|
Propozycja |
| Autor |
Wiadomość |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 23 Styczeń 2006, 20:52
|
|
|
| Wlasnie prawa autorskie nie sa mojego kumpla, nie wiem, czy za opracowanie mu sie cos nalezy, ale nawet jesli nie to kultura nakazuje sie spytac. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
Aida
Gość
|
Wysłany: 23 Styczeń 2006, 23:10
|
|
|
Stronki we flashu są już demode. Teraz się robi zgrabne stronki typograficzne w CSSie.
Konserwatywna krytyka b. mi się podoba. Mogę kupić?
Błagam, niech ktoś zmieni tą pisownię nazwiska bo ja wysypki dostanę!! |
|
|
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 23 Styczeń 2006, 23:17
|
|
|
To wkońcu twój friend, Aida więc może lekko jej zasugerujesz, żeby poprawiła i się nie zniechęcała |
_________________ Du ju lana it banana?
 |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 23 Styczeń 2006, 23:28
|
|
|
Chyba jednak odwrotnie, Aido CSS był zanim powstał Flash. Poza tym, w CSS nie da się zrobić stronki, to jest tylko arkusz styli, dzięki którym, strona w HTML, DHTML< czy HHTML ładnie wygląda i jak ktoś umie to bajerancko. A we Flashu można zrobic Ho Ho i jeszcze może nawet więcej.
Ale mi to się tak wydaje, że Tobie sie pomyliło z CSM -czyli z Systemem Zarządzania Treścią - takie cuś, że jak ktoś nie ma pojecia o programowaniu, ale ma gust to zrobi dzięki temu wypasioną stronkę - bo nie trzeba umieć wogóle programować. Dla lenicwych
Teraz dżezi to jest ColdFusion i XML, tak BTW. |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 24 Styczeń 2006, 00:15
|
|
|
{OT}
| Gość napisał/a: | | Stronki we flashu |
a co to jest flash?... a tak na powanie od jakis 6 miesiecy nie mam zadnego plugina do obslug tego badziewia i w polaczeniu z mozilla wychodzi 3/4 pop-upow i innych wyskakujacych g***** mniej
z reszta zaczolem ignorowac wszelkie portale/producentow. itp, ktore wspomagaja tylko flasha... zgodnie z filozofia nie chca mnie u siebie to nie wchodze
{EoOT} |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 24 Styczeń 2006, 00:24
|
|
|
| Kormaciek napisał/a: | | CSS był zanim powstał Flash. |
Ja tak jak Aida myślałem, że teraz właśnie po przebajerzonych i mało przejrzstych Flashach przyszedł czas na bardzo czysty html oparty na arkuszach stylów. Co oznacza oszczędny kod, a co za tym idzie szybsze ładowanie, jednolity wygląd, wygoda tak tworzenia jak oglądania.
Od siebie dodam, że chciałem zacząć się naumiewać CSSa zaraz po przerobieniu ksiażki C++. Co teoretycznie oznaczało 'w zeszłym roku'. Powiedzcie, jak ja mam sobie czas na to wydzielić, tak zeby nie odkładać na tzw. 'jutro'. |
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 24 Styczeń 2006, 00:24
|
|
|
Qba, istnieja dobre stronki flashowe.
Aido, strona flashowa jest dobra, jak chcesz cos zareklamowac, a nie, gdy chcesz przekazac jakas tresc. Wtedy jest to nie funkcjonalne.
A zrobienie strony we flashu to zaden problem, mi tylko talentu brak . Co prawda chyba od 3 lat sie w to nie bawilem, ale nie problem sobie przypomniec. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 24 Styczeń 2006, 00:32
|
|
|
| Poza tym są szablony do wszstkiego. Wkładasz dane i heja w śwait. Ale dane to musza być swoje, a nie. |
|
|
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 24 Styczeń 2006, 11:19
|
|
|
| Cytat: | | Poza tym są szablony do wszstkiego. |
Albo jestem tępy, albo nie zrozumiałem twojego przesłania
Bo ja to zrozumiałem:
- Szablony można podłożyć pod każdą stronkę (chyba najbardziej trafne).
- Szablony są do wszystkiego (najlepsze?)
|
 |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 24 Styczeń 2006, 11:40
|
|
|
| Chodzio mi o to, że jak nie umiesz a chcesz coś bardzo mieć na stronie, to wystarczy poszukać, bo jest masa sablonów, do których wstawisz tylko tekst i będziesz miał. |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 24 Styczeń 2006, 11:46
|
|
|
| Co do CSSa to polecam wszystkim kurs HTML Pawła Wimmera. Sam kurs lekko przestarzały, bo teraz jest już XHTML, ale o podstawach i co najważniejsze czym jest CSS to można się wiele dowiedzieć. Cało więdzę o HTMLu i CSSie mam właśnie z tego. Kurs można pobrać ze strony http://www.helion.pl/ |
|
|
|
 |
Łukasz
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 24 Styczeń 2006, 14:06
|
|
|
| Najlepsze do tworzenia stron są i tak programiki zwane "WYSiWYG". Taki na przykład Nvu jest po polsku i nawet osoba nie znająca się na tworzeniu stron mogłaby coś zrobić. |
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 24 Styczeń 2006, 14:20
|
|
|
| Cytat: | | Najlepsze do tworzenia stron są i tak programiki zwane "WYSiWYG". |
Taa, tylko że kod strony stworzonej w edytorach typu WYSIWYG jest zazwyczaj koszmarnie zasyfiony. |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 24 Styczeń 2006, 14:23
|
|
|
Zwane jak?
Najprostsze są edytory grafićzne, ale estetyka takiej strony pozostawia wiele do życzenia. |
|
|
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 24 Styczeń 2006, 14:41
|
|
|
Jak powiedział Krejt, kod jest przy użyciu takiego bajeru bardzo zasyfiony.
---
Ale mimo wszystko szybciej i wygodniej robi się właśnie w edytorach graficznych. |
 |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 24 Styczeń 2006, 14:48
|
|
|
Te wszystkie nowe wynazki co tro generuja kod i tylko się przeciąga elementy - dają fajne rezultaty - dla tych, ktorzy się nie znają. Gorzej jak dadzą taką sronę do poprawy komuś. Idzie zgłupieć. Tak jak już wspmnieli Krejt i Blejd (jak to się ładnie rymuje ), kod jest zasyfiony. Prekursorem zasyfiania kodu jest Microsoftowy FrontPage - masakra.
Nie ma to jak Zajączek (darmowa i bardzo rozbudowana wersja Pajączka) Wszystko co potzeba, plus wsparcie dla PHP i MySQL. |
|
|
|
 |
Łukasz
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 24 Styczeń 2006, 14:55
|
|
|
| gadio napisał/a: | Zwane jak?
Najprostsze są edytory grafićzne, ale estetyka takiej strony pozostawia wiele do życzenia. |
W(hat)Y(you)S(ee)I(s)W(hat)Y(ou)G(get) Czyli po prostu programy graficzne, które tylko zasyfiają kod |
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 24 Styczeń 2006, 14:56
|
|
|
| Ja używam darmowego edytora kED, wszystko co potrzeba i nic więcej. http://www.freezone.fc.pl/ |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 24 Styczeń 2006, 15:54
|
|
|
| settler napisał/a: | | Qba, istnieja dobre stronki flashowe. |
dobre stronki flashowe to takie, ktore daja mi wybor czy chce uzywac flasha czy moze obejrzec stronke w html'u... co ciekawe taki standard mialo wszystko, kiedy flash wchodzil dopiero w obieg, teraz niesety mozliwosc wyboru zanika, przez co niektorzy (przynjamniej ja) rezygnuja po prostu z ogladania strony ktora wymaga ode mnie instaowanie takigo plugina
jedno co jest w tym wszystkim pocieszjace, to to ze na rzecz flasha webmasterzy rezygnuja z ActiveX, ktory byl w sumie niedostepny dla innych platform niz Okna
a edytory graficzne sa beznadziejne, kodu reczywiscie nie da sie poprawic, kiedys mialem przyjemnosc pracowac ze strona wygenerowana za pomoca jakiegos programu i wierzcie mi... lepiej to przepisac nie probowac cokolwiek zmienic
sam uzywam gnomowego gedit'a (notatnik kolorujacy skladnie) badz windowsowego notatnika, jednak dalego mi do tego zeby twierdzic, ze programy w stylu Pajaczek itp. sa niedobre - rozumiem ludzi ktorzy w tym pisza, jednak dla mnie w rozbudowanych edytorach jest zbyt duzo opcji ktorych i tak sie nie wykorzystuje, a mnie osobiscie wszystko co nie jest potrzebne strasznie rozprasza |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
| |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 24 Styczeń 2006, 16:14
|
|
|
| No, ale rozmowa zeszła z tematu, a strona Pauli Auguścik poświęcona Terremu Pratechettowi nadal jest. Settler ty do nie pisz na maila, bo na tematu to ona już nie widzi. Nie było jej na forum ostatnio. |
|
|
|
 |
|
|