|
Cisza przed burza? |
| Autor |
Wiadomość |
Vanti
Moderator

|
Wysłany: 16 Luty 2004, 19:25 Cisza przed burza?
|
|
|
Nie moge w to uwierzyc! Forum stoi juz trzy dni, a nikt nic nie napisal w Istocie Istnienia... Czyzbysmy spowaznieli? |
|
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 16 Luty 2004, 19:41
|
|
|
wszyscy zapewne mysla nad tym powaznym tematem, jakim jest istota istnienia
moze zaczniemy, jak na poczatku istnienia tego tematu, czyli trzeba zadac jakies egzystencjalne pytanie zwiazane z dyskiem
cos jak te o nogach bagazu |
|
|
|
 |
Vanti
Moderator

|
Wysłany: 16 Luty 2004, 19:43
|
|
|
Albo dokad zmierza A'Tuin. Lub tez co mysla o ciezarze Dysku slonie. |
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 16 Luty 2004, 19:51
|
|
|
Ha, ja mam jedno, właśnie dzisiaj o nim myśłałem. Chodzi o to że w którejś książce cyklu (tyle że nie pamietam której) było napisane że magia SD bierze się z obrotów Dysku wokół osi. Na mappie też mamy 4 kierunki m.in. obrotowy.... tyle że z konstukcyjnego punktu widzenia trudno żeby sie dysk obracał na głowach słoni, wiec coś tu jest nie tak. Czyżby kolejny błąd Terrego? |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 16 Luty 2004, 20:06
|
|
|
tez o tym kiedys myslalem
o tym, ze dysk sie obraca to wiadomo (stad kierunek obrotowy i opaczny), ale jak to sie dzieje to nie mam pojecia
moze slonie chodza w kolko po A'Tuinie |
|
|
|
 |
Erpegis

Wiek: 27 Dołączył: 15 Lut 2004 Skąd: Miasto moje a w nim.
|
Wysłany: 16 Luty 2004, 20:12
|
|
|
Dysk obraca się naturalnie, prawdopodobnie dlatego, że Stwórca też lubi się zabawić.
Równie dobrze można się zapytać dlaczego oś planety nie skrzypi. |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 16 Luty 2004, 20:22
|
|
|
| Cytat: | moze slonie chodza w kolko po A'Tuinie |
nie, nie i nie!!!
na A'Tuinie nie ma miejsca żeby sobie przechadzki urządzać (mówie o słoniach oczywiście ) w najlepszym wypadku to mogły by one chodzić tak jak kraby, ale jakoś nie wydaje mi się.
to raczej musi być coś z konstrukcją słoniowych czaszek, jako że dysk sie obraca to muszą być jakąś mega-wazelina nasmarowane żeby tarcia zbyt dużego nie było i żeby im sie skóra nie pozdzierała
| Cytat: | | Równie dobrze można się zapytać dlaczego oś planety nie skrzypi. |
A nie skrzypi bo jest naoliwiona |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 16 Luty 2004, 20:24
|
|
|
idea ultra wazeliny jest niezla
a tak bardziej na powaznie to czy to bylo wogole w ktorejs ksiazce wytlumaczone jak to dziala??? prosimy o pomoc ludzi z lepsza pamiecia |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 16 Luty 2004, 20:34
|
|
|
nie, nie było
była tylko wzmianka o tym że obroty dostarczają magii i nic wiecej... dlatego zacząłem sie zastanawiać... gdyby było wytłumazone to po prostu przyjąłbym do wiadomości a nie zaraz myślał |
|
|
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 16 Luty 2004, 20:50
|
|
|
to sie Terry'ego w czerwcu zapytamy
teraz mozemy tylko pokombinowac |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 16 Luty 2004, 21:41
|
|
|
myślisz że bedzie wiedział... jak znam życie to odpowie że nie ma o niczym zielonego pojęcia |
|
|
|
 |
Aida
Gość
|
Wysłany: 17 Luty 2004, 00:12 hieh
|
|
|
Taaak, pewnie powie coś jak to o smokach i azbeście... Ja bym go raczej spytała o kalendarz, bo mi wychodzi, że tam ludzie dłużej żyją (każdy rok jest dłuższy o 52 dni=2 miesiące), albo krócej jeśli wierzyć którejś z książek, że 1 rok kalendarzowy = 2 lata (w sensie pory roku).
Co do słoni to wiem, że jeden podnosi nogę, żeby się słońce przesunęło pod Dyskiem. Zawsze mi się wydawało, że to słonie drepczą w kółko po żółwiu - ale może się mylę... Zdaje się, że w ogóle na żółwiu, tfu co ja gadam, na Dysku, racjonalne myślenie nie jest najlepszą metodą przeżycia. Znacznie lepsza jest zwyczajna intuicja... |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 17 Luty 2004, 00:27
|
|
|
no właśnie, podnoszenie nogi jest kolejnym argumentem za tym że słonie stoja w miejscu, bo tą nogę podnosi zawsze jeden i ten sam
z resztą spójrzcie na rysunki Kidby'a i Kirby'ego tam słonie zawsze zwrócone są głowami na zewnatrz A'Tuina (chyba), a słoń nie krab dlatego w bok chodzić nie umie O!!! |
|
|
|
 |
Aida
Gość
|
Wysłany: 17 Luty 2004, 12:15
|
|
|
A może ten jest inny?
Tak tylko mącę... |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 17 Luty 2004, 13:03
|
|
|
ten sobie mozebyć... tu czterech potrzeba a takie cuda to sie już nie zdarzają |
|
|
|
 |
OPeCe
|
Wysłany: 17 Luty 2004, 16:40
|
|
|
moze zolw krazy wokol siebie razem ze sloniami? tzn zachowuje sie jak dysk plazowy. Wtedy jednak dochodzi dodatkowy problem, a mianowicie dezorientacja A'Tuina. moze dlatego jeszcze nigdzie nie dolecial?
|
|
|
|
 |
Black Dagger

|
Wysłany: 17 Luty 2004, 17:21
|
|
|
Z naszych tez widać że Stwórca miał poczucię humoru |
|
|
|
 |
SKRP

|
Wysłany: 17 Luty 2004, 17:21
|
|
|
Wyjaśnienie jest oczywiste. Jak każdy wie słonie to tylko zwierzęta. Zwierzę ma swoje pewne potrzeby, musi cos zjeść, wyspać się. Koszt utrzymania słoni jest z pewnością duży, a przecież znamy oszczędność ludzi z Morpork. Zapewne słonie rozkradziono już na początku istnienia Świata Dysku. Teraz na ich miejscu zapewne znajdują się jakieś beczki, pospiesznie sklecone podpory - byleby tylko Dysk nie spadł na A'Tuina (bo gdyby upadł to gdzie złodzieje sprzedaliby słonie?). Podpory nie są zbyt wytrzymałe, zapewne muszą sie mocno kiwać - a to jest przyczyną pewnych obrotów. A słonie wystepują na rysunkach, bo dobrze się sprzedaja jako pamiątki |
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 17 Luty 2004, 17:27
|
|
|
| OPeCe napisał/a: | moze zolw krazy wokol siebie razem ze sloniami? tzn zachowuje sie jak dysk plazowy. Wtedy jednak dochodzi dodatkowy problem, a mianowicie dezorientacja A'Tuina. moze dlatego jeszcze nigdzie nie dolecial?
|
jak to nie dolecial?? a to co sie stalo w Blasku Fantastycznym to co? |
|
|
|
 |
Error

|
Wysłany: 17 Luty 2004, 21:41
|
|
|
A może cześć skorupy na której stoją żołwie jest obrotowa? Tzn. , że tylko górna część skorupy by się kręciła. Przynajmiej A'Tuin nie będzie tak zdezorientowany, jak w przypadku pomysłu OPeCa Ale co ze słoniami? To też zwierzęta i czy taki ciągły ruch nie produkował odruchów wymiotnych? I gdyby słonie by w końcu zwróciły, czy i jak wpłyneło by to na Dysk? |
|
|
|
 |
|
|