Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
http://kosiarz.i.inni.w.interia.pl
Autor Wiadomość
Nabu 

Wysłany: 26 Sierpień 2005, 07:47   http://kosiarz.i.inni.w.interia.pl

Cześć

Powstała taka mała stronka o Terrym i jego światach (nie tylko o Świecie Dysku).
Wszystko jest w fazie rozwoju, więc ostatecznie będzie tego o wiele więcej.

http://kosiarz.i.inni.w.interia.pl

Jeśli coś się nie wyświetla (czcionka, obrazek, strona, podstrona) lub będą zauważalne inne błędy, prosiłbym o info.

Parę słów o treści strony.
Nastawiam się głównie na opisy, więc nie przewiduję działu "Galeria" lub "Download". Pojemnośc strony nie jest duża (jeśli zabraknie, powiększę konto), galerie i downloady na innych stronach są doskonale wyposażone, więc dam sobie z tym spokój.
Błędów na pewno znajduje się dużo - treść, interpunkcja, stylistyka itd. - w miarę możliwości będą poprawiane, więc proszę o wyrozumiałość.

Hasła do działu "Świat Dysku" są dodawane codziennie - nie są one kompletne i będą
modyfikowane wraz z wypisywaniem haseł z innych książek (więc np. Magrat nie przeprowadziła się jeszcze do zamku, bo jestem dopiero w połowie "Trzech Wiedźm").

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 26 Sierpień 2005, 08:39   

stronka ciekawa
pomysł z pamiętnikiem...... no zobaczymy jak to się dalej potoczy ;-)
indeks Świata Dysku.... no pogratulować, postuluję pod "Ż" -Żeberka Hargi...
IMHO: strona główna za ciemna i niekontrastowa. Na moim stareńkim laptopie trudna w odbiorze. Podkreślam, że to tylko moje zdanie ;-)
W dziale Inne Światy, poza linkiem do JMaxwell'a i Dywanu - reszta nie chciała się wyświetlić, ale to może być jakiś problem z proxy u mnie. Ten sam błąd ze Słynnymi Narzędziami Inhumacji i Kontaktem.
Może ktoś inny spróbuje?

Nabu 

Wysłany: 26 Sierpień 2005, 13:06   

Drugi dzień z rzędu na interii są kłopoty z dostaniem się na strony, więc to raczej nie jest wina Twojego proxy. Akurat w tym czasie miałem podobne problemy. Wczoraj i dzisiaj kłopoty zakończyły się około 12.30 i w tej chwili wszystko już śmiga. Mam nadzieję, że nie wejdzie im to w krew.

Dział "Inne Światy" jest na razie praktycznie pusty (parę haseł jest jedynie w Ciemna strona Słońca), bo koncentruję się głownie na hasłach do Świata Dysku (już mi się zaczynają powoli śnić po nocach). Tak samo jest z Tekstami.

Po Twoim poście tło postanowiłem zmienić, bo skoro Ty masz problemy, to i inni mogą je mieć. A chodzi przecież o to, żeby wszystkim się w miarę komfortowo oglądało.

Żeberkami Hargi bym się nie martwił :wink: bo hasła będą jeszcze dopisywane, usuwane, przesuwane i modyfikowane, więc i tak wszystko się jeszcze zmieni.

"Pamiętnik" nie jest niczym szczególnym - troszkę odpoczynku i radości dla mnie. Sam jestem ciekawy, jak to się potoczy. A w razie czego - ciach :)

To chyba wszystko. Dzięki za pomocne uwagi.

EDIT

No niestety, znowu są problemy :( Ehh...

SStefan 
VIP

Wysłany: 26 Sierpień 2005, 14:59   

Cóż, stronka niezła, nawet mi się podoba...
Trochę dziwnie, jak na mój gust, poukładane są okładki wraz z opisami w dziale "Księgi Świata Dysku" i "Księgi inne". No, wiesz, chodzi mi o te "schodki"...
Ten "Pamiętnik" zapowiada się interesująco, ale przydałoby się go kontynuować :wink:
Ogólnie widać, że strona jest "under construction", więc czekam, aż będzie trochę bardziej...
"Słynne narzędzia inhumacji" to świetny tekst, wiecej takich!
"Zacznijmy od tego, że za czasów Józefa chłopaki wyprowadzili się do Egiptu jak w PRL-u za chlebem. Przez długi czas Izraelici i Egipcjanie byli ziomalami. Ale potem przyszła niewola izraelska. (Wiecie, widocznie zły diabeł zaczął działać)." <--N ie ma to jak wykwalifikowana katecheza XD

Kor 
Moderator

Wysłany: 26 Sierpień 2005, 15:37   

W narzędziach inhumacji akurat tekstu jak na lekarstwo, ale wyróżnia stronę. Księgę Haseł a raczej Encyklopedię tworzy QbaJak - więc uważajcie, żeby niepotrzebnie się nie dublować.

Nabu 

Wysłany: 26 Sierpień 2005, 20:49   

Cześć

@SStefan

O jakie "schodki" chodzi? U mnie okładki wyświetlają się jedna pod drugą. Czy możesz napisać (PM albo jak wolisz) jak dokładnie to wygląda u Ciebie?

"Pamiętnik" będzie na pewno kontynuowany (przewiduję co najmniej 3 wpisy tygodniowo).

@Kormaciek

Wiem, że QbaJak tworzy Wielką Encyklopedię - widziałem i bardzo mi się podoba. Chciałbym mieć jednak swoją i zrobioną na swój sposób. Będzie troszkę inna (nie przewiduję odsyłaczy, angielskich odpowiedników, tytułów książek, z których hasła pochodzą), a samo wypisywanie haseł sprawia mi dużą przyjemność.
A w przypadku, gdyby któremuś z nas się odechciało kontynuować prace, nie miał czasu, sprzęt nawalił, serwer itp., to zawsze będzie można skorzystać z tej drugiej (lub innych, które powstały, są, powstają). Drugą sprawą jest fakt, iż na pewno hasła nie będą wyjaśniane identycznie, więc będzie można poczytać o tym samym w nieco inny sposób.

Dziękuję za spostrzeżenia i zainteresowanie.

SStefan 
VIP

Wysłany: 27 Sierpień 2005, 20:56   

Masz screena:
http://www.deviantart.com/view/22243003/
pomniejszonego z deczka... Tak MI to się wyświetla.
"Zacznijmy od tego, że za czasów Józefa chłopaki wyprowadzili się do Egiptu jak w PRL-u za chlebem. Przez długi czas Izraelici i Egipcjanie byli ziomalami. Ale potem przyszła niewola izraelska. (Wiecie, widocznie zły diabeł zaczął działać)." <--N ie ma to jak wykwalifikowana katecheza XD

Uboot 
Moderator

Wysłany: 27 Sierpień 2005, 21:52   

Nabu widzę to samo co SStefan, chodzi mi o te schodki i wygląda to dosyć "nieapetycznie".

Poza tym stronka przejrzysta i miła dla oka, tylko troszkę mi nie pasi to tło na stronie tytułowiej. Jakieś takie mało fantastyczne, ale to tylko moje indywidualne odczucie.
Aha dział "Teksty: jest w pytę :mrgreen:

Nabu 

Wysłany: 28 Sierpień 2005, 06:53   

Uuu... Macie rację - fatalnie to wyglądało.

Teraz powinno być już lepiej. :)

Tło na stronie głównej faktycznie jest mało fantastyczne, ale za to nie przyciąga zbytnio oka :wink: Nie wykluczam jego zmiany, ale raczej szukać w tej chwili innego nie będę (chyba że coś mi wpadnie przypadkiem w oko). Ja ogólnie mało artystyczny jestem i z doborem obrazków, kolorów itp. zawsze miałem kłopoty.

Wielkie, wielkie dzięki za screena (nie spodziewałem się) i za Wasze opinie.

Pozdrawiam
Nabu

SStefan 
VIP

Wysłany: 28 Sierpień 2005, 09:21   

O, Nabu, tak, już teraz zdecydowanie lepiej... Takie ustawienie jednego pod drugim wygląda dużo bardziej estetycznie, IMHO.
MNie tam za bardzo tło na głównej nie przeszkadza, ale jeśli już miałbyś zmieniać, to może po prostu pojedynczy kolor, zamiast jakichś tekstur? taka tylko sugestia z mojej strony, sam wybierzesz rozwiązanie.
Niezamaco, pozdro.

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 31 Sierpień 2005, 16:56   

Cytat:
Zetesphut - król Tsortu; pośmierci został pochowany w piramidzie;

pośmierci

Cytat:
przedtem "Rozbity Bęben" (przed pożarem);

Najlepiej zostaw - "Rozbity Bęben" (przed pożarem);

Uboot 
Moderator

Wysłany: 7 Luty 2006, 10:49   

Muszę pochwalić Nabu za stronkę.

Od ostatniego posta w tym temacie zmieniła się niedopoznania.
Aktualizowana (o czym zapomnają niektórzy właściciele stronek z forum :wink: , dużo materiałów, ładna szata i czcionka biografie osób związanych ze SD (mojej niestety brak :P ) i wiele innych.
Pozatym jest taka jakas przytulna :D

http://kosiarz.i.inni.w.interia.pl/

Gratulacje Nabu =D>

Nabu 

Wysłany: 7 Luty 2006, 12:22   

Heh, dziękuję bardzo. :) Nawet nie wiesz, jak miło to usłyszeć.

Jeśli chodzi o materiały, a zwłaszcza teksty, to 95% (albo i więcej) pochodzi po prostu z terminarzy. Pochwały należą się więc Terry'emu i PWC. Ja sam niewiele tam zmieniłem, choć starałem się, aby tekst nie był tylko zwyczajnie przepisany, bo to i nieładnie, i nieuczciwie.

Twoja biografia będzie umieszczona oczywiście na osobnej stronie. Nie mógłbym przecież pozwolić, abyś spędzał czas obok jakiegoś tam Pratchetta lub Kidby'ego. Niestety wciąż gromadzę materiały i przeszukuję archiwa, więc to jeszcze trochę czasu potrwa. Na pewno jednak będzie o tym głośno w prasie i TV.

El Pasik 

Wysłany: 7 Luty 2006, 17:28   

Stronka jest wspaniała, duża na niej ciekaweych wiadomosci na temat świata dysku... kawał dobrej roboty, Nabu :brawo: :brawo:

Uboot 
Moderator

Wysłany: 8 Lipiec 2006, 10:58   

Pewnie zauwazyliście już nowągrafikę na stronie Nabu.
Bardzo fajna, tylko jest cos co mnie kłuje w oczy. Tło na stronie głównej jest ciut za ciemne w porównaniu do jasnego tła reszty stronki.

To znaczy, nie uważasz że lepiej by się prezentowała gdyby jakieś tło jednak tam było ?

Nabu 

Wysłany: 8 Lipiec 2006, 17:35   

Oj, to teraz mi zabiłeś ćwieka, bo ja kompletnie nic nie kombinowałem z tłem od poprzedniej zmiany. Wydawało mi się, że jest dobrze.
Kontrast głównej i pozostałych jest spory, ale pierwotne założenie było takie, aby pierwsza z nich nawiązywała kolorystycznie do domu Śmierci (z racji tytułu strony), a resztę dało się czytać bez większego zmęczenia oczu, czyli w moim wypadku powinny to być ciemne litery na jasnym (lecz nie oślepiającym) tle.
Próbowałem ustawić główną na coś jaśniejszego - nie pasuje. Tło obrazków winno współgrać kolorystycznie z resztą, a tak się nie dzieje. Gdyby było ich mniej, być może by się udało. W tej chwili możliwa jest jedynie delikatna zmiana koloru na jaśniejszy, ale podejrzewam, że niewiele pomoże.
Z kolei tło innych stron mogę minimalnie zaciemnić, ale również niezbyt wiele, ponieważ chcę, aby litery wyraźnie odcinały się na tle (wciąż pozostając czarne).

Dziękuję jednak za info. Tak się przyzwyczaiłem do kolorów mojej stronki, że teraz nie jestem w stanie miarodajnie ocenić jej wyglądu. Wydaje się, że wszystko jest w porządku, a tu masz... :)

Wątpię, abym w najbliższym czasie znalazł jakieś dobre rozwiązanie. Swego czasu próbowałem wielu możliwości i wybrałem właśnie tą. Jednak poszukam, pomyślę, może coś mi wpadnie do głowy, może coś ciekawego podejrzę.
Dziękuję raz jeszcze.

Nabu 

Wysłany: 18 Wrzesień 2006, 10:22   

Mam parę słów do osobników, którzy nie szanują cudzej pracy.
Posłuchajcie no, to naprawdę nie jest miłe, gdy zobaczy się swój tekst na innej stronie. Może mógłybym jeszcze przymknąć oko, gdyby został choć trochę zmieniony, ale jeśli jest kopiowany co do przecinka, ciśnienie podnosi mi się maksymalnie.
Moja strona ma już ponad rok. Przez długi czas nic złego się nie działo. Problemy zaczęły się, gdy wprowadziłem nieco grafiki. W przeciągu dwóch miesięcy "podprowadzono" mi pliki .jpg i czterokrotnie teksty (lub ich część). Wprawdzie do tej pory udawało mi się doprowadzić do sytuacji, w której efekty mojej pracy były ostatecznie wycofywane, jednak korespondencja w tej sprawie nie zawsze należała do miłych i przyjemnych.
Wczoraj znowu znalazłem swoje teksty na dwóch blogach o PTerrym. Prawdę mówiąc, mam dosyć. Nie chce mi już się prosić, żądać i tłumaczyć. Bo i po co? Zostawiłem jedynie krótkie notki, wysłałem liścik i tyle. W pierwszej chwili miałem zamiar po prostu skasować swoją stronę. I już. Zero problemów, nerwów i czytania głupkowatych wyjaśnień. Cały problem polega jednak na tym, że sporo włożyłem w doprowadzenie jej do obecnego kształtu. Dodatkowo zaangażowałem się w jej tworzenie bardzo emocjonalnie, jeśli można tak to nazwać. Jest to moja pierwsza strona, jaką kiedykolwiek wykonałem. Przez ponad rok pracowałem nad nią codziennie (z kilkoma wyjątkami) przez kilka godzin. Tak, mam sporo czasu. Od paru lat nie wstaję z łóżka i mam wystarczająco dużo wolnego. Gdybym był normalny, na pewno by to wszystko inaczej wyglądało. Ale nie wygląda. Nigdy nie miałem ambicji, aby moja strona stała się najlepszą na świecie. Po prostu urzekł mnie świat wykreowany przez autora i chciałem mieć w nim swój udział. A samo czytanie i przeglądanie internetowych zasobów nie wystarczało. Pragnąłem czegoś więcej. Powstał więc pomysł, aby zbudować coś swojego. W podjęciu tej decyzji pomógł mi fakt, iż swego czasu układałem pytania (grubo ponad sto + cztery odpowiedzi błędne i jedna dobra dla każdego - niezła zabawa) ze Świata Dysku na potrzeby wortalu Jaskinia Behemota i miałem dwa grube zeszyty opracowań. Tak powstał zaczątek encyklopedii. Swoje teksty pisałem i piszę długo, bardzo długo, a tworzenie rysunków zabiera mi jeszcze więcej czasu. Tymczasem komuś skopiowanie i umieszczenie tego u siebie zajmuje chwilkę. Kopiuj, wklej i... TADAAAAM, efekty pracy kolejnego frajera są już na mojej stronie!
Wkurza mnie to niesamowicie.
W związku z powyższym mam pewną propozycję. Jeśli już koniecznie musisz, drogi przyjacielu\przyjaciółko, "pożyczyć" sobie część moich wypocin lub bazgrołów, będę wdzięczny, gdy najpierw mnie o tym poinformujesz. Oszczędzi mi to niemiłych wrażeń, gdy spotkam swoje dzieło na twojej stronie. Tyle chyba możesz dla mnie zrobić, prawda? Niech to będzie zapłata za mój wysiłek i poświęcony czas. Z góry dziękuję.

Pozdrawiam
Nabu

Przepraszam za pisanie posta pod postem, ale chciałem, żeby ten tekst był oddzielony od innych. Jeśli to nie sprawi problemów, prosiłbym, aby tak zostawić i nie scalać. Dziękuję.

Postow pisanych w duzym odstepie czasu i nie zwiazanych ze soba nie łączymy, wiec nie ma zmartwienia - sett

VenaKruczowłosa 
VIP

Wysłany: 18 Wrzesień 2006, 10:30   

Czy pojawienie się tego posta tutaj jest jakąś sugestią, że robił takie nieładne rzeczy jakiś bywalec UA-M?

Uboot 
Moderator

Wysłany: 18 Wrzesień 2006, 10:37   

VenaKruczowłosa napisał/a:
Czy pojawienie się tego posta tutaj jest jakąś sugestią, że robił takie nieładne rzeczy jakiś bywalec UA-M?

Myślę ze Nabu wykorzystał bardziej forum jako miejsce do przekazania informacji.
Jeżeli jednak masz na mysli osoby z forum Nabu, to poproszę o PMa ze szczegółami.
Na ilę będę mógł na tyle postaram Ci się pomóc.

Vanti 
Moderator

Wysłany: 18 Wrzesień 2006, 10:57   

Poprawka Uboot - wszyscy postaramy się pomóc. Sam prowadziłem stronkę o ŚD i wiem co znaczy trud włożony w zbudowanie strony od podstaw. Nabu, jesteśmy z Tobą. Jak możesz to zapodaj linkacze do tych złodziejskich blogów - narobi się wtedy tam trochę szumu (oczywiście kulturalnego ;) ).

And I know that we've still got time
But I do not think we're invincible

"Juggernauts" Enter Shikari

Odpowiedz do tematu