Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Dywan
Autor Wiadomość
OPeCe

Wysłany: 17 Luty 2004, 16:31   Dywan

przeczytalem ostatnio ta ksiazeczke, i musze powiedziec, ze niezbyt mi podeszla. Momentami bardzo zabawna, lecz poziom ogolnie reprezentuje soba sredni. IMHO jako ze to debiut Pratcha, ktory popelnil w wieku 17 lat, mozna mu ja wybaczyc.
Co wy o niej sadzicie?

OPeCe

Wysłany: 20 Luty 2004, 21:13   

Jaki jest sekret popularnosci mojego tematu?
Nie powiem :>

Error 

Wysłany: 20 Luty 2004, 21:34   

no dobra- ktoś musi odpowiedzieć :wink:

Mi osobiście Dywan się podobał. Jest on na mniej więcej takim poziomie jak Jonny. Trzeba po prostu podejść do tego z lekko innym podejście niż do Świata Dysku. Co do tego, żeTerry pisał to w wieku 17 lat, to we wstępie zaznaczył, że potem poprawił Dywan. Możliwe, że tylko te fragmenty, które zmienił/dopisał Ci się podobają, a stare uważasz za średnie :P

Spaggs
[Usunięty]

Wysłany: 22 Luty 2004, 10:30   

Dywan to zgrabnie napiasany kawałek przyjemnej lektury. Może nie jest to coś wybitnego, ale parę fragmentów jest naprawdę udanych. Tak czy inaczej, klasyka:)

Rythin 

Wysłany: 22 Luty 2004, 10:46   

Czytywalem gorsze ksiazki.

Paweł Baranowski
[Usunięty]

Wysłany: 22 Luty 2004, 23:39   Dywan

Swoją przygodę z Pratchettem rozpocząłem od "Koloru Magii". Potem dowiedziałem się, że w wieku lat 17 napisał "Dywan". Mając za sobą kilka książek ze Świata Dysku, sięgnąłem po nią z rezerwą... ale się nie zawiodłem. Tak jak oczekiwałem była zabawna i "lekka" - do tego stopnia, że losy bohaterów prześledziłem raz jeszcze <- w wersji angielskiej.

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 23 Luty 2004, 15:15   

O bosze ! Jaki ty mądry jesteś ...

Paweł Baranowski
[Usunięty]

Wysłany: 23 Luty 2004, 15:37   

Blade_Master napisał/a:
O bosze ! Jaki ty mądry jesteś ...

No nic, mogę tylko podziękować.
A jaka jest Twoja opinia na temat tej książki?

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 23 Luty 2004, 17:58   

Eh podobno nie jest zła...
Nie czytałem :) Ale może mnie do tego nakłonicie :P

Paweł Baranowski
[Usunięty]

Wysłany: 23 Luty 2004, 19:02   

Jeżeli potrzebujesz czegoś, co wypełniłoby monotonię podróży z domu na uczelnię i z powrotem, to szczerze polecam!

garg
Gość
Wysłany: 23 Luty 2004, 21:53   

Paweł Baranowski napisał/a:
Jeżeli potrzebujesz czegoś, co wypełniłoby monotonię podróży z domu na uczelnię i z powrotem, to szczerze polecam!

Fakt, że można tą ksążką wypełnić monotonię bynajmniej o niej dobrze nie świadczy. Bo Świat Dysku trzeba niemal kontemplować w czasie czytania - i nie można tego robić w autobusie. Chyba że ktoś chce. Ale to na własną odpowiedzialność i sam na tym traci. A Dywan można. Bo to jest dobre tu, dobre tam, ale ogólnie to takie sobie czytadło. To ja już szczerze mówiąc wolę zapełniać monotonię dojazdu na uczelnię kryminałami Pereza Reverte niż Dywanem. :o

Paweł Baranowski
[Usunięty]

Wysłany: 23 Luty 2004, 23:54   

W całej rozciągłości się z Tobą zgadzam. Wcale nie twierdzę, iż jest to jakieś wybitne arcydzieło. Po prostu - książeczka, którą dobrze się czyta i miło wspomina.

Keyff 
Moderator

Wysłany: 25 Marzec 2004, 15:19   

no mi też niezbyt podzeszła... mam natomiast takie podejrzenie, że to wła¶nie niepoprawiona wersja by mi się bardziej spodobała....

Tymon Sawicz
[*]http://arturpartyka.pl/blog

Kor 
Moderator

Wysłany: 5 Maj 2004, 17:56   

ej no co jest!
napiszcie w wieku 17 lat książkę której akcja dzieje się na dywanie, z tak barwnymi postaciami ( bez przesady ale barwnymi ) i niech wasza książka będzie przetłumaczona na kilkanaście jezyków. Może nie jest to na miarę teraźniejszych osiągnięć, ale i tak jest dobra.

Kor 
Moderator

Wysłany: 13 Marzec 2007, 09:52   

Wczoraj w nocy nie mogłem zasnąć, sięgnąłem ręką za głowę, na półkę z Praczem i co dobyłem? Akurat Dywan. I mi się przypomniało, że jednak jestem Polakiem i lubię sobie ponarzekać. Pewnie gdzies już było, pewnie nawet w temacie w Sieci Wyszperane, ale powinno być tutaj.

Istnieje wersja Dywanu z ilustracjami samego Pratchetta. Dodam, że bardzo ładnymi ilustracjami, rysunkami, szkicami i bazgrołami. Jak kiedyś namierzyłem na Ebayu tę wersję, to akutalna cena wynosiła 600 funtów :)) i były 2 dni do końca aukcji chyba :))
W każdym bądź razie można sobie za darmo obejrzeć szkice Pratchetta na elspejsie:

:arrow: http://www.ie.lspace.org/art/carpet-people/

Muszę przyznać, że pasuje mi styl tych rysuneczków i szkoda, że już nigdy nie rysował sobie do książek, może by później wydali. (Za 600 funtów na Ebayu :wink: )

EDIT:
Właśnie doczytałem, że ta edycja to Hardcover i ukazała się w 1971 r. w ilości 3.000 egzemplarzy. Może z 10 egzemplarzy ma ręcznie kolorowane rysunki przez samego Terry'ego, a tylko 2 egzemplarze mają wsyzstkie kolorowane rysunki i dodatkowe bazgroły zrobione (długopisem i pióro).

EDIT 2:
Niemcy okazuje się, że też mają Dywan z ilustracjami. Tu można niektóre zobaczyć, autorstwa Jorga Mullera (na dole klik w 438 i 439 - Werktitel: Alarm im Teppichreich)

amarth 

Wysłany: 13 Marzec 2007, 19:32   

Czytałam Dywan już z sześć czy siedem razy i za każdym razem mi sie podobał. Może jestem trochę dziecinna, nie wiem, ale uważam, że to dobra książka.

Kor 
Moderator

Wysłany: 13 Marzec 2007, 22:18   

Ja to jestem ostatnio przywieszony, ale wy też postów nie czytacie uważnie (chyba, że tylko moich, wy bestyje :)) ). Napisałem, że można pooglądac ilustracje niemieckiego rysownika do niemieckiego wydania Dywanu (Alarm im Teppichreich), napisałem pod którymi numerami są a zapomniałem wkleić link. Otóż i on to:

:arrow: http://www.biel-bienne.ch...s&startrow=4371

Lu-Tze 
VIP

Wysłany: 15 Marzec 2007, 22:37   

po obejrzeniu ilustracji PTerrego i przeczytaniu doklejonych fragmentów muszę zacząć polowanie na wydanie oryginalne. chyba jeszcze coś się da z niego wycisnąć :)
bardzo mi się dywan podobał, jest świetnym przerywnikiem między innymi lekturami. i kapitalnie pokazuje dorastanie - zarówno postaci jak i autora.

Kor 
Moderator

Wysłany: 15 Marzec 2007, 22:54   

Min 600 funtów na ebay. I pojawia się średnio raz na pół roku :))

Lu-Tze 
VIP

Wysłany: 15 Marzec 2007, 23:03   

nie no, z obrazków już wyrosłem. chodzi mi o treść :)
nawet w krótkich cytatach widzę trochę nowego. widocznie tłumacz był więcej dowolny miejscami.

Odpowiedz do tematu