|
Ile lat ma Rincewind? |
| Autor |
Wiadomość |
Monkey

|
Wysłany: 28 Luty 2005, 14:47 Ile lat ma Rincewind?
|
|
|
Rince miał nie więcej niż 40 lat moim zdaniem.
W Kolorze Magii, kiedy Rincewind leci z Dwukwiatem na smoku, nagle znajdują się w samolocie i jest tam, że Rince (wiem, że inaczej się wtedy nazywał ) miał 33 lata, sądzę, że mogła być to prawdziwa informacja co do wieku prawdziwego Rince.
Osobiście wiele razy badałam, szukałam, ale nigdzie nie było wspomniane wprost ile ma lat. Kirby rysował go jako starca z długą brodą, Kidby jako czterdziesolatka.
Każdy wyobraża go sobie inaczej.
Bardzo podoba mi się ten temat!! Ale można by się też zastanowić nad wiekiem innych bohaterów. |
_________________ "Chociaż pożarli przedmioty służące do szerzenia mądrości, nie stali się przez to mądrzejsi." |
|
|
|
 |
AMPS

|
Wysłany: 28 Luty 2005, 15:27
|
|
|
Wydaje mi się że wiek innych postaci jest mniej enigmatyczny. Nawet jeśli niejest podany wprost to jest wiele wskazówek , które ułatwiają jego odgadnięcie. Niestety nieda się tego zastosować w stosunku do Rinca
PS
Właśnie doczytałem sobie ten kawałek i moim zdaniem wynika z tego że rincewind naprawde ma 33 lata.(ale to nie wyjaśnia ile lat później dzieje się akcja książek z jego udziałem)
PPS
A nazywał się Dr Rjinswand |
_________________ Mordercy Pluszowych Misiów - Łączcie Się |
|
|
|
 |
Gracjan

|
Wysłany: 28 Luty 2005, 16:18
|
|
|
| Też myśle że około 30, zawsze wyobrażałem sobie go tak jak został przedstawiony na okładce Koloru magii, z tym że z brązową brodą. Okładki sugerują wygląd postaci... niby fajne kolorowe, ale mogłyby się trzymać realiów z książki, dlatego cieszę się że Władce Perścieni, przeczytałem przed wejściem filmu do kin, dzięki temu Legolas nie przypominał mi orlando blooma:) |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 28 Luty 2005, 16:47
|
|
|
Moim zdaniem te 33 lata byly podane prawidlowo.
Moze ktos ma nowsze DC (u mnie jest do Wiedzmikolaja) i tam jest cos uzupelnione.
Innych sposobem moze byc Discworld Timeline z L-Space. Tam jest wlasnie zlaozone, ze Rincewind ma te 33 lata jak dr Rjinswand.
Coprawda wedlug jednych obliczen czas miedzy BF, a CC to 8 lat, wedlug innych 23. Pokazuje nam to, ze Pratchett zupelnie nie ustawia niczego w czasie. Jesli was to interesuje to poczytajcie o tym jak byly obliczane dane do tegoz Discworld Timeline.
(troche ot, ale pojde dalej tym tematem)
Kolejny latwo zauwazalny zgrzyt, to sytuacja z zatrzymaniem czasu w Lancre. Niechodzi nawet o to, ze ktos moglby chciec sie tam udac, ale gdy te 15 lat zniknelo z zycia Babci, to w tym wlasnie okresie miala miejsce akcja Rownoumagicznienia. (wedlug obliczen z L-Space)
Wracajac do tematu - w grach Rincewind tez byl przedstawiony jako gosc kolo 30, moze 30-tu paru lat. Jako, ze gry byly kontrolowane przez Pratchetta to mozna uznac to za wiek prawidlowy. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
efzetiks
VIP

|
Wysłany: 28 Luty 2005, 16:56
|
|
|
| jak najbardziej kolo 30 tki.. ale takiej wczesnej.. nic wiecej nie dodam wyraze tylko moje zdanie coz zem juz uczynil.. |
|
|
|
 |
Gracjan

|
Wysłany: 28 Luty 2005, 16:59
|
|
|
Ale wiecie co, jest lipa, trudno zczajić po lekturze KM że Dwukwiat (jest coprawda z imp. Agatejskiego) ma "azjatyckie"(Przeciwagowe ) rysy, pomijając już to że można się zmylić okładką(4oczka, jak początkowo ja, ale naszczęście wcześnie mnie uświadomiliście)
O tyle dobrze że zaczałem czytać pratchetta od CC, i załapałem jak dwukwiat wygląda(no i brak pomyłki z oczami) |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 28 Luty 2005, 17:25
|
|
|
Zapomnialem napisac, ze mimo, iz postrzegam go na te 30 pare lat, to trzeba tez pomyslec o tym aspekcie przemijajacego czasu.
W CC juz byl po czterdziestce (albo nawet sporo po 50-tce), jednak mysle, ze wiele osob, podobnie jak ja stara sie tego niezauwazac i Rincewind jest "wiecznie mlody" . |
|
|
|
 |
Szczery

|
Wysłany: 28 Luty 2005, 18:55
|
|
|
W czasach BF myślę że ma te około 30, a w Ciekawych Czasach jakoś samo z siebie mi sie nasuwało że ma około 35. Dlatego zawsze ja i Vanatellumaiel się denerwowaliśmy jak patrzyliśmy na okładki, a zwłaszcza na BF. Ja go sobie wyobrażam z długą broda, siegającą do pasa, tyle że brązową. Ostatnio gram w Discworld, to zaczynam się przekonywać do krótkiej bródki Rincewinda.
|
_________________ "Tu właśnie odeszły smoki.
Leżą...
Nie sa martwe i nie są uśpione. Nie czekają, bo czekanie implikuje cel. Być może odpowiednim słowem jest...
...drzemią." |
|
|
|
 |
AMPS

|
Wysłany: 28 Luty 2005, 20:46
|
|
|
Sprawdziłem Discworld Timeline i zdziwiła mnie jedna rzecz. Jest tam napisane że Rincewind miał 16 lat w Czarodzicielstwie albo źle zrozumiałem. Już sam niewiem niech może ktoś lepiej znający angielski sprawdzi dokładniej.
Swoja drogą gdyby to była prawda to okładka do czarodzicielstwa i eryka byłaby WIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEELKĄ pomyłką |
_________________ Mordercy Pluszowych Misiów - Łączcie Się |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 28 Luty 2005, 20:46
|
|
|
kolejna porcaj mojej radosnej tworczosci przy okazji pracy z APF
- [p. 32] "Some might have taken him for a mere apprentice enchanter [...]"
- [str. 24] "Można by go wziąć za prostego ucznia [...]"
Jedna z kilku wskazówek odnośnie wieku Rincewinda mówiąca, że jest raczej młodszy niż starszy, pomimo tendencji artystów przedstawiających go na okładkach książek jako sześćdziesięciolatka. Nikt nie przedstawia go także, jako kogoś podobnego do łasicy. |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
| |
|
|
|
 |
efzetiks
VIP

|
Wysłany: 28 Luty 2005, 22:41
|
|
|
| 16 to moze i nie.. ale on mi sie zawsze wydawal "niedawno po studiach" ktore to "studia" musial przerwac.. wiec i z 28-24 moglby miec.. choc w sumie niewazne.. mlody duchem jest.. a ze jest troche starszy na twarzy (szczegolnie na rysunku w OB w skafandrach) to oczywiste - takie zycie.. to kazdy by sie zmeczyl... |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 28 Luty 2005, 23:33
|
|
|
AMPS
Spiesze z wytlumaczeniem.
| Cytat: |
1957 Rincewind enrols at UU. He is 24. [16 years in Sourcery.]
|
Rozumiem, ze chodzi o ta linijke. Slownik potwierdzil moje przypuszczenie co do slowa enrol, ktore oznacza 'zapisywac sie'.
Czyli w wieku 24 lat Rincewind sie zapisuje na Uniwersytet. Nawias oznacza, ze wedlug obliczen zwiazanych z C to start jego nauki na uczelni mial miejsce w wieku 16 lat.
Wynika to z tego co juz wczesniej napisalem. Wszystkie obliczenia w Discworld Timeline zwiazane sa ze szczatkowymi informacjami podanymi w ksiazkach, a ktore czest sa ze soba sprzeczne. |
|
|
|
 |
Aida
Gość
|
Wysłany: 2 Marzec 2005, 20:30
|
|
|
Weźcie jeszcze pod uwagę odmienność brytyjskiego systemu szkolnictwa. Tam nauka obowiązkowa trwa do 16 roku życia.
Nie wiem np., w jakim wieku przyjmują do Gildii Skrytobójców, ale zdaje się, że jakoś młodo, 12? |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 19 Kwiecień 2005, 14:18
|
|
|
| W Piramidach Teppic miał chyba jakiś 13-15 gdy go przyjęli.... |
|
|
|
 |
Monkey

|
Wysłany: 19 Kwiecień 2005, 14:36
|
|
|
Jestem pewna na 100%, że Teppic miał 12 lat jak go przyjęli.
Kiedy skończył miał eee... 18?? 19??
Coś koło tego, nad tym nie trzeba się szczególnie zastanawiać.
Czarno na białym wypisane...
PS: Gadio... gratuluję, ten tekst
| Cytat: | | Myślisz, że twoje życie jest wredne i do dupy? Przeczytaj którąś z książek o Rincewindzie... |
jest cudny.
Pozdrowienia dla zwierząt i ludzi,
Bibliotekarka. |
_________________ "Chociaż pożarli przedmioty służące do szerzenia mądrości, nie stali się przez to mądrzejsi." |
|
|
|
 |
Erpegis

Wiek: 26 Dołączył: 15 Lut 2004 Skąd: Miasto moje a w nim.
|
Wysłany: 19 Kwiecień 2005, 17:23
|
|
|
Ale Windle Poons "rozpoczął naukę jako dziecko tak małe, że kapelusz spadał mu na uszy". Z drugiej strony, to było kilkaset lat temu!
Setna notka! Sto lat, sto lat, niech żyję żyję ja! |
_________________ Najbardziej cyniczny i zblazowany użyszkodnik forum. |
|
|
|
 |
Monkey

|
Wysłany: 19 Kwiecień 2005, 17:31
|
|
|
| Erpegis napisał/a: | | Z drugiej strony, to było kilkaset lat temu! |
Nie załapałam o co ci teraz chodzi...
O Windle'a?? Przecież on nie tak dawno (z punktu widzienia bohaterów) zmarł... 8- | Erpegis napisał/a: | | pegis"]Ale Windle Poons "rozpoczął naukę jako dziecko tak małe, że kapelusz spadał mu na uszy |
Jestem czepialska wiem, ale to był dziekan... :boks:
| Erpegis napisał/a: | | Setna notka! Sto lat, sto lat, niech żyję żyję ja! |
To gratulacje. |
|
|
|
 |
Erpegis

|
Wysłany: 19 Kwiecień 2005, 17:40
|
|
|
| To był Windle. Windle miał zresztą ponad sto lat, więc od tego czasu zasady i wiek kandydatów na magów mogły się zmienić. |
|
|
|
 |
Monkey

|
Wysłany: 19 Kwiecień 2005, 18:06
|
|
|
| Erpegis napisał/a: | | Windle miał zresztą ponad sto lat, więc od tego czasu zasady i wiek kandydatów na magów mogły się zmienić |
Raczej nie sądzę, żeby się zmieniały.
W równoumagicznieniu ukazane jest przyjmowanie studentów, sam Simon był jeszcze dzieciakiem. Miał lat... 12 bodajże...
No i jak wspominałam oprócz Windle'a (wierzę ci Erpegis, możliwe, że tak mówił) to o za dużych kapeluszach wspaminał Dziekan, a on jest od Windle'a chyba trochę młodszy... |
|
|
|
 |
Erpegis

|
Wysłany: 19 Kwiecień 2005, 18:34
|
|
|
| Nienienienie! To był Windle Poons. Zobacz sama, kobieto! :> |
|
|
|
 |
|