Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Tłumaczenie tytułów
Autor Wiadomość
settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 2 Kwiecień 2004, 10:27   Tłumaczenie tytułów

Czyli kolejna reaktywacja tematu ze starych ulic.
Dla nie wtajemniczonych - piszcie, jak waszym zdaniem powinny brzmiec tytuly nieprzetlumaczonych jeszcze ksiazek PTerry'ego.
Mozecie tez pisac, jak wy byscie przetlumaczyli to co juz ma polskie wersje.

Temat ten powstal, z tego co pamietam, chwile po ukazaniu sie na rynku Zbrojnych, wiec od tego czasu sie troche pozmienialo... mamy nowe tlumaczenia oraz nowe ksiazki w oryginale.

Ostatnio przewodnim tematem bylo przetlumaczenie "Jingo", ktore chyba sprawia najwieksze problemy.

Zapraszam do rozmowy :)

Black Dagger 

Wysłany: 2 Kwiecień 2004, 11:34   

Z tego co z TN pamiętam, to Jingo tłumaczone było do¶ć różnie. Mi najbardziej podobało się ''Szable w dłoń'' (kto to wymy¶lił :-k ) W każdym razie jest o niebo lepsze od nieszczęsnego ''Szowinizm''.

Kormac
Gość
Wysłany: 8 Kwiecień 2004, 21:27   

z tego co mi się wydaje to może "Szowinista". Trochę lepiej brzmi od "Szowinizm"

OPeCe

Wysłany: 9 Kwiecień 2004, 11:16   

a nie moznaby zostawic "jingo"?

Black Dagger 

Wysłany: 9 Kwiecień 2004, 16:25   

re:up Była już taka propozycja. Moim zdaniem całkiem niezła, ale dobry polski odpowiednik też może być. W końcu Polacy nie gęsi, też swój język maj± :wink:

Skonto 

Wysłany: 9 Kwiecień 2004, 17:02   

Jingo to DOSŁOWNIE "szowinista", a nie "szowinizm" (jingoism). A tak o tłumaczeniach, to jak oceniacie tłumaczenie "Feet Of Clay" = "Na glinianych nogach"? Jak dla mnie to już same "glininane stopy (nogi)" brzmi± lepiej.

Black Dagger 

Wysłany: 9 Kwiecień 2004, 17:48   

Ale ''Szowinsta'' to rzeĽnickie tłumaczenie

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 9 Kwiecień 2004, 23:18   

podobanie jak "na glinianych nogach" - jakies to takie nie pratchettowe :(

Skonto 

Wysłany: 10 Kwiecień 2004, 17:25   

A tak wogóle, to kto jest tłumaczem "Feet Of Clay" - Cholewa? Bo po tytule jako¶ mi się tak nie wydaje...

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 10 Kwiecień 2004, 21:13   

tak Cholewa, z dyskowych pratchettów o tylko Maurycy przetłumaczony jest przez pani± Malinowsk±-Grupińsk±, która (przynajmniej według danych z Prószyńskiego) tłumaczyć bedzie jeszcze Wee Free Men i A Hat Full of Sky (czyli tak zwany cykl dla dzieci) reszta należy do Cholewy

Black Dagger 

Wysłany: 11 Kwiecień 2004, 08:32   

I bardzo dobrze.

OPeCe

Wysłany: 11 Kwiecień 2004, 10:10   

malinowska... no coz, zobaczymy. Ona zdaje sie do Fantastyki tlumaczyla opowiadanka swego czasu. Kiedys nam na maila odpisala - z prosba forumowiczow o wypuszczenie w jednym tomie nomow albo maxwellow.

feet of clay? hmm, nie wiadomo jak to przetlumaczyc, wszystko srednio brzmi, ale "gliniane stopy" juz chyba lepiej niz "na glinianych nogach" :/
a moze nie tlumaczyc by go tak doslownie, a np sprobowac zrobic cos z wyrazem "glina" albo "gliniarz" (jako policjant). wtedy bylaby ta dwuznacznosc. tylko, ze teraz odezwa sie glosy, ze tytul "Gliniarz" jest malo pratchettowy.

Keyff 
Moderator

Wysłany: 11 Kwiecień 2004, 10:15   

Dorota Malinowska jest/była od samiutkiego pocz±tku redaktorem prowadz±cym całej serii "fantstyka" w Prószyńskim, zajrzyjcie sobie do dowolnej ksi±żki z serii "Fantastyka" Prószynskiego na trzeci± stronę, na pewno znajdziecie tam jej nazwisko ;)

Tymon Sawicz
[*]http://arturpartyka.pl/blog

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 11 Kwiecień 2004, 11:11   

co do tłumaczenia tytułów to sprawiłem sobie ostatnio Kosmiczny Róg Obfito¶ci (wydanie 2001 nie to niebieskie które znaja wszyscy, a ze Zbojnymi na okładce - 5 złoty taniej :P ) w każdym badĽ razie przetłumaczone tam s± już niektóre tytuły i co¶ mi sie zdaje że były one ustalena z Cholew± i tak (przypominam ze wydanie z 2001 nie wiem jak wygladało to w tych starszych wydaniach)

Fot - Na Glinianych Nogach
H - WiedĽmikołaj
J - Jingo (tak po prostu)
LC - Ostatni Kontynent
CJ - Carpe Jugulum (tez tak normlanie)
5E - Pi±ty elefant

i to by było na tyle, jak na moje to nic sie w przyszło¶ci w tej kwestii nie zmieni

a Pani Dorota jest prezesem Polskiej Izby Ksiażki (PIK) bodajze od 31 marca 2003

Erpegis 

Wysłany: 11 Kwiecień 2004, 11:27   

"Na glinianych nogach" to bardzo fajne tłumaczenie. "Gliniarz" itp. będ± spoilowały koniec.

"Jingo" ostatecznie może zostać. Nie tłumaczy się w sumie słów "Dixie", czy "By Jove".

Pi±ty elefant brzmi porz±dnie :) Ze ¶l±ska.

Pytanie: Czy waszym zdaniem Feegles z Carpe Jugulum powinny mówić gwar± góralsk±?

OPeCe

Wysłany: 12 Kwiecień 2004, 23:04   

nie wiem czy bedzie spoilowalo, nie czytalem :P
znam tylko parenascie stron w empiku

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 12 Kwiecień 2004, 23:26   

miejmy nadzieje, ze pani Dorota nie bedzie za duzo Pratchetta tlumaczyla, bo po 'popisie' w postaci Maurycego to ja mam bardzo mieszane uczucia

Rog Obfitosci JEST tlumaczony przez Cholewe, wiec mysle, ze mozna sie spodziewac tamtejszych tytulow, ew. PWC wykombinuje cos do tych co zostawil, choc zarowno Jingo, jak i Carpe Jugulum to jest trudna sprawa, bo jak przetlumaczyc ten drugi?? Carpe Gardłum, ew. inne Krtanium ;) to brzmi z lekka nie powaznie (nawet jak na swiat dysku)

mysle, ze faktycznie moze troche lepsze by byly 'Glinianie Stopy/Nogi', ale i tak nie jest zle

Piaty Elefant dobry, choc jestem ciekaw, czy stanie sie Piatym Sloniem

a z tej listy to Wiedzmikolaj i Ostatni Kontynent to moim zdaniem oczywiscie 100% pewniaki

Keyff 
Moderator

Wysłany: 13 Kwiecień 2004, 08:27   

poważnie? a to ciekawe, bo to przecież Amber wydał a my¶lałem, że Cholewa się przewija tylko przy Prószyńskim (no kiedy¶ tłumaczył dla bodajże Phantom Press horrory Mastertona).

Tymon Sawicz
[*]http://arturpartyka.pl/blog

Black Dagger 

Wysłany: 13 Kwiecień 2004, 08:28   

Ja bym wolal piatego slonia zamiat elefanta. Ale pozostale tytuly sa dobre.

Antrajk

Wysłany: 13 Kwiecień 2004, 08:59   

Elefant nie brzmi zle.. ale to tylko moje antrajkowate zdanie

Odpowiedz do tematu