|
Zapomniani |
| Autor |
Wiadomość |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 29 Wrzesień 2004, 22:17 Zapomniani
|
|
|
| Temat o obiecujących bohaterach z pierwszych książek i zapomnianych przez Terry'ego w procesie kreacji "lepszego" DW. Kogo, za co i dlaczego zobaczylibyście w kolejnych książkach? |
|
|
|
 |
Vende
Gość
|
Wysłany: 30 Wrzesień 2004, 09:29
|
|
|
| Moze nie z pierwszych: Teppic, Ptraci i watek nielegalnego handlu /zapomnialem jak sie nazywal odpowiedzialny za ten fakt/. Brakuje mi watkow pobocznych w SD, w ktorych znane postaci sa tylko tlem. Czuje przesyt wampirami, zombi i straza. Wlasnie zblizamy sie tlumaczeniami w etap Igorow. Straaszne. |
|
|
|
 |
efzetiks
VIP

|
Wysłany: 30 Wrzesień 2004, 12:12
|
|
|
caly watek z "Rownoumagicznienia" ale jak juz kiedys pisalismy ta ksiazka jest po za cyklem... i jej tak naprawde nigdy nie bylo..
Cohene tez bym chetnie zobaczyl.. nie moowiac juz o Hrunie.. fajny byl ten to mi zupelnie przypominal tego barbarzynce z komiksu w MiM (Thrud taa?).
Vende ma racje. Pratchett powinien wykorzystywac postacie, ktore juz stworzyl. Ma przeceiz pokazny arsenal postaci 2go 3cio i 4ta planowych... |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 30 Wrzesień 2004, 12:35
|
|
|
| Właśnie o Conenie i Nijelu myślałem zakładając temat. Przecież ojciec Coneny pojawia się w późniejszych książkach, a o córce nie pada ani słowo. A czytelnik z pewnością chciałby się dowiedzieć, co postaci obecnie porabiają itd., nawet jeśli miałby to być tylko jeden akapit. |
|
|
|
 |
Aida
Gość
|
Wysłany: 30 Wrzesień 2004, 14:37
|
|
|
Niestety większość postaci, które mi się szczególnie podobały została już brutalnie wymordowana w książkach, w których ledwie zdążyły się pojawić (za wyjątkiem Patrycjusza, który jak Lenin - jest nieśmiertelny).
Ale z dalszoplanowych z chęcią zobaczyłabym jeszcze tego skrytobójcę-przemytnika (jakoś na H mu było), i np. Dr.Lawna z "Night Watch".
Co do reszty postaci to się pojawiają. Mr. Slant, Pani Cake, Downey...
Za to chętnie pozbyłabym się paru osób... Oj, długa to lista... |
|
|
|
 |
Mostly Human

|
Wysłany: 1 Październik 2004, 17:29
|
|
|
| Aida napisał/a: |
Ale z dalszoplanowych z chęci± zobaczyłabym jeszcze tego skrytobójcę-przemytnika (jakoś na H mu było) |
Hm...A nie byl to Chidder? |
_________________ -Posiadam taką zadziwiającą moc!Patrz!- uniósł pobliski kamień, chwycił to, co leżało pod nim, i machnął ręką- Wiszisz? Zaskoczony, co?
-Bardzo.
-Aha!
-Nigdy dotąd nie widziałem, żeby ktoś tak postępował ze skorpionem. |
|
|
|
 |
Krasnola
Kochanica Kora

|
|
|
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 1 Luty 2005, 19:51
|
|
|
Conena ? Piękna córka Cohena barbarzyńcy. Odziedziczyła po nim muskulaturę...
Postanowiła zostać fryzjerką.
Chętnie zobaczyłbym Hruna w akcji lub Conenę... |
_________________ Du ju lana it banana?
 |
|
|
|
 |
Krasnola
Kochanica Kora

|
|
|
|
 |
efzetiks
VIP

|
Wysłany: 2 Luty 2005, 02:51
|
|
|
| ta piekna zaradna i cudowna zarazem kobieta pojawia sie w ksiazce o jakze wielemowiacym tytule "Czarodzicielstwo".. jezeli sie myle prosze mnie nie kamienowac poniewaz w odpowiedzi kieruje sie tylko i wylacznie kolorami grzbietow (kiedys byly rozne kolory) i moja pamiecia co do dla na jakim to tle Conena widoczna jest... |
|
|
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 2 Luty 2005, 09:48
|
|
|
Ja mam twardą okładkę Czarodzicielstwa ( głupio wystaje )i mi się coś zdaje, że Conena to jest ta na dywanie z Rincem Zresztą nieważne ... |
_________________ Du ju lana it banana?
 |
|
|
|
 |
Krasnola
Kochanica Kora

|
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 2 Luty 2005, 14:39
|
|
|
Rany ale tu ruch panuje, nie było mnie 12 godzin i aż 78 postów nieprzeczytanych
Teppic, Ptraci, Imp Y Celyn, Esk, fajnie jakby kiedyś wrócili.
Tak a propo właśnie wziąłem się do czytania cyklu 'Swods' F. Leibera. W skrócie książki opowiadają o przygodach Fafhrda i Szarego Kocura - jednej z najbardziej zakręconych par w historii Fantasy. Na nich Patchett wzorował postacie Bravda i Łasicy z Koloru Magii. I właśnie pomyślałem, żę o nich też można by przeczytać.
Cohena, absolutnie się zgadzam. Ale tylko ona, bo Veny Kryczowlosej nie chciałbym zobaczyć na kartach książek.
Szkoda że pewnie nigdy nie przeczytamy nic o Lewtonie, to mogłaby być fajna postać, ale Mistrz pewnie wogóle nie bierze jej pod uwagę ,jako żę wystąpiłą w grze |
|
|
|
 |
Bogienka

|
Wysłany: 11 Luty 2005, 21:24
|
|
|
O tak! Ympa y Celyna z powrotem Dlaczego nie pojawia się w Wiedźmikołaju w kontekście Susan? O ile pamiętam "Muzyka Duszy" kończy się na tym, że wylądował jako sprzedawca frytek w Quirmie Moim zdaniem zasłużył na coś lepszego Poza tym on i Susan zapowiadali się o wiele bardziej interesująco niż Marchewa i Angua A może należy on do tych mężczyzn, o których Pratchett wspomina, że porzucili wnuczkę Śmierci ze względu na skłonność jej włosów do układania się we fryzury? |
_________________ KWESTOOOOR!!! To bardzo niehigieniczne! |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 11 Luty 2005, 21:29
|
|
|
| Cytat: | | O tak! Ympa y Celyna z powrotem Dlaczego nie pojawia się w Wiedźmikołaju w kontekście Susan? O ile pamiętam "Muzyka Duszy" kończy się na tym, że wylądował jako sprzedawca frytek w Quirmie |
Obsadzenie Impa w roli sprzedawcy frytek to "mrug" Terry'ego w stronę legendy Elvisa Presleya. Obsesyjni fani króla rock'n'rolla wierzą, że Elvis żyje, uciekł od popularności i smaży hamburgery w fastfoodzie na prowincji. |
|
|
|
 |
Bogienka

|
Wysłany: 12 Luty 2005, 00:28
|
|
|
| Cytat: | | Obsadzenie Impa w roli sprzedawcy frytek to "mrug" Terry'ego w stronę legendy Elvisa Presleya. Obsesyjni fani króla rock'n'rolla wierzą, że Elvis żyje, uciekł od popularności i smaży hamburgery w fastfoodzie na prowincji. |
No właśnie Im więcej się wie o takich sprawach, tym bardziej śmieszy Discworld Ja na przykład nie miałam zielonego pojęcia o legendzie Presleya, że jakoby hamburgery sprzedaje
Poda mi ktoś może linka do jakiegoś obszernego zestawienia takich analogii? Aż się teraz przestraszyłam, że więcej jest takich rzeczy, które mogłyby być bardzo śmieszne, gdybym tylko wiedziała do czego się odnoszą
I przyglądajcie się wszystkim sprzedawcom hamburgerów! Nigdy nic nie wiadomo |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 12 Luty 2005, 01:36
|
|
|
APF
http://www.ie.lspace.org/books/apf/index.html
niesety tylko w wersji angieslkiej - ale może niebawem sie to zmieni ... pod linkiem znajedziesz tez wersje do sciaganiecia w postaci txt i PDF |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
Bogienka

|
Wysłany: 12 Luty 2005, 11:31
|
|
|
Sorki, ale jestem tu od wczoraj i nie orientuję się we wszystkich skrótach... APF?
Przepraszam za pożałowania godną ignorancję
I dzięki za link Może jakoś sobie poradzę |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 12 Luty 2005, 14:12
|
|
|
{OT}
Jesli odwiedziłaś link to powinnas sie już zorientować APF=Annotated Pratchett File
{EoOT} |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
| |
|
|
|
 |
Blek_Rajder

|
Wysłany: 14 Luty 2005, 21:10
|
|
|
| Chętnie przeczytałbym o Ysabell, córce Śmierci oraz o Bethan, z którą to Cohen ożenił się pod koniec Blasku Fantastycznego. |
_________________ - JAK WSADZAJĄ DO ŚRODKA TE KAWAŁKI CZEKOLADY? (...) PRZECIEŻ CZEKOLADA POWINNA ROZPUŚCIĆ SIĘ PRZY PIECZENIU...
- - - - - - - -
jupikajej
http://www.last.fm/user/blekrajder/ |
|
|
|
 |
|
|