Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
pratchettomaniak
Autor Wiadomość
Aida 
Moderator

Wysłany: 24 Kwiecień 2007, 12:19   

Jeszcze palnie na zebraniu i wyjdziesz na mohera. ^______^

Trzeba to powiedzieć Pterremu. <lol> Ank Hmor Pork?
Sa o Roma babo babo, sa o Roma o daje, sa o Roma babo babo, sa o Roma daje.

beladonna 
VIP

Wysłany: 24 Kwiecień 2007, 13:24   

Dobra, to teraz ja wtrącę tu swoje trzy grosze przysłowiowe. Może i monotematycznie, bo znów zahaczy o dzieci, a raczej o bajki dla dzieci ;)
Pewnie niewiele osób kojarzy, bądź sie nie przyzna bajkę pod tytułem NODDY. Zmienić ze dwie litery i już mamy NOBBY ;) Bajka jest o jakimś diabli wiedzą co to: pajacu? Skrzacie? Hmmm.... Więc zerkam sobie w tv, a tam proszę bardzo: KUFER!!!!!!!!!!!!!!!! Kłapiący, i jeśli się nie mylę to na nóżkach!!!!!!!! Agrrrrrrrrrr........ Oczywiście rola kufra była epizodyczna, acz dość znacząca ;) I co tu dużo mówić: w TV mamy indoktrynacyjne bajki, które przygotowują dzieci na Pratchetta ;)

Esme 

Wysłany: 21 Sierpień 2007, 20:50   

Musze sie przyznac, ze ja tez mam z tym problemy. Problemy, bo moi znajomi nie maja takich roznych skojarzen jak ja i czesto dopiero jak przestane brechtac widze ich dziwne miny. Ale sie juz przyzwyczaili. A najgorzej to mialam kiedys w szkole. Na polskim byla luzna lekcja, a ja przyszlam do szkoly bardzo wykonczona noi gralismy w tzw. wisielca tzn. nauczycielka wymyslala jakiegos autora a mysmy mieli zgadnac o kogo chodzi, bo podawala rozne dziela i takie tam. Noi bylo tak :
_ _ _ DI_ _ _ _ _

No to chyba kazdy powiedzialby to samo co ja. Noi powiedzialam (niestety zaglosno) Gardlo Sobie Podzynam Dibbler!!!

Noi sie zaczelo ;/ oczywiscie chodzilo o jakiegos tam : C J H Dickens'a (on chyba opowiesc wigilijna napisal).

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 21 Sierpień 2007, 20:58   

Esme napisał/a:
chodzilo o jakiegos tam : C J H Dickens'a (on chyba opowiesc wigilijna napisal).

argh....
bez znajomości klasyki literatury może Cię ominąć wiele cennych nawiązań ukrytych w dziełach Twórcy Świata Dysku......

Esme 

Wysłany: 21 Sierpień 2007, 21:02   

Oj no przeciez wiem kto to jest Dickens tyle ze nie nawidze go od tamtego znaczenia, zreszta nigdy wczesniej nie spotkalam sie z 3ma literkami przed jego nazwiskiem, zawsze dla mnie to byl tylko Charles!!!

ciacho00 

Wysłany: 21 Sierpień 2007, 21:47   

Ostatnimi czasy az mnie oczy bolą od nadmiaru "ortów"... I nie mam na mysli literówek czy braku polskich znakow... Nie mozna nad tym troche popracowac?

Esme 

Wysłany: 22 Sierpień 2007, 08:39   

Mozna. Oj bede lepiej pisac jak sie zacznie szkola ;p. Zawsze tak mam, na wakacje zasady ortografi zdeje sie przestaja dla mnie istniec, a potem wszystko wraca do normy ;p

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 24 Sierpień 2007, 08:23   

To niedobrze, bo potem niektorzy, w tym ja, dostaja palpitacji. Ale stwierdzam, ze korzystanie ze zglaszania postow to chyba dobra rzecz... Odkrylam, ze cos takiego istnieje wczoraj :P
Jakis czas temu, tu, w Anglii, widzialam Marchewe na ulicy :D Tylko wlosy sobie przefarbowal...

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 24 Sierpień 2007, 10:35   

Esme napisał/a:
Mozna. Oj bede lepiej pisac jak sie zacznie szkola ;p. Zawsze tak mam, na wakacje zasady ortografi zdeje sie przestaja dla mnie istniec, a potem wszystko wraca do normy ;p

To jak zamierzasz pisać opowiadanie dyskowe to poczekaj z tym do szkolnego czasu. Oszczędzisz mi i niektórym wiele nerwów...

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

If you don't think your life is worth more than someone else's, sign your donor card and kill yourself.

Rzepicha 

Wysłany: 30 Listopad 2007, 18:28   

Ostatnio byłyśmy z koleżanką(też fanka Pterrego) w pizzy hut i prowadziłyśmy całkiem nieświadomie konwersację o tym, że mięso na jej wiejskiej dziwnie na nią patrzy :shock:
Nauczyciele u mnie w szkole:
niemiecki - Babcia Weatherwax
niemiecki(uczy drugą część klasy, miałam z nią w 1 klasie) - Niania Ogg
geografia - Magrat
informatyka - Rincewind
Autentycznie :D

Yumi 

Wysłany: 30 Listopad 2007, 19:35   

Rzepicha napisał/a:
Ostatnio byłyśmy z koleżanką(też fanka Pterrego) w pizzy hut i prowadziłyśmy całkiem nieświadomie konwersację o tym, że mięso na jej wiejskiej dziwnie na nią patrzy :shock:
Nauczyciele u mnie w szkole:
niemiecki - Babcia Weatherwax
niemiecki(uczy drugą część klasy, miałam z nią w 1 klasie) - Niania Ogg
geografia - Magrat
informatyka - Rincewind
Autentycznie :D

No to wyobraź sobie, że ja kiedyś miałam Księdza, co był jak Vetinari! Kurcze... Nie, żebym nie lubiła Vetinariego.. Ale.. Ten ksiądz zawsze wiedział wszystko i piekielnie peszyły mnie rozmowy z nim.
I podobno miał kamerę przed bramą kościoła i gdzieś tam w mieście XD''' To przerażające xD"

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 30 Listopad 2007, 20:37   

To ja ostatnio dość często spotykam osobę nie wyglądającą jak ktoś z Pratchetta, ale jak ktoś z naszego forum :shock: Beryl notorycznie mnie prześladuje. Dzisiaj wpadłam na tę panią w sklepie i aż mi głupio było, tak znajomo wyglądała. Jest chyba od Beryl starsza, ale no, po prostu toćka w toćkę...

A, i mam zdjęcie chłopaka, który wygląda jak pijany Rincewind, ale mój komputer nie toleruje imageshacka, więc Wam go nie pokażę :P

Łukasz 
Aniołek Krejta

Wysłany: 30 Listopad 2007, 21:27   

Krasnola napisał/a:
A, i mam zdjęcie chłopaka, który wygląda jak pijany Rincewind, ale mój komputer nie toleruje imageshacka, więc Wam go nie pokażę

Znaczy się myśmy te zdjęcia już widzieli. Uboot osobiście je do "moich gęb roześmianych" wpakował. :mrgreen: :mrafroamerykanin: :mrgreen:

Nacia 

Wysłany: 11 Grudzień 2007, 20:30   

wawrzyniec w temacie 'W sieci wyszperane' napisał/a:
Z doświadczenia rodzicielskiego wiem, że nie każdy żółw jest A'Tuinem, gdyż świat stałby się bardzo mało stabilny.

Ja do tego faktu doszła stosunkowo nie dawno a mianowicie przyszłam do mojego chłopaka weszłam do łazienki i zaczęłam robić maślane oczy i się rozpływać jak to masełko na toście bo zobaczyłam wielkiego żółwia wodnego pływającego sobie w duzim akwarium. Mój boy nie wiedział co się dzieje zbytnio a mi się cisnęło na usta pytanie " A gdzie się podziały słonie??" Jednak po krótkim przebłysku świadomości doszłam do wniosku, że bym tego mu nie zdołała wytłumaczyć... :cry:

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 11 Grudzień 2007, 20:36   

Nacia napisał/a:
Jednak po krótkim przebłysku świadomości doszłam do wniosku, że bym tego mu nie zdołała wytłumaczyć...

A nie robiłaś prób zarażenia go Pratchettem?

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

If you don't think your life is worth more than someone else's, sign your donor card and kill yourself.

Nacia 

Wysłany: 11 Grudzień 2007, 20:48   

Robiłam ale spełzły na niczym :( Ale nie poddaje się :P Cały czas mu coś cytuje i chyba zaczyna się łapać :P

Ostatnio: (Mój chłopak ma do mnie rozmowy za darmo i dzwoni tak co 30minut ostatnio stało się irytujące) Więc zapodałam mu cytacik z jednej z książek Terrego

"Mężczyzna, który przez cały dzień tylko dzwoni, nie nadaje się na męża, ot co" :mrafroamerykanin:

I mam nadzieję, że uda mi się go szybko i efektownie zarazić :P

Anakolut 

Wysłany: 11 Grudzień 2007, 23:36   

Nacia napisał/a:

"Mężczyzna, który przez cały dzień tylko dzwoni, nie nadaje się na męża, ot co" :mrafroamerykanin:

Jesli twoj chlopak wyznaje filozofie Ala Bundy'ego, to takie teksty na pewno go nie zniecheca do dzwonienia.. a wrecz przeciwnie :P

Nacia 

Wysłany: 12 Grudzień 2007, 07:54   

Anakolut napisał/a:
Nacia napisał/a:

Jesli twoj chlopak wyznaje filozofie Ala Bundy'ego, to takie teksty na pewno go nie zniecheca do dzwonienia.. a wrecz przeciwnie :P

Nie !na całe szczęście nie zauważyłam;P Ale już zaczął oglądać okładki a to jest sukces :D

Kor 
Moderator

Wysłany: 20 Grudzień 2007, 08:52   

Dzisiaj gramy koncert. Przedwczoraj voc. z gitarzystą rozwieszali plakaty.
Spotkali kumpli z grupy i poszli na jedno piwo. Co prawda wrócili o 2 w nocy, ledwo żywi, ale ja nie o tym.
No i sobie siedzą gdzieś tam w barze przy piwie, gadają, i nagle kumpel naszego voc. tak do niego:

Kum: A Kor pewnie załamany.
Raf: Czym? (myśli: skąd on w ogóle zna Kora)
Kum: No, Pratchett jest chory.
Raf: Kto?
Kum: No ten autor książek.
Raf: Aaaaa, ten co Kor na niego wydaje każdą kasę, zamiast na sprzęt. Na co?
Kum: Alzheimer. Powiedz Korowi, że ja też jestem załamany.
Raf: Spoko :-)

No i mi wczoraj Rafał powiedział :-) )

[ Komentarz dodany przez: settler: 20 Grudzień 2007, 10:42 ]
jedno piwo... :lol:

Szczery 

Wysłany: 13 Styczeń 2008, 13:31   

beladonna napisał/a:

Pewnie niewiele osób kojarzy, bądź sie nie przyzna bajkę pod tytułem NODDY. Zmienić ze dwie litery i już mamy NOBBY ;)

Też zauważyłem to podobieństwo ;P A żeby było lepiej, wśród jego jakichśtam przyjaciół jest nie należący do najchudszych policjant a la Colon ;P
Ja osobiście mam sąsiadkę która zawsze kojarzy mi się z Nianią Ogg. Starsza kobieta, niska, szeroka, gadatliwa, przyjazna, ciut zboczona a moja matka ją podejrzewa o uprawianie czarnej magii xD

A to raczej nie ma wiele do Pratchettomanii, ale jakiś czas temu, jak wychodziłem z kolegami z biblioteki szkolnej, zauważyłem na tablicy korkowej pocztówkę z orangutanem. Szybko zauważyłem na głos że "to Bibliotekarz z A-M", na co bibliotekarka skomentowała to głośnym i wyraźnym "Uuk!" xD
...drzemią."

Odpowiedz do tematu