Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Propozycja
Autor Wiadomość
Słupek 
VIP

Wysłany: 24 Styczeń 2006, 16:50   

QbaJak napisał/a:
Słupek napisał/a:

A co to za pomówienia, mylić mnie z settlerem? :D

Moje zdanie na temat flasha jest akurat takie, ze to zbędne efekciarstwo. Jak ktoś się uprze by zrobić jakiś dodatkowy element we flashu typu interaktywna mapka czy coś, to ok, ale całe stronki w tej technologii są nieporęczne. MOżemy korzystać tylko z l-kliku, żadnegootwierania w nowym panelu ani kopiowania. Dla mnie to mija się z celem i ogrranicza funkcjonalność.
QbaJak napisał/a:
edytory graficzne sa beznadziejne, kodu reczywiscie nie da sie poprawic,

Jest coś gorszego i co jeszcze straszniejsze, stosowanego. Niektórzy po prostu konwertują pliki na html w Wordzie, po takich cudactwach człowiek moze pokochać Front Page.

Kor 
Moderator

Wysłany: 24 Styczeń 2006, 16:58   

Nie gadajcie, bo są fajne strony Flash + Html, gdzie można kopiować tekst i jest wybór na wstępie w czym chcemy stronę oglądać.

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 24 Styczeń 2006, 17:20   

Nie wiedziałem, że można robić stronę w Wordzie. Sprawdziłem i rzeczywiście! Stworzyłem stronę niejakiego jaśa. Wrzućcie sobie do notepada i zapszcie. Prawda że zaczepista?
Kod:
<HTML>
<HEAD>
<META HTTP-EQUIV="Content-Type" CONTENT="text/html; charset=windows-1250">
<META NAME="Generator" CONTENT="Microsoft Word 97">
<TITLE>Cześć, Nazywam się Jaśo, mam 10 lat, szukam kolerzaneg i kolegów</TITLE>
<META NAME="Version" CONTENT="8.0.3612">
<META NAME="Date" CONTENT="3/12/97">
<META NAME="Template" CONTENT="C:\Office\Microsoft Office\Office\HTML.DOT">
</HEAD>
<BODY TEXT="#000000" LINK="#0000ff" BGCOLOR="#ff0000">

<FONT FACE="Times New Roman" SIZE=6 COLOR="#ffffff"><P ALIGN="CENTER">Cześć, Nazywam się Jaśo, mam 1</FONT><FONT SIZE=6 COLOR="#ffffff">0 lat, szukam kolerzaneg i kolegów.</P>
<P ALIGN="CENTER">&nbsp;</P>
</FONT><FONT SIZE=6 COLOR="#c0c0c0"><P>Mój adres:</P>
</FONT><FONT FACE="Times New Roman" SIZE=6 COLOR="#c0c0c0"><P>Jaśo Bezlweski</P>
</FONT><FONT SIZE=6 COLOR="#c0c0c0"><P>Ul. Bauwanka 7</P>
</FONT><FONT FACE="Times New Roman" SIZE=6 COLOR="#c0c0c0"><P>01-665 Kłopot</FONT><FONT SIZE=6 COLOR="#c0c0c0">y katrzyny</P>
<P>&nbsp;</P>
</FONT><FONT SIZE=4 COLOR="#00ffff"><P>muj i-mejl: </FONT><A HREF="mailto:jaso123659853846@wp.pl"><FONT SIZE=4 COLOR="#00ffff">jaso123659853846@wp.pl</FONT></A></P>
<FONT SIZE=4 COLOR="#00ffff"><P>&nbsp;</P>
<P>moja ulóbiona strona: </FONT><A HREF="http://www.sixsexsix.com.peel/"><FONT SIZE=4 COLOR="#00ffff">www.sixsexsix.com.peel</FONT></A></P>
<FONT FACE="Times New Roman" SIZE=3 COLOR="#ff00ff"><P>Ntylko nie wiem dlaczego panie na nie mają klapki na oczach, może ktoś mi wyjaśni.... ):</P>
</FONT><FONT SIZE=3 COLOR="#ff00ff"><P>&nbsp;</P>
</FONT><FONT SIZE=6 COLOR="#808000"><P>To moja pierwsza</FONT><FONT FACE="Times New Roman" SIZE=6 COLOR="#808000"> strona. ładnie mi wyszła</FONT><FONT SIZE=6 COLOR="#808000">. Jerzeli kto hce rzebym mu zrobil, to niech pisze na muj i-mejl. Czyli</FONT><A HREF="mailto:jaso123659853846@wp.pl"><FONT SIZE=4 COLOR="#00ffff">jaso123659853846@wp.pl</FONT></A><FONT SIZE=4 COLOR="#00ffff">.      </P>
<P>&nbsp;</P>
</FONT><FONT SIZE=7 COLOR="#00ff00"><P ALIGN="CENTER">KONJEC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!</P></FONT></BODY>
</HTML>

A jak takie parodie pojawiają się w necie. I to po hasłem "Jedyna, WYJĄTKOWA, nIEPOWTARZALNA".

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

If you don't think your life is worth more than someone else's, sign your donor card and kill yourself.

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 24 Styczeń 2006, 18:57   

Słupek napisał/a:
A co to za pomówienia, mylić mnie z settlerem?

nie wiem jakim cudem powstal ten blad, ale stosuje szybkie cytowanie wiec, jesli bedzie sie powtarzal to zglosi sie w tech support

Kormaciek napisał/a:
Nie gadajcie, bo są fajne strony Flash + Html

pewnie ze sa, i mi to cale nie przeszkadza, dopoki flash to reklamy i bannery, ale jesli mam wyciaganac z takiej strony informacje, ktora przeznaczona jest tylko i wylacznie dla srodowiska obslugujacego flasha, to w takim momencie autora jest dla mnie nie powazny

gadio napisał/a:
A jak takie parodie pojawiają się w necie. I to po hasłem "Jedyna, WYJĄTKOWA, nIEPOWTARZALNA".

nie nazwalbym tego parodia, jesli ktos generuje strone, tylko i wylacznie po to, zeby ona istaniala i nie ma zamiaru jej zmieniac, to jak dla mnie moze ona byc wygenerowana w czym tam autorowi sie zewnie podoba... pytaniem tylko jest po oc generowac strony, ktorych sie nigdy nie zmieni :)

jesli to nie bylo jasne z mojego poprzedniego postu, chodzilo mi o to, ze generatory graficzne tworza strony, z ktorymi nie da sie pozniej wspolpracowac (w sensie grzebac w zrodle, wprowadzac poprawki itp. - w sensownym czasie) i dlatego uwazam je za benadziejne

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 24 Styczeń 2006, 20:23   

QbaJak napisał/a:
to jak dla mnie moze ona byc wygenerowana w czym tam autorowi sie zewnie podoba...

Tylko, że to jest tak, że strony w edytorach graficznych czasem się różnie wyświetlają na różnych przeglądarkach.

If you don't think your life is worth more than someone else's, sign your donor card and kill yourself.

Słupek 
VIP

Wysłany: 24 Styczeń 2006, 22:48   

Cytat:
Tylko, że to jest tak, że strony w edytorach graficznych czasem się różnie wyświetlają na różnych przeglądarkach.

Tak samo róznie wyświetlają się strony tworzone tekstowo, więc argument o kant d... potłuc.

Największą wadą stronek robionych we wszelich automatach graficznych jest raczej generowanie niepotrzebnego ruchu w sieci, co dla modemowców było katorgą. Teraz przy dużej popularności łączy DSL i sieci osiedlowych, nie ejst to taki wielki problem.

Keyff 
Moderator

Wysłany: 25 Styczeń 2006, 11:09   

tzn. wiesz... jeśli będziemy mysleć tak jak ty - to będziemy potrzebowali coraz więszkych i większych łaczy tylko po to, żeby ciągle ogladać to samo

ludzie zaczną wrzucać obrazki w bmp a dźwięki w wave'ach - co niektórzy juz robią...

ostatnio kolezanka przyniosła mi projekt 'swojej strony' który miał trzy proste podstrony. każdy html miał 600 kilo. po przepisaniu strony w notepadzie i poprawieniu grafik, całość zajmowała 50 kilo (z 3 mega wcześniejszych).

a ja flasha lubie za to, że np. animacja w .gif czy czymkolwiek innym zajmuje średnio 10x tyle co we flashu. czasem - jesli orgyinalna grafika, albo chociaż jej część jest zrobiona vektorowo, nawet statyczny obraz zajmuje mniej miejsca.

generalnie jest narzędziem dającym dużo możliwości, przy okazji jest latwiejszy w obsludze niż java i mniej robi problemów, główną wadą flasha jest to, że to aplikacja komercyjna. ktoś powinien opracować jakiś odpowiednik GNU i uczynić go standardem. co do statycznych grafik powoli takim standardem staje się svg - ale powoli, myslę że bedzie powszechny za 3-4 lata.

a dorabianie gęby flashowi... cóż, rozumiem: 'nie umiem więdx nie lubiem". Jasne że można we flashu gnioty tworzyć, ale to smao można we wszystkim. Więc język czy środowisko oprogramowania nie jest w żaden sposób odpowiedzialne za czyny programisty, czy jak go tam zwać w tym przypadku.

jasne że flash mógłby być lepszy, mieć rozsądniejszy i przejrzysty kod, zamiast durnego przypisywania instrkcji obiektom. jest jaki jest, ale jest jedynym rozpowszechnionym w sieci standardem tego typu i nie należy go traktować jako coś 'złego'. Z tego co pamiętam za flash uchodzi wśród webmasterów za coś przyjaźniejszego niż 'ramki' czy 'java' (oczywiście nie javascript, tylko java). Jasne że php czy css i inne takie wynalazki (które jednak do czego innego służą i mzna te technologie lączyć- nie wykluczają się) uchodzi za coś rpzyjaźniejszego dużo bardziej niż flash, ale tak jak mówię - flasha nie zastąpią.

Tymon Sawicz
[*]http://arturpartyka.pl/blog

Mefistofeles 

Wysłany: 25 Styczeń 2006, 16:25   Gdzieo on jest?

Ciekawe gdzie podział sie duriell?

Słupek 
VIP

Wysłany: 25 Styczeń 2006, 16:46   

Niezły lolek z Ciebie, sądząc po dacie urodzenia i miejscowośći, to Ty jesteś Duriell. DOwcip nieśmieszny, za każdym razem jak Cię zjadą będziesz zakładał nowe konto?

A, i z tego co dzisiaj na gg pisałeś nic nie skumałem :P

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 25 Styczeń 2006, 20:35   

To nie był duriell, to było jego diabelskie wcielenie. Mefistofeles, prawda?
A strony nadal nie zdjął.

efzetiks 
VIP

Wysłany: 25 Styczeń 2006, 21:45   

ale ma Harrego Pottera w avatarze wiec uwazajcie... a Harry Potter to jest czarodziej i rozwali takich mugoli jak Wy i to czarem .. hadzia!!! i nawet Twoj avatar dorgi Slupku Tobie nie pomoze, ani moj, ani tym bardziej Gadio, nie mowiac juz o avatarze Krejta (cholera ma w chwili czytania przez kogokolwiek tego posta)...

a co do takiego duzego portalu to jestem za a nawet przeciw.. sadze ze pomysl na mega hiper wypas strone jest dobry tylko, ze wystepuja pewne problemy logistyczne... bo ja juz wiem jak sie robi strony na odleglosc.. juz ja to wiem...

Łukasz 
Aniołek Krejta

Wysłany: 25 Styczeń 2006, 21:52   

efzetiks napisał/a:
ale ma Harrego Pottera w avatarze wiec uwazajcie... a Harry Potter to jest czarodziej i rozwali takich mugoli jak Wy i to czarem .. hadzia!!! i nawet Twoj avatar dorgi Slupku Tobie nie pomoze, ani moj, ani tym bardziej Gadio, nie mowiac juz o avatarze Krejta

Wystarczy, że przejdziemy na Ciemną Stronę Księżyca i nikt nas nie złapie :P

efzetiks 
VIP

Wysłany: 25 Styczeń 2006, 22:21   

ja widze ze sie zrobil wreszcie temat, o ktorym marzylem tamat pt. OT ..

a jezeli chodzi o flash to jest moim zdaniem tylko dobry zeby zrobic sobie guziczki i jakies logo (naglowek) do reszty sie moim zdaniem nie nadaje..

a zauwazyliscie ze kolega Duriell nie ma jzu 13 lat tylko 17... jak ten czas szybko leci..

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 26 Styczeń 2006, 11:37   

efzetiks napisał/a:
Harry Potter to jest czarodziej i rozwali takich mugoli jak Wy i to czarem .. hadzia

E tam, poproszę Rincewinda i nawet on to odbije :)

efzetiks napisał/a:
i nawet Twoj avatar dorgi Slupku

Tu się zgadzam :D

efzetiks napisał/a:
ani moj

Nie wiem, tego jegomościa niezbyt znam.

efzetiks napisał/a:
ani tym bardziej Gadio

Bruce zrobi tylko Uooouuuuaiaioooouuuuaiiiiiaoiiiiooooooaaaaaaaaaaaad i Harry odleci na swoim mopie :mrgreen:

efzetiks 
VIP

Wysłany: 26 Styczeń 2006, 13:24   

Cytat:
Nie wiem, tego jegomościa niezbyt znam.

ech.. mlodziez.. przeciez to jest He-Man czlowieku... na potege posepnego czerepu mocy przybywaj.. hadzia... naraziles sie mi.. masz minusa..

Łukasz 
Aniołek Krejta

Wysłany: 26 Styczeń 2006, 13:44   

Gdyby mi skaner działał to zeskanowałbym sobie Conana z okładki mojej książeczki i byłby wreszcie ktoś godny by zmieżyć się z HP! ;]

Mefistofeles 

Wysłany: 26 Styczeń 2006, 16:48   Odpowiedż

Sorry ale ja nie jestem duriell. Kurde to że mieszkam w tym samym mieście i mam tyle samo lat co on to nie znaczy że ja jestemnim. JA nie jestem jeszcze taki powalony!!!! :)
Duriell mówi że twórcy polskich dyskowych stron walcząc ze sobą a ja myśle że jest inaczej np. To forum więc nie wiem na jaką chorobę jest chory ten facet!!!
ps. Ciekawe gdzie onj jest?

VenaKruczowłosa 
VIP

Wysłany: 26 Styczeń 2006, 16:53   

Czy mogę Cię spytać, Mefistofelesie, po jakiego diabła (zwrot chyba odpowiedni w Twoim przypadku) podajesz wszędzie link do fundamentów czegoś, czego jeszcze nie postawiłeś? Chcesz się wykazać dobrymi chęciami? A czy nie wiesz, że takimi chęciami, to piekło wybrukowano?

P.S Wiesz czemu wszyscy tu podejrzewają, że jesteś Duriellem? Bo napisałeś na forum dwa posty jedynie i w obu pytasz o osobę, która też napisała tu dwa posty - w tym samym temacie i w tej samej sprawie. A--mazing...

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 26 Styczeń 2006, 17:34   

efzetiks napisał/a:
ech.. mlodziez.. przeciez to jest He-Man czlowieku... na potege posepnego czerepu mocy przybywaj.. hadzia... naraziles sie mi.. masz minusa..

Oczywiście, że wiem, że to jest he-man, ale NIEZBYT go znam, bo tej kreskówki to oglądałem z 3 odcinki...

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 26 Luty 2006, 00:16   

Zapomnialem o tym napisac, ale jako, iz autor strony nie odpowiadal na moje apele, a takze na prozbe administracji republiki (ktora poprosilem o pomoc) to stronka zniknela.

Przykro mi, ze tak to musialem zalatwic, ale autor mial duzo czasu na poprawe tego co zrobil.

Odpowiedz do tematu