Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Propozycja
Autor Wiadomość
settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 23 Styczeń 2006, 20:52   

Wlasnie prawa autorskie nie sa mojego kumpla, nie wiem, czy za opracowanie mu sie cos nalezy, ale nawet jesli nie to kultura nakazuje sie spytac.

Aida
Gość
Wysłany: 23 Styczeń 2006, 23:10   

Stronki we flashu są już demode. Teraz się robi zgrabne stronki typograficzne w CSSie. ;)

Konserwatywna krytyka b. mi się podoba. Mogę kupić? :mrgreen:

Błagam, niech ktoś zmieni tą pisownię nazwiska bo ja wysypki dostanę!!

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 23 Styczeń 2006, 23:17   

To wkońcu twój friend, Aida więc może lekko jej zasugerujesz, żeby poprawiła i się nie zniechęcała :)

Kor 
Moderator

Wysłany: 23 Styczeń 2006, 23:28   

Chyba jednak odwrotnie, Aido :wink: CSS był zanim powstał Flash. Poza tym, w CSS nie da się zrobić stronki, to jest tylko arkusz styli, dzięki którym, strona w HTML, DHTML< czy HHTML ładnie wygląda i jak ktoś umie to bajerancko. A we Flashu można zrobic Ho Ho i jeszcze może nawet więcej.

Ale mi to się tak wydaje, że Tobie sie pomyliło z CSM -czyli z Systemem Zarządzania Treścią - takie cuś, że jak ktoś nie ma pojecia o programowaniu, ale ma gust to zrobi dzięki temu wypasioną stronkę - bo nie trzeba umieć wogóle programować. Dla lenicwych

Teraz dżezi to jest ColdFusion i XML, tak BTW.

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 24 Styczeń 2006, 00:15   

{OT}

Gość napisał/a:
Stronki we flashu

a co to jest flash?... a tak na powanie od jakis 6 miesiecy nie mam zadnego plugina do obslug tego badziewia i w polaczeniu z mozilla wychodzi 3/4 pop-upow i innych wyskakujacych g***** mniej :D

z reszta zaczolem ignorowac wszelkie portale/producentow. itp, ktore wspomagaja tylko flasha... zgodnie z filozofia nie chca mnie u siebie to nie wchodze

{EoOT}

Słupek 
VIP

Wysłany: 24 Styczeń 2006, 00:24   

Kormaciek napisał/a:
CSS był zanim powstał Flash.

Ja tak jak Aida myślałem, że teraz właśnie po przebajerzonych i mało przejrzstych Flashach przyszedł czas na bardzo czysty html oparty na arkuszach stylów. Co oznacza oszczędny kod, a co za tym idzie szybsze ładowanie, jednolity wygląd, wygoda tak tworzenia jak oglądania.

Od siebie dodam, że chciałem zacząć się naumiewać CSSa zaraz po przerobieniu ksiażki C++. Co teoretycznie oznaczało 'w zeszłym roku'. Powiedzcie, jak ja mam sobie czas na to wydzielić, tak zeby nie odkładać na tzw. 'jutro'.

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 24 Styczeń 2006, 00:24   

Qba, istnieja dobre stronki flashowe.

Aido, strona flashowa jest dobra, jak chcesz cos zareklamowac, a nie, gdy chcesz przekazac jakas tresc. Wtedy jest to nie funkcjonalne.

A zrobienie strony we flashu to zaden problem, mi tylko talentu brak :) . Co prawda chyba od 3 lat sie w to nie bawilem, ale nie problem sobie przypomniec.

Kor 
Moderator

Wysłany: 24 Styczeń 2006, 00:32   

Poza tym są szablony do wszstkiego. Wkładasz dane i heja w śwait. Ale dane to musza być swoje, a nie.

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 24 Styczeń 2006, 11:19   

Cytat:
Poza tym są szablony do wszstkiego.

Albo jestem tępy, albo nie zrozumiałem twojego przesłania :D

Bo ja to zrozumiałem:
- Szablony można podłożyć pod każdą stronkę (chyba najbardziej trafne).
- Szablony są do wszystkiego (najlepsze?)

:wink:

Kor 
Moderator

Wysłany: 24 Styczeń 2006, 11:40   

Chodzio mi o to, że jak nie umiesz a chcesz coś bardzo mieć na stronie, to wystarczy poszukać, bo jest masa sablonów, do których wstawisz tylko tekst i będziesz miał.

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 24 Styczeń 2006, 11:46   

Co do CSSa to polecam wszystkim kurs HTML Pawła Wimmera. Sam kurs lekko przestarzały, bo teraz jest już XHTML, ale o podstawach i co najważniejsze czym jest CSS to można się wiele dowiedzieć. Cało więdzę o HTMLu i CSSie mam właśnie z tego. Kurs można pobrać ze strony http://www.helion.pl/

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

If you don't think your life is worth more than someone else's, sign your donor card and kill yourself.

Łukasz 
Aniołek Krejta

Wysłany: 24 Styczeń 2006, 14:06   

Najlepsze do tworzenia stron są i tak programiki zwane "WYSiWYG". Taki na przykład Nvu jest po polsku i nawet osoba nie znająca się na tworzeniu stron mogłaby coś zrobić.

Krejt 
Administrator

Wysłany: 24 Styczeń 2006, 14:20   

Cytat:
Najlepsze do tworzenia stron są i tak programiki zwane "WYSiWYG".

Taa, tylko że kod strony stworzonej w edytorach typu WYSIWYG jest zazwyczaj koszmarnie zasyfiony. :roll:

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 24 Styczeń 2006, 14:23   

Zwane jak?

Najprostsze są edytory grafićzne, ale estetyka takiej strony pozostawia wiele do życzenia.

If you don't think your life is worth more than someone else's, sign your donor card and kill yourself.

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 24 Styczeń 2006, 14:41   

Jak powiedział Krejt, kod jest przy użyciu takiego bajeru bardzo zasyfiony.

---
Ale mimo wszystko szybciej i wygodniej robi się właśnie w edytorach graficznych.

Kor 
Moderator

Wysłany: 24 Styczeń 2006, 14:48   

Te wszystkie nowe wynazki co tro generuja kod i tylko się przeciąga elementy - dają fajne rezultaty - dla tych, ktorzy się nie znają. Gorzej jak dadzą taką sronę do poprawy komuś. Idzie zgłupieć. Tak jak już wspmnieli Krejt i Blejd (jak to się ładnie rymuje :wink: ), kod jest zasyfiony. Prekursorem zasyfiania kodu jest Microsoftowy FrontPage - masakra.
Nie ma to jak Zajączek (darmowa i bardzo rozbudowana wersja Pajączka) Wszystko co potzeba, plus wsparcie dla PHP i MySQL.

Łukasz 
Aniołek Krejta

Wysłany: 24 Styczeń 2006, 14:55   

gadio napisał/a:
Zwane jak?

Najprostsze są edytory grafićzne, ale estetyka takiej strony pozostawia wiele do życzenia.

W(hat)Y(you)S(ee)I(s)W(hat)Y(ou)G(get) Czyli po prostu programy graficzne, które tylko zasyfiają kod :P

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 24 Styczeń 2006, 14:56   

Ja używam darmowego edytora kED, wszystko co potrzeba i nic więcej. http://www.freezone.fc.pl/

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 24 Styczeń 2006, 15:54   

settler napisał/a:
Qba, istnieja dobre stronki flashowe.

dobre stronki flashowe to takie, ktore daja mi wybor czy chce uzywac flasha czy moze obejrzec stronke w html'u... co ciekawe taki standard mialo wszystko, kiedy flash wchodzil dopiero w obieg, teraz niesety mozliwosc wyboru zanika, przez co niektorzy (przynjamniej ja) rezygnuja po prostu z ogladania strony ktora wymaga ode mnie instaowanie takigo plugina

jedno co jest w tym wszystkim pocieszjace, to to ze na rzecz flasha webmasterzy rezygnuja z ActiveX, ktory byl w sumie niedostepny dla innych platform niz Okna

a edytory graficzne sa beznadziejne, kodu reczywiscie nie da sie poprawic, kiedys mialem przyjemnosc pracowac ze strona wygenerowana za pomoca jakiegos programu i wierzcie mi... lepiej to przepisac nie probowac cokolwiek zmienic

sam uzywam gnomowego gedit'a (notatnik kolorujacy skladnie) badz windowsowego notatnika, jednak dalego mi do tego zeby twierdzic, ze programy w stylu Pajaczek itp. sa niedobre - rozumiem ludzi ktorzy w tym pisza, jednak dla mnie w rozbudowanych edytorach jest zbyt duzo opcji ktorych i tak sie nie wykorzystuje, a mnie osobiscie wszystko co nie jest potrzebne strasznie rozprasza

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 24 Styczeń 2006, 16:14   

No, ale rozmowa zeszła z tematu, a strona Pauli Auguścik poświęcona Terremu Pratechettowi nadal jest. Settler ty do nie pisz na maila, bo na tematu to ona już nie widzi. Nie było jej na forum ostatnio.

Odpowiedz do tematu