Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
www.pratchett.pl
Autor Wiadomość
Maniaczek 

Wysłany: 2 Maj 2007, 14:24   

QbaJak napisał/a:
Osobiście wydaje mi się, że kolejna strona o ŚD nie jest potrzebna, chyba, że będzie miała do zaoferowania coś więcej niż powielanie treści i tak już dostępnych w sieci.

Ja natomiast uważam, że brakuje nam (tzn. Polakom) dobrej strony o ŚD. Wiele stron ostatnio wypadło z obiegu (albo z powodu jakichkolwiek aktualizacji, albo w ogóle zniknęły z sieci).
Brakuje jakieś ładnej polskiej strony poświęconej twórczości Pratchett'a. Nie chodzi mi tu tylko o samą treść ale i wygląd.
To forum pełni głownie rolę informacyjną. Zadaniem strony byłoby natomiast przykuć uwagę pokazując czym jest ŚD.

Jak wspomniałem pracuję nad pewnym projektem. Póki co nad stroną wizualną. Mam nadzieję, że gdy przyjdzie pora na sfere "tekstową" to znajdę na tym forum kilku chętnych do współpracy.

Kor 
Moderator

Wysłany: 2 Maj 2007, 14:59   

Ten temat nie jest o Twojejpotencjalnejstroniektóramożepowstaniewprzyszłościżyczęszczęściaisamozaparcia, tylko o stronie pratchett.pl!

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 2 Maj 2007, 17:20   

Maniaczek napisał/a:
Ja natomiast uważam, że brakuje nam (tzn. Polakom) dobrej strony o ŚD.

:) Przytoczyłem już info o http://kosiarz.i.inni.w.interia.pl/ (pisząc o stronie Nabu), może nie zauważyłeś, ale jak dla mnie stronie niczego nie brakuje i według mnie jest najlepszą polską witryną o ŚD. Ale skoro uważasz, że „brakuje nam (tzn. Polakom) dobrej strony o ŚD” to może napisz wprost czym według Ciebie charakteryzuje się dobra strona o Świecie Dysku?

Maniaczek napisał/a:
To forum pełni głownie rolę informacyjną. Zadaniem strony byłoby natomiast przykuć uwagę pokazując czym jest ŚD.

No i tu się z Tobą jednak nie zgodzę. Stricte informacyjne forum OK, ale uważam, że żadna „tematyczna” strona nie ma pokazywać użytkownikom, czym jest dany produkt. Od pokazywania, są portale „informacyjno-porównawcze”, portale „wydawców” itp. (przepraszam, za wprowadzenie nowej systematyki stron webowych, ale wydaje mi się, że musimy znaleźć wspólny język - inaczej wszystko odbędzie się jak kłótnia z Keyffem - po 30 minutach dowiemy się, że w zasadzie chodzi nam o to samo :P ). Natomiast strony tematyczne, są od zagłębiania się w daną dziedzinę, ewentualnie szybkiego dostępu do informacji, które aktualnie wyleciały nam z głowy. Na pewno nie mają zachęcać do sięgnięcia po ŚD jako taki, mogą wskazywać książki gorsze i lepsze, ale, tak jak pisałem wcześniej, nie mają one roli: „Popatrz to właśnie jest Dysk, a tu są słonie...”

Lu-Tze 
VIP

Wysłany: 2 Maj 2007, 21:22   

jak Kor zauważył to nie temat o charakterze narodowym czy o planach na stronę Maniaczka. ale skoro już przy tym jesteśmy to moim zdaniem obie strony mają rację ;)
UAM jest nieco elitarny i "ułożony" w konkretną stronę. to moje trzecie podejście do forum swiatadyskowego i jedyne udane (jak dla mnie przynajmniej ;) ) widocznie właściwa polaryzacja. niektórym "nowym" może być ciężko, za to pewnie łatwiej wpasowaliby się gdzieś indziej.
nie wyobrażam sobie strony www o ŚD, która by mnie zainteresowała, z wyjątkiem L-space może, ale zdaje sobie sprawę, że należę do promila fanatyków, którzy wiedzą w co wierzą w Ghat albo jak wygląda paradoks.
dlatego z założenia nie krytykuję czegokolwiek, co może kogokolwiek natchnąć do sięgnięcia po książkę PTerrego (po jakąkolwiek zresztą książkę) - a strona wymieniona w temacie chyba ma na to szansę.

nie bijcie, "uszanujcie wiek sędziwy" :) (ktoś wie skąd cytat?)

Vanti 
Moderator

Wysłany: 3 Maj 2007, 18:39   

Maniaczek napisał/a:
Wiele stron ostatnio wypadło z obiegu (albo z powodu jakichkolwiek aktualizacji, albo w ogóle zniknęły z sieci).
Czuję się wywołany do tablicy :P
Pewnie powtórzę co już inni napisali, ale co tam ;) Tak naprawdę nie rozumiem, drogi Maniaczku, dlaczego masz nam za złe, że (jak to ładnie ująłeś) czepiamy się. Tu nikt nikogo się nie czepia. Każdy z nas wyraża swoją opinię na temat tej strony. Przecież żaden z nas nie napisał, że autor powinien zdjąć stronę i w ogóle zapomnieć o umieszczaniu czegokolwiek na sieci. Po prostu zwróciliśmy uwagę na błędy jakie ta strona posiada. Jak myślisz - czy kogoś przykuje na dłużej strona, w której roi się od literówek i błędów ortograficznych/gramatycznych? Wątpię. Co do nazwy strony - ja na to patrzę z innej perspektywy. Nie czepiamy się tego, że ta strona się tak nazywa, tylko zastanawiamy się czy autor nie będzie miał żadnych problemów natury prawnej. Jak się okazuje, PTerry to równy gość i od razu nie napuści na nikogo prawników jeżeli się go zapyta czy można użyć zastrzeżonej nazwy w projekcie non-profit (jakim jest np. to forum czy inne dyskowe strony).
A tak z innej beczki - umieszczając coś na sieci związane z Pratchettem, Tolkienem czy Gwiezdnymi Wojnami to zawsze trzeba się liczyć z krytyką innych fanów. I niech się autor strony cieszy, że jesteśmy tak wyrozumiali :P
Lu-Tze napisał/a:
UAM jest nieco elitarny
To ja należę do jakieś elity? No patrzcie państwo, nie wiedziałem. Mam tylko nadzieję, że nie jest to jakaś łża-elita :P

And I know that we've still got time
But I do not think we're invincible

"Juggernauts" Enter Shikari

Lindilea 

Wysłany: 5 Maj 2007, 19:11   

Cytat:
nie bijcie, "uszanujcie wiek sędziwy" :) (ktoś wie skąd cytat?)

Kipling, "Księga Dżungli". (; To jakiś żuraw mówił.

Vanti napisał/a:
Nie czepiamy się tego, że ta strona się tak nazywa, tylko zastanawiamy się czy autor nie będzie miał żadnych problemów natury prawnej. Jak się okazuje, PTerry to równy gość i od razu nie napuści na nikogo prawników jeżeli się go zapyta czy można użyć zastrzeżonej nazwy w projekcie non-profit (jakim jest np. to forum czy inne dyskowe strony).

Wydaje mi się, ze słyszałam już o przypadku użycia czyjegoś nazwiska w domenie. Wynikało z tego, że dopóki PTerry nie zapragnie mieć domeny pratchett.pl w posiadaniu, jego nazwiska może użyć dowolna osoba.

Strona jest niezła, layout świetny, tylko czekać, aż się rozwinie, zobaczymy, jak to będzie z aktaualizacjami. Dobre [złego?] początki.

Myśl, myśl, myśl. - Kubuś Puchatek

Lu-Tze 
VIP

Wysłany: 5 Maj 2007, 22:41   

Lindilea napisał/a:
jakiś żuraw mówił

MARABUT! cholera jasna! i to ma być szacunek!? :mrgreen:
Vanti napisał/a:
To ja należę do jakieś elity?
myślę, że wiesz o co mi chodziło. nowym nie jest tu łatwo, zresztą jak i na wielu innych forach o określonych zasadach i tematyce.
o pratchett.pl chyba już wszystko powiedziane, przynajmniej na dzień dzisiejszy.

Lindilea 

Wysłany: 7 Maj 2007, 09:42   

Cytat:
MARABUT! cholera jasna! i to ma być szacunek!?

aaa... to jest różnica, tak? :mrgreen:

Lu-Tze napisał/a:
nowym nie jest tu łatwo, zresztą jak i na wielu innych forach o określonych zasadach i tematyce.

tu się zgodzę... tak na wszelki wypadek - gdyby ktoś potrzebował wsparcia duchowego, żyję po to, by służyć. x]

Myśl, myśl, myśl. - Kubuś Puchatek

fruwacka 

Wysłany: 9 Maj 2007, 19:57   

Chciałabym powiedziec tylko, że strona nie jest jeszcze oficjalnie wystartowana. Do literówek się przyznajemy i poprawimy. Za cytaty dziękuję, bo to też moje zadanie ;) Autor na to forum rzeczywiście nie wchodzi, bo wie o tej dyskusji i nie chce miec 'podciętych skrzydeł'. A co do 'nic nowego', to przeciez od tak podstawowych informacji każda strona powinna byc zaczęta, bo jak juz zauwazono - jest to strona informacyjno-rozrywkowa, więc każdego rodzaju unformacje muszą się na niej znaleźc :) na ciekawostki przyjdzie czas ;)
Linka do forum zamiescimy ;) i ogólnie czekam na dalsza krytykę.

ciacho00 

Wysłany: 9 Maj 2007, 20:08   

fruwacka napisał/a:
czekam na dalsza krytykę

No to moze lepiej bedzie poczekac z ocena stronki do "oficjalnego wystartowania" ;)

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 9 Maj 2007, 20:40   

fruwacka napisał/a:
czekam na dalsza krytykę.

fruwacka napisał/a:
Autor na to forum rzeczywiście nie wchodzi, bo wie o tej dyskusji i nie
chce miec 'podciętych skrzydeł'.

to jak krytykować lub też chwalić pracę kogoś, kto nie czyta tych wypocin?
Wyczuwam pewne rozdwojenie jaźni..... :mrgreen:

Kor 
Moderator

Wysłany: 10 Maj 2007, 00:15   

Z tym niewchodzeniem i skrzydłami, to nonsens IMO. Właśnie zapraszamy, podyskutujemy, pewnie każdy ma swoje pomysły i może być naprawdę fajny serwis. To tak jak nie słucham opinii o mojej napisanej książce, bo jeszcze ktoś powie, ze jest do bani i się tym przejmę i nic nie napiszę, albo wkurzę, bo przecież jest idealna.

Kaen 

Wysłany: 10 Maj 2007, 10:05   

To może ja się tu trochę wypowiem, bo czytam sobie to forum od jakichś 2 lat i nawet się nie zarejestrowałem, a w tym temacie trochę się orientuję:)

Otóż pod względem marketingowym wypuszczenie nieskończonej strony to, pardon my french, kop we własne krocze - po pierwsze chodzi się potem niewygodnie, a jest też duża szansa, że sobie coś uszkodzimy na stałe.
Proszę przeanalizować metaforę:>.

Przyznam się też, że jakiś czas temu, będąc w krajach daleki i będąc wystarczająco zjetlagowanym, żeby nie sypiać przez tydzień napisałem sobie (z własnej woli i za darmo, co do mnie niepodobne:>) cały silnik portalu pratchett.pl. Do silnika zrobiłem całkiem spójne recenzjo-opisy wszystkich książek, wraz zapowiedzią Thuda, bo chyba były już o nim jakieś wzmianki + opisy gier planszowych i komputerowych + notki biograficzne autorów, tłumaczy i ilustratorów. Zebrałem nawet całkiem pokaźną kolekcję okładek z różnych krajów, napisałem skrypt galerii i w wolnych chwilach porobiłem notatki z kilku książek do Encyklopedii (bardzo szczegółowej). Zarezerwowałem nawet domenę pratchett.pl, z tym, że konieć końców nie doprowadziłem wszystkiego do końca - m.in. dlatego, że znalazłem UAM i okazało się, że jest tam więcej informacji.
Jednym słowem wykonałem kawał roboty, która w cenach rynkowych oscyluje wokól ciężkich tysięcy (To łatwe kiedy się pracuje na tarasie, popijając drinka z palemką:>).

Ale nie sfinalizowałem tego, ponieważ strona nie była skończona. Nie 'sprzedaje się' nie gotowych produktów.
Proponuję zawiesić stronę i zostawić tam 'Under developement', dopóki zawartość nie zostanie uzupełniona.

PS: Żeby strona miała rację bytu należałoby codziennie przegrzebywać Internet w poszukiwaniu newsów. A tych jest cała, przepraszam, kupa.

PPS: Jeśli twórcy mają ochotę, chętnie przekaże moje teksty z tamtego projektu i w wolnych chwilach pomóc z czymśtam. Ino się odezwać trzeba.

PPPS: Layout by się przydał jednak ładniejszy. Ten nie pozwala na rozwój. A smok świetny.

PPPPS: Przepraszam za krytykę, ale mam małego fizia na tym punkcie:>.

PPPPPS: Właśnie zauważyłem, że cała strona jest w czystym HTML. Rustykalnie, ale mamy rok 2007:>.

Kor 
Moderator

Wysłany: 10 Maj 2007, 12:02   

To chyba ty się powinieneś skontaktowac w takim razie z twórcami strony.

Kaen 

Wysłany: 10 Maj 2007, 12:48   

Kwestia światopoglądowa:>.
Nieszczególnie mam czas, dlatego pozostawiam skoligaconym ze stroną osobnikom furtkę ino, a nuż zajrzą:>.

Hm. Przeczytałem swojego posta i wygląda jak CV i list motywacyjny w jednym. Nie o to mi chodziło. Chodziło mi o zasygnalizowanie, że przed autorem dużo, dużo, duuuużo pracy.

Uboot 
Moderator

Wysłany: 21 Maj 2007, 08:25   

Wiecie co? Tak sobie pogrzebałem po forum i po googlach w poszukiwaniu Dyskowych stron.
I co?
I Pratchett.pl to chyba jedyna na dzień dzisiejszy, aktualizowana na bieżąco strona stricte o Świecie Dysku.

Może i Kosiarz Naboo i prv Settlera są najobszerniejsze, ale ta pierwsza milczy od 5 miesięcy, a drugą pokryła już 5cm warstwa kurzu.

Myślę że Corvvinowi może sie udać. Jeżeli dalej będzie konsekwentny w swoich działaniach, systematycznie powiększając zasoby, to może odnieść sukces.

Niby z różnych forów i portali możemy dowiedzieć się o newsach o wiele szybciej, ale nie każdemu chce sie tego szukać, szczególnie nowym fanom ŚD.
Na stronie o tematyce ŚD może mieć to wszystko podane w przejrzysty i prosty sposób i dlatego trzymam kciuki za Corvvina.

Ps. Tak psioczymy na innych a sami leżymy z naszym projektem dyskowego portalu :wink:

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 1 Czerwiec 2007, 15:07   

To ten pomysł Ubut, co niby forum by miało mieć stronę portalową? Moim zdaniem to dobry pomysł.

A co do stronki. Może najpierw wypowiem się o layu, kej? Nie razi strasznie w oczy, ale nie podoba mi się to białe tło. Brak ładnego przejścia z belki logo do obrazka ze smokiem (chyba w paincie robione :) ) Tło pod menu jest takie średnie :]

Co do treści. Niby zawiera wszystko co na innych stronach ŚD, ale ma ten plus, że jest strasznie przejrzysta. Lux cuks i cycuszki. No i nie trzeba chyba przypominać, że strona jest aktualizowana, a nie jak inne stronki martwa.

Chyba tyle. Życzę wszystkiego najlepszego autorowi. Jakbyś chciał to Ci mogę zrobić coś z layem :)

Kaen 

Wysłany: 27 Czerwiec 2007, 10:45   

Zainteresowanym proponuję szybkie kuknięcie na stronę z tematu i zauważenie, że od tej strony community jesteśmy pod dnem i ryjemy w mule.

Wydaje mi się, że wystarczający powód, żeby odkupić domenę...

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 27 Czerwiec 2007, 14:07   

Kaen napisał/a:
od tej strony community jesteśmy pod dnem i ryjemy w mule.

nie rozumiem tego co napisałeś......

Kaen 

Wysłany: 27 Czerwiec 2007, 15:25   

Chodzi mi o to, że strona .pl fanów T.P. w tym momencie na stronie głównej ma luźne dywagacje kogoś bez autorytetu na tematy o których nie ma pojęcia.

*.pl nosi znamiona oficjalności i reprezentacyjności jakby na to nie patrzeć, a taki tekst nie powinien się tam znaleźć, bo szkodzi wizerunkowi i grupy i autora.

Odpowiedz do tematu