Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
The Books of Pratchett
Autor Wiadomość
Krejt 
Administrator

Wysłany: 13 Wrzesień 2007, 19:19   The Books of Pratchett

Może to nieładnie że ujawniam prywatną korespondencję, ale...
Cytat:
Witam!
Czy mógłbyś zamieścić reklame mojego forum na to forum?
Proszę o odp.

P.S. Oto adres: booksofpratchett.pun.pl

Wchodzę pod podany adres i widzę "Ulice Ankh-Morpork", wersję lite w krzywym zwierciadle. Nawet nazw niektórych działów nie chciało się koledze podmienić.
Kolega prosi o reklamę. Nie daje nawet bannera, mam go sam namalować?
Kolega jest bezczelny. Nie umiem tego inaczej nazwać. Dodatkowo mam wrażenie, że taka sytuacja miała już kiedyś miejsce i skończyła się niemiło dla "podrabiacza".

Discuss.

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 13 Wrzesień 2007, 19:47   

masz prawnika i nie zawahaj się go użyć..... ! :mrgreen:
Kolejny produkt na wymarciu tuż po stworzeniu i tyle.

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 13 Wrzesień 2007, 19:49   

Widze, ze kolega Jakubcio lat 12 wyszedl z piaskownicy i dostal komputer z neostrada na komunie. To, ze nie przeczytal regulaminu na naszym forum mozna wybaczyc - zdarza sie najlepszym. Jednak plagiat spowodowany niechecia do uzywania szarych komorek nie jest najlepszym pomyslem na zycie i im szybciej sie tego drogi kolega lat 12 nauczy, tym lepiej dla niego.

Tak a propos, to chyba pasuje do rozmowy o dojrzalosci.

Anakolut 

Wysłany: 13 Wrzesień 2007, 19:54   

haha :D
Krejciu, nie irytuj sie, trzeba sie wyluzowac ;) Admin jakubcio na swoim fajnym forum ma link do swojego bloga.. z tego otoz bloga dowiedziec sie mozemy, ze jakubcio ma lat okolo 13 i chodzi do 6 klasy SP.. do tego mozemy tez poznac geneze powstania forum:

Kod:
Kupiłem sobie w empiku zbiór opowiadań np. Terry'ego Pratchett'a.
Nazywa się "Czarnoksiężnicy z Krainy Osobliwości"

założyłem forum o książkach Pratchetta booksofpratchett.pun.pl

:shock:

=D>

:lol:

:mrgreen:

edit: jeszcze to mnie rozwala:
Kod:
→ pocałować mnie w dupę może: ←
kasjerka z polomarketu,

bartek z podwórka za to że ma "dałna",

stary z parteru bo zabrania biegać po trawniku

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 13 Wrzesień 2007, 20:01   

popatrzcie na to z tej strony - przynajmniej się stara...
Jak miałem 12 lat to nie miałem żadnego bloga i forum :lol:

Kaen 

Wysłany: 13 Wrzesień 2007, 20:46   

Nie przesadzajcie. Ot, zwykły chłopiec.
Już sam fakt, że czyta stawia go przed szeregiem.
Jeśli w wieku 12 lat założył sobie sam forum na phpBB, to dobrze wróży na przyszłość.

A, że nikt tam nie wejdzie, to już inna sprawa.

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 13 Wrzesień 2007, 20:56   

Kaen napisał/a:
Już sam fakt, że czyta stawia go przed szeregiem.

Jesli ktos czyta w wieku 12 lat to nie oznacza, ze jest wybitny... Mysle, ze wiekszosci, jesli nie wszyscy na tym forum tak maja.

Kaen napisał/a:
Jeśli w wieku 12 lat założył sobie sam forum na phpBB, to dobrze wróży na przyszłość.

Po pierwsze nie phpBB, a po drugie nie sam, tylko przez automat jakis.

Kaen napisał/a:
Ot, zwykły chłopiec.
(...) stawia go przed szeregiem.

Tak poza tym, to sie troche gryzie. ;)

Zreszta, jesli nie rozumie, ze nalezy unikac plagiatow to nie stawia go przed zadnym szeregiem...

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 13 Wrzesień 2007, 21:08   

Panowie i Damy.... dajcie sobie na wstrzymanie. Zgadzam się z Kaenem. Nie warto marnować energii na nerwy, aczkolwiek - tu zgadzam się z settlerem - może warto mu wytłumaczyć, w sposób uprzejmy (!), że piractwo nie popłaca ( :lol: )

Krejt 
Administrator

Wysłany: 13 Wrzesień 2007, 23:06   

wawrzyniec napisał/a:
Nie warto marnować energii na nerwy, aczkolwiek - tu zgadzam się z settlerem - może warto mu wytłumaczyć, w sposób uprzejmy (!), że piractwo nie popłaca ( )

Jak już napisałem na PW założycielowi tego forum, potraktowałem to po prostu jako "inspirację" i pożyczyłem sukcesów w ewentualnych (własnych!) projektach.
Myślę że tym samym sprawa została wyjaśniona.

Kor 
Moderator

Wysłany: 14 Wrzesień 2007, 07:33   

A czy on czasem nie zarejestrował się jakiś czas temu na UAMIE?

LeeLa 

Wysłany: 14 Wrzesień 2007, 07:37   

zarejestrował, nawet się wczoraj w sb reklamował.

Vanti 
Moderator

Wysłany: 14 Wrzesień 2007, 08:10   

Ech, czasami ręce opadają. Mam nadzieję, że Twój PM przemówi mu do rozsądku, drogi Krejcie. Bo jak nie... Cóż, pójdzie mejl do adminów serwisu, że mają plagiatora...

And I know that we've still got time
But I do not think we're invincible

"Juggernauts" Enter Shikari

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 14 Wrzesień 2007, 17:55   

Słuchajcie, ale takiego malucha, to się nie objeżdża publicznie na forum, tylko delikatnie uświadamia na PW! Mój brat szaleje teraz podobnie. Miał stronę o Harrym Potterze, teraz założył bloga o tamagochi - i dobrze! Zamiast go dobijać zachęcam młodego, żeby się w te tajniki Internetu i komputera (chce się młody nauczyć Turbo Pascala - jedyny język programowania, który nie jest mi obcy :P ) wdrożył, bo im szybciej tym lepiej. A Wy młodego teraz zjedziecie i co? Może się chłopiec zniechęci i popsujecie czyjś talent? Owszem, plagiat jest oczywisty, ale to się pisze na privie! Skoro wiecie, że to dzieciak, to dlaczego nabijacie się z niego, zamiast go uświadomić?!

Krejt 
Administrator

Wysłany: 14 Wrzesień 2007, 18:05   

Krasnola napisał/a:
Słuchajcie, ale takiego malucha, to się nie objeżdża publicznie na forum, tylko delikatnie uświadamia na PW!

Ja, czyli ja jako ja napisał/a:
Jak już napisałem na PW założycielowi tego forum, potraktowałem to po prostu jako "inspirację" i pożyczyłem sukcesów w ewentualnych (własnych!) projektach.

Acibuk 

Wysłany: 14 Wrzesień 2007, 18:10   

Młodzik zakładał nowe tematy które od razu blokowano, to można było go naprowadzić na odpowiednie tematy które zdublował

[ Komentarz dodany przez: Krejt: 14 Wrzesień 2007, 19:11 ]
Prawda.

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 14 Wrzesień 2007, 18:17   

Krejt napisał/a:

No tak, ale najpierw rozdmuchałeś sprawę publicznie. Nieładne to moim zdaniem.
Cytat:
Młodzik zakładał nowe tematy które od razu blokowano, to można było go naprowadzić na odpowiednie tematy które zdublował

Wódki mu!

Poza tym uważam, że takim zachowaniem odstraszacie panowie użytkowników. Już nie raz i nie dwa o tym wspominałam...

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 14 Wrzesień 2007, 18:56   

Krasnola napisał/a:
chce się młody nauczyć Turbo Pascala

Tylko, ze tego nikt nie uzywa. Niby przy nauce programowania chodzi o wycwiczenie umiejetnosci pracy koncepcyjnej, jednak nie szkodzi uczyc sie tego na jakims przydanym instrumencie.

To tak lekkim OT, a teraz do rzeczy.

Krasnolu, po pierwsze Krejt najpierw zwocil prywatnie uwage, ale nie zostala ona uwzgledniona, wiec potem zalozyl ten temat. Przeciez o tym napisal.

Do tego, jak napisal w pirwszym poscie to jest bezczelne, zeby prosic o reklame w miejscu z ktorego sie chamsko zgapilo. I wybacz, ale jesli uwazasz, ze mamy chwalic kogos za plagiat, to ja Ciebie nie rozumiem.

Powiem tak, jak dzieciak ukradnie innemu zabawke, to trzeba zrobic tak, zeby zapamietal, ze tak sie nie robi. Jak zaczniesz go usprawiedliwiac, a nawet chwalic, ze jest skolnny do dzialania (jak tutak proponujesz), to chyba nie jest to najlepsza metoda.

Krasnola napisał/a:
Wódki mu!

Wcale nie, bo to lamie podstawowe zasady forum (kazdego, a nie tylko tego). Jesli chcesz cos napisac, sprawdz, czy nie ma juz takiego tematu. Dlatego ja w takim wypadku informuje kogos, ze zdublowal temat i zamykam. Jesli ktos przeszedl przez arcytrudny proces rejestracji, to znaczy, ze umie obslugiwac myszke i ma wszlekie mozliwosc sam sobie znalezc. Moze jestem wredy, ale tak uwazam. Zreszta i tak na ogol znajdzie sie ktos kto naprowadzi na odpowiedni temat.

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 14 Wrzesień 2007, 19:26   

settler napisał/a:
Tylko, ze tego nikt nie uzywa. Niby przy nauce programowania chodzi o wycwiczenie umiejetnosci pracy koncepcyjnej, jednak nie szkodzi uczyc sie tego na jakims przydanym instrumencie

Zdaję sobie z tego sprawę, ale to jedyne, w czym mu mogę pomóc i do czego dysponuję literaturą.
settler napisał/a:
Krasnolu, po pierwsze Krejt najpierw zwocil prywatnie uwage, ale nie zostala ona uwzgledniona, wiec potem zalozyl ten temat. Przeciez o tym napisal.

To mi to umknęło (metoda maturalna: skipping), przepraszam, jeśli rzeczywiście tak było, to zwracam honor.

settler napisał/a:
Do tego, jak napisal w pirwszym poscie to jest bezczelne, zeby prosic o reklame w miejscu z ktorego sie chamsko zgapilo. I wybacz, ale jesli uwazasz, ze mamy chwalic kogos za plagiat, to ja Ciebie nie rozumiem.

Dlaczego chwalić? Młode to to i głupie, to nie wie po prostu. Takie rzeczy trzeba ludziom wyjaśnić na spokojnie, a nie po nich jechać!

Cytat:
Powiem tak, jak dzieciak ukradnie innemu zabawke, to trzeba zrobic tak, zeby zapamietal, ze tak sie nie robi. Jak zaczniesz go usprawiedliwiac, a nawet chwalic, ze jest skolnny do dzialania (jak tutak proponujesz), to chyba nie jest to najlepsza metoda.

To nie tak. Z dziećmi jest troszkę inaczej, nie wiem, czy miałeś możliwość pracowania z mniejszą lub większą grupą (mi się ostatnich latach najróżniejsze kombinacje zdarzały). Dzieciaki mają to do siebie, że jak na nie za coś nakrzyczysz, to pobeczą, pobeczą, a następnym razem zrobią to tak, żebyś nie zauważył. A jeśli z nimi porozmawiasz i wytłumaczysz na spokojnie, to nie dość, że tej samej durnoty nie popełnią, to jeszcze w wielu przypadkach przyjdą zapytać Cię o radę, jeśli będą miały jakiś pomysł podobnej natury, bo będę Ci ufać, będą wiedziały, że mogą na Tobie polegać i że posiadasz większą wiedzę niż one.

Dlatego też, moim zdaniem, tak i w tym przypadku należałoby postąpić, ale teraz to już za późno troszkę.

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 14 Wrzesień 2007, 19:36   

Chłopak (?) ma 12 lat. Rozumiem, że aktualni dwunastolatkowie żyją w innej rzeczywistości niż Sett, czy też Krasnola w analogicznym wieku. Nie wspomnę o sobie. To jednak cały czas dzieci. Dzieci. Troll - trollem, ale wydaje mi się, że zanim się dziecko podłączy do prądu, bo zabrało innemu zabawkę - warto mu wytłumaczyć (co zrobił - jak rozumiem - Krejt), że tego się nie robi.
Moim zdaniem - trochę przeceniacie rozumek takiego dziecka.
To, że dzieci w niektórych krajach Afryki biegają z prawdziwymi karabinami, nie powoduje że trzeba je traktować jak dorosłych. To, że potrafią nacisnąć cyngiel - nie sprawia, iż danie im kolbą w twarz jest najlepszym rozwiązaniem.

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 14 Wrzesień 2007, 19:45   

wawrzyniec napisał/a:
Moim zdaniem - trochę przeceniacie rozumek takiego dziecka.

Teraz pytanie: kto? Chłopaki, czy ja też?
Bo jeżeli, ja też, to sformułowanie:
Cytat:
To, że dzieci w niektórych krajach Afryki biegają z prawdziwymi karabinami, nie powoduje że trzeba je traktować jak dorosłych. To, że potrafią nacisnąć cyngiel - nie sprawia, iż danie im kolbą w twarz jest najlepszym rozwiązaniem

to dokładnie to, o co mi chodzi. Podejście troszkę trzeba zmienić.

Odpowiedz do tematu