|
www.DISCWORLD.pl |
| Autor |
Wiadomość |
arekrem

|
Wysłany: 1 Październik 2007, 18:16
|
|
|
Lol, przecież wiem Ale proszę zobaczyć jak można wykorzystać niezgrabnie ujęte zdanie |
_________________ "Wiele może się wydarzyć rzeczy niespodziewanych między ustami a brzegiem pucharu." |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 1 Październik 2007, 20:17
|
|
|
No niusów to raczej żadnych nie ma
Edit
Znaczy tu mi chłopaki mówią, żebym zmienił posta, bo jednak niusy są. Tylko ze mi się nie wyświetlają, albo nie umiem ich znaleźć. Ale jak mi napisali jakie są, to większość z nich nie jest dla mnie niusem, więc nie kasuje posta |
|
|
|
 |
Anakolut

|
Wysłany: 30 Październik 2007, 18:50
|
|
|
niby to zwykly update, ale warto chyba napisac, bo nie znalazlem tego na forum:
komiks Teatr Okrucienstwa do obejrzenia na http://discworld.pl :] |
_________________ "Spotkamy się u studni i będziemy znów tacy młodzi... "
http://discworld.pl |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 30 Październik 2007, 19:07
|
|
|
| Widać z lekka mangowe naleciałości, ale nawet nawet. Tylko Vimes za bardzo przypomina dobrego tatusia, który próbuje być zdenerwowany na ulubionego synka... |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 11 Listopad 2007, 22:14
|
|
|
Wchodzę na stronę Prószka http://www.proszynski.pl/...u-p-29722-.html
patrzę... i kto jest wśród patronów medialnych?
Gratuluje Anakolut - jak dla mnie pełen sukces, świadczący o statusie Twojego serwisu. |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 3 Grudzień 2007, 00:33
|
|
|
Anakolucie - jako że witryna discworld.pl jest tak jakby oficjalną witryną, to staraj się umieszczać rzetelne informacje.
Zimistrz nie jest skierowany do młodszego czytelnika, z resztą pisałem o tym w innym temacie, to się nie będę powtarzał (Zimistrz teoretycznie i praktycznie jest skierowany do starszego czytelnika, jak reszta ŚD).
Jeżeli piszesz, że ZM est to kontynuacja przygód Akwili Dokuczliwej (Tiffany Obolałej) oraz Figli (Feegli), , to mając do dyspozycji dwa tłumaczenia imion i nazw własnych, trzeba by się zastanowić, które jest poprawne, a nie które było pierwsze w tym wypadku i te niepoprawne dać w nawiasy, IMO. Otóż zarówno imię Akwila jak i nazwisko Dokuczliwa są źle przetłumaczone (pseudołacińskie Akwlia tak się ma do staro-gaelickiego Tir-fan-thion jak Dżaga do Children of Bodom, a przychodząc z hali po całym dniu pasienia, strzyżenia owiec i innych takich nie jest się dokuczliwym, tylko obolałym) nie wspominając o Fik Mik Figlach, które są brzydko mówiąc z d***. Dlatego może raczej odwrotnie to powinno być w nawaisach. |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 3 Grudzień 2007, 00:52
|
|
|
Kor pozwolę się z Tobą nie zgodzić, cykl Akwili jest skierowany do YA, więc było nie było do "młodszego" czytelnika, to że Twój czy nasz osąd o tej książce jest inny, tzn uważamy te książki jako coś co może przeczytać każdy o niczym nie świadczy. Z resztą Analokut zaznaczył "czyli książka teoretycznie (tylko i wyłącznie teoretycznie)", wiec chyba nie doczytałeś
Co do Akwilii Dokuczliwiej, Figli i nawiasów, to szczerza mówiąc Cię nie rozumiem. Jedno to twierdzić, że tłumaczenia Pani DMG są słabe, a drugiem że są nie poprawne. Bo cóż to jest poprawne tłumaczenie? Zwłaszcza jeśli mamy do czynienia z nazwami własnymi. To raz.
Dwa. Nawiasy są jak najbardziej poprawne. Polski czytelnik znana serię o Tiffany jako serię o Akwilii Dokuczliwiej oraz Fik Mik Figlach. Naturalnym jest więc, że nową książkę przedstawia mu się przez rzeczy już mu znane, czyli w tym wypadku właśnie przez tłumaczenie Pani DMG.
Trzy. Jeśli zarzuca się komuś nierzetelność, warto popisać się czymś przeciwnym. Tym razem chyba nie wyszło
A na koniec jeszcze raz gratuluje Anakolutowi i całemu zespołowi DISCWORLD.PL objęcia patronatu nad książką, mam nadzieję, że to pierwszy i nie ostatni raz. |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 3 Grudzień 2007, 07:13
|
|
|
| QbaJak napisał/a: | Z resztą Analokut zaznaczył "czyli książka teoretycznie (tylko i wyłącznie teoretycznie)", wiec chyba nie doczytałeś |
Zauważ, że napisałem:
| Kor napisał/a: | | (Zimistrz teoretycznie i praktycznie jest skierowany do starszego czytelnika, jak reszta ŚD). |
| QbaJak napisał/a: |
Dwa. Nawiasy są jak najbardziej poprawne. Polski czytelnik znana serię o Tiffany jako serię o Akwilii Dokuczliwiej oraz Fik Mik Figlach. Naturalnym jest więc, że nową książkę przedstawia mu się przez rzeczy już mu znane, czyli w tym wypadku właśnie przez tłumaczenie Pani DMG. |
Serię tak, masz rację, ale konkretną ksiażkę nie.
| QbaJak napisał/a: | Trzy. Jeśli zarzuca się komuś nierzetelność, warto popisać się czymś przeciwnym. Tym razem chyba nie wyszło |
Dlatego napisałem o nazwach własnych, żeby poprzeć moje zdanie na ten temat. Ale zgodzę się, że nierzetelne, to może za duże słowo (zmęczony byłem wczoraj). Bardziej pasuje niedokładne, wprowadzające w błąd, IMO.
I na koniec
| QbaJak napisał/a: | | cykl Akwili jest skierowany do YA |
Nie, WCL i KPN są skierowane do YA. Zimistrz u nas nie jest, o czym napisałem. Prószek zmienił target. Może to spowodowało taką a nie inną sprzedaż.
Co do patronatu to się zgadzam. Fajna sprawa. |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 3 Grudzień 2007, 08:51
|
|
|
| Kormaciek napisał/a: | | Nie, WCL i KPN są skierowane do YA. Zimistrz u nas nie jest, o czym napisałem. Prószek zmienił target. |
Lepiej Kor popatrz jak bylo oryginalnie. W Anglii to bylo takie samo YA, jak wszystkie poprzednie. Moim zdaniem wazniejszy jest zamysl autora (Pratchetta) piszacego ksiazke, niz ludzi z polskiego wydawnictwa, ktorzy robili tak, aby jak najwiecej zarobic. Nie mam im tego za zle, bo dzieki temu mamy porzadne tlumaczenie, tylko chodzi tutaj o to, ze nagle taki Kor wyrzuca ta ksiazke poza serie. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 3 Grudzień 2007, 08:55
|
|
|
| Nie wyrzucam jej poza serię. I tak i tak jest ona w serii ŚD. A ramki YA i tak są umowne i tak. |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 3 Grudzień 2007, 12:03
|
|
|
| QbaJak napisał/a: | | A na koniec jeszcze raz gratuluje Anakolutowi i całemu zespołowi DISCWORLD.PL objęcia patronatu nad książką, mam nadzieję, że to pierwszy i nie ostatni raz. |
Dołączam się do gratulacji i życzeń.
Czy w związku, z tym, że ktoś zostaje patronem (w tym przypadku discworld.pl) , to dostaje jakieś egzemplarze książki (w tym przypadku Zimistrza) do rozprowadzenia w celach promocyjnych? Mam na myśli konkursy itp.
Zapytam wprost. [/Pazur mode on] Czy będzie na discworld.pl jakiś konkurs, w którym będzie można wygrać Zimistrza? |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 3 Grudzień 2007, 12:24
|
|
|
| Na stronie Prószka jest konkurs i na Esensji chyba też jest. |
|
|
|
 |
Anakolut

|
Wysłany: 3 Grudzień 2007, 12:31
|
|
|
W imieniu redakcji dziekuje za gratulacje I oczywiscie to nie ostatni raz - discworld.pl caly czas idzie do przodu [raz wolniej raz szybciej ] ale nie bedziemy sie cofac :>
| Kormaciek napisał/a: |
| QbaJak napisał/a: | | cykl Akwili jest skierowany do YA |
Nie, WCL i KPN są skierowane do YA. Zimistrz u nas nie jest, o czym napisałem. Prószek zmienił target. Może to spowodowało taką a nie inną sprzedaż.
|
To akurat nie jest prawda - Zimistrzowa kampania reklamowa Proszka zostala skierowana glownie do czytelnikow w wieku kilkunastu lat [w gimnazjach w najwiekszych Polskich miastach wisza promocyjne plakaty]. Wiec cel nie bardzo sie zmienil - wydawca wciaz stawia przede wszystkim na czytelnikow raczej mlodszych [choc sama tresc ksiazki faktycznie nadaje sie juz bardziej dla czytelnikow starszych - m.in. przez goralska gware, ktora moze byc dla niektorych mlodszych denerwujaca i meczaca].
Co do nawiasow - wezme to pod uwage, choc Qba wyjasnil przyczyne takiego wlasnie ustawienia imion.
| Uboot napisał/a: |
Zapytam wprost. [/Pazur mode on] Czy będzie na discworld.pl jakiś konkurs, w którym będzie można wygrać Zimistrza? |
Bedzie konkurs. Narazie tyle moge powiedziec - data/nagrody jeszcze nie sa pewne [choc bardzo mozliwe, ze bedzie to wlasnie Zimistrz] |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 3 Grudzień 2007, 12:37
|
|
|
No właśnie mi nie chodziło o treść książki, tylko o target opisywany w notkach, które idą so portali, sklepów itp.
Co do nawiasów, to Qba ma swoją rację, ja mam swoją |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 3 Grudzień 2007, 14:15
|
|
|
o mamo.
czytam te twoje wypociny Kor i mnie mdli.
Wszystko jest dobrze a stronka discworld.pl jest wszystkim tym czym być powinna biorąc pod uwagę nasze totalne lenistwo i mijające lata zawieszenia w próżni projektu "portalu".
A co do YA i nie YA. Wiele razy dyskutowaliśmy tutaj na te tematy i przypomnę Ci tylko Kor - Alicja w krainie czarów czy Hobbit też są skierowane do młodego czytelnika co nie zmienia faktu, że dobrze czyta się te książki w każdym wieku. Definicja dobrej książki YA jest taka, że w odróżnieniu od książek "Adults" dobrze będzie się ją czytać zarówno młodszemu jak i starszemu pokoleniu.
W sumie dziwię się, że dalej ten temat trzeba poruszać... |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 3 Grudzień 2007, 17:49
|
|
|
Takie jest moje zdanie i w zasadzie to tyle. A że mnie też czasami mdli jak czytam Twoje posty, to tylko oznacz to, że w przyrodzie musi być równowaga |
|
|
|
 |
Anakolut

|
Wysłany: 3 Grudzień 2007, 19:51
|
|
|
Prosze sie nie zrec :>
Lepiej wlazcie na discworld.pl i podziwiajcie prace nowej redakcyjnej kolezanki |
|
|
|
 |
aschar

|
Wysłany: 4 Grudzień 2007, 16:51
|
|
|
Całkiem możliwe że ktoś już to napisał. Nieważne
Chciałem tylko pogratulować autorom i osobom wspierającym tę stronę, wspomnienia na tylnej okładce "Zimistrza" Tzn objęcia patronatem medialnym tego druku |
_________________ Jeśli za dużo sobie wyobrażasz, uważaj żeby nie zginąć w zderzeniu z Rzeczywistością |
|
|
|
 |
BlackMayo

|
Wysłany: 8 Grudzień 2007, 00:15
|
|
|
| Anakolut napisał/a: | Prosze sie nie zrec :>
Lepiej wlazcie na discworld.pl i podziwiajcie prace nowej redakcyjnej kolezanki |
Powinnam podziękować za reklame? |
|
|
|
 |
Anakolut

|
Wysłany: 23 Grudzień 2007, 16:24
|
|
|
Bylo pytanie o konkurs, teraz ja mam do Was pytanie zwiazane z konkursem:
Czy wzielibyscie udzial w konkursie recenzenckim, w ktorym do wygrania bylby praczety? :>
To troche ambitniejsze od zwyklego losowania, a i wzbogaciloby ciut nasza baze tekstow.. [oczywiscie publikacja za zgoda autora]
A moze ktos ma jakis inny pomysl na ciekawy konkurs? Bo ja sam nigdy nie lubilem losowan, dlatego tez ciekaw jestem jaka forma najbardziej by Wam pasowala... ? |
|
|
|
 |
|
|