Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Kor
16 Luty 2007, 08:29
Propozycje nowych książek ze ŚD
Autor Wiadomość
banita 

Wysłany: 17 Kwiecień 2004, 00:18   Propozycje nowych książek ze ŚD

Ten temat jest dosyć popularny na anglojęzycznych forach. Z tego co wiem, sam Pratchett raczej niechętnie słucha sugestii fanów dotycz±cych tematów nowych ksi±żek. My¶lę jednak, że pomimo to sprawa jest bardzo ciekawa i warto poruszyć j± na naszym forum.

Na pewno każdy z nas nie raz pomy¶lał sobie "fajnie gdyby w następnej ksi±żce Pratchett poruszył taki, czy taki temat, sparodiował takie czy inne dzieło literatury, czy tak± czy inn± kulturę. Gdyby umie¶cił w swojej ksi±żce jak±¶ rasę, czy stwora (ale lipne słowo) żywcem z klasyków fantasy, tak jak chociażby elfy w "Panowie i Damy, czy golema w "na glinianych nogach" Możliwe, że komu¶ chodzi po głowie pomysł na ksi±żkę który obejmowałby wszystkie te elementy, ł±cznie ze znanymi dyskowymi postaciami, które by w niej wyst±piły i Bóg wie czym jeszcze.

Tutaj zbieramy wszystkie pomysły na nowe ksi±zki. Wszystko to o czym chcieliby¶my przeczytać w ksi±żkach o ¶wiecie dysku, a co nie zostało jeszcze napisane.

Skonto 

Wysłany: 17 Kwiecień 2004, 08:30   

Ja bym bardzo chciał przeczytać ksi±żkę, której głównym bohaterem byłby Vetinari, lub Leonard Da Quirm (czę¶ciowo spełnione w OB).
Cytat:

chociażby elfy w "Panowie i Damy, czy golema w "na glinianych nogach"

Banita, proszę nie psuj mi smaku na "Feet Of Clay", dobra? :P

Antrajk

Wysłany: 17 Kwiecień 2004, 09:15   

ze Pratchett niechetnie slucha propozycji fanow, to ja sie nie dziwie. On nie pisze pseudo heroica a'la FR, tylko normalnie-nienormalnie powiesci z humorem - na cos takiego trza miec wene, wlasna wene i wlasne pomysly a nie idee ludzi z forum ;)

Ja bym [tak dyskretnie dopisze] chetnie poczytal powiesc z czasow gdy niania O., babcia W. etc byly mlode [chociaz przy niani O. to by pewnie powiesc erotyczna nam wyszla ;) ]

efzetiks 
VIP

Wysłany: 17 Kwiecień 2004, 17:03   

albo mlodosc Ridcully`iego co laczy sie z mlodoscia Babcii W.

niech raz by Pratchett posluchal jakeigos pomyslu i go wykorzystal.. wtedy to juz by nie mial zycia :) by sie zaczelo 'a czemu nie moj?' itd. itp. etc

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 17 Kwiecień 2004, 19:33   

nie sadzicie ze ksiazka Pratchetta oparta na zewnatrzynm pomysle nie byłaby juz ksiazka Pratchett'a???

Antrajk

Wysłany: 17 Kwiecień 2004, 19:35   

no, a jakby jeszcze wykorzystali moj pomysl i dali mi z tego profity finansowe, albo chociaz imie na okladce to juz by byla pelnia szczescia :P
A tak powaznie to mowie to samo, trudno wymyslec humor etc pod czyjs pomysl - bo wtedy to jest robione na sile, i pewnie wyszedl by chlam

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 17 Kwiecień 2004, 19:48   

nom... szkoda tylko ze sam mam pomysl na krotkie opowiadanie niekoniecznie osadzone w ¦D ;) - ale podziele sie tylko z Pratchettem zebym potem mogl mowic ze to ja mu podpowiedzialem :P

banita 

Wysłany: 18 Kwiecień 2004, 17:59   

Cytat:

Banita, proszę nie psuj mi smaku na "Feet Of Clay", dobra?

Ja tylko buduje napięcie... :)
Cytat:

nie sadzicie ze ksiazka Pratchetta oparta na zewnatrzynm pomysle nie byłaby juz ksiazka Pratchett'a???

Oczywi¶cie, że by nie była. Ale co tam.
Ja zawsze chciałem, żeby sparodiował Francję. Trochę pastiszu filmu płaszcza i szpady, jaki¶ dyskowy Paryż, tysi±c gatunków sera, jeszcze więcej wina, żaby i cokolwiek jeszcze może przyj¶ć do głowy. Dzwonnik z Notre Dame, mnóstwo gargulców i gilotyn. To byłaby ksi±żka o rewolucji w której pierwszoplanowe role grały by wiedĽmy i patrycjusz... Wiem, że nie mam co liczyć na tak± ksi±żkę, ale pomarzyć zawsze można. I o to chodzi w tym w±tku!

Aida
Gość
Wysłany: 19 Kwiecień 2004, 11:00   

Ja jak zwykle z moim kompleksem polsko¶ci. Wchodzimy do Unii a Anglicy nawet porz±dnych stereotypów na nasz temat nie maj±! Parodia Rosji w "Wojny i pokoju" w "MR" jako¶ mnie nie zadowala. Wychodzi na to, że jedynym naszym wkładem w ¦D jest smaleć. Granda!

Black Dagger 

Wysłany: 19 Kwiecień 2004, 13:00   

To nie byłby ten sam klimat, Pratchett jest niepowtarzalny, ale temacik fajny. Z chęci± zobaczyłbym albumik wynalazków Leonarda Da'Quirm, pisany na papierze kredowymn( takim samym jak OB). Oczywi¶cie byłyby notatki Leonarda o możliwych ''zastosowanich militarnych na które nie pozwoliłaby władza'' :D

Skonto 

Wysłany: 19 Kwiecień 2004, 13:51   

Cytat:

''zastosowanich militarnych na które nie pozwoliłaby władza''

Albo o tak potężnych, że nikt by nie chciał ich użyć i na ¶wiecie panowałby pokój :D

Aida
Gość
Wysłany: 21 Kwiecień 2004, 17:38   

Black Dagger napisał/a:
Z chęci± zobaczyłbym albumik wynalazków Leonarda Da'Quirm, pisany na papierze kredowymn( takim samym jak OB). Oczywi¶cie byłyby notatki Leonarda o możliwych ''zastosowanich militarnych na które nie pozwoliłaby władza'' :D

Nie widzę przeciwskazań. ZnajdĽ sobie w internecie elektroniczn± reprodukcję ksi±żki "Codex hammer" (czy podobnie). Tam to wszystko jest, autorstwa Leonarda da Vinci, nie da Quirm, ale co za różnica... :D

qjoe
[Usunięty]

Wysłany: 25 Kwiecień 2004, 00:27   

Może to głupie pytanie, ale co masz na my¶li przez MR, Aida? Bo jesli MR, to dla mnie to totalna parodia angielskich filmów wojennych, a przede wszystkim brytyjskierj armii z 19 wieku. Wystarczy popatrzeć na ich mundury, czy nazwy pułków...

Sk±d "Wojna i Pokój"?

Kor 
Moderator

Wysłany: 25 Kwiecień 2004, 13:42   

ale sami powiedzcie że pomysł z Vetinarim albo Leonardem w roli głównej
to dopiero mogłaby być ksi±żka. :lol:

Aida
Gość
Wysłany: 26 Kwiecień 2004, 12:23   

qjoe napisał/a:
Może to głupie pytanie, ale co masz na my¶li przez MR, Aida? Bo jesli MR, to dla mnie to totalna parodia angielskich filmów wojennych, a przede wszystkim brytyjskierj armii z 19 wieku. Wystarczy popatrzeć na ich mundury, czy nazwy pułków...

Sk±d "Wojna i Pokój"?

Zgadzam się, może i masz rację (helikoptery były bomba).

efzetiks 
VIP

Wysłany: 26 Kwiecień 2004, 22:28   

Aida napisał/a:
No tak, to już wiemy sk±d się wzi±ł Pinokio.

ta mysl Aidy jakoby Pinokio powstal poprzez kopulacje dwooch bagazy zrobionych z myslacej gruszy nasuwa mi pomysl wlasnie ksiazki o chlopcu wykonanym z tego materialu jakims Rikokko czy innym Nipokio .. Jakby taki trafil do Ankh to nie mialby lekko oj nie mialby..

qjoe
[Usunięty]

Wysłany: 1 Maj 2004, 21:21   

O tak! :D Inne przejawy odjazdu Maladicty też 8-) "Born to Die" :twisted: "Charlie is following us!" "Err.. Who is Charlie?"

Hypello
[Usunięty]

Wysłany: 26 Czerwiec 2004, 01:36   

a może ,,Pie¶ń o Bagażu"?? :D czyli przygoda bagazu
PS; od czego skrót to MR?? tzn. jaka to czesc??

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 26 Czerwiec 2004, 18:50   

re up: Monstrous Regiment

spacesheep008
Gość
Wysłany: 14 Lipiec 2004, 16:12   

Cytat:

Byc moze. I na pewno nie sadze, ze moglby wysluchac naszych pomyslow. Ale taki temat to fajna zabawa

Jesli o mnie chodzi, to chetnie bym sobie poczytala o studenckich czasach Rincewinda. Jak to dokladnie bylo z tym zakleciem, co mu sie wpakowalo do glowy...

Odpowiedz do tematu