Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Wielka Encyklopedia Świata Dysku
Autor Wiadomość
QbaJak 
Moderator

Wysłany: 18 Lipiec 2005, 22:04   Wielka Encyklopedia Świata Dysku

ruszył nowy projek mojego skromnego autorstwa ;)

stronka zaistaniła dzieki uprzejmości Krejta - za co mu jeszcze raz wielkie dzięki

narazie dostępna pod adresem

http://uam.dmkhosting.com/qbajak/wesd/

choc pewnie za niedlugo znajde jakis dogodny alias :)

edit: oto i on www.wesd.go.pl

i nie przerazajcie sie narazie mala iloscia hasel - jak dotad na tapecie znalzal sie tylko i wylacznie Ostatni Bohater... teraz zabieram sie za Ciekawe Czasy

milego przegladnia, mam nadzieje ze stronka bedzie uzyteczna,

za wszelkie wylapane błędy z góry dziekuje

a ja sie narazie biore za aktualizacje DWC

Kor 
Moderator

Wysłany: 18 Lipiec 2005, 22:33   

hmmm... fajnie że coś takiego powstało, tylko nie wiem w jaki sposób będziesz informował o tym co właśnie nowego dodałeś na stronę i jak to się będzie odróżniało od reszty.

Ale te apostrofy :wink:

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 18 Lipiec 2005, 22:47   

Ciekawy pomysł. Nareszcie będzie jakaś porządna (to się okaże, ale wszystko na to wskazuje) stronka z dyskowymi hasłami. Brawo ! =D>

Cytat:
tylko nie wiem w jaki sposób będziesz informował o tym co właśnie nowego dodałeś na stronę i jak to się będzie odróżniało od reszty.

Podejrzewam, że jak narazie Qbajak zamieża dodawać aktualizacje w stylu "Aktualizacja z np. Ostatniego Bohatera". Mogę się mylić oczywiście. Qbajak, jak to będzie?

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 19 Lipiec 2005, 07:35   

Pomysł gr8 :P

Hm... A może chciałbyś kogoś do pomocy do opracowywania haseł? Mogłabym zrobić te z książek o straży, jeśli chcesz...

settler 
Administrator

Wysłany: 19 Lipiec 2005, 11:18   

na niektorycch stronach nie dales odwolania do cssa
zreszta w cssie nie ma zdefiniowanego koloru tla, pamietaj, ze nie wszyscy uzywaja bialego (np. ja :P ), dlatego zdefiniuj jakies (chociazby to biale)

Kor 
Moderator

Wysłany: 19 Lipiec 2005, 12:06   

Co do tła, to trochę razi w oczy to białe, jakby wyprane w Persilu :wink:
Ale mam jeszcze jedna uwagę, wydaje mi się bowiem, że brakuje jednego podstawowego mechanizmu, który jak będzie dużo haseł, będzie pomocny. Opcji wyszukaj mianowicie. i infdormacji, ile haseł jest w bazie.

Wiem, wiem jestem czepialski :wink: Natura taka ma, i nie poradzę nic, la la la ....

Aida
Gość
Wysłany: 19 Lipiec 2005, 13:01   

Qbajak jesteś genialny.

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 19 Lipiec 2005, 14:12   

Kormaciek napisał/a:
Ale te apostrofy ;)

małe niedpracowanie przy stroni kodowej - przy nastepnej aktualizacji sie tym zajme

Krasnola napisał/a:
Hm... A może chciałbyś kogoś do pomocy do opracowywania haseł? Mogłabym zrobić te z książek o straży, jeśli chcesz...

nie chce (ale dziekuje za propozycje)

Cytat:
na niektorycch stronach nie dales odwolania do cssa
zreszta w cssie nie ma zdefiniowanego koloru tla, pamietaj, ze nie wszyscy uzywaja bialego (np. ja), dlatego zdefiniuj jakies (chociazby to biale)

wiem, ale jak narazie sa to srony bez haseł, a jak to zwykle bywa przy projektowaniu, czlowiek zdaje sobie sprawe z rzeczy oczywistych dopierow w polowie

co do koloru to dzieki, za niedlugo poprawie

Kormaciek napisał/a:
Ale mam jeszcze jedna uwagę, wydaje mi się bowiem, że brakuje jednego podstawowego mechanizmu, który jak będzie dużo haseł, będzie pomocny. Opcji wyszukaj mianowicie. i infdormacji, ile haseł jest w bazie.

na kazdej stronce jest taki napis "wersja 0.01a" a to do czegos zobowiazuje, nie ;)
z pewnoscia za jakis czas proponowane przez Ciebie pozycje sie pojawią

Aida napisał/a:
jesteś genialny

sie wie :D

VenaKruczowłosa 
VIP

Wysłany: 20 Lipiec 2005, 22:19   

Kim jest 'Vetinati" wymieniony przy Albatrosie Bezcelowym? Odnośnik poza tym przerzuca do lietry V, ale nie do samej postaci, której tam nie ma. :)

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 20 Lipiec 2005, 22:34   

Veno, przeczytaj ten temat jeszcze raaz. I jeszcze. I jeszcze.
I co?

QbaJak dopiero co zaczął!!!

VenaKruczowłosa 
VIP

Wysłany: 20 Lipiec 2005, 22:58   

Pisał, że nie chce pomocy. Rozumiem, dlaczego chce sam układać tę encyklopedię. Ale pokazałam, mam nadzieję, że ktoś powinien to jednak oprócz niego obejrzeć przed oficjalnym wystawieniem na stronę, żeby uniknąć takich kfiatków.

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 20 Lipiec 2005, 23:05   

Veno, myslę, ze właśnie po to wrzucił tu link do tej strony... Żebyśmy my, jako eksperci ŚD (tia... szczególnie ja... :P ) powiedzieli co jest nie tak, wyłapali błędy... Ale używanie ironii przy informacji o jakimś niedopatrzeniu to moim zdaniem przesada. Zresztą, jak mówiłam dopiero co zaczął i takie braki będziemy mu wytykać dopiero po zakończeniu prac ;-)

Edit Kor!
Nikt tu nie użył Ironii, a z każdego błędu Qba się z pewnością ucieszy. Życzliwości!!!!! EOD

EDIT: Krasnola
Jak to kto? Vena! Z tamtego postu wręcz zieje ironią!

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 21 Lipiec 2005, 10:39   

Cytat:
Veno, przeczytaj ten temat jeszcze raaz. I jeszcze. I jeszcze.
I co?

QbaJak dopiero co zaczął!!!

Aj, aj wielkie odkrycie. To, że zaczął, to nie znaczy, że nie można powiedzieć, co nie działa na stronce !
Ze stronkami, to tak jak z fanartami. Lepiej dla autora, jeżeli mu się powie co w stronce nie pasuje, przeszkadza, wyłapie kfiatka, czy coś innego. Używajcie słów krytyki :P
A zresztą - co ja będe mówił.

Uboot 
Moderator

Wysłany: 21 Lipiec 2005, 11:51   

Proponuje zmienic kolor liter wyboru, czyli A B C...X Y Z. np na bialy. Zupelnie ich nie widac na tle tych ikonek.
Poza tym popieram projekt i zycze powodzenia

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 21 Lipiec 2005, 15:35   

Właśnie - Proponuję taki kolorek (no może trochę za ostry) :

www.pterry.gaa.pl/kolor.JPG

I żeby tak przyciemnić te litery w środku tych ikonek.

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 7 Wrzesień 2005, 10:23   

Vena dziekuje za znaleziony blad - wlasnie po to oddalem juz stronke do uzytku zeby takie krzaczki wylapac

sam nie zawsze potrafie bo niesety naleze do tego grona ludzi, ktorzy pamietaja co napisali i jak potem to czytaja to juz raczej z pamieci niz z literek ktore sa na ekranie

kolor literek wyboru pozostanie narazie taki jaki jest bo... jakby to powiedziec.... literki sa skraodzione z Disccworld Companion dzieki wynalzakowi techniki zwanym skanerem, ale pozniej to kto wie

a z nowoscie to przez najblisze 2 tygodnie postaram sie umiescies w koncu haselka z ciekawych czasow no i ot by bylo na tyle

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 11 Wrzesień 2005, 19:54   

Wlasnie dokonałem kolejnej aktualizacji

pojawilo sie kolo 80 nowych hasełek - niesety nie sa to jeszcze wszsytkie hasła z Ciekawych Czasow ale od jutra wybieram sie znowu do pracy i tym razem nie wiem ile czasu mi ona pochłonie

strona przeszla takze pare przeobrazen - glownie w kwastii nowych działów, nie bede sie rozpisywał tutaj, zwłaszcza, że wszystko jest już opisane na stronie

jak zwykle zapraszm i prosze o wytykanie bledow w jak najwiekszej liczbie

edit: zapomniałem o najważniejszym - stronka ma nowy przejrzysty adresik

www.wesd.go.pl

wiec nie bedzie kłopotów z zapamiętaniem (mam nadzieje)

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 24 Wrzesień 2005, 22:42   

www.wesd.go.pl

no i kolejny aktual,

mimo obietnic indexy i statystyki nie doczekaly sie realizacji (to tak specjalnie zebym mial co jeszcze pozniej robic ;) )

natomiast jest juz banerek wiec prosze wyszyskich chetnych do wymiany o jakis kontakt :)

jesli chodzi o konkrety - to pojawilo sie 25 nowych hasel zamykających definitywnie Ciekawe Czasy,
niektore z wpisow to:
Imperium Agatejskie
Kontynen Przeciwwagi
Pan Hong
Cohen (jeszcze mocno okrojony)
Saveloy itd...
z reszta sami zobaczycie jak juz wejdziecie =)

Aida
Gość
Wysłany: 27 Wrzesień 2005, 14:11   

Qbajak a nie przydałaby Ci się jakaś BARDZO NIEWIELKA pomoc? :?:

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 27 Wrzesień 2005, 17:31   

Aido i wszyscy zainteresowani... to zalezy jakiej pomocy chcesz udzielic

Jesli masz na mysli korekte stylistyczna, ortograficzna (mam nadzieje ze chociaz ta nie jest wymagana) i interpunkcyjna - to jak najbardziej

Takze korekta postaci na podstawie ksiazek ktore juz zostaly opracowane (czyli zawartosc klamerek o takich {}) tez jak najbardziej

Niesety narazie nie potrzebuje nikogo ktos sam opracowywalby pozycje ze ŚD i tworzyl na ich podstawie hasełka bo... SPRAWIA MI TO OGROMNA PRZYJEMNOSC, a nie lubie rezygnowac z rzeczy ktorych wykonywanie mnie satysfakcjonuje :D - taki samolubny jestem... a z doscwiadczenia wiem ze praca nawet 2 osobowa via internet, nawet przy konkretnym podziale rol nie zawsze jest tak owocna jakby sie chcialo - z przykladow moge podac chcociazby projekt APF_PL, ktory mialem rozwijac z Kormaciekiem, i ktory jakos nadal ni ujrzal swiatla dziennego (i okropnie mi wstyd z tego powodu)

ewentualnie w najblizszym czasie mozliwe ze poprosze o pomoc w opracowywaniu postaci "wieloksięgowych" takich jak Vimes Rince czy Vetinari - bo niesety moj umysl nie pojmuje takiej ilosci materialu dotyczacego jednego zagadnienia - ale wtedy to sie o wszystki dowiecie

a osoby zainteresowane pomoca, narazie taka o jaką prosilem, moga sie ze mna skontaktowac najlepiej na privie gg. mail'a i PM znacie, tak ze nie krepujcie sie :D

Odpowiedz do tematu