|
Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info
|
|
www.DISCWORLD.pl |
| Autor |
Wiadomość |
aschar

|
Wysłany: 23 Grudzień 2007, 20:32
|
|
|
Taka recenzja mnie się podoba. Tymbardziej że miałbym bogatszy wybór recenzji do matury |
_________________ Jeśli za dużo sobie wyobrażasz, uważaj żeby nie zginąć w zderzeniu z Rzeczywistością |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 26 Grudzień 2007, 22:26
|
|
|
Nie chce zniechecac, ale jak na forum mielismy konkurs z ksiazka kucharska Niani jako nagroda (czyli gra warta swieczki) to odzew na konkurs, w ktorym cos trzeba bylo napisac byl... powiedzmy sredni.
Oczywiscie mozliwe, ze wsrod odwiedzajacych twoja strone sa bardziej pracowici ludzie, itd., wiec nie chce tu bron Boze nic przesądzać.
Inna opcją jest jakiś test (nawet jakis ciezszy) i najwyzej losowanie z najleszych.
Moim zdaniem w takim tescie udzial wzieloby zdecydowanie wiecej osob. (oceniam to i po sobie i po doswiadczeniach) |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
Anakolut

|
Wysłany: 26 Grudzień 2007, 23:30
|
|
|
Test jak to test - jedna osoba rozwiaze, a potem roznymi drogami rozwiazanie rozpelznie sie po internecie - i tyle w tym zabawy, wystarczy tylko skopiowac pytanie w google.
Recenzja [czy inna tworcza forma konkursu] wyeliminowalaby 'cziterstwo' i kazdemu dala szanse na wygrane - a raczej kazdy mialby wplyw na swoje szanse poprzez wlasny wklad pracy.
Co do porownania z konkursem, ktory byl na forum - odzew byl marny, bo i forma byla nietypowa [czasem jak czlowiekowi nie powiesz 'napisz recenzje i juz' to nie zrozumie o co chodzi, a pierwszy etap konkursu forumwego byl dosc dowolny.. moze nawet az nadto]
Inna sprawa: smiem przypuszczac, ze na discworld.pl unikalnych uzytkownikow dziennie moze byc wiecej niz na Ulicach, dlatego i odzew moze byc wiekszy... postaram sie z reszta rozglosic konkurs jak tylko sie da i bedzie tez trwal odpowiednio dlugo [oczywiscie nie za dlugo]... mysle wiec, ze jakis efekt z tego bedzie [nie spodziewam sie setek prac, ale mysle, ze przynajmniej bedzie z czego wybrac zwyciezcow]
Dobra, poki co poznalem zdanie 2 osob - chetnie poznam opinie innych uzytkownikow :> |
_________________ "Spotkamy się u studni i będziemy znów tacy młodzi... "
http://discworld.pl |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 26 Grudzień 2007, 23:36
|
|
|
| Anakolut napisał/a: | | chetnie poznam opinie innych uzytkownikow |
recenzja - dlaczego nie?
Nie mam parcia na konkursy, co niektórzy skwitują być może tym, iż podejrzewają mnie o parcie na coś innego (bądź parcie w ogólności).
IMHO - jakiekolwiek konkursy w zakresie ŚD przysparzają czytelników, forumowiczów i fascynatów. Czasami wszystkich Tych Drani.....
Nawet jeżeli my nie wygrywamy - i tak wygrywamy!;-) |
_________________ |
|
|
|
 |
Lu-Tze
VIP

|
Wysłany: 27 Grudzień 2007, 02:31
|
|
|
| Anakolut napisał/a: | | Czy wzielibyscie udzial w konkursie recenzenckim, w ktorym do wygrania bylby praczety? |
ja bylbym wzial, gdyby byly Nomy. bo juz swojej corce zalegam z czytaniem i musze jakies glupoty o duchach wieczorami meczyc. a Xiegi 3ciej nie sposob dostac.
a gdyby nie bylo to ze starczej zrzedliwosci tez bym zrecenzowal w wolnej chwili (eeee... znaczy... niedlugo... chyba), chocby po to, zeby polemike wywolac |
_________________ Too old to Rock'n'Roll,
too young to die
|
|
|
|
 |
Fristron
|
Wysłany: 30 Styczeń 2008, 18:48
|
|
|
Załodze discworld.pl gratulujemy patronatu nad Night Watch . Czyżby nowa świecka tradycja? |
|
|
|
 |
Anakolut

|
Wysłany: 11 Luty 2008, 00:08
|
|
|
Zaczynamy konkurs w http://discworld.pl
Zapraszam :>
Jesli odzew bedzie duzy, to w przyszlosci postaram sie o powiekszenie puli nagrod :]
Przy okazji dziekuje wydawnictwu Proszynski i S-ka za sponsorowanie konkursu |
|
|
|
 |
Krasnola
Kochanica Kora

|
|
|
|
 |
Anakolut

|
Wysłany: 11 Luty 2008, 21:30
|
|
|
| Krasnola napisał/a: | Ja bym poprosiła limit znaków i w jakim pliku należy przesłać I czy formatować, czy przesyłać bez formatów jakichkolwiek, czcionka, itd Takie standardy konkursowe |
Dzieki za sluszna uwage
Dopisalem co trzeba - http://discworld.pl/index.php?id=konkurs |
|
|
|
 |
aschar

|
Wysłany: 11 Luty 2008, 23:03
|
|
|
Szkoda że w księgarni już sobie zamówiłem |
_________________ Jeśli za dużo sobie wyobrażasz, uważaj żeby nie zginąć w zderzeniu z Rzeczywistością |
|
|
|
 |
Anakolut

|
Wysłany: 17 Luty 2008, 00:35
|
|
|
Heh.. jak widze, konkurs malo komu przypadl do gustu
Ilosc zgloszen w konkursie jak narazie jest smieszna, jak tak dalej pojdzie do nie bedzie praktycznie w czym wybierac... Powiedzcie, w czym problem? Recenzja to tak trudna sprawa, ze nikt sie nie chce podjac? Czy to po prostu nasze narodowe lenistwo, bo wszyscy woleliby odpowiedziec na 3 krotkie pytanka i liczyc na szczescie w losowaniu? Liczylem na to, ze taka forma konkursu wzbudzi w ludziach chec rywalizacji, sprobowania swoich sil itd.. ale sie chyba przeliczylem |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 17 Luty 2008, 00:40
|
|
|
| Anakolut napisał/a: | | Heh.. jak widze, konkurs malo komu przypadl do gustu |
ekhm...
| Szczwana Kuna napisał/a: | | Nie chce zniechecac, ale jak na forum mielismy konkurs z ksiazka kucharska Niani jako nagroda (czyli gra warta swieczki) to odzew na konkurs, w ktorym cos trzeba bylo napisac byl... powiedzmy sredni. |
grzecznie ostrzegalem |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
Krasnola
Kochanica Kora

|
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
|
|
|
 |
Anakolut

|
Wysłany: 25 Luty 2008, 20:25
|
|
|
Tydzien do konca, a tu jak byla bieda w zgloszeniach, tak dalej jest..
Jak ktos jeszcze nie kupil SN i ma chwile wolnego czasu to zapraszam, bo naprawde konkurencja niemal zadna... |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 21 Marzec 2008, 13:49
|
|
|
Szczerze powiedziawszy, to miałem nadzieję, że jak już powstanie strona w podobie do tej, to będą tam newsy i w ogóle, ceikawostki, a przynajmniej będzie na bieżąco prowadzona.
Tyle jest ostatnio newsów związanych z filmem KM, z nowościami, które się ukażą w Anglii, zdrowie Terry'ego, plany na nowy film. A na stronce nic.
Jednak domena discworld.pl do czegoś zobowiązuje i podłapanie kontaktu z Prószkiem i rzucenie trochę newsów co miesiąc to chyba jednak za mało.
Sorry, za słowa krytyki, ale taka jest prawda, IMO. Chyba nigdy nie doczekam się porządnej strony o Praczu
Ale autorze, nie przejmuj się, w zasadzie żadna strona w żadnym kraju oprócz czeskiej chyba nie jest taka jaka powinna być o Praczu. Czy to angielskie, czy czeskie, czy niemieckie forum, czy polskie - tylko tutaj w zasadzie prawdziwi fani dowiedzą się nowości, rarytasów.
Już miałem skończyć, ale wyleję swoje żale do końca. I po co się starać o patronat? Jeżeli ktoś kupi książkę wejdzie na stronę i nawet nie będzie mu dane przeczytać o nowościach? To już lepiej nie mieć patronatu. Nawet z forum można na bezczela kopiować pewne newsy i w bardziej rozwiniętej formie przedstawiać je na stronie, jeżeli nie chce się/nie ma się czasu na samodzielne szperanie w sieci. Ech, szkoda gadać. Dobrze, że mamy to forum (w zasadzie, jakbyśmy zaczęli robić konkursy, to osiągnęlibyśmy poziom strony ).
Poszło ostro, ale prostro z krawiącego serca! |
|
|
|
 |
Kaen

|
Wysłany: 21 Marzec 2008, 18:06
|
|
|
Się z Korem zgodzę.
Plus: jeśli chcesz, żeby strona ma być poważna, to chyba trzeba wyrzucić te maziaje mangowe.
Nie byłoby żadnych podstaw do czepiania się (w końcu to prywatna strona), ale patronat prasowy zobowiązuje. |
_________________ Wytracę mądrość mędrców, a przebiegłość przebiegłych zniweczę. |
|
|
|
 |
Anakolut

|
Wysłany: 22 Marzec 2008, 12:07
|
|
|
No tak, rozumiem wszystko - sam nie jestem zadowolony z tego jak to sie toczy. Problem w tym, ze w zasadzie w ostatnim czasie tylko ja cokolwiek tam robie. Z powodu nawalu roznych zajec nie mam czasu zeby strona byla nabiezaco z newsami - tym bardziej, ze ich dodawanie nie jest zautomatyzowane [zaczalem jakis czas temu kombinowac z cmsami, ale z powodu mojej marnej w tej kwestii wiedzy oraz wspomnianych innych spraw musialemto tymczasowo zawiesic]. No ale usprawnienie dzialania strony to jedno, a drugie to ludzie, ktorzy by sie tym zajeli, bo sam daleko nie zajade, choc sie staram Co prawda ludzie chetni do pomocy sie zglaszaja, jednak rownie szybko jaksie pojawiaja, tak urywa sie z nimi kontakt.. Planuje najprawdpodobniej w wakacje wrocic do 'kombinacji' z cmsami, moze jak usprawni sie serwis od strony technicznej, to znajdzie sie ktos chetny pomoc :]
I jeszcze jedno - Kor, jak sam wspominasz, forum to glowne zrodlo informacji [co jest w pewnym sensie zwiazane z latwoscia dzielenia sie informacjami za jego posrednictwem]. Spora czesc [chyba wiekszosc] newsow jakie sie tutaj pojawiaja, odnajdujesz i piszesz wlasnie Ty. Niejednokrotnie zdarzalo sie, ze gdy znalazlem jakas nowosc w sieci okazywalo sie gdy zajrzalem na forum, ze Ty mnie ubiegles [czasem o o kilka dni ]. Jesli takie newsy pojawialyby sie na discworld.pl to nie mialbys wrazenia, ze to zbedne dublowanie tego, co juz napisales? Wielu ludzi, ktorzy odwiedzaja discworld.pl, wiedza tez pewnie o UAMie [choc nie znam statystyk odwiedzin UAMu wiec trudno mi pwiedziec, gdzie zaglada wiecej fanow]. Czy forum nie straciloby przez to swojej funkcji informacyjnej? A moze wlasnie tego oczekujesz - zeby to praczowy portal informowal o nowosciach, a nie forum? [choc widzac Twoje przywiazanie do UAMu to smiem watpic ]. A moze sam bylbys zainteresowany w przyszlosci news-postingiem na discworld.pl? :] [zakladajac, ze juz strona bedzie dzialac sprawnie, a umieszczanie newsow bedzie nieskompliwanie i szybkie]... bo - jak to wielu czesto powtarza - najlatwiej marudzic, ale jak juz trzeba cos zrobic to nie ma komu
Podsumowujac - krytyka przyjeta i przemyslana. Jak bede mial mozliwosc, to postaram sie zaczac solidna reformacje strony, zeby choc w czesci sprostac oczekiwaniom. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 22 Marzec 2008, 15:05
|
|
|
Ja wiem, że najłatwiej marudzić i krytykować, ale jak zauważyłeś, nie tylko marudzę i nie tylko narzekam. Dalej, forum to forum, to miejsce dla maniaków ŚD. Bo tu oprócz newsów są i ciekawostki, i rzeczy o których b. mało osób wie, bo pewnie nowi nie czytają wszystkiego, co tu naskrobaliśmy. I oczywiście, że mamy tu newsy, najświeższe. Jednym z powodów jest to, że gdzie indziej ich nie ma. A twoja strona (cały czas przyczepiam się do patronatu, domeny) z założenia powinna informować wszystkich, którzy wejdą przypadkiem i celowo. Wg mnie, jak najbardziej powinno na niej roić się od newsów, wtedy Pratchett mógłby trafić do większej ilości ludzi. I nie byłoby to żadne dublowanie. Bo gdyby jakiś news pojawił się wcześniej na stronie, to i tak na forum byłby skomentowany, bo chyba główną cechą naszego forum nie jest informowanie tylko dyskutowanie o newsach. I chyba praczowy portal POWINIEN informować o nowościach, zawierać dużo materiałów, z tym kojarzy mi sie słowo portal, a nie np stronka domowa.
Dalej, nie traktuj tego jako najazdu z mojej strony. Jest to krytyka a może bardziej żal. Bo odkąd jestem na tym forum i odkąd na serio połknąłem Pratchettowego bakcyla, zawsze marzył mi się dyskowy portal, gdzie byłby cały ten ogrom discwordowego stuffu. A jest tego mnóstwo, o czym nie muszę Cię zapewniać. Istniały lepsze stronki domowe (seta, vantiego), gorsze (nie pamiętam czyje), poboczne projekty (qba, set, wikicovers), ale nigdy nie było portalu z prawdziwego zdarzenia, takiego companionu. I myślałem że w końcu takowym będzie Twój. I tak czekam i czekam... no właśnie i czekam i jak na razie jest to po prostu substytut nieaktualnych już stronek domowych seta i vantiego. Mam nadzieję, że się doczekam (a ja jednak pozostanę forumowym szperaką, zawstydzaczem oficjalnych stron [joking]) |
|
|
|
 |
Anakolut

|
Wysłany: 22 Marzec 2008, 16:17
|
|
|
Oczywiscie nie mowie, ze tylko marudzisz. Nawet jestem wdzieczny za ta krytyke i, szczerze mowiac, nie sadzielm, ze tyle nadziei pokladasz w discworld.pl. Wezme to pod uwage i, jak wspominalem, zrobie co w mojej mocy by zmieniac strone na lepsze. Jesli chodzi o pratchettowy stuff - tworzac discworld.pl mialem nadzieje stworzyc miejsce, w ktorym to wszystko moznaby zebrac... jednak jest tego tyle [o czym wspomniales], ze ciezko to ogarnac samemu. Pomyslow mam mnostwo, gorzej z realizacja - bo do tego trzeba wielu srodkow jak mnostwo czasu, umiejetnosci, czy rak do pracy
| Kormaciek napisał/a: | | ale nigdy nie było portalu z prawdziwego zdarzenia, takiego companionu. |
Jesli o companion chodzi, to zaczalem watpic w sens tworzenia strony o takim wlasnie charakterze - a watpliwosci moje wzbudzila wikipedia Dzial swiatodyskowy w wikipedii jest calkiem obszerny i ciagle rozwijany przez spora grupe ludzi - ktorzy niestety bardziej wierza w wiki, niz w cokolwiek innego i szczerze watpie, czy chcieliby zasilac swoja praca discworld.pl zamiast wikipedii. A szkoda. Pisalem kiedys z pewna pania, ktora stworzyla wiele opisow dyskowych postaci na wikipedii - niestety jej postawa wyrazala jasno - strona nie ma wiekszego sensu istniec, skoro jest wikipedia, na ktorej znalezc mozna niemal wszystko. A przeciez trudno cokolwiek zrobic, jesli wszyscy beda reprezentowac takie stanowisko.
Mysle wiec, czy nie przestawic strony wylacznie do charakteru portalu z newsami i informacjami o samych ksiazkach [oczywiscie do tego potrzebne sa wpierw zmiany, o ktorych pisalem w poprzednim poscie], a ewentualnie pozniej myslec o przeksztalcaniu jej w kompendium wiedzy o swiecie dysku |
|
|
|
 |
|
|
Theme modified by Vanti & Krejt. Discworld, Ankh-Morpork and all related characters are trademarks registered by Terry Pratchett. All trademarks are used with permission from Terry Pratchett. Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - opowiadania |