Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Krejt
19 Maj 2009, 20:58
Nacja
Autor Wiadomość
Anakolut 

Wysłany: 24 Marzec 2009, 19:13   

Data wydania i polski tytuł zostały potwierdzone przez wydawcę [tytuł był do przewidzenia i na szczęście nikt nie wpadł na genialny pomysł, aby przetłumaczyć go polską modą - jak kultowy Wirujący Seks ;) ]. Możecie już przechrzcić topic ;)

"Nacja" już 20.05.2009

http://discworld.pl/news.php?readmore=69

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 24 Marzec 2009, 20:06   

Szczerze mówiąc to mi się tłumaczenie nie podoba. Nacja Brzmi sztucznie. Nie lepszy byłby bardziej polsko brzmiący Naród?

Ale o to trzeba by się spytać tłumacza. Ale jako, że nie PWC to trudniej będzie.

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

If you don't think your life is worth more than someone else's, sign your donor card and kill yourself.

Anakolut 

Wysłany: 24 Marzec 2009, 20:31   

Jakby był naród, to zaraz zaczęłyby się krzyki "a czemu nie nacja?!" :P Nie jest źle, lepiej cieszmy się, że nie wymyślili czegoś durnego - poza tym "naród" sugeruje bardziej przynależność do państwa, a nacja ma imo trochę szersze znaczenie - może oznaczać mieszkańców danego państwa, ale też grupę tej samej rasy, itd

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 24 Marzec 2009, 21:20   

Gadzinisko napisał/a:
Nie lepszy byłby bardziej polsko brzmiący Naród?

Zgodze sie z Gadiem. Nacja i naród to wedlug slownika to samo, zreszta po angielsku wlasnie mamy jedno slowo nation, ktore mozna przetlumaczyc zarowno nacja, jak i narod. Czemu wiec "narod" bylby lepszy? Dokladnie chodzi o to o czym napisal Anakolut, nacja oprócz narodu przyjela sie jako okreslenie rasy (czy nawet konretnej grupy bo i o Arabach mozemy powiedziec nacja). Natomiast o ile mi wiadomo angielskie nation juz w ten sposob nie mozna zastosowac. Jako, ze z tego co sie orientuje to w ksiazce chodzi o tworzenie panstwa to narod z powodu braku tej dwuznacznosci bylby lepszy.

Kor 
Moderator

Wysłany: 25 Marzec 2009, 08:42   

Naród pasuje bardziej, ale Nacja ładniej brzmi i pewnie tym kierował się tłumacz. Chociaż jak dla mnie, powinien być Naród. No chyba że z fabuły wynika inaczej.

aschar 

Wysłany: 25 Marzec 2009, 17:53   

Trochę czasu minęło, odkąd byłem tu ostatni raz i nieco faktów mi umknęło, a nie mam siły przekopywać się przez wszystkie strony postów ;) (Tak, wiem, lenistwo sięga sufitu i wygląda dachem :) )
Bardzo cieszę się, że kolejny raz po maturze będę mógł pocieszać się nowym Pratchett'em, moje pytanie jednak jest i brzmi:
Kto będzie teraz tłumaczył i dlaczego nie PWC?

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 25 Marzec 2009, 20:42   

aschar napisał/a:
nie mam siły przekopywać się przez wszystkie strony postów

Cytat:
Kto będzie teraz tłumaczył i dlaczego nie PWC?

A ja nie mam siły czytać takich postów.

W regulaminie powinno być: "nie będziesz prosił o powtórzenie raz podanych informacji".

A żeby nie pozostawić bez odpowiedzi - o ile jestem dobrze poinformowany to niejaki pan Gałązka.

If you don't think your life is worth more than someone else's, sign your donor card and kill yourself.

aschar 

Wysłany: 25 Marzec 2009, 21:30   

Dzięki za info.
A co do uwagi... Mogłeś sobie darować - nikt nie jest idealny ;)

lady_Vetinari 

Wysłany: 25 Marzec 2009, 21:47   

Pasikorek napisał/a:
Naród pasuje bardziej, ale Nacja ładniej brzmi i pewnie tym kierował się tłumacz. Chociaż jak dla mnie, powinien być Naród. No chyba że z fabuły wynika inaczej.

a może - oprócz powodów wymienionych przez Pasikorka - chodzi też o to, by nie było to mylone z książkami naukowymi? Wiecie, coś w rodzaju "Dziejów narodu" etc. Jeszcze jakiś nawiedzony nacjonalista by Pratchetta sprofanował :mrgreen:

Kor 
Moderator

Wysłany: 26 Marzec 2009, 09:04   

Sorry, Ascher, ale specjalnie przeczytałem jeszcze raz cały temat, żeby sprawdzić, ile mi to zajmie czasu (otwierałem też każdy link). Prawie 15 minut. Rzeczywiście, musiałem mieć w sobie niezliczone pokłady siły, żeby tego dokonać.

aschar 

Wysłany: 26 Marzec 2009, 10:25   

=D>
Ale możemy nie offtopować? :)
Zadałem pytanie, otrzymałem odpowiedź, podziękowałem za nią i jestem usatysfakcjonowany.

Z drugiej strony, sam też poświęciłem chwilę i przejrzałem temat. Nie znalazłem w nim odpowiedzi na zadane kilka postów wcześniej pytanie:
Kto będzie tłumaczył 'Nation' i dlaczego nie będzie to PWC.
Poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale nawet przeglądanie tematu nic by mi nie pomogło, bo tej informacji po prostu tam nie było...

Aha i jeszcze jedno, Kor.
Aschar, nie Ascher ;)
(niech tym razem będzie Ci wybaczone ;) )

Zatem raz jeszcze dziękuję za odpowiedź na moje pytanie. Jedno na dwa to i tak niezły wynik xD

3bik_z 

Wysłany: 26 Marzec 2009, 16:01   

Tak się dziwnie składa, że PWC to tłumacz pracujący dla wydawnictwa Prószyński i ska. A do wydania Nation w Polsce prawa ma wyd. Rebis. I to chyba już było napisane w tym temacie.

Krejt 
Administrator

Wysłany: 26 Marzec 2009, 16:42   

3bik_z napisał/a:
Tak się dziwnie składa, że PWC to tłumacz pracujący dla wydawnictwa Prószyński i ska.

Tłumacz nie pracuje dla konkretnego wydawnictwa.
A jeśli już, to na pewno nie rzeczony tłumacz.
Chyba tylko w ciągu ubiegłego roku PWC tłumaczył różne rzeczy nie tylko Prószkowi, ale też np. Egmontowi i wydawnictwu MAG.

3bik_z 

Wysłany: 26 Marzec 2009, 16:48   

No dobra, mój błąd, może lepszym określeniem byłoby współpracuje z konkretnym/konkretnymi wydawnictwami, a z Rebisem Pewuc nie współpracuje, a w każdym razie Rebis nie zatrudnił go do tłumaczenia Nation, tylko pana którego nazwisko zostało już podane.

aschar 

Wysłany: 26 Marzec 2009, 17:00   

No i to sprawę wyjaśnia zupełnie :)
Dziękuję raz jeszcze.

Wyrażam zatem wdzięczność za pomoc w zaspokojeniu mej ciekawości i jednocześnie ubolewanie nad tym, że 'Nation' nie tylko nie będzie z ŚD, ale też nie będzie z prószka. Jakoś tak się już przyzwyczaiłem do tego wydania, do całej serii i jakoś... Ładnie na półce wyglądało ;)

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 26 Marzec 2009, 19:17   

Jeszcze co do tego czy "Nacja" czy "Naród". O ile kojarzę to "naród" jest słowem bardziej polskim, a "nacja" zapożyczeniem z innego języka. Możliwe, że nawet ze słowa "nation" (ale niekoniecznie).

Anakolut 

Wysłany: 26 Marzec 2009, 19:40   

raczej nacja i nation wywodzą się od wspólnego słowa z łaciny - ale dobra, to tylko głupi offtop ;]

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 26 Marzec 2009, 19:59   

Cytat:
raczej nacja i nation wywodzą się od wspólnego słowa z łaciny - ale dobra, to tylko głupi offtop

Też możliwe, że oba od natio, -onis. Ale żeby to sprawdzić trzeba by zbadać teksty staropolskie pod wzgledem występowania słowa "nacja". (Co w gruncie rzeczy przy obecnej komputeryzacji trudne nie jest, bo nawet Notatnik ma taką opcję)

EOT?

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 26 Marzec 2009, 20:18   

Cytat:
(łc. natio ‘pokolenie; naród, plemię, szczep’) społ., polit. naród, grupa narodowościowa, etniczna; narodowość.

Tyle słownik na onecie bazujący chyba na SWO KOpalińskiego.
Naród i nacja są synonimami, aczkolwiek pierwsze z tych pojęć wydaje się węższe.
Cytat:
Naród – wspólnota o podłożu etnicznym, gospodarczym, politycznym, społecznym i kulturowym wytworzona w procesie dziejowym, przejawiająca się w świadomości swych członków. Chociaż naród wyróżnia się na tle innych zbiorowości, to jednak nie jest możliwe precyzyjne zdefiniowanie tego pojęcia. W socjologii nie ma jednej definicji tego pojęcia, istnieją też rozbieżności między stanowiskiem socjologów, antropologów i historyków.
W odróżnieniu od społeczeństwa, które jest przez jednostki zwykle traktowane instrumentalnie, naród jest dla jego członków wartością autoteliczną.

tyle, w uproszczeniu, wikipedia.
Offtop?
Jaki Offtop?
aschar napisał/a:
nikt nie jest idealny

tym niemniej - większość się stara...;-)

Jeszcze za PWN

Uboot 
Moderator

Wysłany: 27 Marzec 2009, 00:31   

Czy Nacja będzie może miała coś wspólego z nacjonalizmem? Może stąd ten tytuł?
Oczywiście istnieja też ruchy narodowosciowe.
Dunno.

Odpowiedz do tematu