza jest zwyczajna intuicja... :)

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 17 Luty 2004, 00:27   

no właśnie, podnoszenie nogi jest kolejnym argumentem za tym że słonie stoja w miejscu, bo tą nogę podnosi zawsze jeden i ten sam :P

z resztą spójrzcie na rysunki Kidby'a i Kirby'ego tam słonie zawsze zwrócone są głowami na zewnatrz A'Tuina (chyba), a słoń nie krab dlatego w bok chodzić nie umie O!!!

Aida
Gość
Wysłany: 17 Luty 2004, 12:15   

A może ten jest inny?

Tak tylko mącę... :wink:

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 17 Luty 2004, 13:03   

ten sobie mozebyć... tu czterech potrzeba a takie cuda to sie już nie zdarzają :twisted:

OPeCe

Wysłany: 17 Luty 2004, 16:40   

moze zolw krazy wokol siebie razem ze sloniami? tzn zachowuje sie jak dysk plazowy. Wtedy jednak dochodzi dodatkowy problem, a mianowicie dezorientacja A'Tuina. moze dlatego jeszcze nigdzie nie dolecial?
:P

Black Dagger 

Wysłany: 17 Luty 2004, 17:21   

Z naszych tez widać że Stwórca miał poczucię humoru :)

SKRP 

Wysłany: 17 Luty 2004, 17:21   

Wyjaśnienie jest oczywiste. Jak każdy wie słonie to tylko zwierzęta. Zwierzę ma swoje pewne potrzeby, musi cos zjeść, wyspać się. Koszt utrzymania słoni jest z pewnością duży, a przecież znamy oszczędność ludzi z Morpork. Zapewne słonie rozkradziono już na początku istnienia Świata Dysku. Teraz na ich miejscu zapewne znajdują się jakieś beczki, pospiesznie sklecone podpory - byleby tylko Dysk nie spadł na A'Tuina (bo gdyby upadł to gdzie złodzieje sprzedaliby słonie?). Podpory nie są zbyt wytrzymałe, zapewne muszą sie mocno kiwać - a to jest przyczyną pewnych obrotów. A słonie wystepują na rysunkach, bo dobrze się sprzedaja jako pamiątki ;)

settler 
Administrator

Wysłany: 17 Luty 2004, 17:27   

OPeCe napisał/a:
moze zolw krazy wokol siebie razem ze sloniami? tzn zachowuje sie jak dysk plazowy. Wtedy jednak dochodzi dodatkowy problem, a mianowicie dezorientacja A'Tuina. moze dlatego jeszcze nigdzie nie dolecial?
:P

jak to nie dolecial?? a to co sie stalo w Blasku Fantastycznym to co?

Error 

Wysłany: 17 Luty 2004, 21:41   

A może cześć skorupy na której stoją żołwie jest obrotowa? Tzn. , że tylko górna część skorupy by się kręciła. Przynajmiej A'Tuin nie będzie tak zdezorientowany, jak w przypadku pomysłu OPeCa :) Ale co ze słoniami? To też zwierzęta i czy taki ciągły ruch nie produkował odruchów wymiotnych? :P I gdyby słonie by w końcu zwróciły, czy i jak wpłyneło by to na Dysk?

Odpowiedz do tematu