Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Kot w stanie czystym
Autor Wiadomość
wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 19 Listopad 2005, 16:41   

i nawet się pojawia - jako przykładowy użytkownik kota bodajże - postać o imieniu Nobby;)
Jestem w trakcie czytania, dużo porykuję i rechoczę, a mój pies się dziwnie na mnie patrzy.......

Kor 
Moderator

Wysłany: 19 Listopad 2005, 16:55   

To tak, przeczytałem połowę kota i jest prześwietny, przezabawny i przeprawdziwy.
Szkoda tylko, że obrazki nie są kolorowe, ciekawe jak było w oryginale?
Stary dobry PTerry. Książka jest kapitalna bo mówi prawdę o kotach. Sam miałem i mam zawsze prawdziwe kocury, i wszystko o czym pisze Mistrz jest prawdą podaną w tak zabawny sposób, że już dawno się tak nie uśmiałem (a jak wiemy w najnowszych książkach co raz mniej humoru a la Kolor Magii, Mort, czy Blask Fantastyczny.

Na razie nie ma nic o spółkowaniu kotów pod oknami w zimę (ja na okrągło przez cały rok i niekiedy rzucałem niezwykłymi rzeczami w reproduktorów sąsiadów :twisted: )

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 19 Listopad 2005, 17:02   

w oryginale tez byly czarnobiale

VenaKruczowłosa 
VIP

Wysłany: 19 Listopad 2005, 20:38   

Kormaciek napisał/a:
Szkoda tylko, że obrazki nie są kolorowe, ciekawe jak było w oryginale?
Tak samo :mrgreen:
Najbardziej przypadła mi do gustu opowieść o kocurze, siedzącym w zamkniętym domu i gapiącym się na kolonię myszoskoczków w stanie przedzawałowym. A zwłaszcza finał tej opowieści. :lol:

Morgana 

Wysłany: 21 Listopad 2005, 17:48   

mam to w oryginale :) pan Cholewa panem Cholewą ale oryginał bije wszystko :) i ma swój nie powtarzalny klimat :] jednakże książka jest bardzo dobra i polecana nie tylko miłośnikom kotów ;)

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 22 Listopad 2005, 20:14   

Przeczytałam, pośmiałam się... i mogę z dumą stwierdzić, że wszystkie moje koty były Prawdziwe!!! :D I nawet intuicyjnie nadawałam im Właściwe Imiona! :D

A tak na poważnie, rzeczywiście sympatyczna książeczka, miły odpoczynek od ŚD. Ja też polecam!

Uboot 
Moderator

Wysłany: 29 Listopad 2005, 10:46   

W dzisiejszym neewsweku (jak w zresztą w każdym) mamy na stronie 119 Ranking Bestsellerów filmu kinowego, książki muzyki na cd i filmu na dvd.
Nas oczywiście interesuje dział ksiązki.
Mianowicie w tymże zestawieniu na miejscu piątym widnieje znajome nazwisko imć Terrego Pratchetta i Jego nowa pozycja "Kot w Stanie Czystym", podpisana dopiskiem :
"Nowa ksiązka fantasy wielbionego w Polsce autora " :mrgreen:
Dla kontrastu i pełnego obrazu podam pełną listę rankingowa najlepiej sprzedających się ksiązek w sieci księgarń "Matras" z bodajze zeszłego tygodnia czyli 21-27 listopada:

1.Najstarszy
2.Czarny wiatr
3.Kod Leonarda da Vinci
4.Imprimatur
5.Kot w stanie czystym
6.Kuchnia polska. 1001 przepisów
7.Opowieści wigilijne
8.Jadąc do Babadag
9.Tajemniczy płomień królowej Loany
10.Zamach. Tropem zabójców generała Sikorskiego

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 29 Listopad 2005, 18:06   

Uboot napisał/a:
"Nowa ksiązka fantasy wielbionego w Polsce autora "

No, rzeczywiście, to fantasy jest że hej! :D Do tej pory uważałam Newsweek za dość dobre źródło informacji, a tu taka wpadka. Chyba powinni kogoś zatrudnić, żeby korygował ewentualne błędy. Myślicie, że mam szansę na pracę? :D

A co do książki to wciąż się zastanawiam nad kupnem...

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 2 Grudzień 2005, 19:07   

Książka b. fajna, przejrzałam w miejscowym empiku, ale... trochę droga :| CHyba dokładna lektura tego tomiku będzie u mnie polegała na tym, że zasiądę na pufie w powyższym sklepie i przeczytam na kolanie...

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 14 Grudzień 2005, 19:34   

Genialna książka dla posiadaczy Prawdziwych kotów. Mam (lub mnie mają) trzy takie. Jeden właśnie leży na kalaryferze obok mnie i uśmiecha się.

Najlepsza jast historia o dwojgu ludzi, którzy mieli tego samego kota :D .

A w klimacie tej książki dowcip: "Psy mają właścicieli, koty mają służących"

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

If you don't think your life is worth more than someone else's, sign your donor card and kill yourself.

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 22 Grudzień 2005, 21:29   

walsnie przeczytalem, ksiazeczka dosc sympatyczna, ale jak dla mnie troszke odchodzaca od stylu Terrego i gdyby nie nzawisko autora i moje zamilowanie do jego prozy to pewnie bym sie nie skusil

poza tym to z plusow bardzo dobre wydanie, natomiast maly minusik z dlugosc... az sie cisnie napisac "krotkosc" pozycji

Kor 
Moderator

Wysłany: 22 Grudzień 2005, 21:45   

Faktycznie, za króka. Można było jeszcze o kilku kocich sprawach napisać. Np o @#%$@%$#^%$#%$#^%$ mruczeniu w nocy pod oknem jak te #@$^%#^%$#^%$#^%$#^%$#$koty kopulują.

Straszydło 

Wysłany: 22 Grudzień 2005, 21:47   

Kormaciek napisał/a:
Np o @#%$@%$#^%$#%$#^%$ mruczeniu w nocy pod oknem jak te #@$^%#^%$#^%$#^%$#^%$#$koty kopulują.

Tylko mruczeniu?! Mi dzieraja sie na całe gardło i spać się nie da! :evil:

Słupek 
VIP

Wysłany: 29 Grudzień 2005, 00:21   

Jestem świeżo po lekturze. I zgadzam sie z poprzednikmi. Ksiażka jest bardzo fajna, czyta się szybko i lekko, a z każdego zdania bije prawda. Wszystko pokrywa sie z moimi doświadczeniami z kotami. Książeczka mogłaby być trochę dłuższa.

W kwestiach technicznych. Wydawca pokazał, że jak chce to jednak może wydać Pratchetta w twardej oprawie. Papier nie jest moze najlepszej jakości, ale jest bielusieńki i lepszy od tego w innych pozycjach autora. Prószyński chyba się pokapował, że nie jest to pozycja dla nas priorytetowa i z tej przyczyny nie kupimy chłamowatego wydania tylko dla nazwiska. Szkoda, że nie doczekamy się powrotu hardcoverów w Świecie Dysku :(

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 29 Grudzień 2005, 08:21   

Wszystko się może zdarzyć, z tymi hardcoverami...
Nie jest jeszcze ostatecznie przesądzone, że hardcoverów nie będzie na zawsze.

Kaczuszk@ 

Wysłany: 1 Styczeń 2006, 12:53   

Moje bystre oczęta dostrzegły ostatnio w Empiku "Kota w stanie...", więc przystanęłam i zaczęłam czytać. :mrgreen: Buhahaha, to przecież genialne! :twisted: Sama od pewnego czasu mam kota i po lekturze tej książeczki mogę bez wahania stwierdzić, że jest on najprawdziwszym z kotów. :D
Słupek napisał/a:
Prószyński chyba się pokapował, że nie jest to pozycja dla nas priorytetowa i z tej przyczyny nie kupimy chłamowatego wydania tylko dla nazwiska. Szkoda, że nie doczekamy się powrotu hardcoverów w Świecie Dysku :(

Ja tam nie lubię książek w twardej oprawie, gdyż przeważnie się rozklejają lub... eee... rozwalają się nawet wtedy, kiedy są zszywane, pomimo tego, że naprawdę je szanuję. :|

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 1 Styczeń 2006, 12:58   

Cytat:
rozwalają się nawet wtedy, kiedy są zszywane, pomimo tego, że naprawdę je szanuję.

To co ty... kopiesz je?

---
A Kot w Stanie Czystym dobrze, że wyszedł w twardej oprawie, bo jest to bardzo krótka historyjka, i w cienkiej oprawie wydawałoby się, że jest rzeczywiście bardzo krótka...
Ta twarda oprawa miała sprawić wrażenie grubszej książki :wink:

Kaczuszk@ 

Wysłany: 2 Styczeń 2006, 21:36   

Ależ nie, nie kopię, przecież zaznaczyłam wyraźnie, że je szanuję. Jednak wyobraź sobie, iż lubię wracać do niektórzych książek (powieści Pratchetta jak najbardziej należą do tej kategorii), lubię także rozpowszechniać je wśród znajomych. W sytuacji, kiedy są notorycznie przez kogoś czytane, po kilku latach po prostu się rozwalają, mimo jak najszczerszych chęci zachowania ich w jak najlepszym stanie. :P
Powtórzę raz jeszcze: rozwalają się z powodu wielokrotnego czytania, nie kopania. :)

Słupek 
VIP

Wysłany: 9 Styczeń 2006, 00:18   

NIe domyśliłbym się, ze twarda oprawa ma wpłynąć na grubość ksiązki. A rzeczywiście, gdyby nie ona, to mielibyśmy pozycję grubości terminarza.

Zauważyliście, ze Prószek ma chyba jakąś słabość do kotów? :P Maurycy też był wydany w twardej oprawie, a reszta serii YA już nie. Wietrzę spisek.

Kaczuszk@ napisał/a:
lubię także rozpowszechniać je wśród znajomych

Znajomi są trwałosci książki wrogami największymi. To Joda, ja mówię. Powiedzmy, zę dobrze, zę mam mało czytających znajomych :P Wydawało mi sie zawsze, że twarde oprawy są mocniejsze, w klejonych pozycjach po latach sam z siebie już klej odpada. Natomiast twarde są najczęściej szyte, co dla mnie zaczy trwałe.

Aida
Gość
Wysłany: 9 Styczeń 2006, 16:38   

To oczywiste, prezes Prószka jest wielbicielem fantastyki, a we współczesnej fantastyce królują koty.
Książki dostałam w 3 egz. pod choinkę (dwa oddałam), i fajne to jest (zwłaszcza rozdział "Kocie zabawy"), choć ilustracje G.Joyliffa są trochę bez sensu. Jak zwykle męczy mnie styl tłumaczenia, ale ja na to zawsze narzekam, więc przejdźcie nad tym do porządku dziennego.

Odpowiedz do tematu