Przesunięty przez: Kor 16 Luty 2007, 08:29 |
Propozycje nowych książek ze ŚD |
| Autor |
Wiadomość |
banita

|
Wysłany: 17 Kwiecień 2004, 00:18 Propozycje nowych książek ze ŚD
|
|
|
Ten temat jest dosyć popularny na anglojęzycznych forach. Z tego co wiem, sam Pratchett raczej niechętnie słucha sugestii fanów dotycz±cych tematów nowych ksi±żek. My¶lę jednak, że pomimo to sprawa jest bardzo ciekawa i warto poruszyć j± na naszym forum.
Na pewno każdy z nas nie raz pomy¶lał sobie "fajnie gdyby w następnej ksi±żce Pratchett poruszył taki, czy taki temat, sparodiował takie czy inne dzieło literatury, czy tak± czy inn± kulturę. Gdyby umie¶cił w swojej ksi±żce jak±¶ rasę, czy stwora (ale lipne słowo) żywcem z klasyków fantasy, tak jak chociażby elfy w "Panowie i Damy, czy golema w "na glinianych nogach" Możliwe, że komu¶ chodzi po głowie pomysł na ksi±żkę który obejmowałby wszystkie te elementy, ł±cznie ze znanymi dyskowymi postaciami, które by w niej wyst±piły i Bóg wie czym jeszcze.
Tutaj zbieramy wszystkie pomysły na nowe ksi±zki. Wszystko to o czym chcieliby¶my przeczytać w ksi±żkach o ¶wiecie dysku, a co nie zostało jeszcze napisane. |
|
 |
Skonto

|
Wysłany: 17 Kwiecień 2004, 08:30
|
|
|
Ja bym bardzo chciał przeczytać ksi±żkę, której głównym bohaterem byłby Vetinari, lub Leonard Da Quirm (czę¶ciowo spełnione w OB). | Cytat: |
chociażby elfy w "Panowie i Damy, czy golema w "na glinianych nogach"
|
Banita, proszę nie psuj mi smaku na "Feet Of Clay", dobra? |
_________________ H20, CO2, KSG, ET - rzeczy do życia niezbędne!! |Uuk! - cała prawda o życiu |
|
|
|
 |
Antrajk

|
Wysłany: 17 Kwiecień 2004, 09:15
|
|
|
ze Pratchett niechetnie slucha propozycji fanow, to ja sie nie dziwie. On nie pisze pseudo heroica a'la FR, tylko normalnie-nienormalnie powiesci z humorem - na cos takiego trza miec wene, wlasna wene i wlasne pomysly a nie idee ludzi z forum
Ja bym [tak dyskretnie dopisze] chetnie poczytal powiesc z czasow gdy niania O., babcia W. etc byly mlode [chociaz przy niani O. to by pewnie powiesc erotyczna nam wyszla ] |
_________________ Antrajkus Masterus Koderus stapajacy Na Glinianych Nogach, Arcykaplan Pomniejszych Bostw, Honorowy czlonek Strazy Miejskiej Ankh-Morpork, ulubieniec patrycjusza, itp etc |
|
|
|
 |
efzetiks
VIP

|
Wysłany: 17 Kwiecień 2004, 17:03
|
|
|
albo mlodosc Ridcully`iego co laczy sie z mlodoscia Babcii W.
niech raz by Pratchett posluchal jakeigos pomyslu i go wykorzystal.. wtedy to juz by nie mial zycia by sie zaczelo 'a czemu nie moj?' itd. itp. etc |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 17 Kwiecień 2004, 19:33
|
|
|
| nie sadzicie ze ksiazka Pratchetta oparta na zewnatrzynm pomysle nie byłaby juz ksiazka Pratchett'a??? |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
Antrajk

|
Wysłany: 17 Kwiecień 2004, 19:35
|
|
|
no, a jakby jeszcze wykorzystali moj pomysl i dali mi z tego profity finansowe, albo chociaz imie na okladce to juz by byla pelnia szczescia
A tak powaznie to mowie to samo, trudno wymyslec humor etc pod czyjs pomysl - bo wtedy to jest robione na sile, i pewnie wyszedl by chlam |
_________________ Antrajkus Masterus Koderus stapajacy Na Glinianych Nogach, Arcykaplan Pomniejszych Bostw, Honorowy czlonek Strazy Miejskiej Ankh-Morpork, ulubieniec patrycjusza, itp etc |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 17 Kwiecień 2004, 19:48
|
|
|
nom... szkoda tylko ze sam mam pomysl na krotkie opowiadanie niekoniecznie osadzone w ¦D - ale podziele sie tylko z Pratchettem zebym potem mogl mowic ze to ja mu podpowiedzialem |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
banita

|
Wysłany: 18 Kwiecień 2004, 17:59
|
|
|
| Cytat: |
Banita, proszę nie psuj mi smaku na "Feet Of Clay", dobra?
|
Ja tylko buduje napięcie...
nie sadzicie ze ksiazka Pratchetta oparta na zewnatrzynm pomysle nie byłaby juz ksiazka Pratchett'a???
|
Oczywi¶cie, że by nie była. Ale co tam.
Ja zawsze chciałem, żeby sparodiował Francję. Trochę pastiszu filmu płaszcza i szpady, jaki¶ dyskowy Paryż, tysi±c gatunków sera, jeszcze więcej wina, żaby i cokolwiek jeszcze może przyj¶ć do głowy. Dzwonnik z Notre Dame, mnóstwo gargulców i gilotyn. To byłaby ksi±żka o rewolucji w której pierwszoplanowe role grały by wiedĽmy i patrycjusz... Wiem, że nie mam co liczyć na tak± ksi±żkę, ale pomarzyć zawsze można. I o to chodzi w tym w±tku! |
|
 |
Aida
Gość
|
Wysłany: 19 Kwiecień 2004, 11:00
|
|
|
| Ja jak zwykle z moim kompleksem polsko¶ci. Wchodzimy do Unii a Anglicy nawet porz±dnych stereotypów na nasz temat nie maj±! Parodia Rosji w "Wojny i pokoju" w "MR" jako¶ mnie nie zadowala. Wychodzi na to, że jedynym naszym wkładem w ¦D jest smaleć. Granda! |
|
|
|
 |
Black Dagger

|
Wysłany: 19 Kwiecień 2004, 13:00
|
|
|
To nie byłby ten sam klimat, Pratchett jest niepowtarzalny, ale temacik fajny. Z chęci± zobaczyłbym albumik wynalazków Leonarda Da'Quirm, pisany na papierze kredowymn( takim samym jak OB). Oczywi¶cie byłyby notatki Leonarda o możliwych ''zastosowanich militarnych na które nie pozwoliłaby władza'' |
|
|
|
 |
Skonto

|
Wysłany: 19 Kwiecień 2004, 13:51
|
|
|
''zastosowanich militarnych na które nie pozwoliłaby władza''
|
Albo o tak potężnych, że nikt by nie chciał ich użyć i na ¶wiecie panowałby pokój |
_________________ H20, CO2, KSG, ET - rzeczy do życia niezbędne!! |Uuk! - cała prawda o życiu |
|
|
|
 |
Aida
Gość
|
Wysłany: 21 Kwiecień 2004, 17:38
|
|
|
| Black Dagger napisał/a: | Z chęci± zobaczyłbym albumik wynalazków Leonarda Da'Quirm, pisany na papierze kredowymn( takim samym jak OB). Oczywi¶cie byłyby notatki Leonarda o możliwych ''zastosowanich militarnych na które nie pozwoliłaby władza'' |
Nie widzę przeciwskazań. ZnajdĽ sobie w internecie elektroniczn± reprodukcję ksi±żki "Codex hammer" (czy podobnie). Tam to wszystko jest, autorstwa Leonarda da Vinci, nie da Quirm, ale co za różnica... |
|
|
|
 |
qjoe [Usunięty]
|
Wysłany: 25 Kwiecień 2004, 00:27
|
|
|
Może to głupie pytanie, ale co masz na my¶li przez MR, Aida? Bo jesli MR, to dla mnie to totalna parodia angielskich filmów wojennych, a przede wszystkim brytyjskierj armii z 19 wieku. Wystarczy popatrzeć na ich mundury, czy nazwy pułków...
Sk±d "Wojna i Pokój"? |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 25 Kwiecień 2004, 13:42
|
|
|
ale sami powiedzcie że pomysł z Vetinarim albo Leonardem w roli głównej
to dopiero mogłaby być ksi±żka. |
|
|
|
 |
Aida
Gość
|
Wysłany: 26 Kwiecień 2004, 12:23
|
|
|
| qjoe napisał/a: | Może to głupie pytanie, ale co masz na my¶li przez MR, Aida? Bo jesli MR, to dla mnie to totalna parodia angielskich filmów wojennych, a przede wszystkim brytyjskierj armii z 19 wieku. Wystarczy popatrzeć na ich mundury, czy nazwy pułków...
Sk±d "Wojna i Pokój"? |
Zgadzam się, może i masz rację (helikoptery były bomba). |
|
|
|
 |
efzetiks
VIP

|
Wysłany: 26 Kwiecień 2004, 22:28
|
|
|
| Aida napisał/a: | | No tak, to już wiemy sk±d się wzi±ł Pinokio. |
ta mysl Aidy jakoby Pinokio powstal poprzez kopulacje dwooch bagazy zrobionych z myslacej gruszy nasuwa mi pomysl wlasnie ksiazki o chlopcu wykonanym z tego materialu jakims Rikokko czy innym Nipokio .. Jakby taki trafil do Ankh to nie mialby lekko oj nie mialby.. |
|
|
|
 |
qjoe [Usunięty]
|
Wysłany: 1 Maj 2004, 21:21
|
|
|
O tak! Inne przejawy odjazdu Maladicty też "Born to Die" "Charlie is following us!" "Err.. Who is Charlie?" |
|
|
|
 |
Hypello [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Czerwiec 2004, 01:36
|
|
|
a może ,,Pie¶ń o Bagażu"?? czyli przygoda bagazu
PS; od czego skrót to MR?? tzn. jaka to czesc?? |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 26 Czerwiec 2004, 18:50
|
|
|
| re up: Monstrous Regiment |
|
|
|
 |
spacesheep008
Gość
|
Wysłany: 14 Lipiec 2004, 16:12
|
|
|
nie sadzicie ze ksiazka Pratchetta oparta na zewnatrzynm pomysle nie byłaby juz ksiazka Pratchett'a???
|
Byc moze. I na pewno nie sadze, ze moglby wysluchac naszych pomyslow. Ale taki temat to fajna zabawa
Jesli o mnie chodzi, to chetnie bym sobie poczytala o studenckich czasach Rincewinda. Jak to dokladnie bylo z tym zakleciem, co mu sie wpakowalo do glowy... |
|
|
|
 |
|
|