Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Ile lat ma Rincewind?
Autor Wiadomość
Havelock 

Wysłany: 22 Kwiecień 2005, 12:37   

Wracając do tematu - wiek Ricewinda:
Na spotkaniu z Mistrzem w Bookarescie w Poznaniu \:D/ ktoś rzucił pytanie, ile lat ma Rincewind. Niestety, tak sobie rozumiem angielski, a ze słuchu to już w ogóle, ale zrozumiałem mniej więcej, że ponieważ Rincewind przenosił się w czasie i przestrzeni, to jego wiek jest czymś umownym, raczej metafizycznym, i może równie dobrze mieć 20, jak i 120 lat. Jak chcecie więcej szczegółów, spytajcie kogoś, kto też był na tym spotkaniu i lepiej rozumie ze słuchu, tudzież ma lepszą pamięć, bo to było z rok temu :cry:

Sayoko 
VIP

Wysłany: 17 Maj 2005, 09:52   

Dla mnie Rinc jest bezwiekowy...i oby takim pozostał,bo jeśli zacnie się starzeć,to wkrótce umrze.A tego byśmy chyba nie chcieli?

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 17 Maj 2005, 11:24   

No, wiek wiekiem, ale już by się przydało, żeby na zasłużoną emeryturę odszedł...

---
Właśnie przez te podróże, to on się chyba zestarzał.

SStefan 
VIP

Wysłany: 17 Maj 2005, 20:17   

Ja tam nie orientuję się w wieku ŻADNEJ z postaci, u której nie jest to powiedziane wprost (jak np. u Colona). Wiek Rinca mnie mało obchodzi, Praczet zresztą cały czas mataczy, a my tylko z tym kłopoty mamy...
Mnie się tam dużo postaci z książek kojarzy z tymi ludźmi, których znam w rzeczywistości... I siakoś mi tak Rinc przypasował do znajomego księdza, który bynajmniej podobny do niego nie jest... Z wyglądu, znaczy... Więc wiek nasuwa mi się sam: księżulek ma 37. So simply, huh?
Ale zastanawiający jest czasem wiek większej ilości postaci, szczególnie, gdy chce się ich narysować...
Wie ktoś, ile może mieć Vetinari?

EDIT O patrycjuszu są już założone tematy, więc prosiłbym o pilnowanie porządku (temat ten nie powstał z nudów, tylko dlatego, że kwestia wieku Rincewind'a jest problematyczna). Kor!
"Zacznijmy od tego, że za czasów Józefa chłopaki wyprowadzili się do Egiptu jak w PRL-u za chlebem. Przez długi czas Izraelici i Egipcjanie byli ziomalami. Ale potem przyszła niewola izraelska. (Wiecie, widocznie zły diabeł zaczął działać)." <--N ie ma to jak wykwalifikowana katecheza XD

Monkey 

Wysłany: 4 Czerwiec 2005, 16:07   

Cytat:

1957 Rincewind enrols at UU. He is 24. [16 years in Sourcery.]

Cytat:
Rozumiem, ze chodzi o ta linijke. Slownik potwierdzil moje przypuszczenie co do slowa enrol, ktore oznacza 'zapisywac sie'.
Czyli w wieku 24 lat Rincewind sie zapisuje na Uniwersytet. Nawias oznacza, ze wedlug obliczen zwiazanych z C to start jego nauki na uczelni mial miejsce w wieku 16 lat.

Boziu....
Czarodzicielstwo:
Cytat:
Na Dysku istnieje osiem poziomów magii; po SZESNASTU latach studiów Rincewindowi...
itepe, każdy zna ten cytat do bólu. str.21

Czyli, że on... 16lat studiował. Tyle...

Na L-space mamy imponujące czasowe pomiary, ale w wielu kwestiach jest to po prostu niemożliwe.
Przykład:
W TLC (SPOJLER) Ponder ma 24. No więc biorę datę (wg L-space) gdy dzieje się ta akcja i odejmuję te nieszczęsne 24 lata, czyli narodziny Pondera. Mamy też datę urodzin Rince'a. No więc porównałam je dwie i wyszło mi, że jeżeli Ponder ma 24, to Rince musi mieć jakieś sześćdziesiąt parę!! Wiemy, że to raczej nie wykonalne... Wyszło na to, że Ponder urodził się dopiero kiedy Rince już zaczynał swoje przygody w Kolorze Magii. ](*,)
Albo ja nie znam matematyki...

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 4 Czerwiec 2005, 16:40   

matematyke moze i znasz tyle ze TimeLine jest zrobiony na podstawie dosc skapych przeslanek czasowych pojawiajacych sie w ksiazkach, wiec nie ma sie co dziwic ze obliczenia na jego podstawie sa rownie prawdziwe co marsjanskie mrowki - dlatego nidgy z niego nie korzystam

z reszta wszycy wiemy ze na SD nic nie dziala tak jak u nas wiec czym wogole mamy sie przejmowac

Monkey 

Wysłany: 4 Czerwiec 2005, 20:47   

QbaJak napisał/a:
matematyke moze i znasz tyle ze TimeLine jest zrobiony na podstawie dosc skapych przeslanek czasowych pojawiajacych sie w ksiazkach, wiec nie ma sie co dziwic ze obliczenia na jego podstawie sa rownie prawdziwe co marsjanskie mrowki - dlatego nidgy z niego nie korzystam

Bardzo się zirytowałam... i sama zabrałam się za liczenie. Wbrew pozorom Pan Terry zostawił całkiem sporą liczbę danych, głównie wiek bohaterów.
Z L-space użyłam jednej daty - gdy Stoneface zakończył panowanie królów. Jest to zaczerpnięte z Discworld Companion.
Poobliczałam i w końcu wyszło mi, że Rincewind aktualnie (TLC) ma 40 latek na karku. Co by się zgadzało, prawda? :|
Zrobiłam przy tym swój własny czasowy pomiar :mrgreen:

Kor 
Moderator

Wysłany: 4 Czerwiec 2005, 21:02   

Ja też tak zawsze o nim intuicyjnie myślalem 30-40. Sprawę zaciemnił Śp Kirby, który, jak wiemy, lubił sobie malnąć postacie po swojemu, a nie po Pratchett'owemu. Ale np. w kalendarzu, nie pamietam którym, Kidby naszkicował Rince'a jako takiego w średnim wieku/średnio-młodego jak spaceruje przez pomarańczowe piaski z korkami u kapelusza. A Kidby raczej chciał usystematyzować wszystko, co zresztą zrobił i ujednolicić mieszankę wcześniejszego ilustratora.

settler 
Administrator

Wysłany: 5 Czerwiec 2005, 11:20   

Bo Kirby wyznawal zasade - to jest mag, wiec musi wygladac jak mag.

Endar
Gość
Wysłany: 4 Listopad 2005, 18:28   

A mi się z kolei wydaje że Rincewind miał z co najmniej 120 lat (licząc ile lat [365 dni] przeżył) bo cytuje ,,wyciągnął miecz odebrany 100 lat i kilka godzin temu pewnemu strażnikowi''. A raczej jako 5-latek by nie obezwładnił strażnika, nie?

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 5 Listopad 2005, 08:32   

Endar napisał/a:
A mi się z kolei wydaje że Rincewind miał z co najmniej 120 lat (licząc ile lat [365 dni] przeżył) bo cytuje ,,wyciągnął miecz odebrany 100 lat i kilka godzin temu pewnemu strażnikowi''. A raczej jako 5-latek by nie obezwładnił strażnika, nie?

:shock: Tu chyba autorowi chodziło o (względną) odległość w czasie od tego wydarzenia - tzn. R. miecz zabrał przed kilkoma godzinami, ale później tyle się wydarzyło, że wydawało mu się, że to zabranie miecza było bardzo dawno temu. Też często doświadczam tego zjawiska :D
Zresztą R. nie mógłby mieć 120 lat, bo chyba nie mógłby tak szybko uciekać przed różnymi niebezpieczeństwami. To już Cohenowi jest bliżej do tego wieku :D . A że R. wygląda jak staruszek - cóż, jest magiem - nosi brodę i wąsy, co go postarza, a to, co przeżył mogło spowodować , że zarost mu posiwiał :D . Co powiecie o mojoj teorii? :D

Kor 
Moderator

Wysłany: 5 Listopad 2005, 09:35   

To że wygląda jak staruszek, to po prostu interpretacja Kirby'ego, który najprościej mówiąc, rysował jak mu się podobało i jak On widział postacie, mimo że przed narysowaniem uważnie słuchał Terry'ego :], a co do Teorii to masz zupełną rację.

Raphus 

Wysłany: 7 Styczeń 2006, 18:00   

Nie zapominajcie, że Rincewind przebywał jakiś czas w Piekielnych Wymiarach, a nie wiadomo jak szybko tam czas płynie i czy wogóle płynie. W Świecie Dysku mogły upłynąć całe lata, a dla Rincewinda mogło to być kilka godzin (albo minut, sekund).

Jurii 

Wysłany: 21 Luty 2006, 17:08   

Żeby jeszcze bardziej namataczyć to przypomnę, że w Eryku Rincewind mówi coś takiego "dziesięć lat prz lasce stoję!" na uwagę jednej postaci, jakoby nie był magiem(jeśli oczywiście czegoś nie pokręciłem, bo to już trochę czasu temu czytałem).
Nawet jeśli przyjmiemy, że uczył się lat 16 i dodamy do tego 10 bycia "magiem" to daje nam 26. To jednak nie rozwiązuje nam zagadki jego wieku, bo nie wiemy, kiedy pojął naukę.

Rosuł 

Wysłany: 5 Sierpień 2006, 22:26   

Dla mnie Rincewind, za sprawą Josha Kirby'ego zawsze będzie się kojarzył ze staruszkiem - z długą siwą brodą. Prawdę mówiąc, szokuje mnie to, co tu czytam. To rzuca IMO zupełnie inne światło na tą postać, nie wiem jak się do tego faktu ustosunkować :)

strzelec260 

Wysłany: 12 Sierpień 2006, 16:40   

Ja bym się nie zdiwił gdyby Rince miał nawet pięćset lat :D ,lub dwadzieścia \:D/

Uboot 
Moderator

Wysłany: 12 Sierpień 2006, 20:08   

A mnie bardziej Kidby przekonł do swojej wizji Rinsa. Tym samym "jego" Rincewind stał sie i moim.

Nie pamiętam tylko jak postrzegałem go w pierwszych ksiażkach...kiedy miełem do czynienia tylko z wizją Kirbiego. Z jednej strony była przecież wizja z okładek, a z drugiej zupełnie inna z treści.

Wydaje mi się jednak że chyba ta młodsza wersja, a w szczególnosci ta z gry komputerowej Discworld. (kiedyś w nią grałem, nim "poznałem" Pratchetta i jakoś mi to musiało utkwić)

Ola
Gość
Wysłany: 1 Wrzesień 2006, 15:12   

Ym. No więc...
Ja tam nie wiem, przyjmuję, że w Kolorze Magii Rince miał te swoje 33 lata jak ten dr Rjinswand czy jak mu tam ;P.
Cytat:
w Eryku Rincewind mówi coś takiego "dziesięć lat prz lasce stoję!"

hm. w Czarodzicielstwie, które jest przedtem, Rince mówi coś innego, nie pamiętam dokładnie, bo nie mogę tego znaleźć w książce... ale mówił, że "dwadzieścia lat przy lasce i jestem z tego dumny!" ..heh, gdybym tylko pamiętała stronę... : p
Tak czy inaczej właśnie tak to jest... że jeśli w Kolorze Magii Rince miał te 33 lata, a w Czarodzicielstwie mowi że jest dwadzieścia lat przy lasce, a w KM nie był jeszcze przy tej lasce [xP] to wynika że ma z 50 lat o_o'
To wszystko jest strasznie zagmatwane ^^'

Słupek 
VIP

Wysłany: 2 Wrzesień 2006, 00:15   

Ola napisał/a:
w KM nie był jeszcze przy tej lasce

Jak to nie był przy lasce, skoro był magiem? Laska to jeden z atrybutów maga, tak jak spiczasty kapelusz. Ja rozumiem wyrażenie "przy lasce stoję" jako "jestem magiem".

Kor 
Moderator

Wysłany: 3 Wrzesień 2006, 16:36   

W moim twardym wydaniu na stronie 179 jest taka rozmowa:

Cytat:
Rincewind zdjął kapelusz. Był pognieciony, poplamiony i przysypany kamiennym pyłem, stracił niektóre fragmenty, czubek był zgięty, a gwiazda sypała cekinami jak kwiat pyłkiem, ale słowo „Maggus" wciąż pozostało czytelne pod brudem.
- Widzicie to? - zapytał, czerwieniejąc z gniewu. - Widzicie? Na pewno? I o czym to świadczy?
- Że nie znasz ortografii? - spytał Nijel.
- Co? Nie. Świadczy, że jestem magiem. Ot co! Dwadzieścia lat przy lasce i jestem z tego dumny! Zrobiłem swoje... Zdałem... przesiedziałem na dziesiątkach egzaminów! Gdyby wszystkie zaklęcia, które przeczytałem, ułożyć jedno na drugim, to... to by... to by było mnóstwo zaklęć!

Odpowiedz do tematu