Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Dyskowe sny
Autor Wiadomość
I.Inni 

Wysłany: 4 Październik 2004, 21:40   Dyskowe sny

Tutaj proszę opisywać wasze związane ze Światem Dysku sny.

Mi ostatnio się śniło, że czytałem drugą część światodyskowego podcyklu który ma być ostatnią częścią "ziemską" (?) Świata Dysku. Doszedłem do momentu, w którym pasują Ridcully'ego na nadrektora (stoi przed komisją złożoną z dziekana i kierownika katedry studiów nieokreślonych). Co najciekawsze, książka była po polsku. Ale miała angielski tytuł: "Endless Night".

BTW: Skąd wzięła się teoria, że nie można czytać książek, napisów itp. w snach? Ja tak robię bez problemu!

efzetiks 
VIP

Wysłany: 4 Październik 2004, 22:18   

ja mam tylko problem z czytaniem podczas snu komentrzy na onecie bo to taka glupota ze trudno cos mi wymyslec :D

a co do snooch SwiatoDyskowych to cos mi sie ostatnio snilo ze bylem.. i Rince byl takze.. pevnie uciekalem..

Kor 
Moderator

Wysłany: 5 Październik 2004, 11:13   

Mi sie z kolei śniło że gram z Imp Y Celinem w rockowym bandzie. Szczegółów nie pamiętam. Ale wystarczy wpisać 'oneironautyka' w google i śnimy o czym chcemy po 3 tygodniach, albo po 2 miesiącach[w zależności od kursu]

Aida
Gość
Wysłany: 6 Październik 2004, 14:21   

Ja świadome sny miałam w dzieciństwie bez żadnych kursów. :P

Natomiast, kiedy skończyłam pierwszy raz "Jingo" (to był przełom września i października 2001), i zachorowałam na ciąg dalszy a księgarnia się obrzydliwie spóźniała, śniło mi się, że czytam nowego Pratchetta. I sen nie był przyjemny, przyznam, bo książka wydawała mi się jakaś taka "mdła". Natomiast zapamiętałam zdanie na końcu: był dialog Anguy z Marchewą i ktoś mówił do niego: "You do know how to do nasty, don't you? But you use it like a c.at uses it's claws, it slides out when you need it, and when you don't there's no sign that it's there".

Zdanie było dziwaczne, więc je sobie zapisałam. Możecie sobie wyobrazić moje zdziwienie, kiedy rok czy pół roku później (zapomniawszy oczywiście co i jak) przeczytałam je w "Fifth Elephant".

Pytałam Pracza co on na to, ale twierdził, że zdanie z "5E" nie było zmieniane od samego początku...
Hm... :|

Kor 
Moderator

Wysłany: 8 Październik 2004, 12:03   

Aida, może tak naprawdę to ty piszesz te książki a nie Mr. Terry :wink:

A co do snów, to jako że W czytam teraz jedynie kilka minut przed snem, bo nie mam po prostu czasu, to przyśniło mi się że gonili mnie Audytorzy, a ja gdzieś uciekałem. Ja się obudziłem we śnie, bo okazało się że śnię o tym że śnię że mnie gonią :shock: to wychodzę sobie z łóżka i myślę że to już normalny świat tzw. REAL, a tu znów mnie gonią po domu, a na podwórku stoi Pimpuś i jak dobiegłem do niego to już się obudziłem na 100 %. Ale Audytorzy byli straszni, coś w podobie do zjaw z Van Helsinga.

Black Dagger 

Wysłany: 8 Październik 2004, 19:27   

Moim jedynym dyskowym snem był ten. w którym zostałem przyjęty do Niewidocznego Uniwersytetu. Szczególów nie pamiętam, pamiętam jednak że obudziłem się przed pierwszym wykładem.

Aida
Gość
Wysłany: 8 Październik 2004, 19:54   

Re: kormaciek

Tak, też o tym myślałam... <hahaha>
Takich "zbiegów okoliczności" jest więcej; w swoim czasie opracowywałam temat tworzenia światów, który podsumowałam zdaniem "everything exists somewhere", równolegle analizowałam trudną sytuację społeczno-egzystencjalną nieboszczyka przywróconego do "świata żywych" -> to była refleksja po kolejnej lekturze "Zbrojnych". O tym wszystkim możecie sobie przeczytać w "Thief of Time", który był pisany w tym samym czasie kiedy ja się tym zajmowałam (co ciekawe nie podawałam, żadnych publikacji na ten temat).
Mniej więcej wtedy kiedy Pterry pisał "Monstrous Regiment" napadło mnie na PRL i bite parę miesięcy wracając od autobusu nuciłam sobie, przytupując do taktu "Międzynarodówkę" i dziwiąc się, czemu nie ma w ŚD krajów socjalistycznych.
Zaś pisanie "Night Watch", mnie po drugiej stronie Europy, upłynęło pod znakiem wspomnień z powstania warszawskiego... :|

Z drugiej strony Pterry pisze, że przestał wchodzić na listę dyskusyjną po tym, jak uświadomił sobie, jak wiele ludzi zgaduje, co będzie w dalszych książkach. :)

A co do snu... Jesteś pewien, że się już obudziłeś...?

banita 

Wysłany: 8 Październik 2004, 20:08   

Aido to pomyśl teraz o dyskowej książce o piłce nożnej. Masz u mnie piwo jak Pratchett to napisze :lol:

Co do snów... Kilka razy śniło mi się, że mam w ręku nie wydaną na jawie, ale wydaną we śnie książkę. Raz nawet miałem wszystko aż do Thief of Time oczywiście po Polsku - niestety nie czytałem, bo we śnie jakoś nie za bardzo umiem. Kiedyś nawet śniło mi się, że niebo zalało się krwią i podszedł do mnie jakiś dziwny człowiek w kapturze i dał opasłe stare tomisko w skórze i powiedział "To są dzieje świata". Otworzyłem i... no właśnie jedyne co zapamiętałem to mapa Polski z czasów Księstwa Warszawskiego. ;/

Wracając do Dyskowych snów... Raz śniło mi się - to było przed wydaniem NGN - że siedzę w Bębnie (który niczym nie różnił się od zwykłej współczesnej knajpy) i wiem, że gdzieś na mieście trwa akcja książki i mam szansę spotkać Straż Miejską Ankh-Morpork. Potem już zaczęło mi się śnić już coś zupełnie innego i tyle. Taki epizod...

Kor 
Moderator

Wysłany: 9 Październik 2004, 22:53   

Aido, obudziłem się na 100%, ale żałuję. Bo przynajmniej w śnie gonili mnie audytorzy, i prawie osoidłałem Pimpusia. A w REALU co ? W Wiedźmikołaju Audytorów jak na lekarstwo, Pimpusia też. HO ! HO! HO!

I.Inni 

Wysłany: 20 Listopad 2004, 14:50   

A oto jeden z moich najbardziej zakręconych snów:

Jestem reporterem i przeprowadzam wywiad z Lwem Rywinem. Pytam się go o jakieś kasety. Mówi, że nic o nich nie wie. Rozmowa kończy się, gdy wchodzi do jakiegoś grill-baru. Ale to dopiero początek. Wracam do domu (bloku)... a na jednym z okien wisi słoń (taki normalny, żywy). Okazuje się, że jest to słoń Przemysława Salety (!) który prosi o pieniądze na tego biednego słonia... I tu się sen kończy.

Kor 
Moderator

Wysłany: 21 Listopad 2004, 02:20   

Może to był Tubul ?

I.Inni 

Wysłany: 21 Listopad 2004, 12:06   

Ekhm... A kto to jest Tubul?

Kor 
Moderator

Wysłany: 22 Listopad 2004, 12:10   

Jeden ze słoni.

Black Dagger 

Wysłany: 22 Listopad 2004, 12:33   

I.Inii: A co ma ten sen w związku ze Śwaiatem Dysku, oprócz niekreślonego słonia?

I.Inni 

Wysłany: 22 Listopad 2004, 16:30   

W sumie nic, ale był tak zakręcony, że musiałem o nim napisać :)

Ale zmieniam profil tego topicu. Można tu też pisać o swoich najbardziej zakręconych snach.

banita 

Wysłany: 17 Grudzień 2004, 18:23   

Cytat:
Ale zmieniam profil tego topicu. Można tu też pisać o swoich najbardziej zakręconych snach.

13 lat, a już wie o co chodzi w polityce. :D :D
Na prawdę młodzież szybko dorasta w dzisiejszych czasach. Jestem pod wrażeniem.

Aida
Gość
Wysłany: 26 Grudzień 2004, 19:29   

Ja te ciekawsze zapisuję. Mam już cały zeszyt + kupę różnych kartek.

Kor 
Moderator

Wysłany: 27 Grudzień 2004, 22:46   

to powinno Ci Aido dobrze iść w oneironautyce, bo podstawa świadomego śnienia to właśnie zapisywanie swoich snów. Możesz wtedy śnić dyskowe sny kiedy tylko zapragniesz...

Aida
Gość
Wysłany: 28 Grudzień 2004, 21:02   

Owszem kiedyś "sterowane" sny miała dość często, nawet podzieliłam je sobie na kilka kategorii. Ale niestety - liceum i studia to nie najlepszy czas na wysypianie się...

Erpegis 

Wysłany: 29 Grudzień 2004, 13:57   

No dobra. Dialog z czwartej części opowieści o Tiffany.

Jestem Tiffany :shock: i jestem na obiedzie z babcią Weatherwax i nianią Ogg. Środek rozmowy, dojadam sałatkę:

T: Dziwny dom. Wydaje się mieć więcej kątów wewnątrz niż zewnątrz.
W: Jak sądzisz, dlaczego?
T: Wydaje się, że to magia... ale sądzę, że to nienajlepsza architektura.
O: *uśmiecha się unidencko*
T: Nie, żebym znała się na architekturze.
W: *milczy, znaczące spojrzenie*
T: Ale w Ankh-morpork mają takich architektów, którzy potrafią sprawić że małe pokoje wydają się 10 razy większe!
W: Doprawdy?
T: Tak... Czytałam... Czytałam niedawno w książce, w zamku.
W: Mhm...
T: W wielkich miastach są wieże, labirynty, i korytarze... I malarstwo iluzyjne... To znaczy takie geometryczne złudzenia perspektywy...
W: Ha!
O: Uważaj dziewczyno!
W: Geometria! A co komu przyjdzie z mieszkania w klitce wyglądającej jak pałac? Uduszą się! Może jeszcze studnie w mieszkaniu?
T: *zmylona* Na Niewidocznym Uniwersytecie mają kryty basen...
W: Basen. Wielkie *khm,khm* organy. Kort do squasha. I przejażdżki na ośle.
T: *Cisza...* Mogę już wyjść? *myśli*
W: Idź. Zastanów się.
O: W razie, gdybyś chciała przejechać się na ośle, pan Quince ma ich pięć.
T: Dziękuję...

Mniej więcej. Trochę dodałem od siebie :)

Odpowiedz do tematu