Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Ile lat ma Rincewind?
Autor Wiadomość
Aida 
Moderator

Wysłany: 4 Wrzesień 2006, 09:41   

To w końcu 20 czy 10?
Jeszcze trzeba wyczytać w jakim wieku zaczyna się naukę na NU. W Gildii Skrytobójców np. naukę kończy się w wieku lat 18 - jak wynika z Night Watch - po 8 latach (Piramidy?) nauki. Vimes z kolei zaciągnął się do straży w wieku lat 15, po osiągnięciu wieku ukończenia podstawowego poziomu nauczania (czyli pokrywa się to co nieco z naszym gimnazjum). Dostrzegam pewne podobieństwa z angielskim systemem kształcenia... Pytanie jak to wygląda w przypadku NU.
Sa o Roma babo babo, sa o Roma o daje, sa o Roma babo babo, sa o Roma daje.

Ola
Gość
Wysłany: 8 Wrzesień 2006, 20:27   

Cytat:
Jak to nie był przy lasce, skoro był magiem? Laska to jeden z atrybutów maga, tak jak spiczasty kapelusz. Ja rozumiem wyrażenie "przy lasce stoję" jako "jestem magiem".

Tak, ale on nie miał wtedy kapelusza. Chyba. Tak czy inaczej przecież go wyrzucono ze szkoły zanim ukończył studia... no i niby jest magiem, ale ja to rozumiem tak: nie ukończysz studiów, nie jesteś tak jakby prawowitym magiem... xP Albo coś w tym stylu. Bo magiem to on i tak jest, bo magiem się urodził i magiem będzie. : P ale nie ukończył szkoły... ; P
No cóż... przeczytałam przed chwilą do końca Eryka i stwierdzam, iż tam nie ma żadnej wzmianki o tym, że Rince stoi 10 lat przy lasce, z czego wynika, że komuś musiało się coś pomylić ^^'.
Tak jak Kormaciek znalazł ów cytat... "dwadzieścia lat przy lasce i jestem z tego dumny! zrobiłem swoje... zdałem... przesiedziałem na dziesiątkach egzaminów!" - czyli chyba pomiędzy Blaskiem a Czarodzicielstwem musiał coś kombinować, bo w KM był jako nieudany mag który owych studiów nie ukończył jeszcze... eh, czy ja za bardzo nie mące ? ; D Mam nadzieje że ktoś mnie rozumie... : P
Cytat:
To w końcu 20 czy 10?

Wychodzi na to że jednak 20 :)

Kor 
Moderator

Wysłany: 9 Wrzesień 2006, 17:42   

Sądzę, że jakby Pratchetta zapytali ile lat ma Rinso, to powiedziałby tylko jedno: (improwizuję, żeby nie było) 'Trudno określić wiek Rincewinda, gdyż od Koloru Magii, gdzie był jeszcze studentem przeżył tyle magicznych ataków w tylu magicznych miejscach, tyle razy podróżował w czasie, że jak komuś się uda wyliczyć dokładny wiek Rincewinda, to jestem skłonny nadać jego imię głównemu bohaterowi w następnej książce o świecie dysku.'

8-)

Ola
Gość
Wysłany: 10 Wrzesień 2006, 14:26   

Hm. Podsumowując - wiek Rince'a to pojęcie względne. ; P
Ale dla mnie zawsze będzie miał 30-pare lat :wink:

Sayoko 
VIP

Wysłany: 12 Wrzesień 2006, 08:01   

Kormaciek napisał/a:
że jak komuś się uda wyliczyć dokładny wiek Rincewinda, to jestem skłonny nadać jego imię głównemu bohaterowi w następnej książce o świecie dysku

Więc warto się starać :wink:

Psychiczna 

Wysłany: 2 Październik 2006, 15:57   

Dokładny wiek? O ile można się pomylić. ;D Ciekawa jestem czy komuś się uda, choć szczerze mówiąc bardzo w to wątpie. On zatrzymal się tak pomiędzy 40 i 50 i za nic w świecie nie da się przepchnąć dalej. xD (zaklinował się?!) Zdarza się.

shampoo 

Wysłany: 5 Październik 2006, 12:01   

w wyniku turbulencji czasowych i zaburzeń temporalnych o charakterze kwantowym Rincewind jest w wieku nieokreślonym :P

Beryl 

Wysłany: 5 Październik 2006, 19:43   

Powiadasz, albo można wiedzieć, gdzie Rincewind się aktualnie znajduje, albo ile ma lat, nigdy i tego i tego naraz?

(Wiesz, że od takiego myślenia człowiekowi zaczynają umierać koty?^^)

El Pasik 

Wysłany: 9 Październik 2006, 19:19   

Z wiekiem Rincewinda to dość dziwna sprawa. Kiedyś określałem to po rysunkach, ale one niestety kłócą się ze sobą, tzn. Kidby maluje Rinca jako rudowłosego gościa, mającego na oko 35 lat. Kirby z kolei maluje jako zgrzędliwego dziadka około 80 :? . Tak więc metoda "na rysunek" odpada.
Jestem skłonny przyznać że wieku nie da się okreslić, lub jest on zatrzymany. Jak wiadomo Rincewind dużo podróżował :mrgreen: , niekoniecznie po świecie dysku. Był w naszym świecie (pare sekund ale jednak), w piekle, piekielnych wymiarach, kosmosie, w "Projekcie Kuli", XXXX (Gdzie czas był lekko zagmatwany). Kto wie jak te podróże na niego wpłynęły?
Tak więc wiek Rincewinda jest wielką niewiadomą :-k

XXXX-janka 

Wysłany: 14 Październik 2006, 17:01   

El Pasik napisał/a:
Kirby z kolei maluje jako zgrzędliwego dziadka około 80

Kirby wszystkich tak maluje :wink:

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 14 Październik 2006, 17:54   

XXXX-janka napisał/a:
Kirby wszystkich tak maluje :wink:

Magów tak. Kirby malował zgodnie z kanonem, a taki jest kanon dla magów.

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

If you don't think your life is worth more than someone else's, sign your donor card and kill yourself.

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 22 Październik 2006, 10:23   

Cytat:
Magów tak. Kirby malował zgodnie z kanonem, a taki jest kanon dla magów.

Albo inaczej: Kirby malował wszystko, tak, jak człowiek myślał, że powinno być.

Wiadomo, że mag ma brodę, długą laskę, szaty w czarodziejskie cekiny...

Kor 
Moderator

Wysłany: 22 Październik 2006, 10:35   

Wcale nie. Kobiety malował że tak powiem w obfitych kształtach, bo takie lubił :wink: A powinny byś super laski, które wpadają w oko bohaterom, a najczęśćiej byly oprócz obfitego biustu miały obfite uda, tyłek, i wylewały się z ubraniua jakie miały na sobie.

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 22 Październik 2006, 20:46   

[OT]

Kormaciek napisał/a:
A powinny byś super laski, które wpadają w oko bohaterom,

Super laski to co najwyżej mogą wpaść w oko Tobie... bohaterowie potrzebują iście Rembertowskich pań... takich jak prawdziwe skandynawskie Valkirie.

[EoOT]

VenaKruczowłosa 
VIP

Wysłany: 22 Październik 2006, 23:21   

Chodzi Ci o kształty rubensowskie - mniej więcej takie jak na moim avatarze - czy może (niesłusznie) rembrandtowskie? Przyznam, że nie do końca zrozumiałam o co Ci biega...

Krejt 
Administrator

Wysłany: 23 Październik 2006, 08:37   

VenaKruczowłosa napisał/a:
Przyznam, że nie do końca zrozumiałam o co Ci biega...

Wielce prawdopodobne, że Qba miał na myśli panie z Rembertowa. :mrafroamerykanin:

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 23 Październik 2006, 17:16   

tiaa chciałem wyjść na inteligenta... a wyszło jak zawsze :( :-#

Kor 
Moderator

Wysłany: 23 Październik 2006, 21:47   

Ja wiem, o co Qbie chodziło, ale się z tym nie zgadzam. O! wg mnie włąśnie tacy bohaterzy są stereotypowo kojarzeni z takimi paniami jak Falballa z Asteriksa- smukla kibić, blond długie włosy w warkoczu, ponętnę usta, długie rzesy, trochę takie tępe, zalotne spojrzenie, zawiszone na ramieniu bohatera. A Kirby się przeciwstawił.

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 23 Październik 2006, 21:53   

Pewien znajomy Góral z Korbielowa, postać autentyczna jak najbardziej, powiedział mi kiedyś, że Kobieta powinna mieć trzy cechy - "pic, cyc i wesołe pierdnięcie". Mam nadzieję, że nikogo tym cytatem nie urażam, ale tak właśnie widzą świat bohaterowie ;)

Kor 
Moderator

Wysłany: 23 Październik 2006, 21:56   

Co wcale nie zaprzecza wizji Kirby'ego, a nawet pasuje do niej, bo z takimi kształtami to niezłe musi być to pierd...pardon :mrgreen:

Odpowiedz do tematu