|
Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info
|
|
Krótkie opowiadania |
| Autor |
Wiadomość |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 20 Luty 2005, 01:31 Krótkie opowiadania
|
|
|
Juz prare razy rozmaiwalismy o krotkich opowiadaniach autorstwa Terrego, ale o ile sie orientuje to porozrzucane to po wszystkich tematach a wiec postanowilem wrzucic wszystko do jednego topicu - a raczej tworzyc go od nowa
Jak sie wszyscy orentujecie Terry napsial tych opowiadanek sporo, starzy wyjadacze na pewno kojarza tytuly zwiazane z SD - ale na wszelki wypadek przypomne (mam nadzieje ze niczego nie uda mi sie pominac) specjalnie dla tych ktorzy Terrym zaczeli sie interesowac stosunkowo niedawno (a sadzac po ruchu na forum osob jest tu pare takich osob )
ŚD
- Theatre of cruelty (Teatr okrocienstwa) - o ile sie nie myle dostepny na www.lspace.org za darmo takze w naszym kochanym jezyku
- Troll Bridge (Trolowy most)
- The Sea And Little Fishes (Rybki male z wszystkich swiata morz) - ukazały sie w pierwszym tomie Legend
- Death and What Comes Next (Smierc i co dalej) - tlumaczeniem tego cacka zajął sie nasz forumowy Erpegis - i na pewno znajdziecie je na jakiejs polskiej stronce
Postac śmierci wystepje w takze jednym niedyskowym opowiadniu a mianowicie Turntables of the Night
Opowiadania spoza świata dysku to (w koncowych nawiasach podaje daty pierwszych publikacji):
- Final Reward (Ostateczna nagroda) (1988)
- # ifdefDEBUG + “world/enough” + “time” (# ifdefDEBUG + „istnienie/wystarcza” + „czas”) (1990)
- Twenty Pence with Envelope and Seasonal Greeting (Karta Świąteczna z kopert± – 20 pensów) (1987)
- Hades Business (1963) - pierwsza publikacja Terrygo
- Incubust (1988)
- Let There Be Dragons (1993)
- Night Dweller (1965)
I duzo duzo innych o ktorych mam praktycznie zerowe informacje (poza tym ze maja tytuł)
Pierwsze trzy zostały niegdys opublikowane w NowejFantastyce (lata 1995-96 o ile sie nie myle, ale nie pamietam dokladnie numerow) - tłumaczone oczywiscie przez wszystkim nam dobrze znanego tłumacza - p.Cholewę. Poza pierwszym opowiadniem, ktore tłumaczyła p. D.Malinowska
Co ciekawe - pierwszy zbiorek opowiadan Terryego został wydany nie w UK ani USA, nawet nie w Niemczech tylko u naszych południowych sąsiadów - zwał się conajmniej dziwnie wiec nawet nie bede probował tej nazwy przytoczyc ale mozna wspomniec ze zawierał on takie tytuły jak:
- The Sea and Little Fishes’,
- ‘Twenty Pence with Envelope and Seasonal Greetings’,
- ‘Hollywood Chickens’,
- #ifdefDEBUG + “world/enough” + “time”’,
- ‘Troll Bridge’,
- ‘The Hades Business’,
- ‘Once and Future’,
- ‘Fluffy Teddy Bear’ [FTB],
- ‘Turntables of the Night’,
- ‘Final Reward’,
- ‘Theatre of Cruelty’,
- ‘Incubust’.
I chyba w odpowiedzi na ten czeski "falstart" bodaj z okazji zeszłorocznego konwentu ŚD wydano tomik o tytule "Once More (with footnotes)" gdzie lista opowiadana i wszelakich tekstow popełnionych przez Pterryego jest kilkakrotnie dluzsza ... długo sie zastanawiałem czy ją tutaj wlepić ale skoro juz mam bic rekord na najdluzszego postata na forum to czemu nie - mam tylko nadzieje ze kazdy rozumie takie słowa jak story, introduction i article oraz by i nazwisko ktore po tym slowku wystepuje
Terry Pratchett: The Man, The Myth, The Legend, The Beverage (Introduction by Esther M Friesner)
Apology (Introduction by Terry Pratchett)
Hollywood Chickens (story)
Doctor Who? (article)
The Hades Business (story)
The Big Store (article)
20p with Envelope and Seasonal Greeting (story)
Paperback Writer (article)
Incubust (story)
Final Reward (story)
And Mind the Monoliths (article)
FTB (story)
Theatre of Cruelty (story)
Introduction to The Unseen University Challenge
2001: The Vision and the Reality (article)
High Tech, Why Tech? (article)
Roots of Fantasy (article)
Introduction to The Wyrdest Link
Thought Progress (article)
The Sea and Little Fishes (story)
Introduction to The Leaky Establishment by David Langford
Let There be Dragons (article)
# ifdef DEBUG + "world/enough" + "time" (story)
Foreword: Brewer's Dictionary Of Phrase And Fable [16th edition]
The Story of Thud (story, sort of)
Death and What Comes Next (story)
Neil Gaiman: Amazing Master Conjurer (article)
Introduction to The Ultimate Encyclopedia of Fantasy
Elves Were Bastards (article)
Medical Notes (story, sort of)
Sheer Delight: Tribute to Bob Shaw (article)
The Orangutans are Dying (article)
The Ankh-Morpork National Anthem (story, sort of)
Alien Christmas (story)
Turntables of the Night (story)
Cult Classic (article)
The Choice Word (article)
Whose Fantasy Are You? (article)
No Worries (article)
Troll Bridge (story)
The Faces of Fantasy / On Writing (article)
Imaginary Worlds, Real Stories (article)
Secret Book of the Dead (poem)
Magic Kingdoms (article)
Once and Future (story)
A Word About Hats (article)
The Titles That Got Away (Afterword by Priscilla Olson)
I teraz pojawia sie pewien maly problem, bo pewnie czesc z Was juz zaplonela checia posiadania tego tomiku w swoich lapkach... przygotujcie sie na maly wydatek 25 dolarow (bynajmniej nie tych z A-M) + oplaty za przesyłke (co w przypadku Polski równej "reszczie świata" wynosi prawie drugie tyle )
Jesli natomiast taka gotowke nie dysponujecie - to zawsze moze sie Wam udac zdobyc jeden z tych tomow, w ktorym znajdzie sie przynjamnije jedno opowiadanko miastrza (niesety w wiekszasci nie wiem ktore):
- The Unfriendly Future (1965) - patrzac na date wydania to pewnie "Hades Business"
- Gaslight and Ghosts (1988)
- Hidden Turnings (1989)
- Digital Dreams (1990)
- Shivers for Christmas (1995)
- The Wizards of Odd: Comic Tales of Fantasy (1996) (o ile sie niem myle to Teatr Okrociensta - ale glowy niedam)
- Cyber-Killers (1997)
- The Flying Sorcerers (1997)
- Knights of Madness: Further Comic Tales of Fantasy (1998)
- Legends (1998) (Ksiazka wydana takze w polsce zawiera Rybki Małe....)
- The Mammoth Book of Comic Fantasy (1998)
- Vintage Science Fiction (1999)
- Legends 3
Z tekstów które znaleźć możemy w naszym ojczystym jezyku, jest jeszecze wstęp do "Ilustrowanego Przewodnika - Fantasy", ktory mogłem podziwiać dzieki uprzejmości jednej z naszych forumowiczek - JaneHonesty - jeszcze raz dzieki
Ostrzeżenie: W zwiaku z ostania "dosc nietypowa" działalnoscia na forum niektorych uzytkownikow chialbym juz teraz zadeklarowac ze wszystkie posty w stylu
(a) "Wie ktos skad moge wziac te opowiadania" (b) "Chcialo Ci sie to wszystko pisac?" (c) "Wow, ale fajnie!!" (d) "Szkoda ze u nas nie wydali takiego tomiku z opowiadaniami" (e) "Nie chcialo mi sie czytac - ale moze nie pisales o..."
(f) oraz wszystkie inne nie wnoszace nic do romzmowy posty
od razu zasluza sobie na ukaranie uzytkownika OSTRZEZENIEM
natmiast coby mi temat nie umarl śmiercia naturalna z checia widzialbym tu (a) wszelkie wytkniete mi bledy ktore popwlenilem, (b)informacje dotyczace zrodel opowiadan, do ktorych nie udalo mi sie dotrzec -skad i co najwazniejsz jak je zdobyc, (c) opini i dyskusji na temat opowiadanek (ale UWAGA: nie w stylu czerwonych podpunktow) (d)oraz wszystkich innych informacji ktore uznacie za uzyteczne ogółowi) |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 20 Luty 2005, 02:11
|
|
|
to ja zglaszam posta pasujacego do pkt. a z czesci zielonej
albo mniej wiecej do tego punktu
na amazonie (amerykanskim) co prawda znalazlem pozycje zatytuowana "Legends 3", jednak tak naprawde bylo to nowsze wydaniej pierwszego tomu. Czy moglbys sprawdzic to, ewentualnie podac zrodlo twojej informacji o takiej pozycji. Oczywiscie, ciekawy tez jestem, jakie opowiadanie sie tam znajduje, jezeli ta czesc 3 faktycznie istnieje, poniewaz wtedy zapewne Rebis bedzie konynuowal wydawanie tych tomow.
Przypomne, ze w Polsce zostaly wydane 2 czesci tego zbioru opowiadan i w pierwszej, jak juz napisales znajduja sie Rybki.
a na koniec jeszcze brawo za posta (wiem, ze to podchodzi pod punkt c z czesci czerwonej, ale to tylko dodatek ) |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 20 Luty 2005, 02:48
|
|
|
Wyglada na to ze masz racje - ale toc nie moja wina wszystko przez te USA i robienie ludziom wody z mozgu - rzekome Legends3 zaiwraja (Rybki Małe...) - i z tego co sie zdarzylem zorientowac ksiazeczka jest w paperbacku - wiec wychodzi na to ze z Legend I i II (hardcover) zrobili Legendy 1, 2 i 3 (w paperbacku)... ach ten marketing
W kazdym badz razie dzieki za czujnosc - ewidentna moja wina - sprwdzac mi sie nie chcialo a jak zobaczylem nr 3 to stwierdzielm ze nic skopanego byc nie moze, skoro 1 i 2 nawet u nas wyszla |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
Aida
Gość
|
Wysłany: 28 Luty 2005, 15:09
|
|
|
edit QbaJak: Pozwolilem sobie przeniesc posta z "Poezji..." jako ze wszystkie teksty podane przez Aide oprocz jednego to opowiadania.... pozostawiam tylko te ktore zawieraja jakies dodatkowe informacje
Hollywood Chickens (1990) (w zbiorze: "Knights of Madness")
Let There Be Dragons (1993)
Once And Future (1995)
The Megabyte Drive to Believe in Santa Claus (1996)
Okładki można obejrzeć na starym, dobrym lspace. |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 13 Marzec 2005, 21:32
|
|
|
| Chcialem zauwazyc, ze na L-Space pojawily sie tlumaczenia "Death and What Comes Next" w wielu jezykach (podobnie, jak wczesniej "Theatre of Cruelty"). Jest tez wersja polska i do tego alternatywna do tlumaczenia Erpegisa. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 13 Kwiecień 2005, 12:09
|
|
|
Może tylko uściślę, że krótkie opowiadanie pt The Megabyte Drive to Believe in Santa Claus (1996)
to to samo opowiadanie co FTB w tomiku Once more * with Footnotes.
Oryginalny tyul opowiadania to 'Fluffy Teddy Bear' (FTB).
Na pytanie skąd się wzięły różne tytuły, Pratchett odpowiedział:
| Cytat: | 'The Megabyte...etc was a dumb title dreamed up by a sub-editor; FTB
was the original title.' |
Samo opowiadanie Pratchett napisał na prośbę gazety, w której kiedyś pracował, a podczas pracy nad Wiedźmikołajem. Oopowiadanie stało się poźniej scenką w Wiedźmikołaju.
W prasie ukazało się 24 grudnia 1996 roku w Western Daily Press (Bristol) |
|
|
|
 |
Sayoko
VIP

|
Wysłany: 23 Czerwiec 2005, 15:54
|
|
|
Ja prawdopodobnie nic nie wnoszę i ryzykuję kolejnego osta, ale podam adresy opowiadań, które znalazłam w polskiej sieci(nie wszyscy są poligotami ) :
[cenzored]Rybki są objęte prawami autorskimi, nie wiem jak Trollowy most[cenzored] - "Rybki małe ze wszystkich mórz"
http://www.swiat-dysku.vl.../mosttekst.html -"Trollowy Most"
http://www.swiat-dysku.vl...teatrtekst.html -"Teatr okrucieństwa"
http://www.swiat-dysku.vl...mierctekst.html -"Śmierć i co dalej"
Osobiście zakochałam się w "Rybkach..." Babci Weatherwax w różowej sukience nic nie przebije |
_________________ space may be the final frontier
but it's made in a Hollywood basement |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 22 Lipiec 2006, 13:33
|
|
|
Qba w swoim spisie zawarł takie cuś, co się zowie Incubust. I jest to opowiadanie. Nie byłoby w tym nic szzególnego, gdyby nie okoliczności powstania tego opowiadania.
Otóż w latach '80 na Uniwersytecie w Birmingham Uniwersyteckie Stowarzyszenie SF wymyśliło sobie grę - Drabble. Nazwa wywodzi się ze skeczu Monthy Pythona: Big Red Book (1971). W grze bierze udział 2-4 graczy i kto pierwszy napisze opowiadania, które zawiera 100 słów, ten wygrywa. Podobnie grali studenci w Birmingham - siedzieli wokół ogniska, popijali brandy i kto pierwszy skończył opowiadania, które musiało zawierać dokładnie 100 słów, wygrywał.
Pewnego dnia ktoś wpadł na pomysł, że można wydać książkę zawierającą krótkie drabble, a pieniądze z niej pójdą na cele charytatywne. Jak do tej pory wydane zostały 3 książki. Każda z nich zawierała 100 opowiadań, każde po 100 słów i każda kosztowała 100 szylingów (5 funtów).
- The Drabble Project (1988)
- Double Century (1990)
- Drabble Who (1995)
Druga pozycja została dodartkowo wydana setnego dnia w roku. Autorami byli znani autorzy, jak także amatorzy. W 3 tematem przewodnim była kultowa postać fikcyjna na wyspach - Doktor Who.
Opowiadanko Terry'ego jest w pierwszej książce - The Drabble Project a sam tytuł to nawiązanie do Incubusa/Succubusa - demona męskiego/żeńskiego, który kładzie się w nocy koło śpiącej osoby, gwałci ją a potem najczęściej zabija.
| Cytat: | Incubust
The physics of magic is this: no magician, disguise it as he
might, can achieve a result beyond his own physical powers.
And, spurned, he performed the Rite of Tumescence and called
up a fiend from the depths of the Pit to teach her a lesson she
wouldn't forget, the witch.
The phone rang.
"Nice try," she said, "It's sitting on the bedhead now."
His breath quickened. "And?"
"Listen," she said.
And he heard the voice of the fiend, distant and wretched:
"...frightfully sorry ... normally, no problem ... oh god, this
has never happened to me before..."
*See the Necrotelicomnicon,
|
Nie byłbym taki mądry, gdyby nie ta stronka: http://www.meades.org/drabble.html
Jest na niej lista wszstkich opowiadań, jak także niektóre opowiadanka, w tym Terry'ego. |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 27 Wrzesień 2006, 14:09
|
|
|
Nie tyle opowiadanie, co kawalek historii Dysku i info o grze Thud.
http://www.thudgame.com/history |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 10 Styczeń 2007, 12:39
|
|
|
W linku podanym odnośnie Nowej fantastyki popatrzcie na prawo na bannera:
w numerze lutowym NF będzie krótkie opowiadanie Terry'ego pt TurnTables of the Night (Gramofony nocy).
W KRO jest nawet świetna ilustracja do tego opowiadania zrobiona przez Kirby'ego |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 10 Styczeń 2007, 15:23
|
|
|
| Kormaciek napisał/a: | | w numerze lutowym NF będzie krótkie opowiadanie Terry'ego pt TurnTables of the Night (Gramofony nocy). |
Jak NF wychodzi? Tzn, kiedy mozna sie spodziewać numeru lutowego (mam na myśli dokładną datę)? |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 10 Styczeń 2007, 19:18
|
|
|
| Zazwyczaj na początku miesiąca, jako dokładną datę mogę Ci podać ten moment, w którym dostaniesz ode mnie powiadomienie;-). Kupuję NF regularnie;) Nie stwierdziłem jednak, że ma Sztywną Datę Publikacji;) |
_________________ |
|
|
|
 |
Sayoko
VIP

|
Wysłany: 10 Styczeń 2007, 19:21
|
|
|
Gdy zobaczyłam tę informację w NF, myślałam, że zacznę skakać z radości. Co byłoby nader skomplikowane, bo własnie nade mną (dosłownie) stała mama, usiłując wepchnąć torby na miejsce. Uroki otrzymywania nowin w podróży
Ma ktoś jakiekolwiek informacje, o czym będzie to opowiadanie? Oprócz tego, ze o Gramofonach Nocy? |
|
|
|
 |
VenaKruczowłosa
VIP

|
Wysłany: 10 Styczeń 2007, 19:58
|
|
|
| O tym jak Śmierć przychodzi po maniakalnego niemal zbieracza płyt. Ktoś tu na forum miał wklejony jako sig uroczy cytat z tego opowiadania. Opowiadanie jest urokliwe i melancholijne. I jest nie dyskowe tylko ziemskie. Tylko Śmierć jest taki, jakim go znamy. |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 10 Styczeń 2007, 20:20
|
|
|
| Jezu... A ja będę wtedy pewnie na obozie i pewnie nie dam rady sobie kupić tego numeru. Nie kupuję regularnie, ale ten numer bym chciał mieć... Dzięki uprzejmości Kormaćka mam ten z Trollowym mostem to następny by był do kolekcji... |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 11 Styczeń 2007, 10:35
|
|
|
To ja miałem ten cytacik, VenoKruczowłosa, a cytat leci jako:
- (Kto pytajšcy się na miercia na balu) - Kolekcjonujesz Beeatlesów?
- JESZCZE WSZYSSTKICH NIE DORWAŁEM.
Absolutnie genialne. Oczywicie piszę z pamięci, pewnie co porzekręciłem, no i na pewno PWC lepiej to przetłumaczy
A opowiadanko jest rzeczywicie bardzo fajne. Aye.
[ Komentarz dodany przez: Uboot: 11 Styczeń 2007, 12:32 ]
Śśśś zjadłeś Kor....widać zgłodniałeś przez tą chorobę |
|
|
|
 |
VenaKruczowłosa
VIP

|
Wysłany: 11 Styczeń 2007, 13:19
|
|
|
Nie, to było jakoś tak:
- Masz wszystkich Beatlesów?
JESZCZE NIE
[ Komentarz dodany przez: QbaJak: 11 Styczeń 2007, 18:01 ]
Odpowiedz była w stylu "Brakuje mi jeszcze jednego", ale co Wam będę mówił
Qba myli się niestety i najwidoczniej nie dowierza już mojej pamięci, a to nieładnie!
Poniżej cytat z opowiadania:
OH, I'VE GOT THEM ALL, he said, turning back to Wayne, ELVIS PRESLEY, BUDDY HOLLY, JIM MORRISON, JIMI HENDRIX, JOHN LENNON. . .
'Fairly wide spread, musically,' said Wayne. 'Have you got the complete Beatles?'
NOT YET
-------- |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 28 Styczeń 2007, 18:42
|
|
|
| NF jest już w sprzedaży;-) |
_________________ |
|
|
|
 |
Sayoko
VIP

|
Wysłany: 5 Luty 2007, 20:49
|
|
|
Przeczytałam. A potem drugi raz. I trzeci.
I wtedy do mnie dotarło dopiero, ze tak, to napisał Pratchett.
Nie, to opowiadanie jest kwintesencją jego stylu. I widziałam drugie dna w większości książek Miszcza.
Czytałam inne jego krótkie opowiadania.
Ale to.. nie wiem, czemu mnie zaskoczyło. Może dlatego, ze jest tak nieopisanie... śliczne. Nie umiem użyć innego określenia.
Nie myślałam nigdy, że przeczytam coś tak... rzewnego? spod ręki Pratchetta. Bo chociaż jest tu pełno jego typowego poczucia humoru, nie zauważyłam w nim śladowych choć ilości zwyczajowego cynizmu.
Jest piękne. |
|
|
|
 |
Lu-Tze
VIP

|
Wysłany: 6 Luty 2007, 23:29
|
|
|
ja dzisiaj. cynizmu troszkę znalazłem. za krótkie, oczywiście, ale miiiiiłe.... |
_________________ Too old to Rock'n'Roll,
too young to die
|
|
|
|
 |
|
|
Theme modified by Vanti & Krejt. Discworld, Ankh-Morpork and all related characters are trademarks registered by Terry Pratchett. All trademarks are used with permission from Terry Pratchett. Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group |