Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Laska maga ma na czubku gałkę i inne dyskowe piosnki
Autor Wiadomość
Słupek 
VIP

Wysłany: 1 Styczeń 2006, 01:21   

Uboot napisał/a:
Laska Maga ma na czubku gałkę,
na czubku gałkę, na czuku gałkę,
Laska maga ma na czubku gałkę,
Na czubku gałkę Hej

Tak przeglądam stare tematy i powiem, ze to jest szczyt sztuki. Fajnie by to sie chyba śpiewało do melodii Drunken Sailor :D Ale na razie nie będę próbować.

Mattiah 

Wysłany: 4 Luty 2006, 00:00   

Laska maga na czubku gałkę ma
Mag mówi zaklęcie i wyrasta kwiat
Mag mówi je dalej zaklęcie wciąż trwa
I tak Czarodziciel odszedł w swój świat

:mrgreen:

Damex 

Wysłany: 10 Marzec 2006, 15:17   

Znalazłem text Laska maga..., ale chyba nie jestv tłumaczeniem oryginału

Laska maga ma na czubku gałkę
Nigdy sępa, nigdy strzałkęMad ma takze kapelusz spiczasty(raz jeden ukrył w nim drut kolczasty)
I co z tego, że mag ma laskę?gdyby był mądry - to by nosił maskę
Bo przecież za wszystkie niedole wszechświatato on właśnie, on jeden, to on odpowiada
Laska maga ma na czubku gałkę bo mag do laski ma smykałkę niestety tylko do tej drewnianej bo normalnych on nie miewa panien i teraz każda dziewczyna się śmieje bo mag z laską to tylko dziczeje i gałką się chwali i śpiewa też w głos
"Ach, co za los, ach co za los"

A Pratchett na pewno wymyślił text tej piosenki, w końcu text jeża w engliszu jest

Kor 
Moderator

Wysłany: 10 Marzec 2006, 15:35   

A tekst pochodzi ze strony:
:arrow: http://wierszokletka.stor...s.php?id=432645

gdzie ma troszkę lepszą strukturę i gdzie ktoś go lepiej sformatował i trzymajcie mnie :evil:

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 10 Marzec 2006, 15:46   

Jak zabraknie cierpliwości
to będziemy mieli rozwałkę
;-)

Słupek 
VIP

Wysłany: 10 Marzec 2006, 20:27   

Uboot za to ma peryskop
Monkey ma z tonę bananów
Ja mam grabki i to wszystko

Laska maga ma czubku gałkę ma
Jeszcze Miszcz ma swoje oszcza
Kor w ŚKF ludzi zna
Krejt jest czarny, choć nie owca

Kor 
Moderator

Wysłany: 10 Marzec 2006, 21:00   

Taka życiowa z zadumą nad przemijaniem. Widać że autor nie boi poruszać się po trudnych tematach, które inni omijają szerokim łukiem. Już pierwsze pfzeczytanie sugeruje że mamy doczynienia z niewątpliwym talentem. Przeanalizujmy ten króki utwór bit po bicie. Co otrzymujemy:

Cytat:

Jakież to zdanie jest proste i nieskomplikoawne a tym samym zastanawiające i głębokie. Na pierwszy rzut oka myślimy, tak, laska maga, nie mylić z różdżką, ma gałkę na końcu. Ale czy to tylko o to chodzi? Nie! Laska jest tylko metaforą, jakże trafna metaforą. Przecież laskę możemy odnieść do tylu rzeczy. Nie dziwię się, ża autorki nie podejmują się pisać o tym, gdyż to sformuowanie jest dla nich kłopotliwe.

Cytat:
Uboot za to ma peryskop

Co ma niemiecki okręt do wiatraka? Na pozór nic. Ale pozory mylą, pamiętajmy o tym. Znów mamy zakamuflowaną, wypowiedź. Czyżby autor pokpiwał z kogoś, kogo nazywa Ubootem. Z jego męskośći, sugerując iż nie jest ona taka jak być powinna, tylko zakrzywiona na końcu? Tylko autor wie, a dla nas pozostaje sfera
domysłów.

Słupek napisał/a:
Monkey ma z tonę bananów

Czy przeciętna małpa może mieć tonę bananów? Oczywiście, że nie. Tak, odgadliście, to kolejna ukryta szpileczka wbita w kogoś. Musi istnieć jakiś pierwowzór, jakaś osoba, którą autor określa mianem małpy. Może igra z jej tuszą, może chciał przemycić wątek erotyczny. Któż wie. Ale czyż ta dwuznaczność nie jest zapierająca. Tak, zapiera dech w piersiach.

Słupek napisał/a:
Ja mam grabki i to wszystko

Cóż za skromność, cóż za odrzucenie dóbr wszelakich. Tak mógł napisać tylko poeta przez duże P. Niby ma tylko grabki, ale jaką potężną moc mają te grabie! Zdolne są wygrabić z pola wszystkich nieudolnych wierszokletów, którzy o miłośći i o upływie czasu tylko. Czyż grabie nie są alegorią klawiatury? Bo co pozostanie po nas? Tylko posty wiszące gdzieś w Internecie, bez celu, bez ładu i skłądu, bez przyczyny. Chyba że są to Wielkie Posty, takie jak ten. Śmiejące się z siebie, dostrzegające, że jest sie tylko malutkim bitem w bitolandii.

Przyjdźmy do drugiej zwrotki. Autor pisze:

Słupek napisał/a:
Laska maga ma czubku gałkę ma

Czyżby błąd, czyżby literówka. Nie, nie pod palcami takiego miszcza. Nie wiecie jak to przczytać drodzy czytacze? Autor specjalnie ominął przecinki, żeby zmusić was do myślenia. A co chciał przekazać: Laska maga ma czubku gałkę. Ma. Ale po co wprost, on nie idzie na łątwiznę, i to śwaidczy o jego kunszcie. Bo jak czytasz jego wiersz, co!!!, zapamietałeś pierwszy wers z pierwszej zwrotki? Nie! No właśnie!!! O czym ty myślisz!

Słupek napisał/a:
Jeszcze Miszcz ma swoje oszcza

Śmiejac się z siebie, ze swojego mistrzostwa, autor pokazuje, że w tych czasach krytycyzm wobec siebie, to jedna z bardziej istotnych cech, które zanikają, a zanikać nie powinny. Bije z tego wersu pogarda do siebie, a jednocześnie zapowiedź, że ma nasz autor jeszcze dużo w zanadrzu. Jak pięknie skonstruowany jest ten wers. Jak subtelnie dobrane wyrazy sprawiające, że wszędzie czytamy sz. Ba! ktoś mógłby pomyśleć że ta zwrotka jest o Blejdzie. Nic mylnego. To autor jest miszczem, przez wielkie SZ.

Słupek napisał/a:
Kor w ŚKF ludzi zna

Oj poigrywa autor z czytaczami, poigrywa na całego. Zmusza ich do przypomnienia sobie faktów wtłaczanych w szkołach. Cóż to jest ŚKF? Kim jest Kor? Są to postacie i organizacje historyczne. I właśnie one są sednem do zrozumienia sensu całego wiersza. To jedno zdanie: Kor w ŚKF ludzi zna. Ono jest kluczowe, innych mogłoby nie być, są tylko wstępem, by ukazać Sens całego życia wg Autora, który zawirera się w tym zdaniu. Nie będę zdradzał sensu tych pięcoiu słów. Każdy musi sam go dostrzec by popaść w stan wielkiej nirvany. Kim jest Kor? I co to jest ŚKF. Oto zagsadka na to milleniu, klucz do bram niebios, ostateczna zagadka, przepustka do szczęścia.

Słupek napisał/a:
Krejt jest czarny, choć nie owca

Tego zdania w swietle wersu powyżei i jego znaczenia, mogłoby nie być. Sens został zawarty. Jednak autor postanowił w powalający sposób zamknać wiersz, spiąć go w klamrę. To wyglądające na banalne zdanie jest w istocie powrotem do korzeni. Ukrywa pewien fakt, którego poszukiwania mają skłonić do zapomnienia o głownym sensie. Jednak znajdą się tacy, którzy nie zapomną i wrócą do wersu powyżej i go znajdą. Ale przeanalizujmy do końca. Krejt jest czarny, choć nie owca. Pomijając środki stylistyczne uzyte w tym zdaniu, należy zrozumieć jego przesłanie. Jesteśmy dobrymi ludźmi, my którzy czytamy ten wiersz. A dobrzy ludzie znajdą sens. Jedyną osobą, która jest zła, evilna i w ogóle jest niejaki Krejt. Autor daje upust swej nienawiśći do tej jednostki społecznej. Nasuwa się PYTAnie: czy i my powinniśmy nienawidzić Krejta? Każdy musi odpowiedzieć sam sobie.

Bo ten wiersz, jest ogólny a trafia do każdego z osobna. Autor już tylko tym wierszem zapewnil sobie nieśmiertelność. A my? Czy odgadniemy jego ukryte przesłanie? Z pewnością.

Cała ta recenzja powodowana jest tym, iż recenzent nie śmiał napisać jednego słowa: fajne, z obawy przed moderatorami :mrgreen:

Vanti 
Moderator

Wysłany: 10 Marzec 2006, 21:10   

To ja może skomentuję powyższy post w ten sposób - Nobbel dla Kora (tak, dobrze widzicie - tam są dwa 'b' :wink: )!

And I know that we've still got time
But I do not think we're invincible

"Juggernauts" Enter Shikari

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 12 Marzec 2006, 09:17   

Damex napisał/a:
Znalazłem text Laska maga..., ale chyba nie jestv tłumaczeniem oryginału

Nigdy sępa, nigdy strzałkęMad ma takze kapelusz spiczasty(raz jeden ukrył w nim drut kolczasty)
I co z tego, że mag ma laskę?gdyby był mądry - to by nosił maskę
Bo przecież za wszystkie niedole wszechświatato on właśnie, on jeden, to on odpowiada
Laska maga ma na czubku gałkę bo mag do laski ma smykałkę niestety tylko do tej drewnianej bo normalnych on nie miewa panien i teraz każda dziewczyna się śmieje bo mag z laską to tylko dziczeje i gałką się chwali i śpiewa też w głos
"Ach, co za los, ach co za los"

Damex, to mój tekst.... Ja to wymyśliłam :roll:

Damex 

Wysłany: 12 Marzec 2006, 15:18   

Naprawdę? No to gratuluję pomysłu, naprawdę niezłe :mrgreen:

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 12 Marzec 2006, 18:27   

No to Ci bardzo dziękuję :mrgreen:

Kor 
Moderator

Wysłany: 13 Marzec 2006, 23:41   

Naliczyłem 3 dyskowe piosnki:

- I tylko jeża...
- Złoto, złoto, złoto
- Laska maga ma na czubku gałkę

Nei ma na pewno innych? Może jeszcze jest coś w jakiejś książce, coś chociaż wspomniane?

I.Inni 

Wysłany: 13 Marzec 2006, 23:51   

O, w Kosiarzu jest trochę o piosenkach o Ankh-Morpork, takich jak Zaraza z Ankh-Morpork, Boję się, że wracam do Ankh-Morpork...

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 14 Marzec 2006, 01:06   

„Ciągły postęp i ograniczenie nieposłuszeństwa przy zachowaniu ściśle określonych dobrych manier” - jedna z piesni rewulucyjnych Czerwonej Armii

Pieśnie Kościoła Wielkiego Boga Oma (nie wiem czemu mam wrażenie ze byla jeszcze jedna ale mam syf w notatkach a pliku pożądkującego te notatki jak zwykle sobie nie wyslalem na serwer):

"Miażdży On nieprawości swymi kopytami z gorącego żelaza"
"Droga niewiernego jest niby cierniowe gnizado"
"Patrzcie jak niewierni pierzchają przed gniewem Oma"
"Żelazne szpony rozdzierające bezbożników"

dodam jeszcze tylko ze wedlug DC piosenek jest 48, pozwolcie ze tytulów nie bede wymieniał... ale przynajmniej sprawdzielm... 5 "pieśni Oma" nie ma tyle ze mi sie postu nie chce zmieniać :P

Sayoko 
VIP

Wysłany: 14 Marzec 2006, 08:50   

"Pod dachami Ankh-Morpork"
"Zabierz mnie daleko od Ankh-Morpork"

... no i muzyka rabowa :mrgreen:

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 14 Marzec 2006, 11:32   

Wspomniana w Zbrojnych ludowa piosenka A-M, która nie zyskała popularności:

Kiedy szedłem w dół przez Dolny Broad-Way, w głowie piwo mi tak szumiało, że hej,
Zobaczyłem, jak zza rogu wnet łapaczy rząd wyłania się.
Nim kto pojął, co to za raban nowy, chwytali go za kostki i mówili, żeby wstąpił na ochotnika do straży, jeśli nie chcą mieć wkopanej do środka swej goohuloog głowy,
A że pusta była moja kiesa, poszedłem przez Zapiekanki Brzoskwiniowej i Holofernesa,
Śpiewając: Trali-trali-la itd.

A poza tym Muzyka Wykrokowa ("Dziwny jest ten Dysk" itd.)

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

If you don't think your life is worth more than someone else's, sign your donor card and kill yourself.

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 14 Marzec 2006, 11:51   

Tekst przytoczony przez Gadia dziwnie przypomina szantę , którą bardzo lubię;-)
Się nazywa Branka i idzie mniej więcej tak:
Cytat:

Gdzieś od rzeki w dół, tam gdzie London Street,
Psów królewskich zwarty oddział szedł.
Dla króla trzeba znów świeżej krwi
Marynarzy floty wojennej.

co zresztą wskazane jest w APF-ie:
Cytat:
"'As I was a-walking along Lower Broadway, [...]'"

Terry says: "While there are 789456000340 songs beginning "As I was a-walking...", and I've probably heard all of them, the one I had in mind was 'Ratcliffe Highway'."

'Ratcliffe Highway' (a version which can be found on the album Liege & Lief by Fairport Convention) starts out:

As I was a-walking along Ratcliffe Highway,
A recruiting party came beating my way,
They enlisted me and treated me till I did not know
And to the Queen's barracks they forced me to go

Angelina 

Wysłany: 14 Marzec 2006, 15:48   

Z tego co pamiętam w MD było coś wspomniane o "Zbierając rabarbar", ale bez tekstu piosenki.

Kor 
Moderator

Wysłany: 12 Maj 2006, 08:13   

Która magią tryska jak fontanna.
Jeśli mag pomyli w łóżku laski
To mu z łóżka może wyjść Marzanna.

Którą można zmienić lisa w kurę.
Jeśli mag nad laską nie panuje
To w suficie laską zrobi dziurę.

Laska maga ma na czubku gałkę -
Gałkę trzeba czasem polerować.
Trzeba jednak laskę mieć na oku,
Bo gałkę laski można porysować.

Której tyczy się pewna przestroga:
Jeśli mag nie trzyma w futerale,
Musi z laską iść do laskologa.

Laski mag za żadne skarby nie da.
Laska magu droższa od pacierza.
Bo laską maga bzykniesz nawet jeża.

Pewna melodia mi sie kołacze między uszami, totez możę się uda na spotkaniu zagrać :]

Aha, ta piosenka jest tylko niewinna z pozoru :mrgreen:

Kor 
Moderator

Wysłany: 16 Maj 2006, 13:46   

Otóż ktoś mi odpisał że jest piosenka Zbierając rabarbar jeszcze. W ksiażce pada tylko tytuł. Ale na płycie Soul Music jest ta piosnka (Gatherin' rhubarb) Wygrzebałe tekst, bo się nie mogłem dosłuchać*:

Cytat:
Gathering Rhubarb:

When spring has returned
And the trees are in bud
It's time for the gathering
So down to the woods

Gatherin' rhubarb
From field and from hill
We'll be gatherin' rhubarb
Till we've had our fill

On dark lonely nights
When cruel wind has blown