|
Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info
|
|
Dysk |
| Autor |
Wiadomość |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 29 Kwiecień 2004, 19:02 Dysk
|
|
|
przeczytałem to w końcu - jakoś mi wcześniej umknęło - cóż mam powiedzieć - jedna ze słabszych książek Pratchetta, zbyt banalna. Niezmienia to faktu, że dla fana Świata Dysku, może być ciekawym spojrzeniem, na wizję, która ewoluowała w głowie Pratchett'a. Dysk, jest swoistą parodią samego siebie (a przynajmniej byłby, gdy nie to, że powstał wcześniej niż kolor magii).
znajdzie się też tutaj parę pomysłów, które potem są wręcz "wkopiowane" w ŚD 0- jak np. samowalczący miecz, albo podrzucanie skamielin.
Napewno jest to ciekawy kontekst interpretacyjny serii ŚD. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 5 Maj 2004, 17:46
|
|
|
czekałem na posta aż skończę czytać , no i właśnie skończyłem.....ufff
też uważam że dysk jest słabszy chociażby od 'Dywanu' czy cyklu o Johnym, no ale gdyby nie on to może nigdy nie zrodziłby się pomysł z PRAWDZIWYM dyskiem.
Zaraz a może to jest prawdziwy dysk. Sam już nie wiem.
Szkoda jednak że fabuła nie potoczyła się w ten sposób, że Dysk nie okazał się światem opartym na magii a nie na żadnej z technologii. |
| |
|
|
|
 |
Majorkan

|
Wysłany: 27 Sierpień 2004, 11:34
|
|
|
A mnie "Dysk" się nawet całkiem podobał
Była to pierwsza ksiązka Pratchetta, którą przeczytałem i miałem z nią do czynienia dość dawno, więc może rzeczywiście gdybym znów sięgnął po ni± teraz, wypadłaby blado w porównaniu do powieści z ŚD.
Tak czy siak, kiedy czytałem "Dysk" bardzo przypadł mi on do gustu i zachęcił do sięgnięcia po inne książki autorstwa PTerry'ego |
|
|
|
 |
|
|
Theme modified by Vanti & Krejt. Discworld, Ankh-Morpork and all related characters are trademarks registered by Terry Pratchett. All trademarks are used with permission from Terry Pratchett. Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group |