|
pratchettomaniak |
| Autor |
Wiadomość |
Aida
Moderator
|
Wysłany: 24 Kwiecień 2007, 12:19
|
|
|
Jeszcze palnie na zebraniu i wyjdziesz na mohera. ^______^
Trzeba to powiedzieć Pterremu. <lol> Ank Hmor Pork? |
_________________ Sa o Roma babo, e bakren chinen, a me chorro, dural vesava.
Sa me amala oro kelena, oro kelena, dive kerena.
Ediwado babo, amenge bakro, sa o Roma babo, e bakren chinen.
Sa o Roma babo babo, sa o Roma o daje, sa o Roma babo babo, sa o Roma daje. |
|
|
|
 |
beladonna
VIP

|
Wysłany: 24 Kwiecień 2007, 13:24
|
|
|
Dobra, to teraz ja wtrącę tu swoje trzy grosze przysłowiowe. Może i monotematycznie, bo znów zahaczy o dzieci, a raczej o bajki dla dzieci
Pewnie niewiele osób kojarzy, bądź sie nie przyzna bajkę pod tytułem NODDY. Zmienić ze dwie litery i już mamy NOBBY Bajka jest o jakimś diabli wiedzą co to: pajacu? Skrzacie? Hmmm.... Więc zerkam sobie w tv, a tam proszę bardzo: KUFER!!!!!!!!!!!!!!!! Kłapiący, i jeśli się nie mylę to na nóżkach!!!!!!!! Agrrrrrrrrrr........ Oczywiście rola kufra była epizodyczna, acz dość znacząca I co tu dużo mówić: w TV mamy indoktrynacyjne bajki, które przygotowują dzieci na Pratchetta |
_________________ Nie trzeba umieć grać w szachy, żeby umiejętnie rozstawiać pionki
http://beladonna.posadzdrzewo.pl/
 |
|
|
|
 |
Esme

|
Wysłany: 21 Sierpień 2007, 20:50
|
|
|
Musze sie przyznac, ze ja tez mam z tym problemy. Problemy, bo moi znajomi nie maja takich roznych skojarzen jak ja i czesto dopiero jak przestane brechtac widze ich dziwne miny. Ale sie juz przyzwyczaili. A najgorzej to mialam kiedys w szkole. Na polskim byla luzna lekcja, a ja przyszlam do szkoly bardzo wykonczona noi gralismy w tzw. wisielca tzn. nauczycielka wymyslala jakiegos autora a mysmy mieli zgadnac o kogo chodzi, bo podawala rozne dziela i takie tam. Noi bylo tak :
_ _ _ DI_ _ _ _ _
No to chyba kazdy powiedzialby to samo co ja. Noi powiedzialam (niestety zaglosno) Gardlo Sobie Podzynam Dibbler!!!
Noi sie zaczelo oczywiscie chodzilo o jakiegos tam : C J H Dickens'a (on chyba opowiesc wigilijna napisal). |
_________________ Musisz zaczac od nauki wiary a male klamstwa, aby potem moc uwierzyc w wielkie, takie jak sprawiedliwosc, milosierdzie, obowiazek... |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 21 Sierpień 2007, 20:58
|
|
|
| Esme napisał/a: | | chodzilo o jakiegos tam : C J H Dickens'a (on chyba opowiesc wigilijna napisal). |
argh....
bez znajomości klasyki literatury może Cię ominąć wiele cennych nawiązań ukrytych w dziełach Twórcy Świata Dysku...... |
_________________ |
|
|
|
 |
Esme

|
Wysłany: 21 Sierpień 2007, 21:02
|
|
|
| Oj no przeciez wiem kto to jest Dickens tyle ze nie nawidze go od tamtego znaczenia, zreszta nigdy wczesniej nie spotkalam sie z 3ma literkami przed jego nazwiskiem, zawsze dla mnie to byl tylko Charles!!! |
_________________ Musisz zaczac od nauki wiary a male klamstwa, aby potem moc uwierzyc w wielkie, takie jak sprawiedliwosc, milosierdzie, obowiazek... |
|
|
|
 |
ciacho00

|
Wysłany: 21 Sierpień 2007, 21:47
|
|
|
| Ostatnimi czasy az mnie oczy bolą od nadmiaru "ortów"... I nie mam na mysli literówek czy braku polskich znakow... Nie mozna nad tym troche popracowac? |
|
|
|
 |
Esme

|
Wysłany: 22 Sierpień 2007, 08:39
|
|
|
| Mozna. Oj bede lepiej pisac jak sie zacznie szkola ;p. Zawsze tak mam, na wakacje zasady ortografi zdeje sie przestaja dla mnie istniec, a potem wszystko wraca do normy ;p |
|
|
|
 |
Krasnola
Kochanica Kora

|
|
|
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 24 Sierpień 2007, 10:35
|
|
|
| Esme napisał/a: | | Mozna. Oj bede lepiej pisac jak sie zacznie szkola ;p. Zawsze tak mam, na wakacje zasady ortografi zdeje sie przestaja dla mnie istniec, a potem wszystko wraca do normy ;p |
To jak zamierzasz pisać opowiadanie dyskowe to poczekaj z tym do szkolnego czasu. Oszczędzisz mi i niektórym wiele nerwów... |
|
|
|
 |
Rzepicha

|
Wysłany: 30 Listopad 2007, 18:28
|
|
|
Ostatnio byłyśmy z koleżanką(też fanka Pterrego) w pizzy hut i prowadziłyśmy całkiem nieświadomie konwersację o tym, że mięso na jej wiejskiej dziwnie na nią patrzy
Nauczyciele u mnie w szkole:
niemiecki - Babcia Weatherwax
niemiecki(uczy drugą część klasy, miałam z nią w 1 klasie) - Niania Ogg
geografia - Magrat
informatyka - Rincewind
Autentycznie |
|
|
|
 |
Yumi

|
Wysłany: 30 Listopad 2007, 19:35
|
|
|
| Rzepicha napisał/a: | Ostatnio byłyśmy z koleżanką(też fanka Pterrego) w pizzy hut i prowadziłyśmy całkiem nieświadomie konwersację o tym, że mięso na jej wiejskiej dziwnie na nią patrzy
Nauczyciele u mnie w szkole:
niemiecki - Babcia Weatherwax
niemiecki(uczy drugą część klasy, miałam z nią w 1 klasie) - Niania Ogg
geografia - Magrat
informatyka - Rincewind
Autentycznie |
No to wyobraź sobie, że ja kiedyś miałam Księdza, co był jak Vetinari! Kurcze... Nie, żebym nie lubiła Vetinariego.. Ale.. Ten ksiądz zawsze wiedział wszystko i piekielnie peszyły mnie rozmowy z nim.
I podobno miał kamerę przed bramą kościoła i gdzieś tam w mieście XD''' To przerażające xD" |
_________________ "Think of me as your... better half" ^^ |
|
|
|
 |
Krasnola
Kochanica Kora

|
Wysłany: 30 Listopad 2007, 20:37
|
|
|
To ja ostatnio dość często spotykam osobę nie wyglądającą jak ktoś z Pratchetta, ale jak ktoś z naszego forum Beryl notorycznie mnie prześladuje. Dzisiaj wpadłam na tę panią w sklepie i aż mi głupio było, tak znajomo wyglądała. Jest chyba od Beryl starsza, ale no, po prostu toćka w toćkę...
A, i mam zdjęcie chłopaka, który wygląda jak pijany Rincewind, ale mój komputer nie toleruje imageshacka, więc Wam go nie pokażę |
_________________ Nie daj się zwieść polskim producentom cyckonoszy! Sprawdż swój PRAWDZIWY rozmiar! |
|
|
|
 |
Łukasz
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 30 Listopad 2007, 21:27
|
|
|
| Krasnola napisał/a: | | A, i mam zdjęcie chłopaka, który wygląda jak pijany Rincewind, ale mój komputer nie toleruje imageshacka, więc Wam go nie pokażę |
Znaczy się myśmy te zdjęcia już widzieli. Uboot osobiście je do "moich gęb roześmianych" wpakował. |
|
 |
Nacia

|
Wysłany: 11 Grudzień 2007, 20:30
|
|
|
| wawrzyniec w temacie 'W sieci wyszperane' napisał/a: | | Z doświadczenia rodzicielskiego wiem, że nie każdy żółw jest A'Tuinem, gdyż świat stałby się bardzo mało stabilny. |
Ja do tego faktu doszła stosunkowo nie dawno a mianowicie przyszłam do mojego chłopaka weszłam do łazienki i zaczęłam robić maślane oczy i się rozpływać jak to masełko na toście bo zobaczyłam wielkiego żółwia wodnego pływającego sobie w duzim akwarium. Mój boy nie wiedział co się dzieje zbytnio a mi się cisnęło na usta pytanie " A gdzie się podziały słonie??" Jednak po krótkim przebłysku świadomości doszłam do wniosku, że bym tego mu nie zdołała wytłumaczyć... |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 11 Grudzień 2007, 20:36
|
|
|
| Nacia napisał/a: | | Jednak po krótkim przebłysku świadomości doszłam do wniosku, że bym tego mu nie zdołała wytłumaczyć... |
A nie robiłaś prób zarażenia go Pratchettem? |
|
|
|
 |
Nacia

|
Wysłany: 11 Grudzień 2007, 20:48
|
|
|
Robiłam ale spełzły na niczym Ale nie poddaje się Cały czas mu coś cytuje i chyba zaczyna się łapać
Ostatnio: (Mój chłopak ma do mnie rozmowy za darmo i dzwoni tak co 30minut ostatnio stało się irytujące) Więc zapodałam mu cytacik z jednej z książek Terrego
"Mężczyzna, który przez cały dzień tylko dzwoni, nie nadaje się na męża, ot co"
I mam nadzieję, że uda mi się go szybko i efektownie zarazić |
|
|
|
 |
Anakolut

|
Wysłany: 11 Grudzień 2007, 23:36
|
|
|
| Nacia napisał/a: |
|
Jesli twoj chlopak wyznaje filozofie Ala Bundy'ego, to takie teksty na pewno go nie zniecheca do dzwonienia.. a wrecz przeciwnie |
_________________ "Spotkamy się u studni i będziemy znów tacy młodzi... "
http://discworld.pl |
|
|
|
 |
Nacia

|
Wysłany: 12 Grudzień 2007, 07:54
|
|
|
| Anakolut napisał/a: | | Nacia napisał/a: |
|
Jesli twoj chlopak wyznaje filozofie Ala Bundy'ego, to takie teksty na pewno go nie zniecheca do dzwonienia.. a wrecz przeciwnie |
Nie !na całe szczęście nie zauważyłam;P Ale już zaczął oglądać okładki a to jest sukces |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 20 Grudzień 2007, 08:52
|
|
|
Dzisiaj gramy koncert. Przedwczoraj voc. z gitarzystą rozwieszali plakaty.
Spotkali kumpli z grupy i poszli na jedno piwo. Co prawda wrócili o 2 w nocy, ledwo żywi, ale ja nie o tym.
No i sobie siedzą gdzieś tam w barze przy piwie, gadają, i nagle kumpel naszego voc. tak do niego:
Kum: A Kor pewnie załamany.
Raf: Czym? (myśli: skąd on w ogóle zna Kora)
Kum: No, Pratchett jest chory.
Raf: Kto?
Kum: No ten autor książek.
Raf: Aaaaa, ten co Kor na niego wydaje każdą kasę, zamiast na sprzęt. Na co?
Kum: Alzheimer. Powiedz Korowi, że ja też jestem załamany.
Raf: Spoko
No i mi wczoraj Rafał powiedział )
[ Komentarz dodany przez: settler: 20 Grudzień 2007, 10:42 ]
jedno piwo... |
|
|
|
 |
Szczery

|
Wysłany: 13 Styczeń 2008, 13:31
|
|
|
| beladonna napisał/a: |
Pewnie niewiele osób kojarzy, bądź sie nie przyzna bajkę pod tytułem NODDY. Zmienić ze dwie litery i już mamy NOBBY |
Też zauważyłem to podobieństwo ;P A żeby było lepiej, wśród jego jakichśtam przyjaciół jest nie należący do najchudszych policjant a la Colon ;P
Ja osobiście mam sąsiadkę która zawsze kojarzy mi się z Nianią Ogg. Starsza kobieta, niska, szeroka, gadatliwa, przyjazna, ciut zboczona a moja matka ją podejrzewa o uprawianie czarnej magii xD
A to raczej nie ma wiele do Pratchettomanii, ale jakiś czas temu, jak wychodziłem z kolegami z biblioteki szkolnej, zauważyłem na tablicy korkowej pocztówkę z orangutanem. Szybko zauważyłem na głos że "to Bibliotekarz z A-M", na co bibliotekarka skomentowała to głośnym i wyraźnym "Uuk!" xD |
_________________ "Tu właśnie odeszły smoki.
Leżą...
Nie sa martwe i nie są uśpione. Nie czekają, bo czekanie implikuje cel. Być może odpowiednim słowem jest...
...drzemią." |
|
|
|
 |
|
|