|
Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info
|
|
Propozycja |
| Autor |
Wiadomość |
banita

|
Wysłany: 4 Lipiec 2006, 18:58
|
|
|
| Cytat: | Porządne portale nigdy nie są robione w pojedynkę.
W zespole musi być taki ludź który ma pomysł, musi być ludź co poprawia pisownię, musi być ludź co pisze artykuły, musi być ludź od programowania... i inne rzeczy. |
korektor w portalu... Ty chyba na oczy nie widziałes dużego portalu... Jeżeli chcesz zrobić coś więcej niż minimum trzeba być samemu sobie grafikiem, dziennikarzem, korektorem, edytorem, wydawcą i chłopcem do podawania kawy. Ale prawda i jeszcze raz prawda, że jeżeli taki portal miałby kiedykolwiek powstać musi być w to zaangażowane kilka osób.
Prześledziłem wątek i powiem tak. Jeżeli coś wam się odwidzi i zapałacie chęcią stworzenia dużej strony poświęconej ŚD to z przyjemnością mogę pomóc. Budowanie dobrej i profesjonalnej witryny na pomysłach trzynastoletnich fascynatów jednak odradzam... |
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 6 Lipiec 2006, 09:49
|
|
|
| Cytat: | | Ty chyba na oczy nie widziałes dużego portalu... |
Widziałem.
| Cytat: | | korektor w portalu... |
Dokładnie
| Cytat: | | Jeżeli chcesz zrobić coś więcej niż minimum trzeba być samemu sobie grafikiem, dziennikarzem, korektorem, edytorem, wydawcą i chłopcem do podawania kawy. |
Nieprawda.
| Cytat: | | Ale prawda i jeszcze raz prawda, że jeżeli taki portal miałby kiedykolwiek powstać musi być w to zaangażowane kilka osób. |
Prawda.
| Cytat: | | Budowanie dobrej i profesjonalnej witryny na pomysłach trzynastoletnich fascynatów jednak odradzam... |
Też odradzam.
| Cytat: | | Prześledziłem wątek |
No i wygrzebałeś mojego hipercytata :p |
_________________ Du ju lana it banana?
 |
|
|
|
 |
banita

|
Wysłany: 7 Lipiec 2006, 07:48
|
|
|
A jaki to był portal i co w nim robiłeś jeżeli mogę zapytać? |
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 7 Lipiec 2006, 10:53
|
|
|
| Cytat: | | A jaki to był portal i co w nim robiłeś jeżeli mogę zapytać? |
Warserwis, który teraz już upadł. Zajmowałem się działem download. |
_________________ Du ju lana it banana?
 |
|
|
|
 |
banita

|
Wysłany: 10 Lipiec 2006, 00:17
|
|
|
| Z całym szacunkiem, ale cięzko to nazwać dużym portalem... Nie zrozum mnie broń Boże źle, ale to jest niszowa z punktu widzenia internetu strona i byłbym daleki od nazywania jej dużym portalem, a tym bardziej trudno , aby była przykładem potwierdzającym to o czym wspominałem. |
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 10 Lipiec 2006, 00:45
|
|
|
| banita napisał/a: | korektor w portalu... Ty chyba na oczy nie widziałes dużego portalu... Jeżeli chcesz zrobić coś więcej niż minimum trzeba być samemu sobie grafikiem, dziennikarzem, korektorem, edytorem, wydawcą i chłopcem do podawania kawy. |
To chyba ty nie widziales duzego portalu . Korektor, akurat sie zadko zdaza, choc ja kiedys za takiego robilem i czesto jest tak, ze jedna osoba cos pisze, a druga pozniej sprawdza. Osoby, ktore pisza teksty nie zajmuja sie grafika i odwrotnie, ewentualnie w sporadycznych przypadkach. Tak samo osoby od strony technicznej portalu na ogol nie pisza.
Troche OT, ale tak nasiadles na Blejda, to stwierdzilem, ze sie wypowiem . |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
Aureus
|
Wysłany: 10 Lipiec 2006, 05:52
|
|
|
A w Tawernie RPG jest chyba z pięciu korektorów, a nie możesz mi powiedzieć, że to Nie jest spory serwis, zresztą autorytet w kręgach fanów fantastyki.
A Poltergeist? Oczywiście, że wszystko przechodzi przez korektę... Kiedy raz zdarzyło mi się (dwa lata temu : P) wysłać im pracę dotyczącą WFRP na 6 stron, to przeczytali pierwsze trzy, porobili mnóstwo komentarzy, żółtych i czerwonych kolorków, a ostatecznie korektor zakończył: "przepraszam, ale oczy mnie już od tego bolą". : )
Mam nadzieję, ze dobrze rozumiem słowo "Korektor" : ) |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 10 Lipiec 2006, 13:35
|
|
|
taka mnie myśl naszła. że dyskusja jest w jakims zakresie bezprzedmiotowa.
bo tak naprawdę UAM jesli wogóle idzie w kierunku zegoś większego, to będzie to (o ile ja to rozumiem) federacja róznych stronek pojedynczych autorów + forum + prosty serwis newsowy.
I jakby z deinicji każdy będzie pilnował swojego.
A korekta? - tak potrzebna rzecz. Nawet na najmniejszych stronkach. Ja sobie robię treść, grafikę, flashe, php, css, javascript. W zasadzie sam robię całości - ale właśnie o korektę zawsze kogoś proszę. czemu? bo przy takim natłoku pracy łatwo popełnić głupi błąd, a własne błędy jest bardzo ciężko wyłapać. |
|
|
|
 |
Krasnola
Kochanica Kora

|
Wysłany: 10 Lipiec 2006, 13:52
|
|
|
I teraz sami tu stwierdzacie rzecz, o której ja trąbię od dawna.
Choć mowa tu o portalu.
To może zamiast gadać zróbmy coś? Ja się na php nie znam, ale dobrze by wyglądało, gdyby na forum był dział 'news', wyświetlany na stronie głównej portalu, a po bokach linki do zaprzyjaźnionych stron. Tylko trzeba coś zacząć, bo jak wszystkie projekty skończy się na gadaniu. |
_________________ Nie daj się zwieść polskim producentom cyckonoszy! Sprawdż swój PRAWDZIWY rozmiar! |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 10 Lipiec 2006, 20:26
|
|
|
karsnola> prace trwają, wystarczy poczytac niektóre wątki na forum.
tylko tradycyjnie jest niezgoda tzn.
- jedni uważają że należy zacząć od jakiegos ajnego adresu,nazwy loga i wogóle całego CI
- drudzy uważają, że najpierw musi powstać treść - czyli stronki składowe
- ty np. uważasz, że należałoby zacząć od newsów.
I w ten sposób sprawa się odkłada w czasie i np. na dniach fantastyki wszyscy obejrzeli animację półmartwego projektu "ziemia jest płaska" zamiast pięknego świeżutkiego loga, czy animacji "portalu w organizacji - UAM".
Ale, tak jak mówię, poprzeglądaj forum to znajdziesz na jakim etapie są prace. |
|
|
|
 |
banita

|
Wysłany: 10 Lipiec 2006, 23:24
|
|
|
| settler napisał/a: | | To chyba ty nie widziales duzego portalu |
Akurat widzę na codzień, bo pracuję w takim od ponad trzech lat i dobrze wiem co piszę. To temat na odzielną dyskusję i jeżeli kogoś to interesuje zapraszam na PW. Niech nikt mnie nie zrozumie źle. Nie miałem na celu nikogo obrażać, ani tym bardziej na kogoś najeżdżać,. Jeśli ktoś tak to odczuł to przepraszam. Po prostu wiem co
znaczy taki moloch i niektóre tego rodzaju opinie są dla mnie po prostu śmieszne. Nie twierdzę, że w portalu nie zdaża się korekta jako taka, ale nie ma stanowiska korektora. Dziennie pojawia się w serwisie tak duża liczba wiadomości, że taki pion musiałby zatrudnić całą armię ludzi. Podobnie jak moderacja, która liczy sobie śmieszną liczbę osób i pracuje do 17, więc przy okazji trzeba też być dodatkowo moderatorem... Im bardziej dana dziedzina jest nastawiona na szybką informację, która trzeba szybko wrzucić, tym mniejsza szansa na korektora. Jeżeli ktoś prowadzi sobie jakąś stronkę, albo vortal - nawet na półprofesjonalnych zasadach i wrzuca tam trzy cztery teksty na dzień, to może sobie być korektorem, albo ktoś inny może sobie taką funkcję pełnić. Natomiast zaręczam ci, że w dużym portalu korektora sensu stricte nie ma. Chyba, ze jakiś dział sobie takiego załatwi - o ile ma własny budżet oczywiście.
| settler napisał/a: | | Osoby, ktore pisza teksty nie zajmuja sie grafika i odwrotnie, ewentualnie w sporadycznych przypadkach |
No zasadniczo masz słuszność i tak powinno być. Ale praktyka jest nieco inna. Szczególenie jeżeli chce się coś zrobić na wyższym poziomie, albo co zdarza się częściej - trzeba to zrobić szybko. I nawet nie masz pojęcia jak to czasami bywa irytujące i chore...
Zatem Blejd jeżeli moją wypowiedź wziąłeś za bardzo do siebie - to sorry. Po prostu po dwóch mięsiącach harowania na podwójnych obrotach i mordowania się o każdą pierdołę jak byś przeczytał taki tekst - idę o zakład, że napisałbyś to samo co ja I jeszcze raz powtarzam, jeżeli poważnie myślićie o takim vortalu (bo w zasadzie dla porządku terminologicznego, taka stronka o ŚD to nie portal) chętnie pomogę w miarę możliwości. I jeszcze raz no offence, bo mam wrażenie, że wszyscy rzucili się na mnie w obronie zaatakowanego pisklaka, kiedy nawet nie miałem intencji go atakować... |
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 10 Lipiec 2006, 23:34
|
|
|
Banito, co do korekty, to napisalem, ze zgadzam sie, iz korektora jako takiego nie ma. Wiadomo, ze nie da sie tego zrobic.
Bardziej chodzilo mi o to, ze osoby piszace teksty sie nie zajmuja grafika, ani strona techniczna.
Jeszcze, zeby bylo jasne, portal, z ktorym ja mialem blizszy kontakt to Wirtualna Polska.
Co do naszego portalu, to sam newsowy to raczej latwo uruchomic i znalazlyby sie osoby, ktore by sie tym zajmowaly, gdyz nie jest to wielka robota. Jednak z drugiej strony takim centrum newsowym jest samo forum i nie wiem, czy to troche nie glupi, gdyby poprostu ta sama wiadomosc pojawiala sie i tu i tu. |
|
|
|
 |
banita

|
Wysłany: 10 Lipiec 2006, 23:55
|
|
|
Settler luknij na PW |
|
 |
Krasnola
Kochanica Kora

|
Wysłany: 11 Lipiec 2006, 08:34
|
|
|
| Keyff napisał/a: | | Ale, tak jak mówię, poprzeglądaj forum to znajdziesz na jakim etapie są prace. |
Wyobraź sobie, że przeglądam i to widzę Ale moim zdaniem j\jak zwykle za dużo gadamy. Ja niestety tu nie pomogę, potem to mogę pisać, robić za korektora, etc, ale ktoś powinien zrobić to, co uważa i zademonstrować, żeby zaczęły się jakieś konstruktywne dyskusje.
| settler napisał/a: | | Banito, co do korekty, to napisalem, ze zgadzam sie, iz korektora jako takiego nie ma |
Może być. W niektórych portalach jest tak, że publikuje artykuły kilka osób, ale pisze je więcej i te publikujące sprawdzają wartość merytoryczną i gramatykę, ortografię, etc w dziele. Szczególnie jest tak na portalach z fantastyką, z tego co zauważyłam. |
_________________ Nie daj się zwieść polskim producentom cyckonoszy! Sprawdż swój PRAWDZIWY rozmiar! |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 11 Lipiec 2006, 08:55
|
|
|
| Krasnola napisał/a: | W niektórych portalach jest tak, że publikuje artykuły kilka osób, ale pisze je więcej i te publikujące sprawdzają wartość merytoryczną i gramatykę, ortografię, etc w dziele. Szczególnie jest tak na portalach z fantastyką, z tego co zauważyłam.
|
Chcesz być korektorem od newsów ? A może właściciele stron które wejdą w skład portalu pozwolą Ci na korektę swoich stronek? |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 11 Lipiec 2006, 19:47
|
|
|
| settler napisał/a: | | Jednak z drugiej strony takim centrum newsowym jest samo forum i nie wiem, czy to troche nie glupi, gdyby poprostu ta sama wiadomosc pojawiala sie i tu i tu. |
Tak, o tym samym myślałem, bo w sumie tak jest. Szperam częśto i wklejam newsy, i jak gadaliśmy moment z Krejtem to mówiłem, że mogę być za newsy odpowiedzialny, ale to bedzie takie dublownie. Chociaż z drugiej strony, na stornie wisi dla wsyzstkich, a forum jest do dyskusji o danym newsie... |
|
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 11 Lipiec 2006, 20:29
|
|
|
| Kormaciek napisał/a: | | Tak, o tym samym myślałem, bo w sumie tak jest. Szperam częśto i wklejam newsy, i jak gadaliśmy moment z Krejtem to mówiłem, że mogę być za newsy odpowiedzialny, ale to bedzie takie dublownie. Chociaż z drugiej strony, na stornie wisi dla wsyzstkich, a forum jest do dyskusji o danym newsie... |
Nie wiem czy to technicznie wykonalne, ale na wielu serwisach forum jest niejako połączone z newsami i komentarze do newsów pojawiają się na forum. Przykład? guildwars.pl, gram.pl
Może szło by takie coś u nas zrobić. |
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 11 Lipiec 2006, 21:33
|
|
|
| Słupek napisał/a: | | Nie wiem czy to technicznie wykonalne |
Oczywiście że jest to technicznie wykonalne. Wtedy pierwszy post jest newsem, a komentarze to kolejne posty. |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 11 Lipiec 2006, 22:01
|
|
|
to wogóle nie jest problem, tylko trzeba się trzymać pewnych reguł przy wrzucaniu w konkretne tematy newsów.
Natomiast napisanie skrytpu w php który sobie wyciągnie z tabeli forum konkretne informacje i będzie je publikował jako newsy na dowolnej stronce to jest raczej nieskomplikowany problem. |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 12 Lipiec 2006, 09:17
|
|
|
Uboot, na mojej stronie wiekszosc tektow przeszlo przez korekte. Zobacz, ze wsrod osob zajmujacych sie strona jest osoba od korekty .
Podoba mi sie rozwiazanie Keyffa. O ile dobrze zrozumialem chodzi o to, ze poprostu mod mogly okreslic danego posta jako 'news' i wtedy by sie pojawial na stronie newsowej. |
|
|
|
 |
|
|
Theme modified by Vanti & Krejt. Discworld, Ankh-Morpork and all related characters are trademarks registered by Terry Pratchett. All trademarks are used with permission from Terry Pratchett. Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group |