Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
AlterEgo
Autor Wiadomość
efzetiks 
VIP

Wysłany: 10 Luty 2005, 00:36   

mysle ze zenska forma od mag to maguska .. :D czarodziejka to od czarodzieja.. czarownica od czarownika.. wiedzma od wiedzmina.. wroz od wrozki...

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 10 Luty 2005, 15:02   

A stróz od pietruszki?

Co do kobiety- maga... W ¦D był tylko jeden taki znany przypadek: w "Równoumagicznieniu". No, wła¶nie - co sie stało z t± dziewczyn±?

Najlepszym odpowiednikiem kobiecym maga jest wiedĽma moim zdaniem, chociaż to trochę inny rodzaj magii do operowania..

Krejt 
Administrator

Wysłany: 10 Luty 2005, 15:11   

Osobi¶cie jestem zwolennikiem pojęcia "magini".
Ale ponieważ na Dysku takowe nie istniej± (albo jeszcze o nich nie wiemy), kobiety paraj±ce się magi± (jednak inaczej niż magowie) to wiedĽmy/czarownice.

Morgana 

Wysłany: 10 Luty 2005, 15:41   

no wła¶nie, tylko że ja nie chce zajmować się głowologi± tylko robić różne fajerwerki ;]
lubię tak± widowiskowo¶ć^^

Barraketh
[Usunięty]

Wysłany: 10 Luty 2005, 21:58   

Hmm wybor jest ciezki. Z jednej strony mam charakterek iscie krasnoludzki (piwo, piwo, piwo (czyli zloto w kuflu jakby ktos nie wiedzial) ), z drugiej stosuje czasem 'glowologie' (mam psychologiczne zapedy), z trzeciej nie obce mi zagadnienia okultystyczne, iteresuje sie dziwnymi wierzeniami itd, wiec rowniez na maga bym sie nadawal. Piekne polaczenie Krasnoludzki wiemo-mag ;) . No nie wspominam o moich iscie patrycjuszowskich zdolnosciach przywodczych, czy tez skrytobojczych zapedach (szczegolnie wzgledem nauczycieli ;) ), kiedys interesowala mnie z kolei chemia, a w szkole ze wzgledu na swoja ekscentrycznosc uwazany jestem za blazna ;) . Tak wiec nie moge sie zdecydowac kim MOGLBYM byc. Inna kwestia jest kim CHCIALBYM byc, mysle ze odpowiadalaby mi rola jakiegos wiekszego boga ;) (byle nie pomniejszego bostwa, brrr...). Ewentualnie skusilbym sie na zostanie pustelnikiem, ehh codziennie dobre jedzenie i rozkosze cielesne, a od czasu do czasu zjadlob sie jakas jaszczurke i wypilo lyk wody, ot tak dla odmiany :D

Monkey 

Wysłany: 13 Luty 2005, 19:57   

Nie widzę lasu r±k do zawodu strażnika... :(
Chciałabym nocami przemierzać Ankh Morpork. Jedyn± moj± rodzin± byliby inni strażnicy, zaprzyjaĽniłabym się z Angu±, opierniczyłabym Cudo za srebro, zostałabym opierniczona przez Vimesa, bo miałby zły dzień, wytłumaczyłabym Marchewie, że "r" pisze się przed "z", wytłumaczyłabym Nobby'emu wszystkie znaczenia słowa "kompiel", wymy¶liłabym genialny plan treningowy dla Colona na zrzucenie wagi, przeprowadziłabym z Detrytusem dyskusję na temat kwantów, pokazałabym Ciut Szalonemu Arturowi uroki posiadania przyjaciół, a także pogadałabym z Dorflem i Wizytujem na tematy religijne. :lol:
Jak wam się podoba? Podkre¶lam, że chcę być w NOCNEJ straży.
Nikt inny nie chcę być glin±? :twisted:

Morgana 

Wysłany: 13 Luty 2005, 20:43   

też to rozważałam, sama śmietanka z Mroków ;p, ale ja wole czerń Skrytobójców ;]
to czysty zawód ^_^ i można sie pomylićtylko raz :twisted:

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 16 Luty 2005, 19:54   

Cytat:
wiedzma od wiedzmina..

Co¶ mi się tu nie zgadza. Czy wiedĽma to to samo co wiedĽmin ? Niee ...
--- Sorry za OT

efzetiks 
VIP

Wysłany: 16 Luty 2005, 20:46   

sadze ze jednak o dziwo nie to samo.. a napevno nie to co Wiedzmikolaj :D

Morgana 

Wysłany: 16 Luty 2005, 20:57   

Zależy jak na to patrzeć :] ... gdyby babcia nie miała wyboru na pewno byłaby w stanie załatwić jak±¶ mantikore, hydre, strzeche czy co tam wiedĽmin wybija :)

Niania_Ogg
[Usunięty]

Wysłany: 17 Luty 2005, 17:12   

Ja się tak zastanawiałam....i pomy¶lałam, że chętnie stałabym się szybko i sprawnie my¶l±cym, zwinnym i ubranym w czerń o kolorze czerni skrytobójc±. Nie zastanawiam się zbytnio nad tym, że wymagałoby to pewnie zmiany płci, chociaż...nie czytałam wszystkich czę¶ci, ale póki co wydaje mi się, że nie istniały żadne kobiety w tej profesji (?)

Krejt 
Administrator

Wysłany: 17 Luty 2005, 17:23   

Cytat:
nie czytałam wszystkich czę¶ci, ale póki co wydaje mi się, że nie istniały żadne kobiety w tej profesji

Istniej±, istniej±. Jedna nawet wysoko w hierarchii. :)

Niania_Ogg
[Usunięty]

Wysłany: 17 Luty 2005, 17:44   

ooo a to zasadniczo dobra wiadomo¶ć :)
Nie muszę się już teraz martwić o zmianę płci tylko ewentualnie o zmiane ¦wiata, a to już teoretycznie zmniejsza problem ;P

Blek_Rajder 

Wysłany: 17 Luty 2005, 22:04   

Niania Ogg napisał/a:
chętnie stałabym się szybko i sprawnie my¶l±cym, zwinnym i ubranym w czerń o kolorze czerni skrytobójc±.

A ja chętnie stałbym się młodym kapralem Nocnej Straży i nieustannie Cię gonił i próbował aresztować! :D

Bibliotekarka napisał/a:
Chciałabym nocami przemierzać Ankh Morpork.

Ja dokładnie tak samo. Z tymże nie "chciałabym", a "chciałbym" :D Czytam dopiero pierwsz± czę¶ć o Straży, a już strasznie mi się podoba (chociaż nie jestem nawet w połowie).

A poza tym, Niania Ogg, pamiętaj, że Marchewa ma (albo miał) swój niezawodny ochraniacz! :P

http://www.last.fm/user/blekrajder/

Niania_Ogg
[Usunięty]

Wysłany: 18 Luty 2005, 12:03   

Black_Rider napisał/a:
A ja chętnie stałbym się młodym kapralem Nocnej Straży i nieustannie Cię gonił i próbował aresztować! :D

to by¶my się gonili nawzajem ;P

Monkey 

Wysłany: 18 Luty 2005, 15:29   

Cytat:
stałbym się młodym kapralem Nocnej Straży

Ja dokładnie tak samo, nie wiem czemu ale stanowisko KAPRALA odpowiada mi najbardzij. Nie sierżant, ani kapitan, a tym bardziej komendant... =]

efzetiks 
VIP

Wysłany: 19 Luty 2005, 14:53   

Cytat:
A ja chętnie stałbym się młodym kapralem Nocnej Straży i nieustannie Cię gonił i próbował aresztować

ale czemu mialbys Ja gonic? w konu bylaby czlonkiem Gildii, pelnoprawnym Skrytobojca placacym podatki.. no chyba ze na nielegalu by "robila" ale nie sadze.. trzeba byc w koncu pozadnym i z klasa..

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 19 Luty 2005, 15:00   

no tak w koncu nie ma ¶mierci bez zapłaty - wiec robienie za darmo jest strasznie zle widziane

Niania_Ogg
[Usunięty]

Wysłany: 19 Luty 2005, 15:11   

a kto powiedział, że on by mi chciał co¶ złego zrobić ;)

efzetiks 
VIP

Wysłany: 19 Luty 2005, 17:24   

sadze ze takie uklady bylyby zle widziane przez Gildie - nie przez Straz - przez Gildie.. bo to przeciez nie wypada i trzeba miec zasady (i klase)

Odpowiedz do tematu